אתמול (רביעי) פרסם משרד האוצר את הנוסח המעודכן להצעת התקציב השנתי למשרד התיירות, שבו במסגרת חוק ההסדרים, בנוסף לקיצוץ של 20 אחוז בתקציב המשרד שיירד מ-229 מיליון שקל בשנה שעברה ל-183 מיליון שקל השנה, על התיירים הנכנסים לישראל יוחל גם מע"מ. כלומר, כל תייר המבקר במדינה, ייאלץ לשלם 17 אחוז מס, כשמשמעות הדבר היא שחופשה בישראל לזרים תהיה יקרה אף יותר. 

בענף התיירות הישראלי מביעים חשש כבד מההחלטה שצפויה להיות מאושרת היום (חמישי) בישיבת התקציב. כבר אתמול שיגרו בהתאחדות המלונות בישראל ולשכת מארגני תיירות נכנסת לישראל מכתב בהול לחבר הכנסת אריה דרעי, ובו ביקשו לנהל פגישה דחופה בנושא. "ביטול הפטור צפוי להקטין משמעותית את כמות המבקרים בישראל ויעמיד עשרות אלפי עובדים בסכנה תעסוקתית מהגליל ועד הנגב, בירושלים ובאילת, בבנימין ובמרכז", נכתב.

בתוכן המכתב, ציינו שני הגופים כי הכנסות המע"מ מהתיירים יהיו נמוכות מההפסדים שהוא יביא, וכי הענף כולו כבר סובל לאחר שבשנת 2022 הגיעו לישראל 41 אחוז פחות תיירים משנת 2019. משמעות הדבר היא הכנסות של 14 מיליארד שקל, לעומת הכנסות של 26 מיליארד בשנה שלפני פרוץ מגפת הקורונה.

חוף תל אביב (צילום: Aleksandar Todorovic, shutterstock)
תיירים כבר לא יהיו פטורים ממע"מ כמו בעבר | צילום: Aleksandar Todorovic, shutterstock

"זהו מהלך שיגרום לאובדן כמעט מיידי של עשרת אלפים מקומות עבודה בפריפריה, בה התיירות הנכנסת מהווה כ-10 אחוז ממקומות העבודה", אומר יוסי פתאל, מנכ"ל לשכת מארגני התיירות הנכנסת. "האוצר מבטיח שהמפוטרים ימצאו משרות עבודה אחרות ובשכר גבוה יותר, אך זאת טענה תמוהה מכיוון שאם היו כאלה – הם כבר היו עוברים. זאת תוכנית שמבטיחה 100 אחוז נזק ו-0 אחוז תועלת. יישום מהלך כזה שלא כחלק מתוכנית כוללת הוא צעד לא אחראי ומסוכן. על חשבון הטעות יפגעו דווקא תושבי הפריפריה. כיצד יכול להיות שענף שטרם התאושש מנזקי הקורונה, שכרגע עומד על 60 אחוז מהיקף העבודה, צריך להתמודד עם החלטה שנזקה עלול להיות אדיר?".

"כל תייר הופך להיות שגריר של מדינתנו"

הצעת התקציב שעתידה לעבור, גוזרת מספר משמעויות על ענף התיירות. כאמור, מספר התיירים לישראל צפוי לצנוח, ובכך ייכנס פחות כסף לענף, עם מלונות, חברות תעופה, מדריכים ועסקים שייאלצו לספוג את המכה הכלכלית. בנוסף להם גם עסקי תיירות עקיפים כמו מסעדות, חנויות, מוזיאונים ואטרקציות, יקבלו פחות מבקרים מאלו שהם ציפו להם בעבר. 

על פי התחזיות הכלכליות, הפריפריה היא זו שתאלץ להתמודד עם ההפסדים הקשים ביותר, כאשר מקומות עבודה רבים יאבדו, ובתי עסק יאלצו לסגור את דלתותיהם. "התוכנית המוצעת מעידה על חוסר הבנה מהותי של תעשיית התיירות ותרומתה לישראל". אומר ד"ר ערן כתר, מרצה בכיר במחלקה לניהול תיירות ומלונאות, המכללה האקדמית כנרת. "במקום לחזק את הכלכלה הישראלית המהלך המוצע יפגע בכלכלה. רכיב חשוב נוסף שאינו מובא בחשבון בהצעה, הוא תרומת התיירות לפריפריה הגיאוגרפית של מדינת ישראל. הכסף מהתיירות מגיע למצפה רמון, טבריה, נצרת, קרית שמונה ועוד. אין דינו של שקל שנכנס בפריפריה, כדין כסף שנכנס בתעשיית ההייטק, אשר נשאר באזור המרכז, בין תל אביב והרצליה, ומתרכז בידי העשירונים 9-10 בחברה הישראלית בלבד. לפי כך, הצעה זו עלולה להחריף פערים חברתיים וכלכליים בין המרכז לפריפריה, הן הגיאוגרפית והן החברתית, ברחבי מדינה".

תיירים ירושלים  (צילום: Dmitriy Feldman svarshik, shutterstock)
פחות תיירים צפויים להגיע לישראל אם ההחלטה תתקבל | צילום: Dmitriy Feldman svarshik, shutterstock

לפי יהודה זפרני, מנהל תחום התיירות במועדון הצרכנות הוט: "התיירות הנכנסת לישראל היא גורם חשוב לא רק בפן הכלכלי אלא גם בפן המדיני. יש לזכור שתיירות היא גשר לשלום ולשדרוג כלכלי, כל תייר שנכנס לישראל וחוזר לארצו הופך להיות שגריר של מדינתנו. נושא המע"מ הוא קריטי לתעשיית התיירות הנכנסת ולכלכלה בישראל. תקופת הקורונה הענף הראשון והפגיע ביותר היה ענף התיירות, החזרה של התיירים לישראל אחרי משבר הקורונה לוקחת כמה שנים והענף כעת בהתאוששות. לתיירות הנכנסת לוקח זמן לחזור לשגרה, לפחות בין שנתיים לשלוש שנים. לכן, הטלת מס בשנה הקריטית הזו שאמורה לאפס את המצב, עלולה ליצור פגיעה בתיירות הנכנסת ובעסקים שמתפרנסים ממנה. ברגע שלא נחזור למספרים שהיו כאן לפני הקורונה, הכלכלה הישראלית צפויה להיפגע".