איזה כיף זה לגלות הר. ולא סתם אחד, אלא כזה ששמעת עליו, אבל לא יצא לך לבקר בו ואז סוף סוף להגיע ולראות שמה שסיפרו אינו אגדה.

מי שבאמת "גילה" את ההר והקים עליו את החזון שלו, שעכשיו מוביל אותו בנו עמית, הוא גיל אבירי. ב-1992 הוא הגיע הנה ואחרי שהחליט שזה המקום, ישב וחשב איך יקראו לו. בעודו חושב ירד החושך וברקע החלו להישמע יללות התנים. באותו הרגע זה היה ברור – הר יללת התנים.

A post shared by maayan (@maayan_sasson) on

המקום המיוחד הזה בכרמל הגבוה, לא רחוק ממלון יערות הכרמל, למרגלותיו של הר שוקף, עבר מאז כמה גלגולים ושינויים וגם שרד את השריפה הגדולה בכרמל ב- 2010. הקסם של חווה מבודדת שמשקיפה אל נוף מסעיר של הר, יער וים והאפשרות הזמינה להיבלע בשקט של טבע, נוף ואוויר מצוין – נשארו האדג' של המקום. כל תיאור הוא קלישאה, הצילומים המצורפים קצת עוזרים להבין על מה מדובר, אבל אם הכיוון של פשטות, השתלבות בטבע, ערסלים בין עצים, מטבח פתוח ומרפסות עץ שמתפרצות אל הנוף  - מדבר אליכם, כנראה שתצטרכו להגיע. כלומר לתאם הגעה או להגיע לאחד מימי הפעילות הפתוחים למשפחות (בהרשמה מראש , כמו זה שמתקיים כאן בסופ"ש הקרוב (22/23.12) כחלק מפסטיבל מטיילים במגפיים שמתקיים עד סוף דצמבר.

הפעילויות מוגבלות במספר אנשים (עד 40), כך שהבילוי נשאר אינטימי. החווה היא מקום אידיאלי לבילוי מוזמן מראש של כמה משפחות או חבורה שיכולה להעביר פה יופי של יום שלו ומטעין. ההגעה היא בדרך עפר מעט מאתגרת שיוצאת מחניית אחוזת יערות הכרמל, אבל עמית מבטיח שכשאין גשם היא עבירה לרכבים פרטיים ולא רק ל 4*4. עכשיו כשמתחיל החורף (למרות שבינתיים הוא מתמהמה) זה זמן אידיאלי להגיע הנה. הכול ירוק מסביב, בקרוב פורח, הראות נוטה לצלילות וביום חורפי-שמשי-ישראלי נעים כאן לגמרי (ובקיץ – חם נורא). תיהנו מקפה ותה צמחים חופשיים ובמקום טאבון, אפשרויות בישול ופינות ישיבה – מבודדות וקבוצתיות. שבילי החווה עוברים דרך הבריכות האקולוגיות והפינות השונות והמקום משתלב בהרמוניה מלטפת עם הפנורמה מסביב: דליית אל כרמל, עין חוד, עתלית וחוף הים.

הר יללת התנים (צילום: נגה משל)
צילום: נגה משל

הר יללת התנים (צילום: נגה משל)
צילום: נגה משל

ימי הפעילות מגוונים ושונים וכוללים סדנאות וסיורים שנבנים בקפידה: הליכות בטבע, מסלולי חושים, משחקי אתגר וגיבוש, יצירה, ארוחות  ועוד – תמיד במשולב עם המתבקש - זמן ניחותא חופשי מול הנוף. הוא כבר יפעיל אתכם (הליכה לגילוי פטריות בחורש הסמוך) או לא יפעיל אתכם (קריאת ספר על הערסל מול הכרמל והים). הבחירה בידכם.

שביל הבריאות – חלון ליער המשתקם

7 שנים אחרי השריפה הגדולה שכילתה 25 אלף דונם בכרמל וגבתה את חייהם של 44 אנשים - החורש הטבעי של יערות הכרמל ממשיך להשתקם. ההר הירוק תמיד שנותר אחרי האסון שחור ומפויח מוריק שוב ומציג את כוחו של הטבע. האורנים הצעירים (שגם דוללו באופן מבוקר למניעת שריפות עתידיות ולעידוד צמחייה) גדלו קצת, הצמחים החדשים כבר לא כל כך נמוכים והשטח שגולח מאפשר למינים טבעיים נוספים לצמוח ולגדול לצד ריבוי גדול יותר של חד שנתיים שבהיעדר עצים רואים פתאום את האור.

אם רוצים לצעוד קצת בתוך מרחבי הכרמל, לראות מקרוב את הצמיחה ואת השטח הפתוח (וגם לא להאמין שהכול היה עצים וסבך שנשרפו) אפשר לצאת למסלול הליכה בשביל הבריאות שסומן ופותח בשנת 2015 על ידי קק"ל. השביל מתחיל בחנייה של מלון יערות הכרמל ואורכו 5 ק"מ. תחילתו בכביש סלול שעד מהרה הופך לדרך עפר ואז פוגשים את עמוד הסימון הראשון של שביל הבריאות וממשיכים אתו. השביל מאפשר הצצה אל היער המשוקם, חלקת המחקר של קק"ל בה היערנים בוחנים את תהליכי שיקום היער - ועובר גם באזור של טראסות חקלאיות עתיקות שהשריפה חשפה לראשונה והן שוקמו אחריה. השביל מעגלי.

אפשרות אחרת היא לעשות פיקניק בחניון רקית, גם הוא סמוך לאחוזת יערות הכרמל, חניון פיקניק מוסדר ממנו יוצא שביל אל מערות ישח ואולי עוד תספיקו לראות מסביב פריחת נרקיסים.

זרעים מציון – רקפות בנות מאות שנה והפריחה הכי צפופה באזור

פקעת ענקית של רקפת בת 160 שנה ובמשקל 3.700 קילו בדיוק חנתה בכניסה למשתלת צמחיית הבר הגדולה בישראל - זרעים מציון ביישוב כרם מהר"ל שבכרמל. היא הוצלה עכשיו מכליה ביער חורשים בגליל באזור בו מכשירים את הקרקע לבניית שכונה. אבל זה עוד כלום לעומת פקעות בנות 350 שנה ובמשקל 7.5 ק"ג שגם הן הגיעו הנה. הפקעות האלה מסמנות חלק מרכזי בפעילות של ציון סימן טוב, המתמחה בשימור צמחיית הבר של ישראל משלב הזרע והפקעת ועד שלב השתיל.

מעבר למשתלה המשמרת 1,200 מיני צמחי בר ארצישראליים, מוכרת זרעים ושתילים, עורכת סיורים ועוסקת בחינוך למודעות לפרחי בר, חלק מרכזי מהעיסוק של ציון הוא מעורבות בשלב תכנון הנוף והגינון בכבישים ומחלפים בישראל (כביש 6, כביש 9, מנהרות הכרמל, צומת גולני). ציון מתאים את צמחיית הבר לבית הגידול הטבעי שלה ולפעולות הבינוי ופעמים רבות כמו שקרה למשל בכביש 9 פרחי הבר שנשתלו, משכו המוני דבורים שהגדילו משמעותית את יבול הפרדסים הסמוכים והפכו את הנסיעה לחוויה פורחת. חשוב לזכור גם שבחירת צמחייה נכונה היא חלק מהותי לפני הנחת מסילת רכבת או סלילת כביש, כי מערכות השורשים של הצמחים מחזיקות את הקרקע ומונעות סחף. מעבר לכך, פרחי בר אינם דורשים השקיה או טיפול מיוחד – רק את המקום הטבעי להם גיאוגרפית.

פרחי בר בזרעים מציון (צילום: ציון סימן טוב)
פרחי הבר בזרעים מציון | צילום: ציון סימן טוב

קיר הזרעים (צילום: נגה משל)
צילום: נגה משל

הכול התחיל מאביו של ציון שעסק בתחום וב-1958 זכה במדליית זהב על פרחי בר בתערוכת הפרחים בניו יורק (האגדה מספרת איך הגיעה מונית לכרמל, לקחה את הפרחים לשדה התעופה ומשם הם הועלו למטוס ונחתו למחרת בתערוכה בניו יורק וקטפו את הזהב). ב-2005 עברה המשתלה הסבה מצמחי בית לפרחי בר במטרה להפיץ את הידע למשתלות ולאחרים. אחרי השריפה בכרמל הפכה המשתלה למוקד עלייה לרגל בכל הנוגע לשיקום הצמחייה בכרמל.

כדי לשמוע את כל הסיפורים האקזוטיים האלה, לראות את חלקות צמחי הבר כולל חלקת רקפות מימי הוריו של ציון ופקעות רקפות מגיל שנה ועד 350 שנה - רק צריך להגיע למשתלה. מדי שבת מתקיים סיור פתוח ללא עלות (אבל עדיף לתאם מראש ובאופן כללי פתוח פה מדי יום וכולם מוזמנים תמיד). הסיור כולל מצגת, סיפור ההיסטוריה המשפחתית ושוטטות במשתלה, מלווה בהסברים ציוריים על צמחים מוגנים, צמחי מרפא, צמחים רעילים ועוד. בדרך עוברים במחסן הזרעים – 40 טון של שקי זרעים בתרמיליהם, בחדר היולדות – חממת הנביטה, בבריכה האקולוגית המתנקה על ידי צמחי מים ובחלקת ההורים בה רקפות בנות 80-90 שנה. סיורים נוספים הכוללים ליקוט, צמחי מרפא וארוחה או התמחות אחרת יש לתאם מראש.

חממת רקפות (צילום: ציון סימן טוב)
חממת הרקפות | צילום: ציון סימן טוב

קיר הזרעים (צילום: נגה משל)
קיר הזרעים | צילום: נגה משל

אחת החלקות בשטח הפתוח היא בית גידול למיקס של פקעות וזרעי פרחי בר בריכוז צפוף במיוחד. אוטוטו כשהכול יפרח, מדובר באחד המקומות הכי פורחים ומגוונים בכרמל. שדה שלא כדאי להחמיץ.

מה עוד קורה עד סוף החודש בכרמל?

פסטיבל מטיילים במגפיים של עמותת כרמלים ממשיך אל תוך שני סופי השבוע האחרונים של דצמבר ומציע פעילויות וטיולים מיוחדים במרחב. בשישי-שבת הקרובים (22/23.12) פעילות אתגר, הישרדות ביער, סיורי ליקוט והכנת ארוחה בהר יללת התנים, טיול בחי בר כרמל ושוויצריה הקטנה וסיור לילדים בחניון האגם, ובשבת הבאה (30.12) טיול לואדי מערות. את כל אלה אפשר לשלב עם שבילי טיול בכרמל, חניונים, הפארק האתגרי ים-כרמל, חוות סוסים ומוזיאונים כמו המזגגה בנחשולים וינקו דאדא בעין הוד.

 

_OBJ

>>לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש