בית הדין לעבודה בבאר שבע פסק כי רשת מלונות ׳קראון פלזה׳ תפצה שומר שפוטר בגלל שהעז להתלונן במשטרה נגד אורחי המלון שתקפו אותו.
המקרה אירע לפני כשנתיים וחצי. י', בן 59 תושב אילת, עבד במשך חודשיים כשומר במלון. הוא קיבל הנחייה חד משמעית ממנהליו שלא להכניס למלון אנשים שהם לא אורחי המלון. במהלך עבודתו ניסו שני אורחים במלון להכניס שתי צעירות שהיו איתם. י' הבהיר להם שעל פי הנהלים אי אפשר להכניס את הצעירות למלון כיוון שלא אורחות - דיון שגלש לפסים אלימים בין י' לבין האורחים, שתקפו את השומר.
במהלך התקיפה, י' הזעיק את קציני הביטחון של המלון, אך הם נמנעו מלהגיע למקום, ורק פקיד הקבלה במלון נחלץ לעזרתו.
י' החליט להגיש תלונה במשטרה נגד אורחי המלון שתקפו אותו, אך כמה ימים לאחר מכן נדהם לגלות כי בעקבות התלונה שהגיש הוא זומן לשימוע לפני פיטורין. כשלא הגיע לשימוע הנהלת המלון החליטה לפטרו. "פעלתי על פי הנהלים. לא מדובר בנהלים כתובים אלא כאלה שקיבלתי בעל פה מקציני הביטחון", סיפר י' בבית המשפט. "אני זוכר שני גברים שניסו להכניס שתי נשים שלא היו אורחות המלון. הם תקפו אותי והיחיד שהגיע לעזור לי היה פקיד הקבלה... הם אף איימו עליי שאבטל את התלונה נגדם, ואף פנו בעניין למלון כדי שיפעל בעניין הזה... אני סירבתי. אחרי המקרה לא נתנו לי להיכנס למלון ופיטרו אותי".
"בית המלון לא רצה להתעסק עם האורח"
י' הגיש תביעה נגד המלון לבית הדין האזורי לעבודה בבאר שבע, בטענה שפיטוריו היו לא חוקיים ושהוא לא שובץ למשמרות במלון בגלל שהעז להתלונן במשטרה נגד האורחים שתקפו אותו. בכתב התביעה נטען כי י' פעל על פי נהלי המלון ולא הייתה סיבה לפטרו. ואילו בכתב ההגנה של המלון נטען כי השומר הגיש תלונה במשטרה ללא אישור המלון, פעל בניגוד לנהלים וכי לא הגיע לשימוע אליו הוזמן - לכן פוטר.
במהלך המשפט התברר כי סרט הצילום שתיעד את המקרה נמחק. פקיד הקבלה בזמן האירוע העיד בבית המשפט, כי כמה ימים אחרי המקרה שמע את קצין הביטחון אומר כי אחד מהאנשים שניסו להיכנס למלון עם הצעירות בזמן משמרתו של י' הוא אדם השייך לעולם הפשע - לכן הם לא רצו להתעסק איתו. בנוסף, קצין הביטחון הראשי של המלון בזמן האירוע אישר בעדותו בבית הדין, כי לאחר המקרה צפה בסרטי האבטחה והבחין בשלושה או ארבעה אנשים שניסו להיכנס למלון אחרי השעה 23:00 בלילה. ולדבריו השומר י' נהג כשורה כשמנע מהם להיכנס למלון והגיש תלונה נגדם במשטרה. "אם הייתי יודע על המקרה הייתי הולך יחד אתו להגיש תלונה במשטרה", סיפר קצין הביטחון לשעבר.
השופט צבי גרפינקל ושני נציגי הציבור קבעו, שהמלון יפצה את י׳ בסכום של 23 אלף שקל - גובה של חמש משכורות, למרות שעבד רק חודשיים. השופט מתח ביקורת על המלון שלא נחלץ לעזרת התובע ולא שלח את קציני הביטחון לסייע לו בעת שהותקף על ידי האורחים. ״התרשמנו שהנתבעת פגעה בכבודו ולא דאגה להגיש לו עזרה... על המעביד החובה לשמור על כבוד העובד, קל וחומר מאבטח שתפקידו לשמור על המלון ועל האורחים״, הדגיש השופט גרפינקל.
"לא פעם המתפלחים למלונות הם עבריינים"
מידי שנה מתקבלות עשרות תלונות של בתי מלון באילת על אנשים שאינם אורחים ומנסים להיכנס פנימה כדי לשחות בבריכות, ליהנות מארוחות ומשאר שירותי המלונות. החשש הוא שאותם אורחים לא רצויים עלולים לגנוב ציוד מהמלון, להיכנס לחדרים ולגנוב רכוש וכסף של האורחים.
"בשנה האחרונה היינו עדים למקרים בהם אנשים שניסו להיכנס למלונות שלא היו אורחים בהם והיו קטטות ומעשי אלימות, כולל תקיפת שוטרים. בתי המלונות נוהגים בחוכמה שהם מונעים מאנשים שלא מתארחים במלונות להיכנס אליהם, כי לעיתים הם מעורבים בגניבות או בקטטות", הסביר קצין במשטרת המחוז הדרומי. "מה שכן, הנהלות בתי המלון רוצים ראש שקט, לא רוצים להגיע לכותרות כי זה עלול לפגוע בשמם הטוב. אני מעריך שיש מקרים שנסגרים בשקט בלי שהוגשה תלונה במשטרה ורק במקרים חריגים מזעיקים אותנו, אבל לא פעם מדובר בעבריינים או חיילים באירגוני פשיעה שרוצים להיכנס בכוח. יש כאלה שמתפשרים ומאפשרים להם להיכנס כדי שלא יהיו להם בעיות ואחרים שמתעקשים ומונעים זאת מהם".
דוברת קראון פלזה ישראל מסרה בתגובה: "הרשת קיבלה לידה את פסיקת בית הדין לעבודה. היות וההליך המשפטי עדיין נמשך התייחסות מפורטת תינתן לבית המשפט המוסמך עם סיומו".