פינת חמד בשביל סובב כינרת - נחל עין נון

בסמוך למושבה מגדל, על שביל סובב כינרת, ניתן להבחין בחלקת גן עדן תחת עצי דקל עם מים צלולים ומתוקים. נחל עין נון מחולק לשתי בריכות - בריכה אחת נגישה לציבור, ובריכה נוספת הנחבאת בסבך. המעיין משמר את שמו הקדום של המקום - מגדל נוניא - ובבריכות ניתן למצוא דגים רבים.

לאחרונה הכשירו ברשות הכינרת את המקום באמצעות קבוצות של מתנדבים הפועלים לאורך כל השנה לטפח ולפתח את המקטעים השונים בשביל המקיף כיום 92 אחוזים מהאגם הלאומי (52 ק"מ), ויצרו שבילים, גזמו, ניקו והקימו פינות חמד במקטעים השונים לאורכו של שביל סובב כינרת.

פארק קק"ל בקריית שמונה (צילום: רשות הכינרת)
מעיין עין זהב בקרית שמונה | צילום: רשות הכינרת

מעיין עין זהב בקרית שמונה

קשה לאמין שחלקת אלוהים שכזו קיימת בתוך שטח עירוני וספק אם מישהו מלבד תושבי העיר מכיר אותו. בכניסה לקריית שמונה, בסמוך לאזור התעשייה הוקם בשנים האחרונות על ידי רשות הכינרת, קק"ל, המשרד להגנת הסביבה, משרד החקלאות, חמ"ת ועירית קרית שמונה פארק קסום עם ברכות, צמחייה ייחודית, פינות ישיבה, גשרונים לחציית הנחל, מפלים קטנים וכדומה.

בפארק המשתרע על פני 120 דונם פותחו אפיקי הנחל, דופנו הגדות, יצרו בתי גידול לחים מגוונים, סולקו מיני מתפרצים ופולשים, הוקמה מערכת אקולוגית לאישוש הנחלים, יצרו פינות חמד לבילוי משפחתי ופינות אינטימיות ושקטות לזוגות במרחבים השונים של הפארק, מפלונים מרשימים ובריכות שכשוך.

מטרת הפרויקט הייתה לשמר ולטפח את החורשה כשמורת טבע המהווה מוקד הגעת מטיילים לאזור וכן לבעלי חיים וצמחים ייחודית. מלבד עבודות לניקוי ושיקום האתר, עובדי רשות ניקוז כינרת יצרו שני אגמי מים מלאכותיים במרכז החורשה לשיקום בתי גידול.

פרויקט שיקום מעין עין הזהב מעניק פתרון אקולוגי ליצירת תשתית נוחה המאפשרת פלטפורמה להמשך הקמת אתר תיירותי והנגשתו לציבור המטיילים והנופשים בצפון.

להבות (צילום: רשות הכינרת)
פארק גשר להבות | צילום: רשות הכינרת

פארק גשר להבות

אחד האתרים הקסומים על תוואי הירדן הינו פארק להבות - פארק קמפינג מטופח ובו זרימת מים נקיים, טבע פראי במלוא הדרו, מדשאות, פינות ישיבה ומרחבים גדולים במיוחד באתר המרוחק כ-3 ק"מ מצומת הגומא שעל כביש 90.

רשות הכינרת יחד עם המשרד להגנת הסביבה, רשות הטבע והגנים, חמ"ת, משרד החקלאות ומועצת גליל עליון הקימו בסמוך ללהבות הבשן את פארק להבות המשתרע על פני 9 דונם ומקסום חווית השהות והלינה בקרבת הירדן. בפארק שוקם ע"י רשות ניקוז כינרת הנוף האקולוגי תוך יצירת בתי גידול לבעלי חיים וצמחים להשבת הנוף הטבעי, מותנו גדות הנהר, יצרו מפרצונים לשכשוך במים, נסללו מערכת שבילים לרכיבה על אופניים והוסדרו מקומות חנייה לכלי רכב כמו כן האתר הונגש לנכים כמו מרחב המותאם ללינת אוהלים. בנוסף, הוקם באמצעות חברת נתיבי ישראל גשר המחבר את שתי הגדות בצורה מיטבית ובטוחה.

גן הבנים החדש ביסוד המעלה

מדובר על שיתוף פעולה בין המועצה המקומית ביסוד המעלה, רשות הכינרת, הטוטו והקרן לשמירה על שטחים פתוחים לשדרוג גן הבנים ביסוד המעלה בעלות של 1.2 מיליון שקלים. הפרויקט כלל בין היתר עבודות לשיקום המעיינות הטבעיים במקום, החייאת קו החוף ההיסטורי של אגם החולה וטיפוח הצמחייה הטבעית לצד נביעות המים.

צוות אגף רשות הניקוז ברשות הכינרת ביצע את העבודות בשטח כולל של 24 דונם, ובהם מופע נופי של גופי מים ונחל אל שטח ציבורי באמצעות גשרונים שנבנו מעל הנחל, פינות ישיבה, מדשאות ושבילי הליכה המגיעים עד למבנה המזח הישן, בו נקשרו סירות הדייג על גדת אגם החולה של פעם. בנוסף, בוצע שיקום אקולוגי לתוואי השטח, יצרו בתי גידול והוקם מיני אמפי תיאטרון לרווחת המטיילים.

כיום, לאחר שהעבודות הושלמו ממש לפני כחודש, באתר תוכלו ליהנות ממרחבי דשא, פינות ישיבה ברחבי האמפי, גשר החוצה את הנחל, מבט על המזח ההיסטורי וזרימת הנחל באווירה פסטוראלית.

בתאריך 19.1 יושק הספר "נחלים ומים בגליל העליון" בהוצאת יד בן צבי וביוזמת רשות הכינרת והמשרד להגנת הסביבה. הספר מלווה את התפתחות הנחלים בגליל מהעידנים הגיאולוגים הקדומים עד היום תוך התמקדות בנופי הנחלים והמים. מדובר בספר ייחודי המספר את היסטורית המים בגליל ונועד לספק לאנשי טבע והסביבה מידע מקצועי ומעמיק. הספר ניתן לרכישה בחנויות סטימצקי ודרך יד בן צבי.