זה די מפתיע, אבל לפעמים פתאום קם אדם בבוקר, נוסע חצי שעה מצומת יגור ומוצא את עצמו על אחד הכבישים היפים בישראל, ככה בכלל בלי לתכנן ועוד בשעת שקיעה. אז תכירו את כביש 7955 שמוביל מצומת יודפת להררית. בדרך נפרש הנוף של בקעת סחנין, הרי יטבת ובקעת בית נטופה - הבקעה הגדולה ביותר בגליל התחתון. בנסיעה ברכב בכביש הצר מרגישים כמו בקופסה קטנה בין שני עמקים גדולים. כמה קילומטרים אחרי הצומת מגיעים לפנייה ליודפת וממש חובה להיכנס ולעשות כאן עצירה. הנה כמה סיבות טובות:
יער הקופים
לא להתבלבל (ושימו לב שהוייז לא מתבלבל). לא מדובר בפארק הקופים ביער בן שמן אלא ביער הקופים ביודפת שבגליל. זה כמעט פסטורלי כמו שזה נשמע וביער האלונים הטבעי חיים הרבה בעלי חיים ולא רק קופים. אלרגים לגני חיות? הגעתם למקום בו תוכלו לנשום. היער משמש מקלט לחיות ועוסק בין היתר בהצלה ושיקום. תנאי המחייה של בעלי החיים כאן טובים ומכבדים והאתר כולו בנוי בצורה טבעית ואקולוגית שמשתלבת עם החורשה באופן טבעי ולא משתלטת עליו. יש הרבה מבנים ושלטים בעבודת יד, העשויים מחומרים טבעיים, כך שחשים שיש הרמוניה בין הטבע, התיירות ובעלי החיים. קופי הסנאי שעל שמם נקרא היער מתגוררים כאן מאז שנת 1976 ואפשר להיכנס ולפגוש אותם פנים אל מול פנים ואף להאכיל אותם בזחלים. הם יישבו לכם על הכתף ויקפצו סביב, אבל אל תתלהבו יותר מדי – זו לא פינת ליטוף. יש ביער גם קופי קפוצ'ין, מקוק ולמור ובנוסף חיות משק, תוכים, יענים, חמוסים, אמו ועוד. השוטטות היא בשביל מסודר בין העצים ונעים כאן מאוד.
מרכז התיירות ביודפת – מידע, חנויות, אוכל, אמנות ונוף
אם אתם צועדים ליער הקופים, לא תוכלו לפספס את המרכז הבוטיקי בואכה יודפת שנפתח לפני כשנתיים ופתוח בשבתות. המרכז מצליח לשלב באופן שובה לב מרכז מידע תיירותי עם חנויות קטנות, בתי מלאכה ויצרני אוכל מקומיים מול נוף מרשים. ממש תחושה של כפר קטן בחו"ל. המרכז שבנוי מכמה מפלסים, צופה אל הנוף הגלילי וכולל תמהיל חנויות ועסקים מתוקים להפליא. מומלץ מאוד לעשות כאן עצירה יזומה גם אם יער הקופים בכלל לא בתפריט שלכם. יש כאן חנות מיוחדת למוצרי טקסטיל, סטודיו לגרפיקה שהוא גם חנות למוצרי נייר וצמחים, חנות מוקפדת לבגדי יד 2, חנות גרביים לא שגרתית, בית צורפות, מעדנייה, מאפייה ובקפה יודפת מארחים גם מופעי מוזיקה. אם מזג האוויר מאפשר מומלץ לשבת בחוץ מול הנוף עם כריך משובח של מעדניית טוטסי שהכריכים שלה (גבינה/נקניק, ממרחים וירקות) זוכים שוב ושוב לתוארי אצולה.
במרכז ממוקמת גם חנות לממכר גבינות העיזים הידועות של החווה הגלילית חלב עם הרוח. המחלבה עצמה ממוקמת בשטח (נסיעה בדרך עפר), כמה קילומטרים מיודפת ובגבעות סביבה רועה עדר העזים. בחווה פועלת כאן מסעדה מיוחדת (בתיאום מראש בלבד) שמומלצת לארוחת בוקר, ארוחות חלביות וניתן גם להזמין ארוחות בשריות. הישיבה היא בחוץ בלב הטבע על שטיחים וכריות או בפנים מול האח.
תל יודפת
חובבי היסטוריה וארכיאולוגיה יכולים לשלב בביקור גם את יודפת העתיקה הממוקמת גבוה בין רכס הרי יטבת להר עצמון. לאתר חשיבות היסטורית גדולה והוא נושא בין אבניו זכר לסיפור גבורה משמעותי מימי המרד הגדול ברומאים. יוסף בן מתיתיהו, שהיה מפקד הגליל, ביצר את יודפת מפני הרומאים ובשנת 67 לספירה היא החזיקה מעמד מול הצבא הרומי בראשות אספיאנוס - 47 יום לפני שנפלה. הרומאים החריבו את העיר ובין השבויים היה גם יוסף בן מתיתיהו שתיעד את הקרב בספרו "מלחמת היהודים". במקום נמצאו שרידים של כלי מלחמה ועדות לחיי היומיום במקום בימי בית שני. אפשר לצאת כאן מהחנייה למסלול מעגלי מסומן אדום באורך של קילומטר שייקח אתכם בין עתיקות העיר ואפשר גם לעשות סיבוב קצר ולהתפעל מהנוף.
תצפית הר אחים
אם אתם כבר מטיילים על כביש 7955 לכיוון הררית כדאי לעצור לתצפית מרשימה מהר אחים קצת לפני הפנייה לעראבה ולאבטליון. שביל קצר באורך 100 מטר עולה מרחבת חניון הר אחים ומשקיף על בקעת בית נטופה ותעלת המוביל הארצי החוצה אותו. מפסגת הר אחים (שדורשת עוד נסיעה של חצי ק"מ לחניון צים) רואים את בקעת סחנין, עראבה ודיר חנא וזו אחת התצפיות המרשימות בגליל.
מבדד נטופה–הררית
מנזר נוצרי מפתיע וסודי מצפון מזרח להררית שהוקם ב-1965 במטרה לתמוך בקהילה היהודית-ערבית במקום. כיום מתגוררים כאן נזירים ומגיעים הנה גם מתבודדים השוהים כאן זמן קצר. המגורים הם בחדרים, צריפים או מקומות מסתור והכול בנוי מאבן מקומית או בחציבה בסלע. במקום כנסייה תת קרקעית שנבנתה בבור מים ביזנטי ויש מכאן תצפית פנורמית לבקעת בית נטופה, לארבל, לכנרת, לגולן ולעבר הירדן. הנזירים חיים כאן חיי פשטות ועוסקים במלאכות יד וגידול ירקות וגפנים. הגישה למבקרים בשביל רגלי מהקצה המזרחי של היישוב הררית.
טיילת נוף הר שכניה
ואם לא הספיק לכם נוף ניתן לעשות הליכה קצרה או לצאת לריצה קלה בטיילת שכניה הסלולה בין היישובים קורנית-שכניה-מנוף לצדו של כביש 7933. הנוף הנשקף מכאן הוא לעבר מפרץ חיפה והר הכרמל וזה גם מקום טוב לפיקניקים. אורך הטיילת כקילומטר ולצדה צמחי תבלין וחורש ים תיכוני.
מה קורה בסופ"ש הקרוב?
פסטיבל ימי ענף הזית ביודפת ובאזור
סוף השבוע הנוכחי הוא האחרון בחגיגת הסית השנתית ה-23 במספר ובמרכז בואכה יודפת מתקיימים כמה אירועים: ביום שישי (17/11/17) יתקיימו שתי הרצאות בתחנת המידע ללא תשלום, הראשונה על סגולות השימוש בעלי הזית (אבי ציטרשפילר, הרבליסט ותבלינאי מבעלי חוות דרך התבלינים) והשנייה - הרצאה על גידול הזיתים והמסיק ביודפת (בועז אנגל). לרגל הפסטיבל מוצגת ברחבי המרכז תערוכת ציורים של משה קסירר המתארים את נופי הגליל ופעולות חקלאיות כמו מסיק הזיתים. בחנות 'הולך בתל' ייערכו טעימות שמן זית של יצרנים קטנים ובני יודפת.
עוד ביום שישי (17.11) הרצאה וסדנת יצירה בבית הבד באבטליון הסמוך ליודפת בשעות 10:00 ו-13:00 ללא תשלום.
בדיר חנא תיערך בסוף השבוע פעילות ללא תשלום הכוללת סיור מודרך במטע הזיתים העתיק בארץ, ביקור במצודת דאהר אלעומר, ביקור בבית הבד העתיק, ביקור בבית אום מוריס, ביקור במסגד ובכנסיה היוונית-קתולית, מופעי פולקלור, סדנת כבישת זיתים וחלוקת בקבוקי שמן.
הבינאלה הים תיכונית – אמנות במוסך, אצל הקצב ואצל מוכר הדגים
באמצע דצמבר תינעל הביאנלה הים תיכונית ה-3 לאמנות - OUT OF PLACE אחרי חצי שנה של נוכחות יוצאת דופן במרחב היומיומי באזור משגב, סחנין, עראבה ודיר חנא. אוצרי הביאנלה ביקשו להוציא את האמנות העכשווית מהמוזיאונים והגלריות ולהנגיש אותה לעוברי אורח, תושבים ומבקרים על ידי הצבת העבודות במוסכים, משרד עורכי דין, מסעדה, מפעלים, קצב, חנות דגים ועוד. מטרת הביאנלה היא לגשר ולקשר בין אוכלוסיות הגליל המגוונות – יהודים, ערבים, בדואים, דרוזים ולחזק באמצעותה את דו-השיח ודו-הקיום ולנסות להתגבר על הבדלים אתניים, עוני, קונפליקטים פוליטיים ומלחמה. מציגים בה הרבה אמנים ממדינות שכנות כולל אמנים מאיראן ואפגניסטן והעבודות שנבחרו עוסקות בשאלות של זהות ומקום בעידן גלובלי ותרבות שפע. חלקן חזקות ומאתגרות וההתבוננות בהן תוך כדי שקונים בשר או דגים, מזמינים גלידה או חומוס או אפילו במסגד מעוררת סקרנות ושיחה ערה.
לא כדאי לפספס את התחנות הבאות: קצבית טבעוני- סחנין, רח אלג'ליל 26, אחמד- שיש אלבטוף- עראבה, כביש 805 לפני תחנת הדלק דיזול, עו"ד מסרי - סחנין, רח' אל דוחא 52 קומה 2, אוהל אירוח אבו סאלח,דיר חנא.