כשהכביש לירושלים מפסיק להיות ישר ומתחיל לעלות ולהתפתל זה הרגע בו מרגישים ש"עולים לעיר" ומתרחקים מהשפלה. הפעם, הטיול הוא באזור פרוזדור ירושלים – שכולל בתוכו את הנתיב לעיר הבירה שנפרץ במלחמת העצמאות ומוכר היום יותר בתור מטה יהודה (אבל הדימוי של פרוזדור משובח ומכניס לאווירה). החל מסוף השבוע הקרוב ועד שבועות (12-31.5) מתקיים כאן פסטיבל האוכל הכפרי ה-17 עם דגש מתבקש לקראת חג הקציר על אפייה ולחמים בעבודת יד מעדות שונות, אירוח בבתים וגם חגיגות מטעמים, בירות ויין ממבשלות ויקבים מקומיים. הכי כיף לשלב טיול קליל באזור עם טעימות מסורתיות, ארוחה או אירוע מהפסטיבל, כי כשמסתובבים קצת במרחב מבינים טוב יותר את הקשר המקומי שנרקם בין אנשים, אוכל והסביבה בה הם גרים שמזינה חלומות, עסקים, בשלנים ואופים. הרבה אופים. אז הנה המלצה לשילוב כיפי של טיול, אוכל ויין.
מתחילים - מנזר יוחנן המטביל במדבר
קבלו את הדרך המהירה ביותר למחוז ללא זמן – ביקור במנזר. לא חסרים מנזרים באזור הזה (מנזר השתקנים, מנזר דיר ראפאת ועוד) ומנזרים מכניסים כל מבקר בהם למעטה של שקט, קדושה וגם צניעות ובדידות מזהרת. מעבר לכך, כמו במנזר הזה, שהנזירים בו מכינים ומוכרים יין ודבש - לרוב אפשר לקנות במנזרים מיני מטעמים ובחלקם מתקיימים קונצרטים ייחודיים (למשל במנזר בית ג'ימאל ליד בית שמש) וגניהם מטופחים ונעימים.
המנזר תלוי על צלע מצוק וממוקם מתחת לבתי מושב אבן ספיר שבהרי ירושלים (לעיתים יש בלבול בין מנזר יוחנן במדבר לבין יוחנן המטביל – אז שימו לב למיקום כשאתם מנווטים). לצד המנזר כנסייה במבנה צר המוארת באור יום בזכות חלונות קטנים המשקיפים לסטף ולנחל שורק. דווקא במנזר הזה, למרות שלוות האלוהים, היו סכסוכים בין הנזירים היוונים האורתודוכסיים שגרו כאן ובין המסדר הפרנציסקני. זה נגמר בבית משפט וב-2001 עזבו היוונים את המנזר אחרי כ-30 שנה ובמקומם הגיעו נזירים פרנציסקנים. לפי האמונה יוחנן המטביל שהה כאן לפני שהתבודד במנזר במדבר יהודה ולפי המסורת הנוצרית המערה והמעיין פה שימשו אותו למסתור. מי המעיין בסמוך למנזר בוקעים מהסלע וזורמים בנקבה צרה מתחת לכנסייה אל בריכת נוי שבמרכזה מזרקה. המים זורמים אל חלקות הירקות שהנזירים מגדלים.
מהמנזר ניתן ללכת בשביל יער יפה לעבר חוות האיסיים במושב אבן ספיר. חוות בריאות לסדנאות, מרפא ולינה. ניתן גם לשלב את עין ספיר שנובע מתוך מערה למרגלות הישוב. גם המעיינות עין חנדק ועין שריג קרובים הנה.
שעות פתיחת המנזר: ימים א'-ו' 8:00 – 12:00, 14:00 – 18:00 שבת- 8:00 – 17:00. לתיאום בטל. 02-6416715 , 02-6431937. הכניסה – ללא תשלום בלבוש צנוע.
ממשיכים - הר צובה, עין צובה ואלון בן 700
טיול בנוף אופייני לאזור המשלב הליכה קלה, תצפית, מעיין וגם עצים עתיקים. אחרי הכניסה לקיבוץ צובה בסמוך למפעל אורן עולים בדרך עפר לכיוון הר צובה. מהפסגה תצפית מצוינת להרי ירושלים ואזור גוש עציון וגם שרידי כנסיה צלבנית ובורות מים חצובים. מי שמעוניין בטיול של שעה וחצי (2 ק"מ) יכול להמשיך בכביש העולה אל ההר כחצי ק"מ עד חניון היובל. מהחניון ממשיכים דרומה (למטה) בדרך עפר. לאחר כ-300 מטר פוגשים את דרך המטעים, פונים ימינה (חפשו שילוט), ויורדים שמאלה בשביל תלול אל עין צובה - מערכת נביעה תת קרקעית שהמים בה זורמים מתוך שתי נקבות (הכניסה לנקבות נעולה נכון לכתיבת שורות אלה).
המים יוצאים בסוף אל בריכה קטנה ממנה נמשכת אמת מים חצובה אל בריכת איגום תת קרקעית. הליכה רגלית של כרבע שעה מערבה (שמאלה) בדרך המטעים תוביל חזרה לרחבת מפעל אורן (מי שהולך לעין צובה יכול להחנות את הרכב ברחבת המפעל ולשוב לכאן במסלול מעגלי או להמשיך עם הרכב לפי השילוט לעין צובה ולרדת מרחק של 300 מטר בשביל הליכה).
עץ אלון בן 700 שנה! לא בא לכם לחבק אותו? אז שריינו סיבוב קליל, זו הדרך: לאחר ירידה מהר צובה, פונים בשלט לעץ האלון. הירידה בשביל מובילה אל עץ האלון העתיק ביותר באזור ועץ זית שגזעו חלול. העצים השתמרו משום שהמקום היה בית קברות מוסלמי של הכפר צובה (הטיול לתצפית ולעצים בלבד אורכו כשעה).
עוד באזור: גן לאומי הקסטל שעבר לא מזמן שדרוג משמעותי. האתר מחולק לתחנות בהן הוצבו מתקנים ושלטים לפעילות ODT, אבל גם משפחות יכולות לצעוד ולפעול על פי משימות משולטות ואפקטים בדרך הנחישות, דרך הרעות או דרך האמינות – מסלול אתגר על בסיס ערכים שהמקום מייצג. בנוסף, מוקרן סרט קצר על הלחימה המשמעותית בזכותה נפרצה הדרך לירושלים.
איפה אוכלים? בית קפה, אוכל ערבי עונתי ובראנצ'ים מסחררים
פטיסרי Les Jumelles בבית נקופה
נפתח לפני פחות משנה בבית נקופה על ידי קונדיטורית ושפית, תאומות בנות המקום. בית הקפה מציע מגוון מצוין של עוגות, עוגיות ומאפים מתוקים ומלוחים. הוא מעוצב בגוונים פסטליים ואווירה נוסטלגית. יש ארוחות בוקר, בראנץ' ומנות קלות לצהריים ואת הכול הכול עושות התאומות בנות ה-26. אל תתנו לגיל שלהן לבלבל אתכן יש לשתיהן ידע מקצועי וניסיון בתחום כבר 6 שנים והן לגמרי יודעות מה הן עושות. באווירת חג השבועות המתקרב מומלצת מאוד עוגת הגבינה. זהו מקום קטן ומתוק שמתאים גם לעצירה של קפה ומאפה וגם לארוחות קלילות וקניית עוגות ומאפים הביתה.
הבית של סאלווה - עין נאקובה
לארוחה רצינית יותר עם טעמים מקומיים-עונתיים מהמטבח הערבי: הבית של סאלווה. היום המקום הוא מסעדה הפתוחה למשפחות בסופי שבוע, אבל לפני 3 שנים במסגרת הפסטיבל התחילו סאלווה ובעלה לבשל אוכל בביתם בנוסף לעבודתם הקבועה (סאלווה עובדת עם קשישים ועבדאללה מנהל מזון ומשקאות בבתי מלון). כשזה תפס פתחו מקום לאירוח בלב הכפר. את האוכל הם מכינים לבד ונעזרים בבני המשפחה בתפעול המקום. במיוחד לפסטיבל מגישים כאן מנה מיוחדת של שישברק – כיסוני בצק עם תרד/חומוס/צנובר במרק יוגורט חם או במרק תרד. כל כיסון מקופל ונסגר בעבודת יד וניתן לקנות גם אוכל הביתה. ארוחה מלאה ועשירה כוללת 16 סוגי סלטים במבחר משתנה על פי הירקות העונתיים, 3 סוגי קראסים (מאפים), ממולאים ומנה עיקרית כמו מנסף, מקלובה, סינייה ועוד (עלות לאדם: 100 ש"ח. שישי ושבת 12:00-17:00)
בראנץ' בחוות רוזנברג בבקוע וביקב נבות בצלפון
ציידי בראנצ'ים? אולי את זה שמגיש יוסי רוזנברג ביקב ברק בבקוע עוד לא נשנשתם? בבופה מוגשים סלטים טריים, ירקות קלויים, קישים אישיים ולחמי המחמצת והמאפים של המקום לצד גבינות ביתיות מחלב כבשים. כל אלה ועוד עם יין ללא הגבלה (80 ש"ח לאדם בימי שישי מ-10:00). במיוחד לפסטיבל יהיו פה גם שני אירועים בהם יוסי יבשל עם חברים ארוחות שחיתות עם יין מהיקב (15.5, 22.5) וחגיגת שבועות עם מוזיקה, יין ואוכל הכול כלול (30.5). עוד בראנץ', מפתה ומשתלם מגישים מוטי ולילך בוהדנה מיקב נבות במתחם חדש במושב צלפון בלב הכרם. מוגשים לשולחן לא רק בירה ויין היקב, אלא גם פוקצ'ות, סלטים, גבינות, חומוס ביתי וקינוחים. אפשר להזמין מגש טעימות בירה ועוד הפתעות (60 ש"ח. ימי שישי מ-9:30. יש גם תפריט רגיל).
עד סוף החודש - חגיגות כפריות
יריד יקבי הבית ביקב שורק
עשרות יקבי בוטיק ויקבים ביתיים התחילו את דרכם ביקב שורק שפועל בו בית ספר לעשיית יין ובאירוע הזה מתכנסים כולם, טועמים מהיינות, אוכלים משהו קטן וחוגגים עשייה אישית מלאת שמחה ותשוקה (שישי, 26.5, שבת 27.5 קיבוץ נחשון. כניסה בתשלום כוללת כוס יין וטעימות חופשי). ביקב עושים שמח בכל אחד מימי שישי של הפסטיבל פופ-אפ טאפאס סר של השף ירון אורלב שיוציא מהטאבון שישברק עם מנגולד ואזוב, פיצות טובות ומנות ירק צבעוניות.
חגיגת אש, קמח ומים במתחם לחמל'ה בגבעת ישעיהו
יתארחו מיטב אופי האזור עם מאפים מכורדיסטאן, פוקצ'ות, אינג'ירות אתיופיות, לחמים בסגנון מרוקאי וגם חלות ובריושים. האופות גם יספרו סיפורים על המסורת של הלחם והבצקים שהן אופות ויהיו גם דוכני של מטעמים מקומיים. לרציניים: ב-22:00 עד חצות תתקיים סדנת אפיית לחם במאפיית ברדלי במושב (29.5 החל מ-16:00).
כל הפרטים על הפסטיבל באתר של מטה יהודה: http://tour-yehuda.org.il/