יותר מחצי שנה לאחר שמשרד התיירות הכריז על מהפכה צרכנית של דירוג בתי המלון בישראל בשיטת הכוכבים, מתברר כי המהפכה עדיין לא נראית באופק: רק 26 מתוך כ–350 בתי מלון הרשומים בהתאחדות המלונות הסכימו לקחת חלק בדירוג ולתת לחברה חיצונית לקבוע את רמת הכוכבים שלהם.

בין בתי המלון שביקשו להיכנס לדירוג נמצאים בתי המלון הירושלמיים ג'רוזלם גולד, אמריקן קולוני, ממילא ומצודת דוד, וכן המלונות בקיבוץ לביא, רויאל פלאזה בטבריה ומלון ארבל בתל אביב.

גם רשת מלונות ישרוטל הודיעה רשמית לפני כשלושה חודשים שהיא מצטרפת לדירוג הכוכבים, ובכך הפיחה תקווה במשרד התיירות כי רשתות מובילות נוספות ילכו אחריה. זה לא קרה. רשת מלונות פתאל, הרשת הגדולה בישראל, נותרה בסירובה לדרג את המלונות שלה בשיטת הכוכבים, אף שבתי המלון של הרשת באירופה כן מדורגים בשיטה הזאת. גם רשתות המלונות דן, רימונים, פרימה, קראון פלאזה לא שלחו טופסי בקשה להצטרף לדירוג.

עוד ב-mako חופש:

קרוב וזול: הכל כלול זה אושר גדול
טיול משפחות בחו"ל בכלום כסף
50 החופשות המשפחתיות השוות בארץ

בפתאל אומרים כי "הפלטפורמות החברתיות של האתרים המרכזיים מציעות כיום אלפי חוות דעת של אורחים בכל מלון, ובכך מייתרות את נושא הדירוג. חוות דעת אלה משקפות את כל חוויית האירוח, החל ממדדים פיזיים ועד לאיכות השירות. הדירוג של מלונות ליאונרדו באירופה הוא תולדה היסטורית של מותג חדש ולא מוכר שנכנס לאירופה לפני כשבע שנים. בשנה הבאה אנו מבטלים את השתתפותנו בדירוג בגרמניה, שם פחות ממחצית מבתי המלון משתתפים בדירוג".

משרד התיירות הקצה 4 מיליון שקל לדירוג לכיסוי עלות הבדיקה הראשונית של כל מלון, המוערכת באלפי שקלים, ודירוגו מחדש כל שלוש שנים. בנוסף, נבחרה חברת דירוג בינלאומית לדירוג הכוכבים ויצא קול קורא לבתי המלון - אך חברת הדירוג נותרה כמעט ללא עבודה.

"אין שום ספק שקצב ההצטרפות לחלוטין אינו מספק. המצב שבו הצטרפו רק 26 בתי מלון להליך הוא לא טוב", אומר שר התיירות, יריב לוין. "אני קורא למלונות להצטרף לדירוג באופן וולונטרי ללא דיחוי. אם לא נראה שינוי מיידי נצטרך לקבל החלטה מה עושים בנושא. אני לא מזלזל בטענות של המלונאים, יש טיעונים טובים לשני הצדדים אבל הם יצטרכו להביא הסברים מספקים ואנחנו נבחן אותם. דירוגי אתרי הגולשים אינם מהווים תחליף לדירוג אובייקטיבי בשיטת הכוכבים, מה גם שיכולה להיות לו השפעה על מחירי הנופש בישראל".

חוששים מקריטריון החוויה האישית

עד 1992 היה קיים בישראל דירוג כוכבים לבתי מלון, אך זה בוטל ומאז הנושא נשאר פרוץ. התוצאה היא שתיירים וישראלים צריכים להסתמך על אתרי חוות דעת של גולשים כמו טריפאדווייזר, בוקינג ואחרים כדי לגלות את רמת המלון. ב–2011 התקבלה בוועדה להוזלת הנופש בראשות נועז בר ניר, שכיהן אז כמנכ"ל משרד התיירות וכיום משמש מנכ"ל התאחדות המלונות, המלצה להחזיר את הדירוג. באופן רשמי התאחדות המלונות חתומה על הקול הקורא לבתי המלון להצטרף לדירוג, ובמשך שנים פעלה יחד עם משרד התיירות לקביעת הקריטריונים לדירוג, אבל בפועל לא פעלה באופן אקטיבי לעידוד בתי המלון להשתתף בדירוג.

מנכ"ל משרד התיירות, אמיר הלוי: "אפשר לשער שבתי המלון אינם מעוניינים להשתתף בדירוג מכיוון שהם מרגישים שזה יצריך מהם שינויים ועלויות גבוהות, או שיש רשתות שרואות שלא יופיעו ברמת דירוג כפי שהעריכו ולכן הן לא רוצות בכלל להיכנס לזה. כשנושא הדירוג היה רחוק לא היתה לבתי המלון בעיה, אבל כשזה הגיע לכדי מעשה הם התחילו להעלות שאלות. צריך לשאול את ההתאחדות למה הם מגמגמים. למה מצד אחד הם שותפים וחתומים על הנושא, ומצד אחר לא מתמרצים את חברי ההתאחדות וגוררים רגליים".

בהתאחדות בתי המלון טוענים כי אין להם בעיה עם הדירוג בכללותו אלא רק עם קטגוריה אחת. בר ניר אומר כי "הסיכום עם המלונות היה שבדירוג יהיו רק קריטריונים אובייקטיביים, אבל בפועל יש קטגוריה אחת, look and feel (החוויה האישית מבית המלון, ר"ר), שהיא פחות אובייקטיבית. אמנם המלונאים ישבו בצוות שקבע את הקריטריונים, אבל החברה המדרגת שנבחרה נתנה לקטגוריה הזאת משקל משמעותי יותר, ואז המלונאים אמרו שאם זה לא אובייקטיבי באופן מלא אז יש כאן בעיה. החשש הזה גרם להרבה בתי מלון שרצו לקחת חלק בדירוג לרגליים קרות, והם לקחו כמה צעדים לאחור. המלונאים ממש מפחדים מהקטגוריה הזאת".

פתרון יצירתי שמציעה התאחדות בתי המלון הוא לאפשר לבתי המלון לעבור את הדירוג, אך אם יראו שבנושא look and feel הם זוכים לניקוד נמוך - יוכלו לצאת מהדירוג. "בדרך זו הפחד של המלונאים יקטן ואני מאמין שיותר בתי מלון ייכנסו לדירוג. בשביל הקטגוריה הזו לא צריך חברת דירוג. בשביל זה יש אתרי חוות דעת של גולשים אורחים" אומר בר ניר.

כרגע ההשתתפות בדירוג היא וולונטרית אבל משרד התיירות נערך לחקיקה שתחייב את בתי המלון לקחת חלק בו. הלוי: "זה היה הסיכום עוד בשיחות בין התאחדות המלונות לשר התיירות הקודם, סטס מיסזנ'יקוב. המשרד כבר ערוך לפעול בדרך הזאת".

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

כתבות נוספות:

מלונות אפריקה ישראל תפתח בית מלון במגדל עזריאלי שרונה בת"א
בכירים בענף התיירות מציעים למדינה להטיל "מס תייר" של 3.5%