תחת הסלוגן "פחות תיירות, יותר חיים", יותר מ-1,000 בני אדם הפגינו בפלמה (Palma) ביום שני בערב למען ריסון התיירות ההמונית. לפי העיתון המקומי "דיאריו דה מיורקה", כ-30 ארגונים ויוזמות קראו לתושבים לצאת למחאה לקראת הפגישה הבלתי רשמית של שרי התיירות של האיחוד האירופי שהתקיימה בפלמה ביום שלישי האחרון.

"אנחנו דורשים שאנשים יקשיבו לנו ויגידו שאנחנו רוצים פחות תיירות ויותר חיים", מצטט את "דיאריו דה מיורקה" פר ז'ואן פמניה, דובר העיתונות של התנועה. ובהמשך: "פחות נופשים אומרים לנו יותר חיים. לכולנו יהיה טוב יותר. לא יהיו לנו יותר בעיות במציאת דיור, הג'נטריפיקציה של שכונות העיר תיפסק והזיהום הסביבתי יקטן".

גופים חברתיים וסביבתיים שונים קיימו דיונים שונים כדי להציע מודל כלכלי אלטרנטיבי ש"מתחייב לצמיחה ודו-קיום בין האוכלוסייה, הטריטוריה והתיירות". ובהתחשב ב"כושר הנשיאה שיש לשטח לקלוט אוכלוסיה שאינה תושבת".

"לקבל 18 מיליון תיירים בשנה באי קטן כמו מיורקה זה אבסורד. חיוני להגביל ולשלוט, כי כאן רק ההון הפיננסי הגדול מתעשר. ומה שנותר לאזרחים הוא עומס יתר של אנשים ושירותים שהידרדרו כמו שירותי בריאות, ניקיון וצריכת מים", הוסיפה מריבל אלקאזר, נשיאת הפדרציה של אגודות השכונות של פלמה.

ההפגנות הללו בפלמה מגיעות לאחר מספר שנים שבהן התיירות באי הספרדי רק ממשיכה לעלות ולהציף את הרחובות. על פי ארגון הסטטיסטיקה של האיחוד האירופי, לינות תיירים ברחבי היבשת הגיעו בשנת 2022 ל-96 אחוזים מהרמות של טרום מגפת הקורונה. עובדה זו למעשה ממחישה את ההתאוששות הכמעט מלאה של ענף התיירות באירופה.

בר פאלמה דה מיורקה (צילום: zixia, shutterstock)
למקומיים נמאס ממיליוני התיירים | צילום: zixia, shutterstock

פריז שמרה על מעמדה כעיר המתוירת ביותר באיחוד האירופי, עם יותר מ-71 מיליון לינות, ואחריה רומא וברלין עם 29.2 ו-26.3 מיליון לינות בהתאמה. אולם ברמה האזורית, מיורקה נמצאת בראש ורק אחריה פריז, כשלמעשה האי הספרדי נאלץ להתמודד עם מיליוני התיירים שמגיעים אליו במיוחד בעונת הקיץ, ומקשים על המקומיים.