רוכבים בצפון (צילום: אורלי גנוסר,אורן פטל,יח"צ,עמותת ארץ הגליל, גלובס)
רוכבים בצפון. מסלולים לכל המשפחה | צילום: אורלי גנוסר,אורן פטל,יח"צ,עמותת ארץ הגליל, גלובס

ממרומי צוק מנרה הבטתי מטה אל נופי ילדותי. השקט סביב והבריזה הקלה שנשבה הוסיפו ממד מיסטי לרגע, ואני התעמקתי בזיהוי מבנים ואתרים מהגובה ובחיבורם לפאזל החיים שלי.

נקודת התצפית שבתחנה העליונה של רכבל מנרה לא משאירה את המבקרים אדישים. לנועה חברתי היא שינתה את החיים: אחרי שהסכמנו, לפני למעלה משנה, שמדובר בנוף הכי יפה בארץ, היא החליטה לארוז את חפציה, לעזוב את המרכז, ולבנות את המשך חייה בקריית שמונה. חזרתי למקום בזכות האטרקציה החדשה שנחנכה בו לאחרונה: "רכבת בצוק" - טרקטור קיבוצי המוביל את האורחים בקרוניות לסיור במטעי הקיבוץ שעל גבול לבנון, סיור המסתיים בתצפית על עמק החולה והסביבה. הדרך מתובלת בסיפורים ובאנקדוטות, בהיסטוריה ובאקטואליה, והמדריך רן הצליח לעורר בוותיקים זיכרונות ותקוות, ולשכנע עוברי אורח שהחיים בצפון הם חוויה מומלצת (26 שקלים עם אופציה לכרטיס משולב מוזל, טל' 04-6905830).

הגליל העליון הוא האזור המשופע ביותר במים בארץ. בחודשי הקיץ מצטופפים בכל חלקת נחל פנויה רוחצים המבקשים לרענן את גופם ואת נפשם. ריבוי המבקרים גרם נזקים לטבע, מה שהביא לחסימת הגישה לפינות חן בנחלים; אין בא ואין יוצא - לא ברכב ולא ברגל. לבי נצבט למראה בולדרים (סלעים גדולים) וגדרות החוסמים את הדרך למחוזות ילדותי.

עמק הנהר הנעלם - קיבוץ גושרים (צילום: אורלי גנוסר,אורן פטל,יח"צ,עמותת ארץ הגליל, גלובס)
"עמק הנהר הנעלם" בקיבוץ הגושרים. נחל זעיר בסבך הירוק | צילום: אורלי גנוסר,אורן פטל,יח"צ,עמותת ארץ הגליל, גלובס

מצד שני, יש גם אתרים שנפתחו למבקרים, כמו שמורת נחל שניר, המציעה, תמורת תשלום, שכשוך הולם ואתר נקי לפיקניק. לנחל שניר ולנחל דן אפשר להגיע גם בדרכים אחרות. גיא זהבי הקים בקיבוץ דפנה את "באופן טבעי," שבו אפשר לשכור אופניים ולטייל בסביבה. מלבד אישיותו הנעימה והסבריו המלומדים של זהבי, קיבלנו גם מפה מדויקת למסלול הנבחר, ולאחר הסבר מדוקדק יצאנו לדרך, אדונים לעצמנו. שבילי העפר חולפים בשולי הקיבוץ, בין פרדסים ומטעי אבוקדו, לאורך מי הדן. יכולנו לעצור בדרך ולקפוץ למים בכל רגע שבחרנו - מומלץ רק לבדוק קודם את טמפרטורת המים, שהיא לרוב מקפיאה להחריד. נכון שאפשר להתאזר בסבלנות ולהתרגל למים הקרים, אבל אפשר גם לוותר: כשתגיעו למי נחל שניר החמימים יחסית, תפוצו בטבילה נעימה ומעוררת.

רוב מסלולי הטיול אורכים כשעתיים ומתאימים לכל המשפחה. אקסטרימיסטים יכולים לרכוב גם ארבע שעות, ולקבל כבונוס עלייה מאתגרת. בכל מקרה עדיף לא להתבשל בצהרי היום, ולצאת לדרך מוקדם בבוקר או בשעות אחר הצהריים (55 שקלים לרוכב במסלול קצר, 70 שקלים במסלול ארוך, טל' 054-7844577).

סלט נקטרינות בקפה קוקיה (צילום: אורלי גנוסר,אורן פטל,יח"צ,עמותת ארץ הגליל, גלובס)
סלט נקטרינות בקפה קוקיה. כוכב זר בשמי הצפון | צילום: אורלי גנוסר,אורן פטל,יח"צ,עמותת ארץ הגליל, גלובס

גם השכנים של זהבי שווים ביקור: חנות אמנות צבעונית ושמחה המציגה יצירות של אמנים גליליים (אם כי מראה החיצוני אינו הולם את יופייה הפנימי), חנות המתנות חמודה, חנות בגדים חביבה, ובית הקפה קוקיה - כוכב חדש בשמי הצפון. אביבה ויואל אוורבוך (היא קונדיטורית עם עבר באורנה ואלה וברביבה וסיליה, הוא מסעדן), עזבו את תל אביב לפני יותר משנתיים, במהלך אמיץ, לטובת הצפון, ופתחו יחד עם יונתן קורינלדי בית קפה-מסעדה חלבית. אביבה מכינה בידיה הדקיקות לחמים, פסטות, מאפים וקינוחים שמיימיים. במרץ ועם אנרגיות מתפרצות היא עמלה במטבח השקוף על חומרי גלם איכותיים, ומפיקה שפע של מטעמים מענגים, בעיצוב מוקפד. בית הקפה הקטן והמתוק הפך לתחנה וליעד בדרכם של מטיילים ומקומיים כאחד. אפשר גם לקחת קינוחים ומאפים הביתה. הדבר התל אביבי היחיד במקום הוא המחירים (טל' 04-6945800).

גם בקיבוץ הגושרים הסמוך מתבשלים מטעמים מתוקים. דימיטרי שולמן רוקח במטבחו יצירות אמנות בשוקולד. גם שולמן חווה מהפך, כשעלה לארץ והתמקם בקריית שמונה. כטכנולוג מזון הוא עבד בתחום והמשיך בלימודי קונדיטוריה. אל השוקולד הוא התחבר לא כדי להגשים את חלומו שלו, אלא דווקא את חלומה של רעייתו, שבעת היריונה נתקפה בולמוס לשוקולד. הוא העמיק ללמוד והחל לייצר פרלינים. התחביב שהחל בתשוקה הורמונלית הפך למקצוע: חדר האוכל הישן של הקיבוץ חולק ועבר מהפך: מאחור מטבח גדול, בחזית שוקולטרי קטן ומעוצב. דימיטרי מייצר פרלינים בשלל טעמים, משקאות שוקולד מנחמים ועוגות שוקולד מעוררות, ומנחה גם סדנאות מתוקות. המקום פתוח מדי יום, אך מומלץ לברר מראש (שולמן מתוקים - אגדה של שוקולד, טל' 054-5902198).

פינוקי שוקולד של שולמן (צילום: אורלי גנוסר,אורן פטל,יח"צ,עמותת ארץ הגליל, גלובס)
פינוקי שוקולד של שולמן. התחיל בגחמה היריונית | צילום: אורלי גנוסר,אורן פטל,יח"צ,עמותת ארץ הגליל, גלובס

מלון הגושרים, השוכן בלב הקיבוץ, מציג את עצמו כ"מלון בטבע", ושוקד על מילוי ההבטחה. המבנה המרכזי משולב בשרידי חורבות ארמון עתיק מהתקופה העות'מאנית, והמיזוג העיצובי הרמוני. למלון אג'נדה אקולוגית, שכוללת דרכים ירוקות למחזור, הדברה ירוקה, חיסכון במים והוצאת הג'אנק פוד מהתפריט לטובת מזון בריאותי. 164 חדרי המלון, מדרגת סטנדרט ועד סוויטות מפוארות, פזורים בין כרי דשא, צמחייה מטופחת ופלגי מים. לשטחים הציבוריים משווים פסליו של בן הקיבוץ אריה אשכנזי אווירה ציורית, והמים הזורמים ביניהם משרים תחושה של אירוח בלב הטבע.

שיעור יוגה בקיבוץ הגושרים (צילום: אורלי גנוסר,אורן פטל,יח"צ,עמותת ארץ הגליל, גלובס)
שיעור יוגה בקיבוץ הגושרים. מלון עם אג'נדה אקולוגית | צילום: אורלי גנוסר,אורן פטל,יח"צ,עמותת ארץ הגליל, גלובס

מסלול הליכה מסומן בשמורת נחל קורן היפה חולף בשולי הקיבוץ, דרך טחנת קמח עתיקה, אמת מים, ולאורך הנחל הזעיר והקסום, שמעוטר שבטבטים זקופים, צפצפות תמירות, סבך צומח וגשרונים רומנטיים. השביל קל וקצר, וכדאי לקחת את הזמן, לשבת במסתורים שיצר הטבע וליהנות מגלריה של יופי. במלון יש גם בריכה, מתקני ספורט, וספא מיושן שעתיד לעבור למבנה חדש. יש גם חדר ישיבות מאובזר לטובת אנשי עסקים, ולילדים מציע הקיבוץ מועדון ופינת חי שתעלה על פניהם חיוך (טל' 04-6816000).

על שפת נחל קורן, בסמוך למלון, פועלת זה שנים מסעדת הגוש הגלילי - מוסד ותיק שהפך לתחנה מבוקשת בזכות סעודות הדגים והבשרים שבו. המחירים בינוניים ומעלה (לפעמים כך גם מינון המלח ברביולי). הפסטורליה מסביב מגבירה את התיאבון, שאותו תוכלו להשביע מדי יום מ12:00- עד הלילה (טל' 04-6816031).

>>> נוסעים לצפון? אנחנו יכולים לחסוך לכם הרבה כסף