צרפת נשטפת כעת בגל מחאות קשות לאחר שצעיר בן 17 ממוצא אלג'ירי נורה על ידי המשטרה ליד פריז ביום שלישי הקודם. המחאות עוררו איסור על הפגנות בערים מסוימות ומדינות ברחבי העולם פרסמו אזהרות מסע. זאת לאחר שהמפגינים הציתו כלי רכב, טיפסו על בניינים וניפצו חלונות של בתים וחנויות.

בעוד שהמשטרה הצרפתית מתעמתת עם המפגינים, התסיסה הביאה לתגובה מצד ממשלת צרפת ובראשה הנשיא עמנואל מקרון, שקיים פגישת חירום עם שרים וראשי גופי הביטחון במדינה. כעת צרפת מתכוננת למצב חירום, ממש בפתח של עונת הקיץ שבה צפויים להגיע למדינה מיליוני תיירים.

אילו ערים נפגעו הכי קשה במהומות?

העימותים החלו בפרבר הפריזאי נאנטר (Nanterre) ביום שלישי בלילה, לאחר שהמשטרה ירתה והרגה את הנהג המתבגר - אזרח צרפתי ממוצא צפון אפריקאי, שזוהה כנער בשם נאהל. האלימות התפשטה במהירות לאזורים סמוכים באזור פריז רבתי, כאשר החדשות על ההרג הציתה מחדש תלונות ארוכות של עשרות שנים על אפליה גזעית. השוטר שירה בנהג עוכב ביום חמישי באשמת רצח.

 מחאה בצרפת פריז (צילום: Aurelien Morissard, ap)
המחאות מתפשטות ברחבי המדינה | צילום: Aurelien Morissard, ap

לאחר שלושה לילות של מהומות, הפרבר קלמאר (Clamart) בדרום-מערב פריז, הטיל עוצר בסוף השבוע בין השעות 21:00 ועד שעה 6 בבוקר ביום שני. מקומות נוספים באזור פריז שחוו את ההפגנות האלימות כוללים את בזו (Bezons), ז'נווילייה (Gennevilliers), גארז-לה-גונס (Garges-lès-Gonesse), מודו (Meudon) וליל-סנט-דני (L’Île-St.-Denis) הקרובה למטה האולימפיאדה שתתקיים בצרפת ב-2024.

מרכז פריז, מקום מושבם של אטרקציות תיירותיות כמו הלובר ומגדל אייפל, לא הושפע במידה רבה עד יום חמישי בלילה, אז מגפינים הגיעו לרחוב המרכזי דה ריבולי (Rue de Rivoli), אחד מרחובות הקניות המרכזיים בעיר, ובזזו חנות של חברת הלבשת הספורט נייקי.

המשטרה ביקשה מאנשים באזורי תיירות פופולריים במרסיי (Marseille) ובבורדו (Bordeaux) לעזוב את האזור ביום חמישי בלילה לאחר שהוצתו שריפות ברחובות, ועימותים אלימים פרצו בין המשטרה למפגינים. ביום שישי אסרה עיריית מרסיי את כל ההפגנות. גם בעיר ליון (Lyon) נרשמו מהומות ובזיזה, גם באזור המתויר של העיר העתיקה. מאז החלו ההפגנות נעצרו ברחבי צרפת מעל 2,000 מפגינים, כשבימים הקרובים המחאות האלימות צפויות להמשיך ברחבי המדינה.

מחאה בצרפת פריז (צילום: Lewis Joly, ap)
ההפגנות גלשו גם לתוך פריז | צילום: Lewis Joly, ap
 מחאה בצרפת פריז (צילום: Michel Euler, ap)
מעל 2,000 עצורים בשבוע האחרון | צילום: Michel Euler, ap
 מחאה בצרפת פריז (צילום: Lewis Joly, ap)
הירי הוביל למחאה קשה ברחובות הערים | צילום: Lewis Joly, ap

גם דיסנילנד פריז, אחת מהאטרקציות המובילות בצרפת בפרט ובאירופה בכלל, הושפע מהמחמאות בסוף השבוע האחרון. הנהלת הפארק הודיעה על דחיית המצעד המפורסם ועל סגירה בשעה מוקדמת יותר כדי לאפשר למבקרים להגיע לביתם ולמלון בבטחה. בנוסף לכך, התחבורה הציבורית צפויה להיעצר בשעה 21:00, ולכן יש להמשיך ולהתעדכן בפרטים.

כיצד מושפעת התחבורה מהמצב?

ביום שישי האחרון הורה משרד הפנים להפסיק את כל שירותי האוטובוסים והחשמליות לאחר השקיעה בתגובה לתסיסה. אזור פריז רבתי כבר צמצם את השירותים בימים האחרונים כדי להגביל את ניידות המפגינים בלילה, ומערכת המטרו של העיר נסגרה שעה מוקדם יותר במהלך סוף השבוע. Île-de-France Mobilités, סוכנות התחבורה האזורית, פרסמה עדכונים באתר האינטרנט שלה.

בתוך כך, שר הפנים ג'רלד דרמנין ביקש מהרשויות המקומיות לעצור את כל תנועת האוטובוסים והחשמליות החל מהשעה 21:00 ברחבי המדינה כולה, בזמן שהממשלה מנסה להרגיע את המתיחות. לכן מומלץ לכל המטיילים לצרפת, ובייחוד לאזור פריז, להמשיך להתעדכן כל הזמן באתרי הרשויות המקומיות והתחבורה הציבורית.

 מחאה בצרפת פריז (צילום: Aurelien Morissard, ap)
כדאי להתעדכן באתרים לגבי התחבורה הציבורית במדינה | צילום: Aurelien Morissard, ap

מה עורר את המחאה?

על פי הדיווחים, קצין משטרה ירה למוות בנער, נאהל, שמגיע ממשפחה ממוצא אלג'ירי, במהלך עצירת תנועה בפרבר נאנטר בשבוע שעבר. בצילומי התקרית שנתפסו על ידי עובר אורח נראו שני שוטרים עומדים בצד הנהג של המכונית בזמן שאחד מהם כיוון את אקדחו לעבר הנהג למרות שלא נראה על פניו כי קיים איום כשלהו.

על פי עדות השוטר, הוא ירה בנער מתוך חשש שידרוס מישהו עם המכונית, אמר התובע של נאנטר פסקל פראצ'ה, שהוסיף ואמר כי ההערכה היא שהשוטר פעל באופן לא חוקי בשימוש בנשקו. כעת הוא עומד בפני חקירה רשמית בגין רצח והוא מוחזק במעצר ראשוני.

בחודשים האחרונים התנהלו גם מחאות על הרפורמות בפנסיה של הנשיא מקרון. אלה התרכזו בעיקר סביב ערים גדולות כמו פריז, ליל ומרסיי - אזורים כפריים יותר נפגעו בדרך כלל פחות. חלק מההפגנות הפכו לאלימות, כאשר שוטרים ומפגינים נפצעו במהלך עימותים - כמו בבורדו, שם הוצת בניין העירייה במרץ 2023 - אך רבים מהמקומות במדינה נותרו שלווים ברובם.