היום (ג') צפוי להתקיים טקס חילופי השרים במשרת התיירות, כשאורית פרקש-הכהן תעביר את המפתחות ליואל רזבוזוב. אתמול, רגע לפני שהיא מסיימת את תפקידה, העבירה פרקש-הכהן מסמך בו סיכמה את מה שעבר עליה בשנה האחרונה.

"עם סיום תפקידי כשרת התיירות, אני רואה חשיבות לסכם ולעדכן תקופה משמעותית בארץ ובעולם לענף התיירות", היא כותבת. "נכנסתי לתפקיד בשנה המאתגרת ביותר לענף התיירות הישראלי והעולמי, שלא דומה לשום תקופה אחרת. שנה שברגע אחד סגרה את השמיים לטיסות, הכניסה את האנשים הביתה ואת בתי המלון ומקומות האירוח והכריחה את הענף לחשב מסלול מחדש.

"המטרות שלי היו שלוש: נתינת מענה ראשוני ודחוף לאלו שאיבדו את מטה לחמם; שדרוג תשתיות כדי להכין את השטח לעתיד; ומציאת מתווה לפתיחת השמיים. כל זאת, תוך זהירות מירבית ושמירה על בריאות כלל תושבי ישראל."

יחד עם זאת, את האתגר של החזרת התיירות הנכנסת לארץ, עדיין לא הצליחו לפתור כאן כמו שצריך. בזמן שבלא מעט מקומות בעולם פתחו את הגבולות לתיירים מבחוץ, על אף שמצב התחלואה בהם פחות מוצלח, בארץ התהליך ארוך, מסורבל וכמעט בלתי אפשרי. זה ככל הנראה האתגר הכי גדול שעומד כרגע בפני שר התיירות החדש.

יואל רזבוזוב (צילום: חדשות 2)
שר התיירות החדש. יואל רזבוזוב | צילום: חדשות 2

מי שבעיקר סובלים מכך, הם בעלי המלונות בערים כמו ירושלים, תל אביב, נצרת, חיפה ושאר הערים שנסמכים על תיירות חוץ. ומעל כולם - מורי הדרך שמחכים לעבודה כבר מעל שנה ונמאס להם לראות איך בכל העולם מוצאים פתרונות להכנסת תיירים ולעומת זאת, בארץ מקשים על כולם.

"למורי הדרך פשוט נמאס לשבת מובטלים ללא הצדקה וסיבה ובלי טיפת ודאות בנוגע לעתידם ולכן הם יוצאים לרחובות לזעוק זעקתם", הם כתבו לאחרונה. "משרדי הבריאות והתיירות יצאו בהצהרה על כך שהם הולכים להרחבת הפיילוט לכניסת תיירים ארצה, כשלמעשה הודיעו על דחייה של שלב הפתיחה הבא שהוצג במתווה המקורי ללא שום נימוק או הצדקה שסיפקו וללא שום הודעה מראש.

"מדובר בהפקרות בחסות המדינה - לישראל נכנסים עשרות אלפי זרים באמצעות נוהל הרבה פחות מפוקח ומנוטר דרך סעיפי החרגות של רשות האוכלוסין וההגירה ומשרדי ממשלה נוספים - עשרת אלפים חלפו בנתב"ג ביממה האחרונה - ולענף התיירות שהוא כה רווחי לכלכלת ישראל - מאשרים בקושי אלף איש בחודש תחת תנאים בלתי אפשריים, בירוקרטיה מופרכת וללא כל הסבר מניח את הדעת. העדויות על עליית תחלואה עקב כניסת עשרות אלפים אלו לא קיימות נכון להיום, ולכן לא ברור מדוע מלכתחילה היה צריך פיילוט כה מצומצם ובטח לא מדוע להאריכו כעת, במקום לפתוח את השמיים כמו בכל המדינות הירוקות."

תיירים בארץ (צילום: נאוה מרקו)
תיירים בארץ | צילום: נאוה מרקו


הפיילוט כרגע מוגבל לכ-1,000 תיירים שיכולים להיכנס ארצה במהלך חודש יוני. לצורך השוואה, בשנים רגילות נכנסים כ-400 אלף איש בעונה המקבילה. יוני שפירא, יו"ר מורשת דרך מוסיף: "ההחלטה הלא מנומקת ולא מוצדקת על הארכת הפיילוט המצומצם שאינו מאפשר באמת להכניס לכאן תיירים - היא בדיחה וזריעת חול בעיני הציבור שכבר מאמין כי התיירות חזרה ופגיעה ממשית במורי הדרך, הסוכנים והעובדים בתיירות הנכנסת.
אני דורש ממשרד האוצר, ומשרד הבריאות לנהוג במקצועיות ואחריות - לשבת איתנו למו"מ ישיר ולתת פתרונות מציאותיים ולתת מתווים שיתנו מענה למצוקתנו וימנעו את קריסת הענף שמהווה את הענף השישי בתרומתו מבחינת הכנסת מטבע זר לקופת המדינה".

מורי הדרך בתיירות הנכנסת, בהובלת מורשת דרך, ממשיכים כרגע לשבת במאהל המחאה מול משרד האוצר. מורי דרך רבים נוספים החלו במחאות במוקדים נוספים כמו נתב"ג, מול משרד הבריאות ועוד. בנוסף, מובילי המחאה מציינית שלמרות חילופי השרים אין כרגע סיבה לאופטימיות מבחינתם. "אחרי שנה וחצי של משבר כה עמוק שבו הממשלה לא באמת נקפה אצבע למען מורי הדרך בתיירות הנכנסת, אנחנו רוצים לראות החלטות ברורות ומעשים, לא הצהרת כוונות ואמירות מעורפלות."

במקביל למחאות על פתיחת הגבולות לתיירים בצורה מסודרת, משרד התיירות השיק לפני חמישה ימים (חמישי, 10.6) קמפיין לקידום תיירות הפנים בערי תיירות ברחבי הארץ. הקמפיין, שהסלוגן המוביל שלו הוא: "קפיצה קטנה חופשה גדולה", מבקש לעודד את הישראלים לצאת לחופשה אורבנית באופן ספונטני באמצע השבוע. קמפיין כזה, לצד החשיבות שלו, מראה את הכוונות של המשרד לגבי תיירות חוץ.