יש כאלה שאוהבים לטייל וליהנות מהנוף, מהטבע ומהרוגע שבטיול – ויש את אלה המעדיפים להתאמץ ולהשקיע. נכון, אין אצלנו את ההימלאיה - אבל כפטריוטים ננסה ליהנות דווקא מעליות ארצנו, ונגלה שיש כמה מסלולים מאתגרים למדי גם במרחביה של ארץ ישראל. מומחי רשות הטבע והגנים בחרו עבורנו את חמש העליות הכי קשות בארץ, המשלבות גם מסלול מעניין, יפה ומפצה. אנחנו בטוחים שיהיו מי שיחלקו על הבחירה, ולכן מזמינים אתכם להעשיר אותנו ואת שאר הגולשים בעליות מאתגרות נוספות באמצעות טוקבקים בתחתית הכתבה.

העליה לארבל (צילום: רשות הטבע והגנים)
לאוהבי האתגרים. הטיפוס על מצוק הארבל | צילום: רשות הטבע והגנים

עוד ב-mako חופש:

הכל מותר: "באתי להשתולל בתל אביב"
מצאנו את הווילות עם הבריכות הכי יפות בארץ
"נפלתי קורבן לתרמית ענק בהודו"

הטיפוס להר ישי בשמורת עין גדי: 360 מעלות של נוף

5 קילומטרים | 5-6 שעות הליכה במהירות מתונה למיטיבי לכת
הר ישי שבשמורת הטבע עין גדי מתנשא לגובה של 600 מטרים מעל ים המלח, ואפשר לראות ממנו תמונה פנוראמית מדהימה של ים המלח, הרי מואב ממזרח ורמת המדבר מצפון. חשוב להתחיל את המסלול בשעה מוקדמת ולא ביום חם מדי, לקחת הרבה-הרבה מים (לפחות 5 ליטר לכל בנאדם) ולהקפיד להיצמד למסלול המסומן.

השביל מתחיל ממגרש החניה הסמוך לבית ספר שדה עין גדי, ומטפס להר ישי בעליה תלולה של כ-400 מטר. ראוי לחגוג את ההעפלה בכוס קפה - במידה ואין יותר מידי רוח שתפריע לגזיה - ובתצפית מרהיבה של 360 מעלות על כל האזור. יורדים באותו שביל אל חלקו היבש של נחל דויד, עוברים במפל החלון, במקדש הכלקוליתי ובמעיין עין גדי לשכשוך רגליים, וחוזרים באותו השביל עמו הגענו.

הר ישי (צילום: דורון ניסים, רשות הטבע והגנים)
לקחת הרבה-הרבה מים. הנוף מהטיפוס להר ישי | צילום: דורון ניסים, רשות הטבע והגנים

הטיפוס להר ארדון במכתש רמון: עליה ביתדות, ירידה על הטוסיק

4 קילומטרים | 3-4 שעות הליכה במהירות מתונה למיטיבי לכת
נקודת הפתיחה של המסלול היא בתחנת המידע שבחי רמון, ליד מרכז המבקרים. הטיפוס להר ארדון מתחיל בשביל העולה בצידו המערבי של ההר, והוא יארך כשעה – כאשר בחלק מן הזמן תעברו בתוך נקיקים צרים ותטפסו באמצעות יתדות. מפסגתו של ההר נשקף נוף מרהיב, ותזכו לתצפית מדהימה על בקעת מחמל ומכתש רמון.

מכאן יורדים בשביל מצדו המזרחי של ההר בירידה תלולה כמו העלייה, שתיערך גם היא כשעה, ובמהלכה יש סיכוי טוב שתעברו להתקדמות על הטוסיק. לא לדאוג, במהלך הירידה יש מספר נקודות צל יפות, ואפשר לנוח. מתחתית הירידה ממשיכים ללכת עוד כשני קילומטרים דרומה, דרך עמק אדום לכיוון גבעת חרוט – ממנה יורדים מערבה לנחל ארדון, ומשם עולים לחניון היום של רמת סהרונים, לנקודת האיסוף.
קיימת גם אפשרות למסלול מעגלי, מחניון בארות ואליו בחזרה. מסלול זה מאריך את הטיול בשעה נוספת.

הר חרוט (צילום: דורון ניסים, רשות הטבע והגנים)
הר חרוט. העליה תלולה כמו הירידה | צילום: דורון ניסים, רשות הטבע והגנים

העלייה מנחל זוויתן: על נוף ומים משלמים

5-6 קילומטרים | 5 שעות הליכה במהירות מתונה למיטיבי לכת
כאן מדובר בעלייה מפורסמת ומדכאת, בלי צל כמעט, שנדמה שאין לה סוף. חשוב גם לציין שנחל זוויתן הוא מהיפים והמגוונים בנחלי הגולן; הוא מאופיין בקניונים מרתקים עם אינסוף מפלים, מפלונים ובריכות נסתרות, וכולו עטוף ומעוטר בצמחייה ירוקה ופורחת, מה שהופך את הטיול בו לחוויה של צבע ומים.

תחילתו של הטיול בעיקולו של כביש 9088, בין צומת קצרין (קצביה) לעיר קצרין. השביל בתחילת המסלול יפגיש אתכם עם מסלעות בזלת ענקיות, ויוביל אתכם בצמוד לקיר זקוף צבוע בשחור אדמדם. בהמשך תחצו את הנחל מספר פעמים, תוך שאתם מפלסים את הדרך בתוך סבך של שיחים, עד שתגיעו לבריכות "המשושים של הזוויתן". הליכה של מספר דקות נוספות תוביל אתכם למפל הזוויתן, הנופל מגובה 27 מטרים לתוך בריכה גדולה במראה מרהיב. אחרי הנוף והמים הקרירים, הגיע זמן התשלום: עליה תלולה ותובענית של כחצי שעה עד שעה עד לחניון שייח חוסיין, שם מסתיים המסלול.

שוחים בעמוקים בזוויתן העליון - בריכת המשושים (יח``צ: ערן גל-אור, מסלולים> להתאהב בארץ מחדש)
בריכות שכשוך ומפל יפה. הזוויתן | יח``צ: ערן גל-אור, מסלולים> להתאהב בארץ מחדש

הטיפוס למערת שמשון בהרי יהודה: שימוש בארבעת הגפיים

3 קילומטרים | 3-4 שעות הליכה במהירות מתונה למיטיבי לכת
זהו מסלול לבעלי לב חזק בלבד: הטיפוס למערת שמשון כולל שיפועים של 60 מעלות ושימוש בכל ארבעת הגפיים. מתחילים בחציית הנחל על גבי סלעים, ופוצחים בטיפוס: אחרי חמש דקות של עליה כבר מומלץ להתחיל להביט אחורה אל הנוף. קטע המעלה לא ארוך מאוד, ובכל זאת מדובר בשעה של טיפוס מאומץ ואתגרי בחלקו. אחרי שפקדתם את מערת שמשון ואת בור המים, תמשיכו לעוד עליה קצרה בקטע מצוק סלעי. רכב איסוף יכול להמתין במספר נקודות באזור אנדרטת גווילי האש, ליד היישוב כיסלון. אין אפשרות מעגלית.

הרי יהודה (צילום: ליאור כהן, רשות הטבע והגנים)
הנוף מהעליה למערת שמשון | צילום: ליאור כהן, רשות הטבע והגנים

הארבל: טיפוס מצוקים

2 קילומטרים | 3 שעות הליכה במהירות מתונה למיטיבי לכת
מדובר, ככל הנראה, במסלול בעל האופי הכי אתגרי, שממש מרגיש ברגעים מסוימים כמו טיפוס מצוקים. צוק הסלע הזקוף שבארבל, המתנוסס לתפארה לגובה של כמעט 400 מטר מעל פי תהום, הוא אחד המקומות המרשימים בישראל. אחד מהמסלולים המיועדים למיטיבי לכת הוא המסלול המעגלי, המוביל למערות ולמצודת הארבל: השביל יוצא מרחבת החנייה למצפור החרוב, ממשיך מזרחה ויורד מהמצוק בעזרת ידיות אחיזה הקבועות בסלע.

העליה לארבל (צילום: רשות הטבע והגנים)
כמו טיפוס צוקים. העליה לארבל | צילום: רשות הטבע והגנים