הביג בן חוזר לנגן: עד לפני חמש שנים זה היה הפסקול של חיי היומיום בלונדון, עם הפעמון הגדול של השעון המפורסם בעולם שהיה מנגן בדיוק כל שעה. אבל השיקום השאפתני – והיקר להפליא – הוביל לתקופת הדממה הארוכה ביותר של הביג בן ב-163 שנותיו.

מאז שהשתתקו הפעמונים ב-2017, חוותה הממלכה תקופה סוערת במיוחד: פרישה רשמית מהאיחוד האירופי, שלושה ראשי ממשלה באו והלכו, ובראש ובראשונה מותה של המלכה אליזבת', המונרך בעל תקופת המלוכה הארוכה במדינה, והמלכתו של בנה צ'ארלס.

ביום שישי האחרון, הפעמונים צלצלו 11 פעמים כדי לציין את תחילתה של שתי דקות הדומייה ביום שביתת הנשק, יום השנה ה-104 לסיום מלחמת העולם הראשונה. היום מציינים בבריטניה את יום הזיכרון לחללי מלחמות בריטניה והאימפריה הבריטית, יום בעל משמעות סימבולית מיוחדת עבור העם הבריטי, עם הפעמון הגדול שיחזור לנגן לאחר השיפוץ בסך 140 מיליון דולר, שהחזיר את השעון לשיא תהילתו הויקטוריאנית.

המגדל המתנשא לגובה 96 מטרים, הוא אחד המונומנטים הארכיטקטוניים המוכרים והמצולמים ביותר בעולם יחד עם מגדל האייפל בפריז והפירמידות של גיזה. "זהו חלק יקר מהמורשת של בריטניה ואולי אפילו מהמורשת העולמית", אומר מתיו המלין, יו"ר מועצת הפרויקטים של מגדל אליזבת'. "במשך מאה וחצי או יותר הוא צלצל, והיה סמל של יציבות. ואני חושב שהשעון הפך לסמל של הדמוקרטיה הפרלמנטרית של בריטניה. היינו חייבים (לשפץ) את זה לאבותינו הוויקטוריאניים שיצרו את המקום המדהים הזה, ולהחזיר אותו למצב הטוב ביותר עם התאמה למאה ה-21".

לשעון 334 מדרגות והוא מתנשא ללמעלה מ-11 קומות. השם "ביג בן" מיוחס לעתים קרובות בטעות למגדל ולשעון, אך הוא ניתן לראשונה לפעמון הגדול. יש המאמינים כי הוא נקרא על שמו של סר בנג'מין הול, הממונה הראשי על העבודות בזמן שהותקן ב-1859.

ביג בן בשיפוצים (צילום: יוטיוב)
שיפוצים נרחבים ויקרים שעברו את התקציב המקורי | צילום: יוטיוב

בפעם הראשונה שהפעמון צלצל, הצליל העמוק תואר על ידי עיתונאי ב"טיימס" כ-"רעל חזק. הרטט חודר לכל וריד בגוף; זה פוגע בכל עצב, זה תוקף כל סיב בשריר, גורם לעצמות שלך לרעוד".

פרויקט השיקום שנמשך חמש שנים כלל פיגומים נרחבים, 500 עובדים ובסופו של דבר חרג מהתקציב המקורי של 51 מיליון ליש"ט. החוגות האיקוניות של השעון הוחזרו לצבעם המקורי – כחול פרוסי – לאחר שמומחים גילו את הגוון מתחת לשכבות של צבע שחור.

עוצב על ידי צ'ארלס בארי ואוגוסטוס פוגין, השעון הגדול הושלם בשנת 1859 בתקופת שלטונה של המלכה ויקטוריה. השעון והמגדל הם חלק מקומפלקס של ארמון וסטמינסטר, המהווה חלק מאתר מורשת עולמית של אונסק"ו לאורך נהר התמזה.