ישראלי בן 60 נעצר בזמן טיול באנטליה, לאחר שרכש פעמון בשוק המקומי. לטענת השלטונות בטורקיה, מדובר בפעמון יקר ועתיק מאוד אשר נגנב מהמוזיאון הלאומי. הישראלי מוחזק זה שבועיים במעצר בית בתנאים מגבילים והמשפחה המודאגת, בסיוע עורך הדין ניר יסלוביץ', פועלת כדי להחזירו הביתה בהקדם.

"אבא נסע לאנטליה, לחופשה משפחתית", תיארה הבוקר בתו, אביב מילוא, "באותו יום הלך לשוק, ראה את הפעמון בתור חפץ נוי שהוא רוצה לבית - וקנה אותו. הוא שילם 100 דולר. יש עוד עשרות פעמונים כאלה בשוק, בכמויות מסחריות. הפעמון הזה מיוצר באיסטנבול ומופץ לשווקים. בחנות עצמה יש פעמונים זהים בכמויות שאי אפשר לתאר".

מה קרה אחרי שרכש את הפעמון?
"יש לנו הוכחות שהוא חף מפשע: הוא קיבל חשבונית וקבלה מקורית ורשמית, חתומה. כשהגיע לשדה התעופה כדי לחזור לארץ, הפעמון היה בתיק הצד. הוא לא ניסה להסתיר אותו. התיק עבר שיקוף, הוציאו את הפעמון, צילמו אותו ושלחו את אבא לחקירה. תוך שעה וחצי הוא כבר היה אצל התובע. אפילו לא הספקנו לדאוג לו לעורך דין פרטי. משם הכל התגלגל".

מישאל וקנין (צילום: חדשות הבוקר, קשת 12)
"הפעמון לא עתיק ולא היסטורי - ויש לנו הוכחות". הפעמון שנקנה בשוק המקומי | צילום: חדשות הבוקר, קשת 12

מה השלטונות טוענים?
"הם טוענים שהפעמון נלקח ממוזיאון, שזה פעמון היסטורי - אבל הוא לא היסטורי ולא עתיק, ויש לנו הרבה הוכחות לזה. אנחנו עוברים עוול מאוד קשה. השלטונות מחכים למשפט. כרגע אין צפי למשפט, ואנחנו מאוד מודאגים".

כשאבא קנה את הפעמון, מה אמרו לו בחנות? ניסו למכור לו את זה כמשהו ייחודי?
"לא אמרו לו שזה עתיק, לא אמרו כלום. הוא רצה לרכוש את זה בתור חפץ נוי. כשהמוכר ראה שהוא תייר, אמר לו: 'קח, תקנה את זה, הכל בסדר. אתה יכול לחזור עם זה לארץ'. אבא שלי בן אדם תמים, הוא לא התווכח על המחיר ושילם".

לדברי עו"ד ניר יסלוביץ' שמייצג את המשפחה: "הפעמון לא נגנב על ידו, זה ברור. יכול להיות שהבן אדם שגנב את הפעמון הביא אותו לאותו בזאר, והמוכר באותו בזאר מכר פעמון שנגנב. לא רק שהפעמון לא נגנב על ידי הלקוח שלי, אלא שגם לא הייתה לו סיבה לחשוד שזה גנוב. אחרי פרשת אוקנין ישראלים התחילו לפחד לצלם את עצמם, ומה עכשיו? נתחיל לפחד לקנות דברים? כל בר דעת מבין שמי שצריך להיעצר זה אותו מוכר. הוא זה שצריך לתת הסברים, לא הלקוח שלי. המוכר חופשי ועדיין ממשיך למכור".

מה הטורקים אומרים לך?
"הם אומרים שהפעמון הזה, לפי חוק העתיקות, הוא מוצר שנגנב מהמוזיאון הלאומי. שלחתי אדם שהוציא את מצלמות האבטחה, מה שהמשטרה לא עשתה, ואני אומר כזה דבר: מדיניות משרד החוץ המוצהרת היא, שכשמדובר באדם שברור לכולם שהוא חף מפשע, המשרד צריך להיכנס לתוך האירוע. הם פועלים, אני לא יכול להגיד שלא, אבל אפשר לעשות יותר. כרגע הוא בתנאים מגבילים ואסור לו לצאת מטורקיה עד ליום החקירה. מניסיוני, דבר כזה יכול להימשך קרוב לשנה".

איזה עונש הוא יכול לקבל על דבר כזה?
"העונש יכול להגיע גם לשנות מאסר ארוכות. מהשטות הזאת, שאדם נכנס לתוך בזאר, היה במקום הנכון בזמן הלא נכון. אני כרגע בקשר עם בית הנשיא ועם הגורמים הכי בכירים במשרד החוץ. הדבר הזה יכול להיפתר בטלפון".

מול המצלמות, פנתה מילוא לאנשי משרד החוץ בבקשה שיסייעו בשחרור אביה: "אבא לחוץ מאוד. בכל זאת, הוא לא ילד, הוא בן 60. אנחנו דואגים לשלומו. הוא לקח את זה ללב מאוד קשה. אנחנו לחוצים בדיוק כמוהו, ואפילו יותר. נגרם לנו עוול, למשפחה רגילה ונורמטיבית. אני מבקשת ממשרד החוץ שישחררו את אבא שלי. הוא לא עשה שום דבר, הוא חף מפשע. כל יום שאבא שלי לא בבית, זו תעודת עניות למדינת ישראל. אני דורשת שיחזירו את אבא. הלב שלנו כואב וקרוע ואנחנו באמת דואגים לשלומו".