אין תמונה
אולי תזכו לראות בעלי חיים

מי היה מאמין שבתל אביב רבתי, או יותר נכון באזור צומת גלילות שכל נהג בארץ מכיר, מתקיימת שמורת טבע אמיתית, המשתרעת על שטח של לא פחות מ-1,750 דונמים? אם אתם מכירים את עמק גלילות, הוא עמק הנרקיסים, זה הזמן שלכם לקום ולשמור עליו. אם טרם זכיתם להכיר - קומו עורו, כי עוד מעט אולי כבר לא יהיה.

השטח המדובר ממוקם בין רמת אביב לפי-גלילות (הידוע לשמצה) ולנתיבי איילון. באופן מפתיע, למרות הקרבה לתל אביב, רוב שטח השיפוט הוא בתחום רמת השרון, ומשתי ערים אלה יצאה הרעה בדמות תוכנית להקמת אלפי יחידות דיור. מאז נאבקים בתוכניות גופים ירוקים שונים כדי למגר את רוע הגזרה.

מטעים, פרחים ובעלי חיים

אז מה יש בעמק שבשלו שווה כל-כך לשמור עליו? עמק גלילות הוא שטח חקלאי מהאחרונים שנשארו. זהו קצה-קצהו המערבי של שטח המשתרע מזרחה לכיוון הכפר הירוק, וכולל שדות, מטעים ופרדסים (ובפני עצמו מזמין לטיול רגלי משובב נפש). מסוף הסתיו ותחילת החורף, כלומר בימים אלה ממש, מתחילה באזור פריחה מרהיבה שמתחלפת עם העונות. הפתיח הוא של פרחי בר אופייניים, ובאקורד הסיום המאוחר יותר תמצאו כאן כלניות, אירוסים, סייפנים ושלל פרחי חורף ואביב מוגנים ונדירים.

בין שפע הצומח, אולי תזכו לראות גם בעלי חיים שזה ביתם; חלקם עומד בסכנת הכחדה ממשית, כמו טריטון הפסים, ארנבת השדה ועופות מים שונים. אבל השיא המעלף, שבגינו התאספנו היום, הוא של אלפי נרקיסים המתרוממים בראשיהם הצחורים, מנוקדים בחוצפה צהובה במרכזם. הפריחה מרוכזת בחלקו הצפוני של השטח, מעבר לנחל אחיה המנקז את שטחי הכפר הירוק, ונהגים חדי עין שעולים על כביש איילון דרומה עלולים לסכן את חייהם בפזילה לנוכח הפלא המבצבץ מתוך הביצה.

אין תמונה
בסכנת הכחדה. עמק הנרקיסים


נרקיסיאדה במלוא התפארת

בחלק המזרחי של החלקה, הסמוך לנתיבי איילון, נמצאות "מערות אפקה", במתחם היסטורי-ארכיאולוגי שבו מערות קבורה שומרוניות החצובות בסלע הכורכר והמתוארכות לתקופה הביזנטית - לפני כ-1,500 שנה. השומרונים, פלג הטוען ליהדותו עוד מימי שיבת ציון, חיו כנראה מזרחה יותר, בחרבת אל ע'ורה, ששרידיה נמצאו בשטחי הכפר הירוק. באזור יש שמונה מערכות קבורה משפחתיות מגוונות, שבכל אחת מהן חצר עם ספסלים חצובים. במערות הפשוטות חלל עם כוכי קבורה, ובמפוארות כמה חדרים לבני המשפחה.

בחפירות נמצאו במקום פריטים אופייניים כמו כלים, תכשיטים, מטבעות, קמעות, ואף כיתוב שומרוני של קטעי פסוקים המהללים את האל. אם רוצים, אפשר להקדיש למקום כמה שעות, לסייר בין המערות, לחלוף על-פני שדרת האיקליפטוסים הסמוכה לנחל אחיה, ולחצות אותו צפונה. שם משתרעת הנרקיסיאדה בשיא תפארתה. ממערב לנחל יש אפילו עמדת תצפית נהדרת על כל השטח.

הצביעו ברגליים

מכאן קל לצפות ולהבין את ערכו ואת חשיבותו של הכתם הירוק בתוך כל הבטון שהשתלט עלינו. ביקור במקום הוא סוג של הצהרה נגד הרצף האורבני הפקוק והמפויח, ובעד ערכי נוף וטבע ייחודיים שייעלמו תחת גלגלי השופלים, וזה עוד בלי לדבר על סכנת זיהום הקרקע כתוצאה מאחסנה של חומרים מזהמים במקום בעבר. לציבור יש זכות לומר את דברו, ואין מחאה נעימה יותר מאשר להצביע ברגליים.

איך מגיעים: ברמת אביב ג', בפינת הרחובות דרזנר וגרונר יש שביל עפר המוביל פנימה ואחר כך מתפצל. ממשיכים ימינה ומגיעים למפגש עם נחל אביה (אגב, דרך המעבר התת-כבישי אפשר להמשיך ולטייל במרחבי הכפר הירוק). זהו החלק האתגרי בטיול - חציית הנחל. שימו לב לכך שבמרכז הנחל יש שביל לכלי רכב החוצה מערבה - זהו המסלול שלכם, רק הביאו בחשבון שבחורף יש זרימה קלה (לא להגיע ביום סערה!), ולכן מומלץ להגיע חמושים במגפי בוץ שבהם תוכלו לחצות בבטחה, ואחר כך גם להתבוסס בהנאה בשדה הצפוני בינות לנרקיסים - הילדים שלכם ישתגעו מעונג.

איפה אפשר למצוא פטריות בימים שאחרי הגשם?