אין ספק שטיול מים בקיץ הישראלי הוא טיול מנצח, אבל הפעם אנחנו רוצים להציע לכם לא רק להירטב במים אלא גם ללכת מתחת לאדמה ולהימלט מהחום הכבד והקרינה של השמש. ההליכה החוויתיית בנקבות מים תת קרקעיות - שהן חלק ממפעלי מים קדומים שהובילו מים לאזורי יישוב – היא כנראה הצעת הטיול הכי אטרקטיבית שעדיין (אולי) עוד לא הכרתם. מומלץ בחום. כלומר בקור.

נקבת מי קדם  (צילום: נגה משל, mako חופש)
נקבת מי קדם | צילום: נגה משל, mako חופש

מי קדם – פארק אלונה

הליכה קצרה ומפתיעה בנקבת מים משוחזרת שהיא חלק ממערך המים המפואר של קיסריה הרומית. אמנם האקוודוקט, אמת המים העילית הנישאת על קשתות, מוכרת יותר בהקשר של הובלת מים לקיסריה, אך מסתבר שמתוך 23 ק"מ של הובלת מי מעיינות לעיר – 6 ק"מ היו תת קרקעיים – חלק מרשת של תעלות, מנהרות, צינורות חרס ואקוודוקטים. מי קדם ממוקמת קרוב לעמיקם וחושפת חלק קטן מהנקבה – 280 מטר חווייתיים ומרשימים. אל הנקבה נכנסים רק אם מדריך אחרי שצופים בסרטון קצר על המקום ההיסטורי והפלא ההנדסי (איך חצבו את הנקבה? איך גרמו למים לזרום בה?).

נקבת מי קדם (צילום: עמותת התיירות כרמלים)
נקבת מי קדם | צילום: עמותת התיירות כרמלים

ההליכה במים הקרירים (אך נעימים!) קלה אבל הרפתקנית. ילדים פשוט מתים על זה. בעבר הייתה הנקבה מוארת בפס אור חשמלי, אך הוא הוסר מטעמי בטיחות וטוב שכך משום שהכניסה לנקבה עם פנס אישי הרבה יותר נועזת ומסתורית. לידיעת הקלסטרופובים: ניתן לצאת מהנקבה אחרי הליכה של 80 מטר וגובה המים נע בין הברכיים למותניים של מבוגר.

מי קדם פארק אלונה. 30 ₪ למבוגר, 25 ₪ לילד. פתוח בימי ו' 9:00-13:00, שבת: 09:00-17:00 ובימי חול עד השעה 16:00. 

נקבת השילוח  (צילום: Tamar Hayardenim, Wikipedia CC BY 3.0)
נקבת השילוח | צילום: Tamar Hayardenim, Wikipedia CC BY 3.0

נקבת השילוח – עיר דוד

אולי נקבת המים המוכרת ביותר שלחציבתה בסלע לפני 2,700 שנה יש אסמכתא תנ"כית (ספר דברי הימים) וארכיאולוגית (כתובת קדומה שהתגלתה ומספרת על החוצבים שחצבו אותה משני הצדדים ונפגשו בסיום העבודות). הקרדיט לנקבה שייך למלך חזקיהו שהיטה את מי מעיין הגיחון לבריכת השילוח, הורה על חציבת הנקבה וכך הבטיח אספקת מים לירושלים בעת מצור. ההליכה בנקבה מרגשת ממש (היסטוריה / ארכיאולוגיה / מים / חושך), ארוכה (530 מטר) וברגע שהתחלתם אין דרך חזרה – בטח כשעמוס. בקיצור, חוויה אדירה, אבל בהחלט אינה מתאימה לקלסטרופובים.

הביקור בנקבה מומלץ תמיד, אבל עד 26 באוגוסט יש באזור סיורים מיוחדים (וחינמיים) המשלבים את הנקבה עם ביקור בעמק המלך. הסיור מתחיל בתצפית מהר הזיתים (ניתן להחנות רכבים במתחם התחנה ולהיעזר בשאטל חינמי להר הזיתים בין השעות 11:30-19:00), ממשיך ליד אבשלום (במקום יש מוזיקה ושחקן תקופתי) ומאפשר השתתפות בסדנאות וחוויות הכוללות מאהל בדואי, רכיבה על גמל ומלאכות קדומות. לאחר מכן צועדים בנקבה עד בריכת השילוח (עלות מוזלת לכל הפעילות: 15 ש"ח).

עיר דוד. 28 ש"ח למבוגר (כולל כניסה לאתר עיר דוד), 14 ש"ח לילד. פתוח בקיץ: א'-ה' 8:00-17:00, ו' 8:00-16:00. http://www.cityofdavid.org.il

אמת הביאר – גוש עציון

אמה תת קרקעית מימי בית שני (המאה ה-1 לספירה) שבנה המלך הורדוס והיא חלק ממערך המים אשר הוביל מי מעיינות מאזור הר חברון לירושלים ולבית המקדש. מפעל המים הקדום הזה הבנוי מנהרות, אמות, נקבות ובריכות - המשיך להיות פעיל עד ימי המנדט (ואפילו עד 1967) ובחורפים גשומים המים עדיין זורמים ליעדם כמו בימי קדם. אורכה הכולל של אמת הביאר הוא 4.7 ק"מ (מובילה מים לבריכה העליונה של בריכות שלמה) וההליכה התיירותית במים אורכה 150 מטר. המים מגיעים עד גובה הברכיים ויש להצטייד בביגוד ונעליים למים ובפנס.
המקום מציע גם בריכת שכשוך, מתנפחים, פינת יצירה ובישולי שדה (בתשלום נוסף של 5 ש"ח), המאפשרים למבקרים יום בילוי שלם במקום.

אמת הביאר, 20 ש"ח לאדם (כניסה מגיל 5). פתוח עד סוף אוגוסט א'-ה': 9:00-17:00, ו'9:00-14:00. לפרטים.

נקבת עין צור  (צילום: dr. avishai teicher, Wikipedia CC BY-SA 4.0)
נקבת עין צור | צילום: dr. avishai teicher, Wikipedia CC BY-SA 4.0

עין צור – רמת הנדיב

נקבה קצרצרה וחווייתית שחלק קטן ממנה הוא מתחת לאדמה וחלק אחר בחוץ במקום מטופח הסמוך לבית מרחץ רומי שהתגלה במקום. ניתן להגיע הנה כחלק מטיול רגלי בשביל המעיין בפארק הטבע ברמת הנדיב (ליד זיכרון יעקב) או להגיע לאזור המעיין בלבד עם רכב שניתן להחנות במרחק כמה דקות הליכה. במקום יש גם בריכת טבילה קטנה, בריכה המשחזרת בית גידול לח ומסביב תמצאו שפע של אזורים מוצלים ונעימים לפיקניק. אורך הנקבה כ-50 מטר ונתיבה המפותל עוקב אחר סדק טבעי בסלע (כשפוסעים עד המערה ניתן לראות בסופה מהיכן נובעים המים). הנקבה שימשה בתקופה הרומית לאיסוף מים אולי לצורכי מקווה טהרה ומדובר במקום מוצלח להעביר בו יום קיץ חם.

עין צור, ללא דמי כניסה וללא הגבלת שעות.

>> מורידים חום: עוד שבעה מסלולי מים בארץ