מערת האצבע בכרמל (צילום: איל שפירא)
מערת אצבע | צילום: איל שפירא
אזור גיאוגרפי: הרי הכרמל
קושי/אורך/משך: בין שעה לשעתיים
למי מתאים: לכולם
ציוד: כדאי להביא פנסים
התניידות: ברגל

הכרמל כשמו כן הוא: כרם-אל. אזור פורה ועשיר בצמחיית חורש טבעית. אך שם נוסף לו, וגם הוא מצדיק את עצמו: "הר אלף המערות", ויש לזה סיבה טובה. פנקו את עצמכם השבוע בטיול במערת אצבע היפהפייה, והצצה לנוף ייחודי ועוצר נשימה. המסלול ייארך בין שעה לשעתיים, והוא מתאים לכל מי שאוהב טבע.

איך מגיעים? אם אתם מגיעים מהמרכז, סעו צפונה על כביש תל-אביב-חיפה הישן (כביש 4) לצומת פוריידיס ועד לצומת אורן. בצומת אורן פנו לכיוון קיבוץ בית-אורן. לאחר כ-400 מטר יחכה לכם חניון נחל אורן. כאן יש שתי אופציות: האחת היא לעלות בשביל המערבי אל מערת אצבע ולאחר הביקור במערה לשוב באותו שביל (המסלול אורך כשעה) או לצעוד במסלול מעט ארוך יותר. נפרט כאן את המסלול הארוך.

יוצאים לדרך:

מתרשמים מהצמחייה: ממגרש החנייה נתחיל לעקוב אחר שביל מסומן בשחור. נלך בדרך עפר העוקפת את החניון ממזרח, ונתחיל לעלות עמה דרומה לכיוון ההר. במהרה ייעשה השביל צר ויטפס במעלה ההר. העלייה ברובה בצל צמחי החורש: אלון מצוי, אלה ארץ-ישראלית, קטלב, שיחי לוטם ועוד רבים אחרים.

מתרשמים מהנוף: בהגיענו אל ראש השלוחה ננוח מעט ונמשיך מערבה, עד שנגיע לקצה ההר. כאן ייפרש לפנינו הנוף המהמם של מישור חוף הכרמל. במערב - הים, ולאורך חופו נוכל לראות את הארובות של תחנת הכוח בחדרה, את המושבה עתלית, ולידה המפרץ הטבעי עם שרידי מבצר צלבני וכן מחנה המעפילים המשוחזר. נוכל לראות גם את מושב מגדים וקיבוץ החותרים ועוד נוף מעניין: בין הכביש המהיר חיפה-תל-אביב לכביש החקלאית של אהרון אהרונסון, בן זכרון-יעקב ומראשי תנועת המחתרת ניל"י. החווה שימשה בסיס לפעילות המחתרת. בנוסף, למרגלותינו נראה את תוואי נחל אורן, ואת מערת אורן הנמצאת מעל הגדה שממולנו - גם היא פרהיסטורית, כמו מערת אצבע שאליה ניכנס מיד.

מערת אצבע: מכאן נרד, עדיין בעקבות סימון השבילים השחור, ונגיע למערת אצבע. זה הזמן להפעיל את הפנסים. זוהי מערה גדולה ואין צורך לזחול בה. מערת אצבע היא מערה טבעית, שנוצרה מהמסת סלע הגיר הבונה את הכרמל, על ידי מי הגשמים.

העמדה הבריטית: מהמערה נרד במדרגות החצובות בסלע. נעבור במבנה בטון, ששימש כעמדה בריטית שצפתה על הדרך ממחנה המעפילים עתלית, לכיוון קיבוץ בית-אורן ויערות הכרמל. עמדה זו בנו הבריטים כחלק ממערך הגנה כולל שהוקם בכרמל כנגד האיום הגרמני. בשלב זה נשוב אל החניון, בו התחלנו את המסלול.

טיולים לצפון: שביל ובצידיו עצים בהר הכרמל (צילום: איל שפירא)
העלייה להר ברובה בצל צמחי החורש: אלון מצוי, אלה ארץ-ישראלית, קטלב ושיחי לוטם | צילום: איל שפירא

פינת הגאון בדרכים:

איך נוצרה המערה? תהליך היווצרות המערה נקרא "קארסט". המים מחלחלים בסדקים וממיסים את הסלע. טיפות המים מתנדפות והגיר שוקע, וכך מצטרפות טיפה ועוד טיפה, במשך אלפי שנים, ויוצרות נטיפים וזקיפים. אומרים כי שם המערה נובע מצורת פתחה, הנראה כאגודלו של ענק. שלושת חדריה מקבילים לשלושת הפרקים שבאצבע. כמו במערות רבות אחרות שבהר הכרמל, גם כאן נמצאו שרידים מתקופת האדם הקדמון, ביניהם כלי צור ושרידי בעלי חיים.

עוד קצת היסטוריה על המקום: במלחמת העולם השנייה נחלו הגרמנים, ובראשם הפילדמרשל רומל, ניצחונות רבים מול הבריטים באפריקה, והגיעו עד גבול מצרים. חששם של הבריטים לנוכח התקדמות הגרמנים לארץ-ישראל הביא להכנת "תוכנית כרמל" - הפיכת מרחב חיפה והכרמל לאזור מבוצר. בתוכנית היו אמורים לקחת חלק גם אנשי הפלמ"ח, ואלה כינו אותה "תוכנית מצדה". לאחר כישלון הגרמנים בפריצה למצרים והסרת האיום - נגנזה התוכנית.


עוד טיולים ומסלולים בכל הארץ

מסלול זה באדיבות צופית - פורטל הצימרים, הטיולים המסעדות והאטרקציות.