ענף הצימרים בישראל זוכה לפריחה בשנים האחרונות ואלפי משפחות בוחרות לבלות את חופשתן בצימרים כפריים ברחבי הארץ. אך בניגוד לבתי מלון, שמוסדרים מבחינת תקנות רישוי ובטיחות על ידי משרד התיירות, חוקי התכנון והבניה, דיני תברואה ורישוי עסקים, ענף הצימרים אינו מוסדר ומפוקח כראוי. האמור נוגע במיוחד למתחמי אירוח שבהם מתחת ל-4 יחידות אירוח, שאותן החוק לא מחייב בהסדרת רישיון עסק.
בצל הטרגדיה בצפון, שבה נספתה ליבי בת ה-4 במהלך חופשה משפחתית, רבים שואלים את עצמם אם ניתן בכלל לדעת שהצימר שאנחנו מתכננים לנפוש בו בטוח. עו"ד ענבל נעים, מומחית לדיני נזיקין וביטוח ממשרד עוה"ד דורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס ושות', עם התשובות.
מה עלי לבדוק בעת הזמנה והגעה לנופש בצימר?
בכל יחידת אירוח קיימת חובת הימצאות של ציוד אש בסיסי - מטף וגלאי אש. ביחידות אירוח מסודרות נמצא גם גלגלונים ומערכות לגילוי אש, הנחשבים לאמצעים שמחויבים בחוק למתחמים הגדולים. כדאי לוודא מראש את הימצאותם בצימר.
אם איני בטוח, יש לדרוש מבעל המקום הצגת אישורי תקינות אש, רישוי עסק באם קיים או לחלופין הצגת פוליסת ביטוח בתוקף - בסבירות גבוהה שאם היא קיימת, דרישות האש בוצעו והוצגו לחברה המבטחת ולסוקר בטיחות מטעמה.
בעל הצימר הבטיח לי שהמקום בטוח, אבל אני עדין חושש. יש מקום או מסמך שיכולים לומר לי בוודאות שהוא דובר אמת?
אין באתר משרדי התיירות או הבריאות אפשרות לבדוק באם הצימר שאני מתכנן להגיע אליו עומד בתקנים, והדרך היחידה שעומד בפני מי שעתיד להתארח בו, הוא לבצע בדיקה מול בעל הצימר. משרדי התיירות והבריאות מטילים חובת רישוי עסק רק על בעלי ארבע יחידות אירוח ויותר, כך שבעלי יחידות אירוח שמתחת לאמור - אינם מחויבים כלל בהליך רישוי עסקים. מתחם אירוח גדול, שבו למעלה מ-4 יחידות, חייב לצורך הפעלתו רישוי עסק, הכולל בתוכו הצגת אישורי תקינות של מערכות גילוי וכיבוי אש, בריכות השחייה והג'קוזי, ומטבח באם קיים במקום.
חברות הביטוח ערות למצב, ובשנה האחרונה מציבות תנאי בסיס גם למפעיל יחידה אחת: הצגת אישורים בסיסיים של תקינות מערכת החשמל, הצבת מטף כיבוי וגלאי עשן ביחידה, ואישור תקינות מערכות גז בצימר, כתנאי בסיס לכיסוי ביטוחי. אי עמידה בתנאי החוק ודרישות המיגון והבטיחות, חושפות את האורח לסכנת פגיעה, ואת בעל יחידת האירוח לתביעת גרימת נזק ברשלנות, הן בפן הפלילי והן בפן האזרחי.
האם יש התנהלות שונה בנוגע לצימרים העשויים מעץ?
בנוסף לאמצעים שצויינו קודם לכן, ביחידות שעשויות מעץ יידרש בעל הצימרים לציפוי המבנים בחומר מונע בעירה, הצבת גלגלונים ומערכת לגילוי אש או עשן.
מה לגבי צימרים ומתחמי אירוח שיש בהם בריכת שחייה?
הפעלת בריכת שחייה כפופה לדרישות החוק: חובת גידור של מתחם הבריכה כולל שער נעול, חובת הצבת שילוט להנחיות שימוש ורחצה בבריכה, כולל ציון גובה המים העמוקים (מעל 1.20 מ) וחובת השגחת מבוגר על מתרחצים מתחת לגיל 12, קיומם של משטחים מונעי החלקה מסביב לבריכה, שמירה על ניקיון ותברואת המים והחזקת ציוד עזרה ראשונה במקום. במתחם הכולל מעל 4 יחידות אירוח שבו קיימת גם בריכה, נדרשת נוכחות מפעיל או מציל בעת הרחצה.
אם החלקתי בג'קוזי או נפצעתי בצימר בשל מפגע הקשור לרשלנות של בעל הצימר, את מי עלי לתבוע?
את בעל הצימר, שבמידה וערך ביטוח יפנה את התביעה לחברה שביטחה אותו.