מאז חזרו החופשות לחיינו, העלייה בביקושים לקראת פסח והקיץ כבר בשיא ויחד איתם גם עליית המחירים נמצאת בשיאה.

אך מלבד לעליית המחירים שנובעת מהיצע וביקוש, נראה שמחירי החופשות שלנו הולכים לעלות גם אחרי קיץ 2022 בעקבות עלייה במחירי הדלק וחומרי הגלם, ויש מי שצופה שמגמת ההתייקרות תמשך גם בקיץ 2023. למה זה קורה? כי כל מרכיבי החופשה שלנו - הטיסות, המלונות, ביטוח הנסיעות ואפילו השכרת הרכבים, ממשיכים להתייקר וההתייצבות לא נראית באופק.

>> ללמוד מהניסיון: זה הזמן להזמין חופשה לקיץ לפני שהמחירים יעלו יותר

סטיב היפי, מנכ"ל אחת מחברות התעופה הגדולות באירופה, ג'ט 2 (Jet 2), אמר לאחרונה בועידת נסיעות שהתקיימה באנגליה: "סביר שבשנה הבאה נמשיך לראות עליית מחירים בטיסות' שנובעת מעליית מחירי הדלק. הציפייה היא שנראה את האינפלציה בnחירים גם ב-2023".

מטוס נוסעים (צילום:  Matej Kastelic, shutterstock)
עצירת עליית מחירי הטיסות לא נראית באופק | צילום: Matej Kastelic, shutterstock

היפי מוסיף ואומר שעליית המחירים בחגים ובקיץ verucho עלו בשיעור נמוך יחסית, היות והחוזים מול בתי המלון כבר נחתמו מראש וגם עליית מחירי הדלק פסחה מעל חלק מהנוסעים שהזמינו מראש, אך ככל שיעבור הזמן, העלייה תהיה בלתי נמנעת עבור כולם: בתי מלון יעלו מחירים בגלל עליית מחירי האוכל והמיסים וחברות התעופה ימשיכו לעלות מחירים בעקבות עליית מחירי הדלק שמושפעת גם מהמלחמה באוקראינה. "כל מי שרוצה לטוס בשנה הבאה, עדיף לו להזמין כמה שיותר זמן מראש", מסכם היפי. 

שימו לב! אם אתם מזמינים הרבה זמן מראש, חשוב לוודא שקיימת בהזמנה אופציה לביטול או שינוי הטיסות, הזמנת המלון והרכב. 

מחירי השכרת הרכבים עלו בעשרות אחוזים

לא רק הטיסות ובתי המלון. מרכיב נוסף בחופשה התייקר בצורה משמעותית בשנתיים האחרונות: השכרת הרכב.  אסף פכטר, מנכ"ל דו"ח בלק"ר אומר כי "המשבר העולמי בתעשיית השבבים פגע בייצור הרכבים והוא משפיע גם על ענף השכרת הרכב. מדובר במשבר חמור מאוד."

פכטר מציין שתעריפי השכרת הרכב בארה"ב בחודש דצמבר 2021 קפצו ב-50 אחוזים בהשוואה לדצמבר 2020 ועלו ב-60 אחוזים  בהשוואה לדצמבר 2019. "במילים אחרות, מחירי השכרת הרכב גבוהים משמעותית כעת ממה שהיו לפני המגפה וגם בהשוואה לשנה הראשונה של המגיפה".

רכבים להשכרה, שדה תעופה (צילום: Kekyalyaynen, shutterstock)
חברות השכרת רכב | צילום: Kekyalyaynen, shutterstock


כך, למשל, המחיר הממוצע להשכרת רכב לשבוע בהוואי עומד על כ-113 דולר ליום, פי שניים מאותה הזמנה לפני חצי שנה. באיטליה, רכב קומפקטי שהושכר ב-300 יורו לשבוע ב-2019 יעלה היום כבר 600 יורו.

למה זה קורה?
 פכטר מסביר: "ראשית, המחסור העולמי בשבבים גורם לייצור איטי יותר של מכוניות, משמע, פחות מכוניות נכנסות לשוק כך שהחוסרים עצומים, הן לשוק ההשכרה והן לשוק הפרטי. הסיבה השנייה - כל העולם רוצה לצאת לנופש ביולי-אוגוסט וכשהביקושים כה גבוהים כך גם העלויות".

עד מתי עליית המחירים צפויה להימשך?
"עליות המחירים עלולות להמשיך כל עוד לא ייפתר מחסור השבבים. צריך לזכור שגם אם ייפתר המשבר יעברו מספר חודשים עד שהשוק יחזור למצבו וכל הביקושים יתמלאו. כמובן שבמקביל לכך ככל שאנשים ירצו לטוס ולנפוש יותר לאחר הקורונה המחירים לא יירדו".