חגי תשרי הסתיימו, החורף בקרוב יגיע והעובדה שהישראלים חזרו לשגרה ושתיירים מחו"ל עדיין לא יכולים להגיע, מעמידה את המלונות בארץ על סף סגירה מחדש. אך התיירים מחו"ל לא חזרו, התיירים הישראלים חוזרים לשגרה ולא מעט מלונות צפויים לרדת בכמות המבקרים ובהכנסות.
בתי המלון בארץ מתחלקים למקומות כמו אילת וים המלח שבהם ישראלים רבים נוהגים לנפוש ולהתארח גם בשנים "רגילות" לבין ערים כמו נצרת, ירושלים, חיפה, עכו ותל אביב, שבהם מתארחים בעיקר תיירים והם אלה שנמצאים כרגע בסכנה מיידית, לאחר שלטענתם הקהל הישראלי לא צפוי להגיע אליהם בכמויות מספקות עד פסח 2022.
"בישראל יש כ-270 מלונות תיירות נכנסת שממוקמים בעיקר בתל אביב, ירושלים, נצרת, נתניה. חיפה, טבריה והרצליה. מועסקים בהם למעלה מ-20 אלף עובדים", נמסר מהתאחדות המלונות. "נכון להיום כ-30 מלונות סגורים. חלקם לא נפתחו כלל מאז פרצה הקורונה במאי 2020 ועשרות רבות של מלונות התיירות הנכנסת נמצאים, בשלב זה, בצומת החלטה קריטית עבורם: האם לסגור את שעריהם עד לפתיחת השמיים ולחזרת התיירות הנכנסת לישראל בצורה משמעותית או לנסות לפעול בצורה חלקית ולנסות לארח ישראלים בסופי שבוע בעיקר".
"ערים כמו נצרת, טבריה, עכו, ירושלים לא יכולים להסתדר בלי תיירים אחרי הקיץ", אומר יוסי פתאל, מנכ"ל לשכת מארגני תיירות נכנסת. "שנה וחצי מפרוץ המשבר, אנחנו מתנהגים כמו בתחילת המשבר, אין שום תרחיש שנדע אם יהיה ואיך יהיה, הכל בשליפות עד היום. אין ספק שאנחנו נכנסים למשבר כלכלי חמור ולא מנהלים את המשבר. אני לא מצליח לראות את האופק.
"אם אחרי החגים לא תהיה כניסה של תיירים תהיה התרסקות מחודשת של מלונות. המתווה שאנחנו הגענו לסיכום לגביו היה של קפסולות. אנשים שמגיעים מחוסנים אחרי שתי בדיקות PCR. הצענו לעשות גם בדיקות אנטיגן, נחזיק אזיק אלקטרוני אנושי, יותר בטוח לעלות על אוטובוס של תיירים מאשר על אוטובוס של תחבורה ציבורית אבל עדיין לא מאפשרים להם להיכנס וזה לא חכם".
"באמצע השבוע המלונות יהיו ריקים, אבל לסגור עולה המון כסף"
דני ליפמן, בעלים ומנכ"ל של רשת אטלס, המונה 16 בתי מלון, כולל אחד באילת, אומר: "אני כבר לא יכול להרשות לעצמי לסגור למרות שכלכלית זה עדיף. לא כל המקומות בבעלותנו ופה נכנסת מערכת היחסים של שוכר ומשכיר. בראייה שלי, אחרי החגים הולך להיות כמו לפני הקיץ, באמצע השבוע המלונות יהיו ריקים, אבל לסגור זה מורכב, מה תעשי עם העובדים? מה תעשי עם בעלי הנכסים? זה לא משחק פשוט. כרגע התרחיש האופטימי הוא שבאביב 2022 יחזרו לכאן תיירים אבל אני לא אופטימי ואני מודאג. כרגע אנחנו מחזירים את ההלוואות שקיבלנו ב-2020 בתחילת הקורונה, והלוואות מוחזרות אני לא יודע מאיפה אני לוקח את הכסף להחזיר אותם, זה קצת אבסורד שאני מחזיר הלוואות ממענקים אבל זה המצב. צריך מודל חל"ת שפוי כדי שנוכל להחזיק העובדים במקום לפטר ובמקום לסגור בתי מלון".
ליאון אביגד, מייסד ובעלים משותף של קבוצת מלונות בראון, אומר כי: "במלונות עירוניים אין חדרי אוכל ענקיים, אין בריכות גדולות, אין הרבה התקהלות. צריך להתניע מחדש את המשק ולקבל כאן תיירים מחוסנים אחרי בדיקות. עכשיו זה הזמן, אני קורא לממשלה להבין עד כמה עמוק המשבר בתחום האירוח כולו. חייבים להפריד בין מלונות עירוניים למלונות נופש. בגלל הקורונה כולם מחכים לפתיחת השמיים.
"אנחנו כבר שנתיים ענף יצירתי שמנסה לא להסתמך רק על קהלי יעדי מסורתיים. עשינו את זה עם בראון ליבינג, דיור לטווח ארוך, ועם מועדוני ילדים ונוער שבעבר לא היו לנו. ברגע שעובדים רק על שוק מקומי, השוק מוגבל והמאגר מתדלדל. אם לא יפתחו בקרוב את השמיים המצב יהיה פה מאתגר. כולם מאוד מודאגים מהיום שאחרי הקיץ וכולם מקווים שהממשלה תשכיל לנהל את המגפה כמו שצריך, ואם המגפה ממשיכה אז הממשלה תצטרך להבין שהענף נפגע הכי קשה, ענף שהרבה יותר מענפים אחרים".
"המלון שלי על סף סגירה" מספר נאור חן, מנהל מלון "עונות" בנתניה. "המצב גרוע מאוד, קהלי השוק המסורתיים שאיתם עבדנו לא קיימים. סגירה היא לא דבר פשוט, היא מקרבת אותך לסוף. אם הממשלה לא תבוא ותסייע לא יהיה מנוס מלסגור, אין אלטרנטיבה אחרת, אין דרך אחרת לפרנס את העובדים ואין איך לשלם את המיסים, אין מאיפה".
חן מנהל מלון שקיים כבר למעלה מחמישים ושתיים שנים. הוא מציין שהוא מעסיק עובדים למעלה מארבעים שנים. "עמוד השדרה של המלון הוא 45 עובדים. אנחנו לא מחפשים נדבות, מחפשים סיוע הגיוני ממשבר שנכפה עלינו. אנחנו עובדי עצות, לא יודעים איך להתמודד כשהממשלה לא מסייעת בפתרונות".
לא פתחו מאז תחילת משבר הקורונה
"אני כרגע סגור. חושך, סדינים על הספות, אין כלום. הבריכה מרוקנת, אין חדר אוכל. אם הממשלה החליטה לסגור את השמיים, שלפחות תפצה את העובדים" מספר דוד טוקר, מנכ״ל מלונות רמדה ורויאל ויו״ר התאחדות בתי המלון בירושלים. "רוב העסקים חזרו לפעילות ובתי מלון לא חזרו לעבודה. אתם לא יכולים להתעלם מאיתנו וזה מה שקורה כרגע. זה מצב הזוי לגמרי, אני לא יודעת מי יחזור".
"בשנה הרגילה - 90% מהתפוסה שלנו זה תיירים. לדעתי המדינה בשני נושאים קצת הזניחה את התיירות הנכנסת. פקיד קבלה שעובד בתחום 20 שנים בתחום, אין לו חלופה ויש לו 0 הכנסה. הבעיה שלי זה העובדים עצמם. צריך לפתוח את בן גוריון, לא יכול להיות שפותחים רק לישראלים את בן גוריון. עשו פיילוט אחר פיילוט, אין תייר אחד שיצא עם קורונה ועדיין לא מקלים. זה מוזר, אבל מדינת ישראל לא רוצה תיירים ולא מבינה חשיבות של תיירים. בזמן רגיל מעסיקים כ-42 אלף עובדים, כרגע יש חצי ורובם ככולם באילת וים המלח, אבל מה עם שאר המדינה?"
ומה לגבי חודשי החורף?
"בחורף גם אם יפתחו, זה מאוחר מדי. הערכה שלי שהמלונות יהיו סגורים עד מרץ וגם אז הם ייפתחו רק אם התיירות מחו"ל תחזור. אין תחושה של דחיפות, אין לי גב של רשת, שמרוויחים באילת ומפסידים בירושלים ומסתדרים. מדברים על איזה מדינות ישראלים יכולים לנסוע אבל לא על הארץ שלנו. חשוב שיכניסו תיירות. שר התיירות מנסה אבל אני לא רואה את התוצאות, הממשלה לא נרתמת. בשורה התחתונה - אני לא רוצה פיצוי אני רוצה לעבוד, אני רוצה שהעובדים שלי יעבדו. אם היית באה ב-2019 היית רואה כאן אוטובוסים, הכל מפוצץ, אני מאכיל כ-1,200 איש בארוחות בוקר וזה מה שאני רוצה. אני חושב שכן לפתוח את שדה התעופה, אני חושב שהחמירו ואפשר לצמצם את המגבלות, תיירים לא מביאים מחלות".