שלושת החודשים האחרונים היו מלאים בסיפורים על תקלות בעולם התיירות, צפיפות ביעדים מרכזיים ובנמלי תעופה וגלי חום מסכני חיים באירופה. אולם דווקא באסיה, שבה מדינות רבות נפתחות מחדש בצורה הדרגתית יותר – עם פחות ביטולי טיסות או סיפורים על מזוודות שאבדו – החזרה של התיירים איטית.

זה בולט במיוחד ביפן, שנפתחה מחדש בקול תרועה רמה ביוני 2022, בדיוק בזמן לשיא עונת הנסיעות. בין ה-10 ביוני ל-10 ביולי, המדינה קיבלה את פניהם של כ-1,500 תיירי פנאי, לפי נתוני סוכנות שירותי ההגירה היפנית. מדובר בירידה של 95 אחוזים לעומת התקופה המקבילה ב-2019, לפני המגיפה.

אז מה גורם לפער? ולמה מטיילים לא כל כך ממהרים לחזור למדינה שהייתה יעד פופולרי?

יפן מקדש בטוקיו (צילום: Gritsana P, shutterstock)
למרות פתיחת הגבולות, התיירים לא מגיעים | צילום: Gritsana P, shutterstock

לא מעוניינים בבייביסיטר

בעוד שהנתונים אינם מספקים פירוט על סוג המבקרים, הירידה מעידה על כך שיפן לא מקבלת את כמות התיירים האידיאלית, אפילו בתקופה זו שהין חלש יותר והופך את ההגעה למשתלמת יותר. תיירים עדיין מוגבלים לסיורים קבוצתיים עם בקרות קפדניות - כולל חובת חבישת מסכות, בדיקות חום ותנועה מוגבלת - שנראה כי מקשים על תכנון ומשיכה של מבקרים.

עבור רבים במערב, שמעדיפים ספונטניות ואינם רוצים לטייל במסלול קפדני, הנושא הזה הוא מה שגורם להם לוותר על המדינה האסייתית. "אנחנו לא צריכים בייביסיטר", אומרת מליסה מוזיקר, אשת יחסי ציבור מניו יורק, שנהגה לנסוע באופן קבוע ליפן. מוזיקר ובעלה היו בטוקיו "בערך שש פעמים", והשניים תכננו לבקר שוב ב-2022 כששמעו שהגבולות נפתחים מחדש, אבל כששמעו על ההגבלות הם החליטו שלא לנסוע.

במקום זאת, הם בחרו ביעד חדש ונוסעים לקוריאה הדרומית לחופשה. "אנחנו לא רוצים להיות בבידוד. זה היה גורם עצום בהחלטה לוותר", אומרת מוזיקר. "אנחנו פשוט אוהבים ללכת להסתובב ולעשות קניות ולאכול סושי יקר". העדפה של ביקורים בעיר על פני חופשות חוף, היא שהטתה את הכף לטובת סיאול, וכך גם ההתמכרות של מליסה ל-קיי-דרמות (דרמות דרום-קוריאניות), שאליהן נחשפה במהלך הסגרים.

למעשה, קוריאה הדרומית היא כנראה המרוויחה הגדולה מהמצב, מאחר ובניגוד ליפן, לקוריאה הדרומית יכולים להגיע תיירים מכל העולם במידה והם מחוסנים לחלוטין. כמו כן, לא קיימת דרישה לתיירים להיכנס לבידוד עם הגעה למדינה או להגיע בקבוצות.

סיאול (צילום:  Savvapanf Photo, shutterstock)
המרוויחה הגדולה מהמצב. קוריאה הדרומית | צילום: Savvapanf Photo, shutterstock

 חצי-פתוח זה לא באמת פתוח

ביפן, שאינה פתוחה לחלוטין, ישנם עדיין חוקי עטית מסכות באזורים רבים, הסיורים הקבוצתיים עשויים להיות יקרים, ויפן דורשת מהתיירים להיכנס לבידוד עם ההגעה, מה שהופך אותה  לקשה יותר לביקור. כמו כן, תיירים מכל העולם מתבקשים להציג אשרת כניסה ולארגן קבוצה שאיתה יטיילו במדינה. עם זאת, אנשי עסקים יכולים לבקש ויזת עסקים, שאיתה הם רשאים להסתובב ברחבי המדינה באופן חופשי. 

קייטי טאם היא המייסדת-שותפה של Arry, פלטפורמת מנויים לחברים בלבד, שעוזרת למבקרים ביפן להזמין מקומות בכמה מהמסעדות המבוקשות ביותר בטוקיו, כמו Sukiyabashi Jiro ו-Den, שהובילה ברשימת המסעדות הטובות ביותר באסיה. לפני המגיפה, רבים מהמשתמשים היו מטיילים אסייתים – המתגוררים בהונג קונג, טייוואן, קוריאה הדרומית או סינגפור – שביקרו ביפן מספר פעמים בשנה או יכלו פשוט לקפוץ לסוף שבוע ארוך ספונטני. עם זאת, מאז 2020 החברה נאלצה לצאת להפסקה.

יפן פארק (צילום: Shawn.ccf, shutterstock)
התיירים לא מעוניינים בהגבלות הנוקשות | צילום: Shawn.ccf, shutterstock

"לא ידענו שזה ייקח כל כך הרבה זמן", אומרת טאם, על מה שאמורה הייתה להיות הפסקה קצרת טווח. "זה בהחלט היה קשה". החברים המעטים שמתחילים להשתמש שוב בשירות, הם אנשים שהצליחו להשיג אשרות נסיעות עסקים ליפן. נכון לעכשיו, זו הדרך היחידה של מי שאינם אזרחים להיכנס לארץ כמבקרים בודדים, וחלקם מנצלים את המחסור בקהל כדי להשיג מקומות במסעדות שלא הצליחו להזמין קודם לכן". 

אבל יש קצת חדשות טובות. למרות האתגרים, רבות מהמסעדות הטובות ביותר ביפן צלחו היטב את תקופת המגיפה. "להרבה מהמסעדות שאנחנו עובדים איתן יש בסיס מקומי חזק ללקוחות", אומרת טאם. "זה אומר שהמקומות הפופולריים האלה עדיין יהיו פעילים בכל פעם שתיירים זרים יירצו להגיע".

לפי סוכנות שירותי ההגירה, שני השווקים הגדולים ביותר לתיירות ביפן כעת הם תאילנד וקוריאה הדרומית. אבל "הגדול ביותר" כאן הוא מנוח יחסי - כ-400 איש מהמדינות האלה ביקרו ביפן מאז יוני.

אפקט סין

בשנת 2019, שוק התיירות הגדול ביותר ביפן הגיע מסין השכנה, עם 9.25 מיליון סינים שביקרו בה. עם זאת, כעת, סין נותרה למעשה סגורה משאר העולם. עדיין יש פרוטוקולי בידוד קפדניים עבור אזרחים וזרים כאחד, מה שמביא את התיירות לכדי קיפאון.

יפן היא לא המדינה היחידה שספגה מכה משמעותית מהמחסור במטיילים סינים. יעדים פופולריים לתיירים סינים, כמו אוסטרליה, תאילנד, סינגפור וקוריאה הדרומית, הפסידו כולן בהכנסות מכיוון שמיליארד מטיילים פוטנציאליים נוספים נשארים בבית.

הירויוקי אמי, ראש מחלקת יחסי הציבור של המגדל המפורסם Skytree Tokyo, אומר שרק ב-27 ביוני קבוצת המטיילים הבינלאומית הראשונה, מהעיר הונג קונג, הגיעה למרפסת התצפית: "המספר הגדול ביותר (של מבקרים זרים) היה מסין, אבל לא ראיתי אותם לאחרונה". הוא אישר שרוב המבקרים של Skytree בששת השבועות האחרונים היו יפנים מקומיים בחופשת הקיץ שלהם. "העובדה שקבלת התיירים התחדשה לא אומר שקיבלנו לקוחות רבים מחו"ל", הוא מוסיף.

תצפית סקיי טרי טוקיו יפן (צילום: artapartment, shutterstock)
התיירים הסינים עדיין לא מגיעים. מגדל Skytree Tokyo | צילום: artapartment, shutterstock

העניין ביפן יחזור 

רוב הסיכויים שאם וכאשר יפן אכן תחליט לפתוח את שעריה מחדש באופן מלא לתיירות פנאי של בודדים, הם אכן ירצו לבוא. הביטוי "נסיעות נקמה" נוצר כדי לתאר את האנשים שחסכו את כספם במהלך הקורונה, וכעת רוצים להוציא אותו בטיול, ויפן נותרה יעד פופולרי ברשימת המשאלות. "יש עניין עצום לחזור ליפן", אומרת טאם. "אני חושב שזה יתגבר".