מחקר שנערך לאחרונה ובדק את ההשפעות הטוקסו-פתולוגיות של מסנן קרינת השמש הראה כי מרכיב נפוץ בקרם ההגנה הנקרא Oxybenzone מזיק למערכת האקולוגית התת ימית. מה שאומר, שכשאתם נכנסים לים כשאתם מרוחים בקרם הגנה, אתם בעצם מזיקים לסביבה. המחקר הזה הוביל את אחד הסנטורים של מדינת הוואי, להגיש הצעה לאסור מכירת קרמים שכאלו ברחבי המדינה.

לטענת שירות הפארק הלאומי של הוואי, החולש גם על תחום המרינה, מדי שנה חודרים לשוניות כ-4,000-6,000 טון קרם הגנה שמקורו במתרחצים, משנרקלים ובצוללים, הפוגעים בהן.

על פי המחקר, קרם ההגנה מעורר "וירוס אלמוגים", המשפיע על תפוקת האצות בהם, על צבעם של "הפרחים החיים" (שמם היווני), ומחליש את בעלי החיים הללו. כן, אלמוגים נחשבים לבעלי חיים והם מחלקה של בעלי חיים חסרי חוליות ימיים המשתייכים למערכת הצורבים. טענה זו בנוגע לווירוס יכולה לקבל חיזוק מדיווחים שפורסמו לאחרונה שגילו כי כשני שליש משונית המחסום הגדולה באוסטרליה כבר הפכה לבנה.

שונית המחסום הגדולה, אוסטרליה (צילום: Tanya Puntti, Shutterstock)
שונית המחסום הגדולה באוסטרליה | צילום: Tanya Puntti, Shutterstock

מדענים אחרים טוענים, כי המחקר עדיין ראשוני מכדי להיות חד משמעי, וכי למחלות האלמוגים סיבות נוספות כגון העלייה בטמפרטורת הים שפגיעתה חמורה יותר לדבריהם.

עד שהקהילה המדעית תגיע להסכמה בנוגע למקורות מחלת האלמוגים, הניח וויל אספרו (Will Espero), הסנטור הנ"ל, הצעת חוק שתאסור מכירת קרמי הגנה המכילים את החומרים האסורים - Oxybenzone או Octinoxate (מרכיב נוסף שזוהה כפוגעני במחקר אחר) - בפני מחוקק המדינה. "אנחנו יכולים לעשות מחקר אבל המשמעות היא שהכל יתעכב עוד 10-12 חודשים. רבים מאתנו מאמינים שאנחנו צריכים לפעול עכשיו", אמר אספרו לעיתונות המקומית בהסבירו את דחיפות הצעת החוק.

התכנסות ישיבת המחוקקים של הוואי מתוארכת לעוד כשבועיים, ואם תחליט לאשר את הצעת החוק היא תהיה המדינה הראשונה בעולם מסוגה. עד אז מקווים בשירות הפארק הלאומי למנוע מכם להיכנס למים בידיעה ש"אם זה על העור שלך, זה על השונית", וממליצים לרכוש קרמים חלופיים מבוססי מינרלים.