לא נגיד שתצפית על להקת שקנאים זה אובר רייטד, אבל שקנאים זה לא הכול (וגם לא עגורים). אמנם השמועה על השקנאים בעמק חפר הגיעה רחוק ומשכה קהל רב שבא להצטופף בקרבתם בסופי השבוע האחרונים, אבל נכון לעכשיו רובם המשיכו הלאה ופינו מרחב מחיה לבעלי כנף אחרים: ציפורי שיר, מיני ברווזים ואפילו דורסים. אולי הם לא שקנאים וחסידות, לא מצטופפות במסות, אבל הן יפות וחביבות ועדינות וכיף לתצפת עליהן באגמון עמק חפר החדש. ובכלל, שווה להכיר אתר צפרות בתנופת פיתוח, בלב הטבע, אך במרכז הארץ ובחינם. ההשוואה לאגמון החולה מתבקשת (ביצות, ייבוש, הצפה מחדש, שיקום בית גידול לח), אבל כדאי לזכור שהפארק המושקע, שגודלו 350 דונם, נולד עכשיו והציפורים רק מתחילות להתיידד אתו.
ראשית כל בואו נעשה סדר בין שתי תצפיות בעמק חפר שנוטים להתבלבל ביניהן – מצפור ויקר ואגמון חפר. הן לא רחוקות זו מזו (מחוברות בדרך שמתאימה ל 4*4) אבל מספקות חוויה אחרת. המצפה בו תדלקו השקנאים לפני המסע הגדול הוא מצפור ויקר ומדובר במאגר מים בו האכילו בצורה יזומה את השקנאים ולכן הם הגיעו לשם בהמוניהם. זה כמובן מרשים, אך האתר עצמו יותר מלאכותי ופחות טבעי במראה שלו. המקום השני והחדש הוא אגמון עמק חפר שנפתח באוגוסט השנה ועבודות ההקמה והתשתית עדיין נעשות בשטח במרץ. רק בשבועות האחרונים הניחו שם גשר עץ להולכי רגל.
האגמון הוא חלק מתוכנית השיקום הגדולה של נחל אלכסנדר והוא פותח כסביבת גידול טבעית בסמיכות לנחל. המרחב הוצף והוקם בשטח בריכות הדגים והמאגרים של קיבוץ עין החורש בשיתוף עם רשות ניקוז נחלים ושרון. הרעיון הוא להחזיר מעט מהטבע ההיסטורי של עמק חפר שביצותיו יובשו ונוקזו לטובת צורכי השעה. השטח כולל אזור הצפה ואזור ביצתי וכך נוצר מרחב אקולוגי שלאט לאט ימשוך אליו עוד ציפורים ויונקים. יש כאן מערך שבילים מסודרים, צמחייה אופיינית (קנה, פטל, הרדוף, שיח אברהם) שעוד תגדל ותגבה ומאפשרת היווצרות סבך ומקומות קינון. באזור האגמון ניטעו מיני צומח שפעם מילאו את השטח והתמעטו בגלל האדם ומינים פולשים. עוד נבנו גם מרפסת תצפית מוגבהת ומקורה המשקיפה על המרחב של האגמון והשדות החקלאיים מסביב ו-6 מבני מסתור מעץ וקש. בקירות המבנים חרכי הצצה בגבהים שונים לקטנים ולגדולים ויש בהם (ולאורך הדרך) הסברים על הציפורים, החי והצומח בשילוב תמונות. ממבני המסתור אפשר להציץ על הציפורים בלי להפחיד אותן כפי שנהוג גם בהחולה.
במקום פועלת תחנת מחקר מדעית לציפורים ובתחילת אוגוסט טובעו בה 2000 ציפורים. בהמשך הכוונה להפוך אותה לתחנה שתהיה גם תיירותית עם פעילויות טיבוע לילדים ולכל המשפחה, כי זה משהו אחד לצפות בציפורים ומשהו אחר להחזיק אחת ביד. בין הציפורים שנופשות עכשיו באגמון יש מינים שונים של ברווזים (מרית, שרשיר, ברווז חד זנב וגם דיירים קבועים כמו אגמיות וברכיות); ציפורי שיר (כחול חזה, אדום חזה, נחליאלי לימוני, פיפיון, חכלילית הסלעים; חופמאים (חרטומית גמדית וחרטומית הביצות) ולאחרונה נצפה פה גם עיטם לבן זנב, דורס שלדברי הצפר שי בליצבלאו, לא נראה באזור החוף כבר 20 שנה.
בליצבלאו, חוקר ציפורים ומנהל תחנת הטיבוע באגמון חפר, מציין שהצמחייה עכשיו עולה מעלה ויוצרת שטחי מים מוסתרים וסבך וכך הציפורים פחות מפחדות ונוטות להישאר יותר באגמון. עובדה זו מגדילה את הסיכוי שלכם לראות יותר בעלי כנף והיא כמובן תחזית אופטימית לעתיד המקום כאתר טבע משמעותי ומרכז צפרות פעיל. ציפורים, אגב, תמיד יש כאן ולא רק בעונת הנדידה, רק צריך להגיע עם ציפיות בהתאם.
גם בעלי חיים התחילו למצוא בית חם באגמון: נוטריות, תנים, שועלים, נמיות וחתולי ביצה שאזור האגמון הוא אחד המקומות האחרונים בהם הם חיים בעמק חפר.
מתי לבוא?
תמיד כדאי לבוא כמה שיותר מוקדם בבוקר, אז הציפורים פעילות. כשמתחמם הן פורחות להן ובצהריים ישנות. אגב, בליצבלאו מסביר שזה לא שחם לציפורים, אלא שכשטמפרטורת המים עולה לחרקים ולאוכל של הציפורים במים (חרקים, זחלים ועוד) נעשה חם ואז זו לא שעת ציד אידיאלית לציפור. המלצה נוספת היא להגיע באמצע השבוע אז יש פחות אנשים ואם בסופשבוע, לנסות להקדים כמה שיותר. האתר פתוח מ-7:00 בבוקר ועד השקיעה.
איך מגיעים?
שתי דרכים: מכביש 4 פונים בצומת חפר ונוסעים בשביל נחל אלכסנדר עד שמגיעים לאגמון. פונים בכביש 4 בצומת הרא"ה ואז פונים לקיבוץ עין החורש (יש פנייה משולטת ימינה אחרי הפנייה לקיבוץ מכביש 581). ווייז – אגמון חפר.
>> לעוד מידע על האגמון ועל מה שקורה בו.
וכמובן, לא תשכוח להביא משקפת.
מה עכשיו? משהו לאכול, לשתות ולקנות
אם מגיעים מכיוון עין החורש בפנייה האחרונה לאגמון תראו לימינכם עץ אקליפטוס גדול ומתחתיו שולחנות קק"ל – פינה בהחלט חביבה לפיקניק. בסמוך לעין החורש בקיבוץ גבעת חיים איחוד פועל מתחם ששווה לעשות בו עצירה בייחוד בסופ"שים. במשך השבוע ובשישי יש בית קפה שפועל ליד הקו אופ האורגני (יש שייקים טבעיים בחוץ בדוכן שלייקס) ומגיש קפה, כריכים ואחה"צ ובערבים פיצות. יתר העסקים פתוחים מרביעי עד שבת (כולל). חנות יד 2 שפועלת כאן היא גדולה ומסודרת לעילא, מתחדשת ומתארגנת מחדש כל הזמן ושופעת מציאות. יש גם גלריה וחנות נוספת לחפצים ומוצרים נוסטלגיים ומסביב סטודיאות ומרחב של ערסלים ופינות זולה. גם כאן אפשר להגיע עם צידנית ולשבת לפיקניק בין העצים.
במתחם לב הפרדס – מתחם מסחרי חדש שנפתח בקיבוץ תמצאו בינתיים חנות נעליים טובה וזולה (נעלי ניצן) ואת חומוס אליהו וקישן מסעדה-בר של בעלי פיצה שבתאי. קישן מתמקדת באוכל שכיף לאכול עם נטייה מזרח אירופאית שניכרת במנות כמו שפצלה (בצקניות), צ'ולנט, נקניקיות, לטקעס, שניצל וינאי ועוד. יש גם המבורגרים, כריכי קבב, בשרים ועופות צלויים שיוצאים מהטאבון. האווירה מתחממת כשמתארחות במקום הופעות מוזיקה חיות שהולכות מצוין עם הבירות ומרימות את המתחם כולו. בהחלט מקום שמתאים לארוחה בכל פורמט: בזוג, עם חברים, עם המשפחה ביום או בלילה, באמצע השבוע או בסופו.
באמצע השבוע ובימי שישי ניתן גם להגיע לקונדיטוריה/קפה אוסקה במושב חגלה הסמוך. מדובר במקום נחבא וצנוע אבל כשנכנסים פנימה יש עוגות ועוגיות לקחת הביתה ותפריט בית הקפה (יש גם קייטרינג) כולל ארוחות בוקר כיפיות, כריכים, כריכי קרואסון. יש מקום נחמד לשבת ואפילו להשתרע (סגור בשבת).