גיאורגיה בכלל, ובטומי בפרט, מסתמנות כיעדים שלא מעט ישראלים יטוסו אליהם ביום שאחרי המלחמה, הודות למחירים הזולים, הטיסה הקצרה והתמיכה שלהם במדינה. יחד עם זאת, בימים אלה, בהם יש כבר מטיילים מהארץ שמגיעים למקום, עולות לא מעט תלונות על עוקץ שכדאי להכיר.

> המדריך המלא למטייל בגיאורגיה

כך למשל, נועה טסה לפני כשבועיים לראשונה בחייה יחד עם בן זוגה לעיר בטומי שבגיאורגיה. הם נחתו בשעת ערב מאוחרת, עלו על מונית והנהג דרש מהם עבור הנסיעה משדה התעופה למלון במרכז העיר 100 לרי (כ-140 שקל) לנסיעה של כרבע שעה בלבד.

"לא חשבנו שמדובר בסכום חריג, זה היה נשמע מחיר סביר. מעולם לא הייתי בבטומי כדי להשוות", סיפרה נועה. למחרת היא פגשה יחד עם בעלה כמה ישראלים במרכז העיר והשניים שיתפו אותם בסכום ששילמו לנהג המונית ונאמר להם שהמחיר לכל היותר צריך להיות לא יותר מ-20 לרי (כ-28 שקל) לנסיעה משדה התעופה למלון. "הבנו שנהג המונית עקץ אותנו. הוא הבין שאנחנו מישראל ושזו פעם ראשונה במקום. זה קצת פגע בטיול שלנו כי לאחר מכן בכל מקום שהיינו בדקנו שלא עוקצים אותנו במקום ליהנות", הסבירה נועה.

לא מעט מנהגי המוניות דוברים עברית באופן בסיסי, מה שמאפשר להם לנצל את זה ולהתחבב על התיירים הישראלים במטרה לעקוץ אותם באלגנטיות. "בטומי הוא אחד היעדים המובילים היום של הישראלים, במיוחד לאחר שאיסטנבול ואנטליה ירדו מהפרק בגלל התמיכה של הטורקים בחמאס", ציין מדריך טיולים. "חשוב לשים לב שלפני שמגיעים לבטומי עדיף לברר ולבדוק באתרי אינטרנט ובקבוצות של גיאורגיה בפייסבוק את מחירי המוניות, לא לוותר, להתמקח ובמידת הצורך להתלונן במשטרה על הונאה נגד נהג שדורש סכום מופקע".

בטומי גאורגיה (צילום: OMfotovideocontent, shutterstock)
מנצלים את זה שיותר ויותר ישראלים מגיעים בפעם הראשונה | צילום: OMfotovideocontent, shutterstock

עוקץ נוסף שבו נתקלו הישראלים מתרחש בפאבים ובמועדונים ברחבי העיר, שבשעות הלילה הופכים למלכודת תיירים. "הזמנו ארבע בירות, טוסטים, זיתים, גבינות מלוחות בצלחת קטנה וכשקיבלנו את החשבון אותנו ב-550 דולר. ראיתי שחייבו אותנו על צ'ייסרים של וודקה שלא קיבלנו ולא שתינו, על נקניקים ודגים מעושנים", שיחזר אהרון. "קראנו למלצר לברר איך הוא הגיע לחשבון הזה. מהחישוב שעשיתי היינו צריכים לשלם לא יותר מ-150 דולר. המלצר הביא לנו את התפריט שהזמנו ממנו ואת החשבון עם כל הפריטים שלא הוזמנו בכלל וחויבנו. ועוד חייבו אותנו פעמיים בדמי שירות".

המלצר התעקש שאהרון ושלושת חבריו הזמינו את מה שרשום בחשבון. הוויכוחים לא עזרו ובשלב מסוים בעלי המועדון הזהיר את הארבעה שאם לא ישלמו יזמין להם משטרה. "בעלי מועדונים וברים מנצלים את זה שישראלים רבים מגיעים לנופש ובלי בושה עוקצים אותם", אמר אהרון בנימה של אכזבה.

גם ליניב ולשניים מחבריו הטובים קרה מקרה דומה בבר-מסעדה בעיר, כאשר חשבון של 400 דולר כשכל ההזמנה עמדה על כ-120 דולר בלבד. "גיליתי שהוסיפו לנו שלוש כוסות וויסקי ודג סלמון שלא הזמנו. הם גם דאגו להביא לנו תפריט אחר שלא ראינו מעולם כדי להוכיח שהבעיה היא שלנו", סיפר יניב.  "רבנו עם מנהל הבר אבל לאחר כן התברר לנו שעוד המון ישראלים נעקצו במקום הזה. לא שמנו לב שאין מחירים על התפריט והם ניצלו את זה".

על מנת להימנע ממקרים דומים, מדריך טיולים ותיק בבטומי ממליץ לבלות במועדונים וברים בבתי המלון ולא ברחבי העיר. "אל תזמינו אוכל או משקאות מתפריטים שלא רשום בהם מחירים עבור כל משקה וכל מנת אוכל. לגבי המוניות, חשוב לקבוע מראש עם נהג מונית את סכום הנסיעה".