גן לאומי ציפורי (צילום: דורון ניסים)
מתפללים לגשם בבתי כנסת עתיקים. גן לאומי ציפורי | צילום: דורון ניסים

גם אתם רוצים שהכנרת תתמלא מים החורף? "פסטיבל מוריד הגשם" מזמין אתכם לשאת תפילה חדשה-עתיקה לגשם באירוע חגיגי ומלא רוחניות. האירוע מתקיים זו השנה הרביעית בבתי כנסת עתיקים בגליל, והוא ילווה בניגונים והופעות מוזיקליות מרגשות.
איפה: גן לאומי בית אלפא, גן לאומי ציפורי
מתי: ימים ג' 2.10, ד' 3.10 בשעות 15:30-17:30

שלישי, ט"ז תשרי תשע"ג, 02.10.2012 בגן לאומי בית אלפא:
15:30 – התכנסות
16:00-16:30 - פתיחה, תפילת הגשם ודברי טעם הרב בר-טוב
16:30-17:30 - מופע מוסיקלי באווירת החג במיטב שירי המסורת היהודית מפי מימון בן שושן בליווי הקלידן עידן שרון.
    
רביעי, י"ז תשרי תשע"ג, 03.10.2012 בגן לאומי ציפורי:
בשעות 15:30-17:30
15:30 - התכנסות
16:00-16:30 - פתיחה, תפילת הגשם ודברי טעם הרב הלפרין
16:30-17:30 - מופע מוסיקלי של הנגנים שיר סופר ושלמה עוז המשלב שירי תפילה ושירים מהמקורות בביצועים מיוחדים בכלי מיתר מתרבויות שונות.
האירועים ללא תשלום נוסף על דמי הכניסה לאתר.

פסיפס בגן ציפורי (צילום: דורון ניסים)
מבנים ופסיפסים מרהיבים. פסיפס בציפורי | צילום: דורון ניסים
על גן לאומי ציפורי

ציפורי הינה ישוב יהודי מתקופת המשנה, הטומנת בחובה מבנים ופסיפסים מרהיבים: התיאטרון הרומי שנבנה במדרון שממנו נראים נופי בקעת בית נטופה והרי הגליל העליון, והכיל כ-4,500 מושבים (שמקצתם שוחזר). רובע מגורים מתקופת המשנה והתלמוד, המצודה הצלבנית הנמצאת בראש ההר של ציפורי ונראית היטב ממרחקים.

בווילה שנבנתה בראשית המאה השלישית פסיפסים המתארים  פרטים מחיי דיוניסוס, אל היין במיתולוגיה היוונית ובייחוד דמותה המרשימה של "המונה ליזה של הגליל". חג הנילוס, בנין גדול מהמאה החמישית לספה"נ, ובו רצפת פסיפס מפוארת המתארת את חגיגות עלית מפלס מי הנילוס לשיאם, מפעל המים התת קרקעי הענק, שנבנה במאה הראשונה לספה"נ ופעל עד המאה השביעית. המאגר, שאורכו כ- 250 מטרים ונפחו כ- 5000 מ"ק נמצא במרחק של קילומטר וחצי מציפורי ובית הכנסת העתיק שנפתח למבקרים.

העיר נפלה לידי הורדוס ללא קרב, בעת שסופת שלגים השתוללה באזור (37 לפני סה"נ). לאחר מות הורדוס (4 לספירה) פרצו המרידות שנודעו בשם "פולמוס וארוס", כאשר בסופו של דבר כבשו חילותיו של הנציב הרומי את ציפורי והרסו את העיר. אחת הסברות טוענת כי מאוחר יותר, במרד הגדול נגד הרומאים, למדו תושבי ציפורי את הלקח וסירבו להצטרף למלחמה.

ציפורי לא עמדה בחורבנה זמן רב, הורדוס אנטיפס שיקם את העיר וטיפח אותה עד כי יוסף בן מתתיהו כינה אותה "פאר הגליל כולו". מאוחר יותר התגורר בציפורי רבי יהודה הנשיא. הוא העביר את הסנהדרין מבית שערים לציפורי, ואף חתם בעיר את המשנה (220 לספה"נ). חכמי ציפורי גם היו שותפים ליצירת התלמוד הירושלמי, שנחתם במאה הרביעית לספה"נ
מיקום: גישה מכביש צומת המוביל – נצרת (כביש מס' 79), בין סימני ק"מ 22-23.  

בית אלפא (צילום: אפי שריר)
מהחשובות שהתגלו בארץ ישראל. רצפת הפסיפס בבית הכנסת בבית אלפא | צילום: אפי שריר
על גן לאומי בית אלפא

רצפת הפסיפס המוצגת באולם המרכזי של בית הכנסת הקדום בבית אלפא, היא מהחשובות שהתגלו בארץ ישראל. אבני הפסיפס הקטנטנות מצטרפות ליצירת אמנות מרהיבה. אפשר לצפות כאן בתיאור יפהפה של גלגל מזלות. הפסיפס נעשה אמנם לפני כ- 1,500 שנה, אבל למרות זאת נוכל לקרוא בלי בעיה, בעברית, את שמות 12 המזלות בעברית.

במרכז הפסיפס מתואר הליוס, אל השמש, דוהר במרכבה רתומה לארבעה סוסים. ארבע דמויות נשים בפינות הפסיפס מייצגות את ארבע עונות השנה. תיאור נוגע ללב מראה את אברהם אבינו אוחז במאכלת, בעוד יצחק בנו עקוד בחבלים. מתחת לפסיפס הנראה כיום היה פסיפס קדום יותר שממנו נותר עיטור בדמות ראש נחש, אולי שריד לתיאור פרשת הנחש המפתה את חווה בגן עדן.

יוצרי הפסיפס, מריאנוס ובנו חנינא, היו מרוצים ממעשה ידיהם ולכן הותירו בו כתובת, בשפה היוונית, המנציחה את זכרם. בכניסה לבית הכנסת, על גבי הרצפה, התגלו שתי כתובות. הכתובת הארמית מציינת כי הפסיפס נעשה בימי יוסטינוס, כנראה הקיסר יוסטינוס הראשון, ששלט בשנים 527-518.

מפליא שבית כנסת כה מפואר לא נזכר במקורות. בכל אופן, הוא שכן בין בתי יישוב יהודי, ששרידיו התגלו מסביב. באתר מוקרן מיצג הממחיש את הווי החיים בכפר העתיק ואת יצירת הפסיפס. המיצג מוקרן בשפות עברית, אנגלית, גרמנית.
מיקום: קיבוץ חפציבה, למרגלות הגלבוע. גישה מכביש עפולה – בית שאן (כביש מס' 71).

בסוכות יתקיים אירוע ייחודי בבתי כנסת עתיקים בגליל, בואו לנשום את האווירה החגיגית ולשאת תפילה חדשה עתיקה לגשם.


>> מה עושים בחגים? כל ההמלצות