עתלית, מסלולי אופניים לחופים (צילום: יונתן ליפמן)
פעילות קית משפחתית ואיכותית. רכיבה במסלולים לאורך החופים - עתלית | צילום: יונתן ליפמן
טבע מרהיב, בילוי משפחתי, פעילות ספורטיבית ובריזת ים ממכרת - מחפשים מה לעשות עם הילדים בימי הקיץ המהבילים? קחו את האופניים וצאו אל חופי הארץ. שם מחכים לכם מסלולי דיווש יפהפיים שרק תרצו לחזור אליהם.

בשנים האחרונות התפתח ענף האופניים בישראל וזוכה לפופולאריות רבה בקרב ציבור רחב ורוכב. אלפים רבים גילו את יתרונות האופניים כאמצעי תחבורה עוקף פקקים, חסין בעיות חניה ואינו מושפע מעליית מחירי הדלק. בין רוכבי שישי-שבת תוכלו גם למצוא משפחות המשלבות פעילות ספורטיבית בטיול בחיק הטבע - אפילו בקיץ הישראלי, שאינו מכשול, אם  בוחרים במסלולים במגמת ירידה, יוצאים לרכיבה מוקדם בבוקר (או לאור ירח) ובוחרים מקום בו מנשבת רוח ים קלילה.

עמותת ישראל בשביל אופניים, הפועלת לעידוד השימוש באופניים, ועמותת צלול, העוסקת בשמירה על הים והנחלים בישראל מגישות לכם מספר הצעות לרכיבת קיץ, המבוססות על שילוב קייצי מנצח של אופניים וחופים

אל הלגונה הכחולה | נהריה לראש הנקרה וחזרה

התחלה: טיילת נחל געתון, נהרייה.
סיום: ראש הנקרה.
אורך מסלול: 12 קילומטר
זמן רכיבה: 1.5 שעה
רמת קושי: קל עם עליה בקצה למי שרוצה.
מסלול: הדרך סלולה לכל אורכה

מתחילים לדווש: מחנים את המכונית במגרש החניה הגדול מול רחוב הגעתון, על שפת ימה של נהריה. רוכבים לכיוון צפון ועולים על הטיילת הצמודה לחוף הים, שבעבר שימשה כדרך פטרולים. רוכבים לאורך החוף ומרחוק מבחינים באיים קטנים – אלה איי ראש הנקרה. לאחר כארבעה קילומטר מגיעים לפארק לאומי – תל אכזיב, שם ניתן לראות בריכות סלע, לגונות, ואת הגייזר – מערה שגלי הים חצבו בסלע, והגלים מייצרים בה "גייזר" מלוח.

ממשיכים ברכיבה מסביב לחוף בננה ביץ אל כביש 4, חוצים את גשר יד לי"ד (גשר אשר הופצץ במסגרת ליל הגשרים בשנת 1946), לאחר מכן יורדים מהדרך על השביל בסימון האדום, ליד  מדינת אכזיב וביתו של אלי אביבי. רוכבים צפונה על השביל לאורך החוף, חולפים על פני בית-ספר שדה אכזיב וחוף בצת, ומסיימים בסמוך לרכבל התחתון. מי שרוצה לקנח בעליה אתגרית קצת יותר, יפנה שמאלה לכיוון קיבוץ ראש הנקרה ויעלה את העלייה (מותר להתנשף) לכיוון הרכבל העליון. לפני סיומה, הדרך מתעקלת לכיוון המחסום הצבאי וממנו נשקף נוף מרהיב ועוצר נשימה (לאלו שעוד יכולים לנשום.  חוזרים בחזרה באותה דרך.

אש הנקרה, מסלולי אופניים לחופים (צילום: יונתן ליפמן)
לאורך החוף מבחינים באיים קטנים. חוף ראש הנקרה | צילום: יונתן ליפמן

אל החוף הפראי | מסלול חוף הכרמל

התחלה: עין כרמל
סיום: עין כרמל
אורך מסלול: 24 ק"מ
זמן רכיבה: 2-3 שעות
רמת קושי: קל
מסלול: מסלול מעגלי שאינו סלול

מתחילים לדווש: מסלול יפהפה, מסומן ומשולט לכל אורכו. יוצאים לדרך מעין כרמל לכיוון חוף הבונים. במהלך המסלול עוברים דרך שמורת חוף הבונים וגן לאומי תל דור, שם ניתן ליהנות מרצועת חוף מדהימה, מצמחייה חופית המתפרשת במקום ומעתיקות שמורת חירבת דרכמון. חולפים על פני בריכות הדגים של קיבוץ נחשולים ומסיימים את המסלול בעין איילה.

וד הבונים, מסלולי אופניים לחופים (צילום: יונתן ליפמן)
רצועת חוף מדהימה. חוף דור הבונים | צילום: יונתן ליפמן

אל המערה הכחולה | מסלול נווה ים - נחשולים

התחלה וסיום המסלול: חניית חוף נווה ים
אורך מסלול: 18 קילומטר
זמן רכיבה: 2.5 שעות
רמת קושי: בינוני
מסלול: מעגלי

מתחילים לדווש: עוזבים את נווה ים לכיוון עתלית, פונים לכיוון הכניסה לבריכות הדגים. רוכבים דרומה לצד הברכות. מדוושים לעבר החוף וכאשר הדרך מסתיימת ליד תל נאמי, חוצים את הדיונות ורוכבים במקביל לקו החוף. עוברים את שרידי הספינה 'נץ'. הנסיעה לאורך החוף מסתיימת באזור החנייה של חוף הבונים, שם יש לאתר את הסימון האדום אשר עובר בין הדיונות. ניתן לראות סלעים בעלי צורות מעניינות (תצורות סלע), ופרחי צבעוני בעונה. עוברים את הבריכה המוסתרת "המערה הכחולה" וממשיכים אל תל דור. (באזורים חוליים יהיה צורך בדחיפת האופניים).

לחזרה, יוצאים מנחשולים, עוברים מתחת הכביש הראשי (כביש מספר 2) ופונים שמאלה אל מסלול הרכיבה המסומן- 4,  רוכבים בו צפונה לעין איילה  ועוברים את שמורת חרבת דרכמון. ממשיכים על הדרך המעגלית מתחת לכביש המהיר (כביש מספר 2) ועוברים את מועדון הצניחה של מושב הבונים. עוברים את נחל המערות שרידי הגשר הטורקי  וחוזרים לעתלית.

בונים , מסלולי אופניים לחופים (צילום: יונתן ליפמן)
אל תשכחו לקחת כמובת מספקת של מים | צילום: יונתן ליפמן

לצד נחל תנינים | מסלול מעגן מיכאל - נחל חדרה

התחלה: מעגן מיכאל בית ספר שדה
סיום: קיסריה (כניסה לעתיקות)
אורך מסלול: 6 ק"מ
זמן רכיבה: 1 שעה
רמת קושי: קל
מסלול: חד כיווני

מתחילים לדווש: נצא מבית ספר שדה-מעגן מיכאל אל עבר שמורת הטבע נחל תנינים. תמורת תשלום ניתן לרכב  במסלול המקיף את השמורה. לאחר מכן נרכב על שביל עץ לצד נחל תנינים,  (מומלץ לא לשכשך בשפכי נחל תנינים) ונמשיך אל תל תנינים ולעבר מפרצון הדייגים של ג'סר א-זרקא. משם נשתלב בשביל ישראל ונמשיך דרומה בדיונות לצד שרידי אמת המים הרומאית. באזור זה יש חול רך – הרכיבה עלולה להיות קשה לכן אפשר לרכב על חוף הים,   עד פארק לאומי קיסריה.

עוד עתלית, מסלולי אופניים לחופים (צילום: יונתן ליפמן)
אפשר להשתמש ברכבת. חוף עתלית | צילום: יונתן ליפמן

לצליל ציוץ הציפורים | מסלול נחל אלכסנדר

התחלה: כביש 4 ליד קיבוץ מעברות
סיום: שפך הנחל לים
אורך מסלול: כ- 22 ק"מ
זמן רכיבה: כ- 3.5 שעות
רמת קושי: קל- מתאים גם לילדים

מתחילים לדווש: מסלול זה אינו לאורך חוף הים, אך מסתיים בים, מה שמשאפשר טבילה ומרעננת. המסלול עובר כולו לאורכו של נחל אלכסנדר. במהלך הרכיבה חולפים על פני בריכות דגים ומגוון ציפורים (אגמיות, ברווזים שלדגים ועוד). באזור ניתן למצוא גם שולחנות פיקניק מוצלים לעצירת התרעננות.

במהלך הרכיבה נגיע  לאתר גשר הצבים- בו ניתן לצפות בצב הרך הייחודי לאזור זה. מנחל אלכסנדר נמשיך לחורשת האקליפטוסים, המהווה חלק מפארק השרון. בחורשה ישנו מבנה ישן  ועתיק- חורבת א-סמארה- ששימש בעבר כתחנת משטרה ומכס עות'מאנית. באביב אזור זה מתאפיין בפריחה צבעונית ומגוונת. בסמוך חורבת א-סמארה ישנו אתר דגירה שהכשירה רשות הטבע והגנים בכדי להרבות את אוכלוסיית הצב הרך.  מאזור זה נמשיך לדווש עד שפך הנחל לים. הטבילה באזור השפך אינה מומלצת בשל הזיהום המאפיין את הנחל, אך ניתן לטבול צפונה או דרומה מהשפך.

מול הנופים המרהיבים | שפיים לוינגייט

התחלה: שפיים
סיום: שפיים
אורך מסלול: 15 ק"מ
זמן רכיבה: 2.5 שעות
רמת קושי: קשה (באזורי החוף- חול רך)
מסלול: מעגלי

מתחילים לדווש: יש למצוא את הדרך המובילה מסביב לשפיים ולהיכנס אל פארק לאומי חוף השרון. כעת ניצבות בפני הרוכבים שתי אופציות: "שביל הצוק" - באדום, או "שביל הצבאים"– בכחול. המסלול האדום מאתגר ונשקפים ממנו נופים מרהיבים. חלקם מנקודות תצפית מיוחדות הבנויות מעץ. ניתן להבחין כיצד קו החוף נשחק, כאשר סלעים רבים נופלים אל תוך הים. באזור זה יש לרכב בזהירות.

המסלול הכחול, קל יותר וחושף בפני הרוכבים את חיי הבר  המעניינים ואת הצמחייה באזורי הדיונות.  המסלול מוביל לגעש. לאחר שנרכב סביב לקיבוץ, המסלול הכחול והאדום נפגשים ויובילו אותנו צפונה,  דרך הדיונות  לוינגייט. בדרך חזרה יש לחצות את הגשר שעובר מעל כביש החוף, לאורך נחל פולג ועד אגם יקום ולהמשיך על כביש השירות דרומה.

פיים, מסלולי אופניים לחופים (צילום: יונתן ליפמן)
סלעים רבים נופלים אל תוך הים. שפיים | צילום: יונתן ליפמן

בונוס | טיפים חשובים לדיווש מחוץ לעיר

* מאחר שאין הגבלה על העלאת אופניים לאוטובוסים הבין עירוניים ובימי שישי, ניתן להעלות אופניים לקרונות הרכבת, בכל הקווים, בכל השעות, ללא תוספת תשלום. שיקלו להשאיר את האוטו בבית ולהשתמש בתחבורה הציבורית, ואז באופניים כדי להגיע לתחנות בנימינה, עתלית, קיסריה, בינימינה או נהריה. משם אפשר להמשיך באופניים עד לתחילת המסלול  ולהמשיך מסופו עד לתחנה הבאה (או לחזור על עקבותינו).

* במיוחד בקיץ מומלץ להצטייד בכמות מספקת של מים, בגדי רכיבה מנדפים, בנדנה ומשקפי שמש.  משאבה ופנימית רזרבית, כלי תיקון, קרם שיזוף ושקית לאיסוף האשפה שלנו  הם ציוד נדרש בכל מסלול ובכל עונה.

* אחרי רכיבה לאורך חוף ים, מומלץ לשטוף את האופניים מרסיסי המלח, לייבש ולשמן.

* הכותב  הוא מהוגי שביל ישראל לאופניים, מנהל את מועדון הרכיבה כרמל בחיפה, פעיל בעמותת ישראל בשביל אופניים, וכותב בימים אלו מדריך לרוכב בשביל ישראל לאופניים.

>> רוצים להמשיך לגלוש בים צלול? הצטרפו עכשיו ל"מגני הים"  של עמותת צלול

>>  כמה יעלה לכם בילוי בחוף הים? בדקנו