מאז עוקף באר שבע וכביש 6 הנסיעה לאזור שדה בוקר התקצרה והאזור "התקרב" מאוד למרכז. לא משנה כמה פעמים כבר הייתם כאן זה בגדר חובה לעצור בתצפית המהפנטת מקבר בן גוריון שאף פעם לא נמאסת. אם זו פעם ראשונה היכנסו לשביל המוצל והמפותל בין העצים וחכו להפתעה שתתגלה עם ההגעה לאחוזת הקבר. התצפית מכאן על נחל צין שבדיוק בנקודה זו עושה את "הברך" הידועה שלו וחותך בזווית ישרה מזרחה – יפה תמיד. המבט על סלעי החוואר והחרסית הלבנים עושה חשק ללוש אותם לכדי יצירת קרמיקה והמראה ייחודי. אין ספק שבן גוריון בחר לו מקום מופלא להיקבר.

>> לפייסבוק של mako חופש

נחל קרקש

טיול שתפור על מי שרוצה לטעום, ככה בקטנה, מרמת הנגב ואזור בקעת צין. המסלול קל, קצר (1.5 ק"מ) אבל כלל לא סתמי, כמו שמסלולים קצרים יכולים לפעמים להיות. הוא מתאים לכולם ומומלץ לעשות אותו בשעות אחר הצהריים לקראת שקיעה ולא בחום היום מאחר שרובו חשוף לשמש ומשחקי האור של שעת בין ערביים מיטיבים עם הנוף. המסלול חד כיווני, במגמת ירידה ולכן כדאי להקפיץ רכב לנקודת הסיום - לפני הכניסה לגן לאומי עין עבדת (בסוף הירידה של כביש הסרפנטינות המתחיל באחוזת קבר בן גוריון ומתפתל מטה).

תחילת המסלול בפנייה למדרשת בן גוריון. ממש אחרי שפונים רואים שלט חום מצד ימין המכוון לתחילת המסלול המסומן בסימון שבילים ירוק (לבן-ירוק-לבן) את הרכב חונים ברחבת חנייה מצדו השני של הכביש ואז פוסעים על הרמה השטוחה עד שסימון השבילים על האבן חושף את הירידה לערוץ הנחל. ההליכה קלילה ומגוונת ובמהלכה מדלגים בין סלעים ומעברים שונים. אחרי כמה דקות הליכה עוברים על משטחי סלע רחבים ולבנים ואז הנתיב הופך צר יותר וגולש בין אבנים ומפלים (יבשים). לפתע, בין האבן הלבנה-זהובה (במיוחד בשקיעה) מתגלים מרבצי אבן צור ביניהן ממשיכים לדלג למטה.

לאחר מכן הערוץ מתרחב ומכאן ועד סוף המסלול הולכים במישור על רקע נוף מצוקי הצינים. ההרים מסביב שובים את העין והם משמשים כרקע גם כשפונים שמאלה בסימון שבילים כחול ומתחברים לערוץ נחל חווארים אתו מגיעים עד לנקודת הסיום. ומה זה קרקש? אלה הם שמות השיחים המנקדים את הירידה לנחל.

אופי: חד כיווני. מומלץ להקפיץ רכב, אפשר לעלות חזרה דרך מעלה הגר המטפס לצד כביש הסרפנטינות
אורך: 1.5 ק"מ
צבע סימון שבילים: ירוק+כחול
הליכה: קלילה
היי לייטס: ביס קטן ואיכותי מנוף בקעת צין ונחל חווארים

הדרך לעין עקב והבריכות בעין עקב (צילום: נגה משל, mako חופש)
הדרך לעין עקב והבריכות בעין עקב | צילום: נגה משל, mako חופש

עין עקב (לרכב 4X4)

לבריכה העמוקה והצוננת של עין עקב אפשר להגיע גם במסלול רגלי ארוך, אבל אם יש לכם רכב 4X4 תוכלו לקצר עניינים ולהגיע ממש כמעט עד לבריכה בנסיעת שטח של 30-40 דקות. זה כיף גדול! למעט 2-4 מעברים מעט מאתגרים (בנקודות בהם חוצים את נחל צין ועקב היבשים) הדרך עצמה די טובה ואינה דורשת נהיגה טכנית מדי. הנתיב המדברי בו נוסעים חותך את שמורת מצוקי הצינים ומסומן משני צדיו באבנים שטבעי לתהות מי סידר אותן כל כך יפה אחת אחרי השנייה בצד הדרך.

יש 2 דרכי 4X4 לעין עקב וזו שעוברת דרך המנחת ומסומנת בשחור - קלה יותר למעבר על אף שהיא מעט ארוכה יותר מהדרך שמתחילה בחניון הסרפנטינות ומסומנת באדום – שתיהן בסוף מתאחדות לדרך המסומנת כחול. כדי להגיע למנחת יש לפנות מכביש 40 שמאלה לעין עקב כק"מ לפני הפנייה למדרשה (אם באים מכיוון קיבוץ שדה בוקר) ולעקוב אחר הסימון השחור. דרך העפר פונה שמאלה וימינה ואז מגיעה למנחת וממשיכה דרך מעלה צין. אחרי כ-2 ק"מ נוספים יש לפנות ימינה בסימון שבילים כחול ואז להמשיך עמה עוד מספר ק"מ עד לחניון מעלה עקב. אחרי שתעברו את חניון המשטחים הלבנים המשולט ותחצו את נחל עקב דעו שאתם מתקרבים. בדרך אפשר גם לראות נשרים מקננים, יעלים ושועלים בשעות אחר הצהריים.

מהחניון צועדים ברגל בנינוחות (אך תחת השמש הקופחת) כמה מאות מטרים עד לבריכות. זרימת מים קלה מלווה את ההליכה די מתחילתה וזה המקום לקפץ בתוך הזרם ומחוצה לו תוך כדי הליכה אל עבר היעד הנכסף והמפתיע. אחרי כמה דקות מגיעים אל מדרגת הסלע בה ממוקמת הבריכה העמוקה והצוננת ומעליה מים נופלים במפל. תענוג. משמאל לבריכה הגדולה ישנה בריכה נוספת עגולה וקטנה יותר.

תצפית על נחל צין מקבר בן גוריון (צילום: נגה משל, mako חופש)
תצפית על נחל צין מקבר בן גוריון | צילום: נגה משל, mako חופש

אין הרבה מקום לשבת סביב עין עקב אבל כדאי להביא בגד ים, מחצלת, משהו לאכול, מים, בירה צוננת אם יש ולהתמקם בסמוך או לשכב פרקדן על משטחי הסלע. המים בבריכה קרים תמיד, טובים בייחוד לטבילה מהירה אבל אין מרענן כמו לרחוץ בהם, לשחות הלוך ושוב ואז לצאת החוצה ומיד לספוג את החום הנעים באוויר. כך עד שמתייבשים, מתחממים ונכנסים למכת ריענון נוספת.

אופי: נסיעה הלוך חזור באותו כיוון
אורך: 17 ק"מ
צבע סימון שבילים: שחור+כחול
נסיעה: דרך נוחה, 2-4 מעברים מעט מאתגרים. לא מתאים לרכב פרטי!
היי לייטס: החלום של כל מי שמטייל במדבר שעה או יומיים: בריכה עמוקה וצוננת

בריכת המים בעין עקב  (צילום: נגה משל, mako חופש)
בריכת המים בעין עקב | צילום: נגה משל, mako חופש

מה עוד?

גן לאומי עין עבדת – מסלול קלאסי המתאים למשפחות ועובר בין צמחייה, עצי צפצפה, מעיינות ובריכות (הכניסה למים אסורה). המסלול מתחיל בתחתית כביש הסרפנטינות היורד מאחוזת קבר בן גוריון ואורכו כ-2 ק"מ. בסופו עלייה בסולמות לחניון העליון (דרושה הקפצת רכב. כניסה בתשלום)

לפני הכניסה לגן הלאומי נוצרה לאחרונה בריכה כנראה בגלל עבודות על הגשר האירי במקום. החפירות הגיעו עד לשכבת המים שהתפרצו החוצה. ייתכן שהבריכה כבר התייבשה או נשאבה, אבל שווה לברר (ניתן להרים טלפון לגן לאומי עין עבדת או ביה"ס שדה שדה בוקר).

העיר הנבטית עבדת – בהמשך כביש 40 לכיוון מצפה רמון מתנוססת לה בגאווה העיר הנבטית עבדת שנראית היטב מהכביש ולצדה פסל שיירת גמלים. רבים ממבניה של עבדת השתמרו וניתן לראות בה גם גת מפוארת ובורות מים (כניסה בתשלום. בסופי שבוע וחגים מומלץ להצטרף להדרכה). במקום גם מרכז מבקרים בו מקרינים סרט קצר.

איפה ישנים? חוות נחל בוקר
יש כבר עשרות מקומות לינה באזור והכול תלוי ברצון ובתקציב. חוות נחל בוקר בין צומת טללים לחלוקים על כביש 40 היא אחת מחוות הבודדים באזור שמציעה מגוון אפשרויות לינה רחב לכל כיס. במקום אוהל בדואי ל-30 איש עם מטבחון פתוח, מקלחות ושירותים מבנה חאן ל-25 איש לו גם בריכת שכשוך וטאבון, ומספר צימרים ולודג'ים מדבריים ונאים למי שמבקש פרטיות. החווה של משה והילדה זהר הוקמה לפני 15 שנה ובמקום גם מרתף יינות מקומיים ובו נמכרים לא רק יינות החווה, אלא כל יינות הבוטיק של אזור הר הנגב ועד נאות סמדר שבערבה. מקום מצוין לבחור את הבקבוק המדברי שלכם, תוצרת כרמי הענבים המקומיים (מחירי לינה: החל מ-80 ש"ח למבוגר במאהל הבדואי). חוות נחל בוקר.