בזמן שהיא שקועה בפלונטר כלכלי במשך שנים, לבנון מצפה במהלך הקיץ לעונת תיירות מבטיחה ולזרם של מיליון איש, שרובם גולים לבנונים על פי שר התיירות וליד נסאר. ביחד, במדינה הקטנה מייחלים שהתיירים יכניסו למעלה משלושה מיליארד דולר.

"הקיץ מבטיח, שכן אנו מצפים למיליון מטיילים, 75 אחוז מהם לבנונים (גולים) ו-25 אחוז זרים, בעיקר ממצרים, ירדן, עיראק ולאחר מכן ממדינות המפרץ", אומר נסאר.

לבנון, שכלכלתה מבוססת בעיקר על שירותים ותיירות, הייתה עדה לקריסה כלכלית חסרת תקדים מאז שנת 2019, אז גם הבנק העולמי דירג אותה בין הגרועות בעולם מאז שנות ה-50 של המאה ה-19. הלירה הלבנונית איבדה יותר מתשעים אחוז מערכה מול הדולר, ושמונים אחוז מאוכלוסייתה מתחת לקו העוני.

כיכר ניג'מה מגדל הרולקס -  (צילום: Sun_Shine, ShutterStock)
צילום: Sun_Shine, ShutterStock

בנוסף למשבר הכלכלי, עונת התיירות ירדה באופן חד בשני הקיצים האחרונים עם התפרצות נגיף הקורונה ופיצוץ נמל ביירות באוגוסט 2020, שבו נהרגו למעלה ממאתיים בני אדם, נפצעו יותר מ-6,500 נוספים, וכן גרם נזק כבד למספר שכונות בבירה. נסאר מסביר כי לפני המשבר המתמשך, מגזר התיירות הכניס "כעשרה מיליארד דולר בשנה".

המדינה עדה גם למשבר נזילות כאשר בנקים ממשיכים להטיל מגבלות מחמירות על פעולות מזומן בדולרים ומציבים מגבלות למשיכות אפילו מחשבונות שבהם לירות לבנוניות.

מאז תחילת הקריסה הכלכלית, מאות מפעלי תיירות, בהם בתי מלון, מסעדות ובתי קפה, סגרו את שעריהם, ואחרים העלו את מחיריהם בצורה חדה כדי להתאים לשער הלירה בשוק השחור.

"המחירים בכלל ומחירי שירותי התיירות בפרט הפכו לתחרותיים, במיוחד כשאנחנו משווים אותם לטורקיה, יוון, קפריסין ומדינות ערב", אומר נסאר ומוסיף כי "משרד התיירות התיר למוסדות התיירות לקבוע את מחיריהם ישירות בדולרים, כדי לאפשר לגולה להשוות מחירים".

על מנת לעודד את עונת התיירות השנה, פתח משרד התיירות בקמפיינים פרסומיים ענקיים, ומבקש לארגן גם פסטיבלים שלבנון הייתה ידועה בהם לפני המשבר הכלכלי שלה. "למדינה יש את כל הפוטנציאל התיירותי, והיא צריכה יציבות ביטחונית ופוליטית", טוען נסאר ומציין כי "הביטחון יציב, וכל הכוחות הפוליטיים בטוחים ומודעים לכך שהעונה הזו חייבת לעבור בשלום".