פסטיבל דרום אדום שהחל דרכו לפני 12 שנה גילה לנו את מרבדי הכלניות המטמטמים של צפון הנגב. אזור בארי, רעים, בתרונות רוחמה, שוקדה ועוד. לפני כן הכירו את פלא הטבע הזה בעיקר קיבוצי האזור והמושבים, שכיום כבר מתקשים לשמור לעצמם אזורי פריחה סודיים. יש עוד 3 סופי שבוע עמוסים לפסטיבל הזה, שהשנה נחגג גם בסימן 70 שנה להנחת קו המים הראשון לנגב.

נראה שהפעם יותר מתמיד – יש המון חידושים באזור ומגוון ענק של אירועים ופעילויות. תכלס, נאמר זאת בזהירות, שווה להגיע הנה גם אם לא תראו אפילו כלנית אחת. יש כל כך הרבה מה לעשות!

אין תמונה
גשר הצינורות בנחל הבשור

איפה לטייל?

אחד הדברים הנחמדים באזור הוא האפשרויות הרבות של טיולים קצרצרים וגיחות שלא דורשות מחויבות גדולה מדי. מגיעים ליעד כמו יער שוקדה, אור הנר, חורשת האקליפטוס ליד קיבוץ עלומים, שמורת גברעם ושביל שקמה (בין אור הנר לצומת איבים), פארק שרשרת – עוצרים את הרכב ומשוטטים בין הכלניות ככל שרוצים. אפשרות נוספת לטיול נחמד היא בדרך הנוף נחל הבשור. כאן יש פחות כלניות, אבל דרכי העפר נוחות לכל רכב ויובילו אתכם אל הגשר התלוי שחוויה לחצות אותו.

גשר הבשור (צילום: נגה משל, mako חופש)
גשר הבשור | צילום: נגה משל, mako חופש



מחפשים מקום שעוד לא הייתם בו? השנה נחנך חניון חדש – חניון הררי הקרוי של שמו של יעקב הררי מקיבוץ ניר עוז, מחלוצי החקלאים באזור. בחניון, שולחנות פיקניק בצל עצי אשל ויורד ממנו שביל לא מוסדר לכיוון הנחל שם תמצאו בריכה קטנה המלאה במים כל השנה (מיקום: סמוך לנחל הבשור, כביש 241 צומת מעון - חפשו את השילוט). אגב, בכל שבת מתקיימת בחניון סדנה להכנת פרחי כלנית מחומרי מיחזור (10:00-15:00, ללא תשלום. הסדנה מתקיימת גם ביער שוקדה).

טיול עם הרכב - פארק נחל גרר (פארק שרשרת)

הפארק על אפיק נחל גרר עבר בשנים האחרונות שדרוג ופיתוח והוא בעצם מסמן את הגבול שבין אזורי עיבוד חקלאי לבין אזורי המרעה והנוודים. בפארק עצי אשל, אקליפטוסים, עצי זית וחרוב ואורך הדרך המקיפה אותו היא 3 ק"מ. ניתן לצאת ממנה גם לדרך המובילה אל תל הרור הנמצא במרכז הפארק ובו חפירות ארכיאולוגיות ומבנה בו נקשרו מסורות דתיות שונות. אל תהססו לצאת מהרכב כדי לחפש את המים בנחל ולהצטלם עם מרבדי הכלניות.

עינות בר (צילום: עינת צרפתי כהן)
עינות בר | צילום: עינת צרפתי כהן

איפה להתפנק?

אהה, כאן יש כל מיני. חדש וטרי – בריכה טיפולית מקסימה עינות בר המזמינה בימי הפסטיבל לסדנאות משפחתיות בבריכה המחוממת (34, 35 מעלות). בסדנאות לומדים בצורה קלילה ומגבשת על עולם טיפולי המים: זרימה וחופש, הקשבה והכלה באמצעות שימוש בתכונות הטובות של המים החמים. ניתן גם להגיע לטיפולים והתרגעות בבריכה ולהתמכר למוזיקה התת מימית. המקום אינו ממש באזור הכלניות אלא בגבעות בר, סמוך לבאר שבע אבל אם אתם מגיעים מכיוון צפון בהחלט אפשר להרחיב את גבולות הטיול, לנסוע דרך כאן ולשלב ביקור (וגם ללון בצימרים של בעלי המקום עינת צרפתי-כהן וינון רמון). בלב אזור הפסטיבל ניתן לדגום את "חמאם על הזמן" בצאלים - חמאם עם ג'קוזי של מים תרמו-מינרלים טבעיים (בתיאום מראש, 35-50 ש"ח, ו', שבת 11:00-18:00. ניתן להזמין גם עיסויים. 077-7295802). ואם אתם כבר בצאלים יתקיים כאן יריד מרקטיטו של יוצרים ומעצבים (10-11.2, 17-18.2). במתחם אדמאמא במושב ניר משה, המזמין לפעילות לאורך כל היום בסופ"שים מציעים גם טיפולים (מומלץ בתיאום מראש) בתוך בתי אדמה ייחודיים למקום.

נחל הבשור (צילום: נגה משל, mako חופש)
נחל הבשור | צילום: נגה משל, mako חופש

איפה להסתלבט?

למעשה, באדמאמא ניתן לבלות כל היום וגם ללון. מדובר בחווה אקולוגית במושב ניר משה שהוקמה על ידי עירית וגור רותם, מובילי דרך בתחום הקיימות והמודעות לסביבה. בחווה בתים אקולוגיים מבוץ ומחומרים ממוחזרים וגן מטופח והיא משמשת כמרכז לחינוך והדרכה של תורת הפרמקלצ'ר והקיימות. החווה נוסדה בשנת 2000 ולאורך השנים חיות בה קהילות הדוגלות בחיי שיתוף והתחשבות בסביבה. כיום נקלטת כאן קהילה חדשה ששמה דגש על חיבור לטבע, יצירה, אמנות, קהילתיות וריפוי. בפסטיבל מתקיימים בחווה מופעי מוזיקה והצגות לילדים, מעגלי שירה וסדנאות יצירה לאורך כל היום. במקום יהיו דוכני אוכל, דוכני אמנים ויש כאן גם משתלה עם שתילים אורגניים, עצי מורשת, צמחי מים מיוחדים וזרעים. הלינה היא בבתי בוץ, מאהל בדואי, יורט-אוהל מונגולי או בקתות עץ.

עוד מקום להרביץ מנוחה - חוות רעים בלפידות המתמחה בייצור שמן זית. אתם מוזמנים מדי שבת למאהל אירוח למנוחה בו בין היתר יימכרו: ג'חנון, מלוואח, פיתות עם לאבנה, חומוס ושקשוקה. במקום גם פינת חי קטנה, מתנפחים וירי בחץ וקשת.

כלניות בדרום (צילום: נגה משל)
נו, בכל זאת - הנה כלניות | צילום: נגה משל

איפה לאכול?

אם בשנים קודמות אוכל היה הנקודה הפחות חזקה (גם בכלל באזור וגם בפסטיבל) השנה יש יותר אפשרויות כולל מוקדים בהם מציעים סלי פיקניק (מחלבת צאלה, אדמאמא). בהפנינג "נירים יוצרים" (11.2) יהיו דוכני אוכל מסביב לעולם: אוכל אתיופי, הודי, בדואי, פיצה, מוקפץ, קוסקוס, עוגות ועוד. יריד מסקרן נוסף הוא יריד האיכרים ההולנדי במושב שדה צבי (כל שישי) ובו מנות שף הולנדיות וגבינות, קופי-שופ הולנדי עם מאכלי בוקר מיוחדים, דוכן צ'יפס בסאטיי, ופל הולנדי וגם פאב הולנדי ואווירה משלימה.

בין המקומות החדשים: "אצל סיגלית בחצר" סושי, ארוחות בוקר, קפה ומאפה במושב שדה צבי. בשבתות ניתן להזמין מראש ג'חנון וסושי לטייק אוויי (ו' 9:00-14:00 ישיבה + טייק אוויי, מומלץ להזמין מראש: 052-8061187). עוד במושב שדה צבי: ארוחות צהריים של תבשילים בליווי יין בנקודה ה-12 (מדי שבת 12:00-16:00, מומלץ להזמין מראש: 0544600578). במקום יהיו גם סדנאות יצירה עצמאיות ובזאר יד שנייה. מקום נוסף הפועל לאורך השבוע ובסופ"שים הוא הנגרייה – קפה בר במושב דקל - ביום בית קפה עם מנות קלות של פסטה, כריכים, סלטים וארוחות בוקר ובלילה בר. במתחם אדמאמא יפעל מתחם אוכל שבנוסף לסלסלות הפיקניק ימכרו בו גם חומוס ביתי ובמהלך כל סופ"ש יפעלו כאן בית קפה ומעדנייה.

שוק איכרים (צילום: רפי בביאן)
שוק איכרים | צילום: רפי בביאן

איפה לישון?

צימרים ומתחמי לינה משותפים לא חסרים באזור, אבל ממש עכשיו נחנך מלון חדש בצאלים שמציע רמה אחרת של לינה ושירות שעד עכשיו לא היו באזור. מלון ארץ צאלים הוא מלון חדש של רשת מלונות ארץ (בקרוב מלון נוסף דפנה בגליל) הממוקם בלב הקיבוץ ומציע 51 חדרים מעוצבים במתחם שלו ומטופח בו גם ערסלים ופינות ישיבה בטבע. במלון גם בריכת שחייה, חמאם טבעי וטיפולים.

סידור מעולה

כדאי מאוד לבחון את ההצעה המשתלמת והמסובסדת שמציע הפסטיבל השנה – מדי יום שישי – הסעה מאורגנת לאזור מרכבת מרכז בתל אביב, כניסה והדרכה במספר אתרים וחזרה תמורת 50 ש"ח בלבד (המחיר כולל הסעות, כניסה לאתרים והדרכה). לפרטים.

בנוסף: בכל סופשבוע שפע פעילויות מיוחדות, הופעות, הפנינג, מפגשי יצירה ואמנות וגם סיורים מודרכים חינמיים אל מוקדי הפריחה. פרטים מלאים באתר הפסטיבל.