גן לאומי אשקלון (צילום: דורון ניסים)
משלב את שרידי אשקלון הקדומה יחד עם גנים ומדשאות. גן לאומי אשקלון | צילום: דורון ניסים
ערי הדרום של ישראל מספקות הצצה מרתקת לתקופות הסטוריות והאביב הינו הזדמנות נפלאה לבקר באשקלון ובבאר שבע עם כל המשפחה. כל מה שאתם צריכים לעשות זה פשוט לעלות על הרכבת, להתרווח על המושב, להביט מהחלון וליהנות מהדרך.

אשקלון: פארק יפהפה, ביקור במבשלת בירה וקפיצה לחוף הים

אשקלון היא אחת מהערים הקדומות ביותר בישראל, עוד מהתקופה הכנענית (2200 לפנה"ס), והיא מהווה עיר תיירות מתפתחת והוכרזה כאתר תיירות לאומי. עם רצועת חוף המשתרעת על פני 12 קילומטר, פארקים, מוזיאונים, מרכזי מבקרים ואתרים הסטוריים, היעד הדרומי הזה הוא מקום אידיאלי לחופשה משפחתית.

הטיול

ראשית מגיעים לתחנת הרכבת באשקלון ומשם יוצאים למסע.

מתחילים בביקור בגן לאומי אשקלון, הידוע גם כפארק אשקלון. לאורך ההיסטוריה נחשבה אשקלון כעיר מסחר משגשגת וחשובה, אולם לשיא פריחתה הגיעה העיר בתקופה הרומית. את שרידי העיר הרומית המרשימים הכוללים כותרות, עמודי שיש וגרניט ניתן לראות בגן הלאומי בעיר, שמשלב את שרידי אשקלון הקדומה יחד עם גנים ומדשאות, שולחנות פיקניק ואמפיתאטרון שיש בו הופעות. בגן גם קיימת מערכת בארות מים המונה כ-60 בארות מסוגים שונים. חלקו המערבי של הגן גובל בחוף ים יפהפה הפתוח למתרחצים בעונת הרחצה.

צמאים? מהגן הלאומי תוכלו מיד לעבור למרכז המבקרים קרלסברג, שמספק הזדמנות ללמוד על אחד המשקאות העתיקים בעולם ולהבין מה ההבדל בין בירה כהה לבהירה, בין תסיסה עילית לתחתית, ושאר מושגים עלומים. עדויות ארכיאולוגיות לצריכת בירה בערים הפלשתיות מסוף האלף השניה לפני הספירה, מצביעות על כך שגם אשקלון היא אחת מאותן ערים. הביקור במקום כולל סיור בן שעה במבשלת הבירה ובקווי המילוי, במוזיאון קטנטן שמכיל כדי חרס, קערות שתייה ועוד עדויות ארכיאולוגיות על ייצור הבירה. הסיור מותנה בתיאום מראש ומתאים גם לילדים מגיל 10 ומעלה.

חוף אשקלון, הערב (צילום: רוני מרדכי)
חלק ניכר מרצועת החוף משמש לפעילויות פנאי ונופש. חוף אשקלון | צילום: רוני מרדכי

באתר תחנת הכח "רוטנברג" של חברת החשמל, הנמצא בסמוך לעיר, ניתן ללמוד על "לכידתו" של אפר הפחם ועל השימושים הרבים שנעשים בו בתעשיות אחרות, בענף הבנייה ובסלילת כבישים. במקום תוכלו לראות את מאגר הפחם, לנסוע לצד הארובות הגבוהות וליהנות מהחוויה הייחודית שבנסיעה על גשר שנבנה כל כולו מעל המים ומוביל למזח מיוחד לפריקת פחם בלב ים.

כל ביקור באשקלון לא יכול להיות שלם בלי קפיצה לחוף הים המרהיב של העיר. חלק ניכר מרצועת החוף משמש לפעילויות פנאי ונופש הפתוחים לציבור הרחב, בעיקר כחופי רחצה, טיילות ופארקים. וכמובן, אסור לשכוח את פארק המים "אשקלונה".

באר שבע: רוכבים על גמלים ומבקרים במוזיאון חיל האוויר

יכול להיות שזה יפתיע אתכם, אבל באר שבע הינה העיר השנייה בגודלה בישראל (אחרי ירושלים). אחרי הכל, זו בירת הנגב. מקור שמה של העיר מגיע מהמקרא כאשר אברהם ואבימלך מלך גרר כרתו ברית ביניהם ו"על כן קרא למקום ההוא באר שבע, כי שם נשבעו שניהם".

הטיול

לרכבת ישראל יש שתי תחנות בעיר, באר שבע צפון / אוניברסיטה, המשמשת בעיקר לסטודנטים המגיעים ללימודים בעיר ותחנת באר שבע מרכז. כל מה שנותר לכם לעשות זה להחליט לאיזה אתר בעיר תרצו להגיע ולבחור את התחנה הקרובה.

תל באר שבע (צילום: דורון ניסים)
שני שליש משטח העיר של התקופה הישראלית הקדומה. גן לאומי תל באר שבע | צילום: דורון ניסים

בעבר היה מקובל לזהות את באר שבע המקראית עם תל באר שבע שממזרח לעיר. גן לאומי תל באר שבע (תל באר שבע) שוכן סמוך למפגש שני הנחלים - באר שבע וחברון. זהו גבולה הדרומי של הארץ הנושבת, בואכה המדבר. בתל באר שבע נחשפו שני שליש משטח העיר של התקופה הישראלית הקדומה (מאה 10 לפנה"ס), ועובדה זו הפכה את האתר למקום יחיד במינו ללימוד עקרונות התכנון העירוני בתקופת המקרא.

מעצם היותה בירת הנגב, באר שבע מספקת הצצה לתרבות הבדואים, שהגיעו לנגב כבר המאה השנייה לפני הספירה. אחד מהאתרים בו ניתן ללמוד על חיי הבדואים הוא מרכז ג'ו אלון. חשיבותו של המרכז רבת מעלה ונובעת מתוך היותו אתר תיירותי ובנוסף על כך אתר חינוכי. אין ספק כי זוהי נקודת מפגש חיובית וחיונית על רקע האתגרים העומדים מסביב.
תוכנו של המרכז, כמו גם מיקומו הגיאוגרפי, מבטאים ומקדמים הבנה ודו-קיום, הן בין הדתות והתרבויות השונות, והן בין האדם וסביבתו  במקום תוכלו להתנסות ברכיבה על גמלים וחמורים ובזחילה במערות משוחזרות. במרכז גם תוכלו למצוא את המוזיאון לתרבות הבדואים, המוזיאון היחיד מסוגו בישראל, המוקדש כולו לתרבות הבדואים, שהוקם בשנת 1985 מתוך הכרה והבנה ששבטי הבדואים הנודדים בנגב ובסיני, עוברים מחיי נוודות לישובי קבע. ניתן להגיע למקום באוטובוס אגד מס 42 מהתחנה מרכזית.

מוזיאון חיל האוויר
אחרי ששמעתם את יעקב טרנר לא תלכו? מוזיאון חיל האוויר

מוזיאון חיל האוויר בחצרים נפתח ב-20 ביוני 1991 באופן רשמי לקהל הרחב. מטרתו העיקרית הינה להוות מרכז לאומי שתפקידו לשמר את מורשת חיל-האוויר, לחקור אותה, להציג אותה, ולהנחיל אותה לציבור בישראל ככלל, ולדורות הבאים של לוחמי וחיילי חיל-האוויר בפרט. המוזיאון כולל בתוכו קריית מבנה תערוכה שבו אפשר למצוא תערוכות מתקדמות: תערוכת חילוץ והצלה הממחישה את האמצעים השונים של חיל-האוויר לחילוץ והצלת אנשים ותערוכה נוספת של דיוקנאות מפקדי חיל האוויר לדורותיו.
בנוסף, במוזיאון מצויה רחבת מטוסים המונה כ-150 מטוסים תחת כיפת השמיים, ברחבה מצויות נקודות צל, ישיבה ומים.

הטבות

בבאר שבע תוכלו לבקר בתיאטרון הפרינג' - הצגות, מופעים, תערוכות ומפגשי אמן בשילוב סדנאות העשרה, תוך דגש על עידוד יוצרים מהדרום. בתיאטרון הפרינג' יש הטבה ייחודית למגיעים ברכבת - כניסה להצגה ב-20 שקל (במקום 60 שקל). יש להציג כרטיס נסיעה ברכבת לבאר שבע תקף ליום הביקור בתיאטרון.

בתערוכה לתולדות העיר באר שבע תחזו בסקירת תולדות העיר מהקמתה ועד היום, ותיחשפו לחפצים ומסמכים אותנטיים המשחזרים את התקופות השונות לאורך ההיסטוריה. במהלך חודש מרץ הכניסה לתערוכת תולדות העיר באר שבע למגיעים ברכבת תהיה בחינם! (יש להציג כרטיס נסיעה ברכבת לבאר שבע ב-9 שקלים ומעלה תקף ליום הביקור).

>> עוד באמצעות הרכבת: טיול ברכבת אל צפון המדינה
>> מה עושים בפסח? כל ההמלצות