כולנו חשבנו שהסופה הגדולה מסמנת את אחת עונות החורף הסוערות ושהחרמון יכוסה בשלג ושאפילו ירושלים תישאר לבנה לפרק זמן ארוך. אז חשבנו. הסערה הזו אמנם תיזכר כשבוע הסוער ביותר שהיה בישראל בשנים האחרונות אך ינואר 2014 נחשב לחודש היבש והחם ששרר בישראל מזה שנים. אתר החרמון היה פעיל עד כה לפרק זמן מוגבל, בעלי הצימרים באזור מצהירים על תפוסת מבקרים דלילה והחקלאים מייחלים לטיפת גשם שתשקה את הגידולים והמטעים. אז מיהם המפסידים הגדולים מהחורף החם?
החרמון במתכונת קיץ
אז השלג אמנם ירד בחרמון בחודש דצמבר וכיסה את ההר המושלג שלנו בלבן אך כנראה שלא מספיק. שערי אתר החרמון נפתחו בשבוע שעבר בחינם, ומסתבר שיש מעט מאוד שלג במקום ותנאי גלישת הסקי לא מתאפשרים. "מזג האויר הקייצי משפיע על כל צפון הגולן והגליל המזרחי ולא רק על אתר החרמון. ישנם שני עוגנים מרכזיים באזורים אלו, הקיאקים בקיץ והחרמון בחורף שמהווים עוגן כלכלי אדיר לאזור כולו", אומר שאול אוחנה, מנכ"ל אתר החרמון.
לדבריו המחסור במשקעים הוא "מכה מתחת לחגורה" מבחינה כלכלית לבעלי עסקים רבים באזור, "זה מתחיל באתר החרמון וממשיך בבתי מלון, צימרים, בתי הארחה, חנויות בגדים, ואפילו מוסכים שמשמשים את המגיעים צפונה, זהו חורף עלוב ועצוב מאוד", הוא אומר בצער.
"אנחנו לא גובים כסף עבור כניסה לחרמון כבר במשך שלושה שבועות וכרגע אנחנו נמצאים במתכונת קיץ", הוא אומר ל-mako. האטרקציות היחידות לדבריו באתר הן כמויות השלג המצומצמות שמושכות בכל זאת את המשפחות והילדים, " אנו מציעים תצפית במפלס העליון, עליה ברכבל ומזחלות אקסטרים שעובדות גם ללא קשר לשלג".
לדבריו, בחודש ינואר מספר המבקרים מסתכם באלפים בלבד, "אנחנו מחכים לראות אולי ירדו משקעים והמצב ישתפר. יש צורך במינימום 50-60 ס"מ של שלג במפלס התחתון כדי לפתוח את האתר לסקי, וכך נוכל לגייס 300 עובדים שמחכים בבית בנתיים", הוא מסכם.
גם נטע נירון, מנהלת השיווק של "תיירות אורטל", מדווחת בהתאם על ירידה בתפוסת האורחים בקיבוץ אורטל, הסמוך לאתר. "מדובר בירידה של כ-20 אחוז בתפוסת המבקרים, היא מעידה, ומסבירה שאכן רוב המבקרים היו זוגות שלא ויתרו על החופשה שלהם ביחד. "בנוסף, העובדה שלא ירד שלג מהווה גורם משמעותי בירידה בתפוסת בקתות הנופש".
"לקראת חודש פברואר המגמה ככל הנראה זהה ואנחנו עושים מאמצים באמצעות פרסום, מבצעים והטבות כדי לחזק את חודשי החורף". בחודש פברואר, למשל, יציעו לאורחים במקום מבצעים שונים ומגוונים, גם לרגל וולנטיינ'ז וגם לכל אורך חודש פברואר בימי אמצע שבוע.
"הסופה אמנם הקדימה והגיעה בחודש דצמבר אבל כפורטל המתמחה באירוח רומנטי אנחנו מרגישים שללא חורף אירוח בצימרים לא תמיד מספיק, משפחות שמגיעות לגליל מחפשות אטרקציות ואזורים פורחים. למשל חורשת טל שפורחת תמיד בחורף לא צמחה כלל", הוא מוסיף.
יעקב רוזנווסר, יו"ר ארגון בעלי הצימרים אינו מודאג מתפוסת הנופשים בצימרים, "חודש ינואר ידוע כחודש חלש לבעלי הצימרים בצפון ואנו עדים לתפוסה אפסית באמצע שבוע ותפוסה דלילה בסופי השבוע", הוא מדגיש. "והשנה, אין ספק שהיו פחות מקומות ואטרקציות עבור המטיילים. כמות הגשמים הדלילה השפיעה על המקומות שלרב באים לראות כמו מעיינות הגולן שיבשים כיום".
אילת וים המלח זוכים לביקוש החורף הנוכחי
בגזרת המחירים, נראה שמזג האוויר האביבי דווקא בא לקראת המבקרים. ורד שוורץ, מנהלת השיווק של דיזנהאוז מאשרת כי ניכרת ירידה בכמות המטיילים בצפון בחודש ינואר אך מציגה בפנינו את היתרונות למצב הנוכחי, "בשל תפוסה נמוכה בבתי המלון הצפוניים, בצימרים ובבתי הארחה החליטו לצאת במבצעים אטרקטיביים כגון שדרוג החדרים, ארוחות חינם, בונוסים ואטרקציות של כניסות לאתרים בצפון ועוד", היא אומרת ל-mako. לדבריה, גם שאר בתי המלון ברחבי הארץ יצאו במבצעים על מנת למשוך את הלקוחות, "אין נהירה המונית ליעד מסויים", היא מדגישה "אך אין ספק שהצרכן הישראלי מרוויח ובגדול בשל המבצעים המשתלמים".
"אנו מעריכים שהמבצעים והשדרוגים מהווים חיסכון ששווים מוערך בכ-150-250 שקלים לאדם". לדבריה, דווקא המבצעים והמחירים האטרקטיביים ימשכו את המבקרים, "אנחנו מרגישים גידול בהזמנות בשבועיים האחרונים ויש שינוי בצפי להזמנות פברואר. מצד אחד אין חורף אבל מצד שני במחירים כאלה שווה לטייל בצפון".
דנה לביא, סמנכ"לית השיווק והסחר של הדקה ה-90 מציינת כי מזג האוויר הקיצי מעודד ביקושים לחופשות בטן גב בארץ, בעיקר במלונות באילת ובים המלח ופחות בצפון: "באופן כללי המחירים השנה דומים למחירי שנה שעברה, אך גם ישנם מבצעים אטרקטיביים במיוחד. רוב הרכישות מאופיינות בהזמנות לזוגות ובסופי השבוע ניתן לזהות גם הזמנות משפחתיות".
רוני אלוני, סמנכ"ל שיווק ומכירות רשת מלונות "פתאל", מסכים. "באילת מזג האוויר המדהים מושך אליו תיירים רבים והמחירים האטרקטיביים מאפשרים לקשת רחבה של קהל להגיע באופן ספונטני".
ולמרות שהשלג נעלם מעיר הבירה נראה שהיא עדיין נחשבת למקום שהישראלים אוהבים, "לאחר הסופה הייתה ערנות גבוהה בביקושים ואנו לא רואים שינוי קיצוני בהתנהגות תיירות הפנים בירושלים".
"שמורות הטבע מלאות מטיילים, אבל מפלי המים אינם שוצפים"
למרות ששלג לא מכסה את אתר החרמון וישנם מטיילים שיעדיפו לא להצפין בלי לראות מראה לבן מבעד החלון, דווקא כשהשמש זורחת בחוץ ומזג האוויר הקייצי הישראלים מרבים לצאת מהבית ולטייל בשמורות הטבע ברחבי הארץ.
"אני חווה את הביקוש לצימרים באופן זהה לשנים דומות", אומרת אפרת שחר חובב, בעלת הצימרים "ליד הנחל" בבית הלל הממוקמים בסמוך לנחל החצבני. "עונת החורף בד"כ מאופיינת בשתי נקודות שיא של שלג שאנחנו לא רואים אותו השנה והפריחה ומפלי המים השוצפים - שגם אותם אנחנו לא רואים". למרות זאת, מזג האוויר החמים והנעים מזמין את המבקרים לטייל, "אגמון החולה תופס תאוצה ועונת העגורים בשיאה, ויש אטרקציות נוספות כמו טיולי טרקטורונים כי מזג האוויר מאוד חמים ונעים", היא מוסיפה.
"האטרקציה העיקרית היא מזג האוויר המקסים הזה, אמנם אין שלג ומפלים אבל אפשר לטייל בשמורת הבניאס, בחצבני, במזג אוויר מושלם ואפילו להשתזף". שחר חובב מציינת כי המחירים לנופש בצימר נמוכים בדומה לכל עונת חורף והתפוסה אצלה דווקא מלאה בסופי שבוע, המחירים לאמצע שבוע לזוג נעים בין 300-350 שקלים כולל ארוחת בוקר, והמחירים לסוף שבוע נעים בין 500-600 שקלים, כולל ארוחת בוקר.
"יש כאלו שדווקא מעדיפים את החופשה האביבית במקום חופשה חורפית עם בוץ וגשמים". למרות זאת, לדבריה מזג האוויר הנעים עלול להשפיע על עונת התיירות בקיץ, "מה שמחזיק אותנו זה המים, אנחנו כבר דואגים מחודש אוגוסט שנחשב לשיא עונת התיירות באזור, לא ברור אם תהיה עונת קיאקים", היא מדגישה.
"שבתות שמש עשו לנו טוב ומבחינה מספרית אין ספק שמבקרים רבים מגיעים לאתרים השונים ברחבי הארץ במזג האוויר החמים", אומרת אטי קוריאט, ממונה תחום קהל וקהילה ברשות הטבע והגנים. לשם השוואה, קוריאט אומרת כי בשבתות האחרונות היו בעין אפק בין 1,500-1,700 מטיילים לעומת 600-700 מטיילים בשבת "רגילה" וחורפית.
"המזג האוויר החמים גורם למטיילים בצפון להגיע לבניאס, שמורת תל דן ונחל שניר", היא מוסיפה וזאת למרות שזרימת הנחלים אינה עוצמתית. אתרים כמו ציפורי ועמק החולה הם אתרים פופולריים מאוד בעונה זו בשל עונת הנדידה. "גם אתרים ארכיאולוגים כמו קיסריה או בית שאן מצליחים בתקופה זו דווקא כי נעים להגיע אליהם לעומת הקיץ", היא מסבירה.
"אנחנו כמובן מקווים שירד גשם שיעזור לנחלים, לצמחייה ובעלי החיים אך אין ספק שמזג האוויר החמים השפיע לטובה מבחינת כמות המטיילים", היא מדגישה. "הישראלים עדיין לא אוהבים לטייל בשבתות גשומות ואפורות ויעדיפו תמיד מזג אויר אביבי", היא מסכמת.