רגע לפני חג הפסח ומחירי שמן הזית בישראל ובעולם ממשיכים לטפס, הייבוא של השמן מחו"ל לעיתים מפוקפק ורבים מהישראלים מחפשים פתרונות למציאת לאחד מהמוצרים הבסיסיים ביותר במטבח שלנו. כעת מתברר שאחד הפתרונות המובילים לבעיה היא רכישה של כמויות גדולות של שמן זית בחו"ל, במיוחד ביעדים קרובים כמו יוון, קפריסין, בולגריה וגאורגיה.

"הייתי בבאטומי בשבוע שעבר והבאתי במזוודה שלושה בקבוקי שמן זית של ליטר. כל בקבוק עלה כ-5.5 אירו (22 שקלים). גם שמן איכותי וגם זול", מספרת אנה ל-mako. למעשה, המחירים של בקבוקי שמן הזית בישראל טיפס לרמות שיא, כאשר הממוצע נע כעת סביב 40-50 שקלים, ואפילו מזנקים לכ-60 שקלים לבקבוק של ליטר שמן זית ישראלי. "בעלי הביא עוד שני בקבוקים במזוודה שלו. ככה שנהיה מסודרים לחודשים הקרובים", אומרת אנה ומוסיפה, "זה עוד בלי שלקחנו בחשבון שאולי תהיה מלחמה עם איראן וניתקע בלי שמן זית בכלל. יצא לנו טוב שטיילנו בגאורגיה לפני פסח".

בטומי גאורגיה (צילום: OMfotovideocontent, shutterstock)
מטיילים וחוזרים עם כמויות גדולות של שמן זית. בטומי, גאורגיה | צילום: OMfotovideocontent, shutterstock

מפגש של גורמים שיצרו את "הסערה המושלמת" ליצרני שמן הזית אשמים במחסור הנוכחי. בצורת הרסנית ברחבי אירופה, במיוחד בספרד, יצרנית שמן הזית המובילה בעולם, הפחיתה משמעותית את מסיק הזיתים. גלי חום קיצוניים הכבידו עוד יותר על העצים, והשפיעו הן על כמות הזיתים והן על איכותם. כמו כן, השרפות הוסיפו שמן למדורה והרסו מטעי זיתים בחלקים של יוון ואיטליה, והפחיתו עוד יותר את היבול. המלחמה באוקראינה גם שיבשה את ייצור שמן החמניות, מה שהוביל חלק מהצרכנים לפנות לשמן זית כתחליף, מה שהטיל עומס נוסף על האספקה שכבר הייתה בלחץ מלכתחילה.

כמו אצל מדינות אחרות שמובילות בייצור שמן זית, בישראל מרגישים את המחסור ב"זהב הירוק". למרות שאינה היצרנית מובילה באופן יחסי, ישראל מסתמכת על שילוב של ייצור מקומי ויבוא כדי לענות על צורכי שמן הזית שלה. לפי מומחים, מזג האוויר השפיע גם על המסיק בארץ, מה שמוביל כעת לעלייה הדרמטית במחירים וירידה באיכות השמן. כל אלה דוחפים עוד ועוד ישראלים לרוץ לסופרמרקט הקרוב למלון שלהם בחו"ל, לחפש יצרנים פרטיים בקרבת אתרי הנופש ולדאוג לכמות שתספיק לתקופה ארוכה ולכמה משפחות.

אתונה יוון  (צילום: TPG85, shutterstock)
המחירים של שמן זית הרבה יותר נמוכים כאן. אתונה, יוון | צילום: TPG85, shutterstock

"לפני כחודש חזרנו מסופיה והבאנו לארץ שלושה בקבוקי שמן זית של חצי ליטר וליטר במחיר של 12 אירו (48 שקלים). רמת החיים נמוכה והמחירים בהתאם ומי שמרוויח התיירים", מסביר רוני שנסע לחופשה בסופיה עם אשתו, "לא הצהרנו על זה במכס כי זה מחיר נמוך וגם לא בדקו אותנו". 

לא מעט ישראלים ששהו ביוון, גם בערים אתונה וסלוניקי, חוזרים עם בקבוקים ופחים של שמן זית, עם ממוצע שנע בין 2 ל-4 בקבוקים לנוסע. "פה ושם נתקלנו בישראלים שהביאו מדובאי ויוון כמה בקבוקי שמן זית במזוודה", אומר גורם במכס בנתב"ג. "שאלנו מה קרה ולמה כולם חוזרים עם שמן זית פתאום והם אמרו שבארץ יש מחסור וגם יקר מאוד. לא החרמנו כי לא היו הברחות גדולות. היו שניים, שלושה בקבוקים וזו לא כמות מסחרית".