"סובב תל אביב". ייצא מכיכר רבין (צילום: KAE CH, Shutterstock)
לא רק ביום כיפור. צאו לטיול אופניים בתל אביב | צילום: KAE CH, Shutterstock
תל אביב מרכזת בתוכה הכל מהכל – מבנים עתיקים ומגדלים מודרניים, פאבים, מועדונים, בתי קפה ופארקים, ובין לבין גם כמה נקודות היסטוריות שמזכירות איך הכל התחיל. אבל אם יש דבר אחד שאי אפשר למצוא בעיר בזו, זו חניה. אז במקום להתחיל לחפש מקום להשאיר את הרכב ולקוות שלא יעבור פקח, למה לא לקחת זוג אופניים ולצאת לסיבוב בעיר? הכנו עבורכם מסלול מעגלי שעובר בכמה נקודות חשובות בעיר ללא הפסקה, ויבטיח לכם יום רגוע, נעים וללא פקקים.

הטיילת

טיול הרכיבה הזה מתחיל ליד תחנת הכוח רידינג שבצפון העיר, בחניון הגדול שנמצא ממש צמוד לה. נקודת העניין הראשונה היא, איך לא – נמל תל אביב. אז אמנם אניות לא מגיעות אליו מאז סוף שנת 1965, אבל אין ספק שנהיה כאן הרבה יותר מעניין מאז.

נסיעה קצרה על גבי דק העץ, כאשר מצד אחד גלי הים מתנפצים ומצד שני בתי קפה מלאים, תוביל אותנו אל חוף "מציצים", שנקרא בעבר "חוף זבולון", על שמו של בית הספר הימי הראשון בארץ. לצעירים מבין הקוראים נספר שאת השם "מציצים" קיבל החוף לאחר שצולם בו הסרט הנושא שם זה בשנת 1972, בו כיכבו אורי זוהר ואריק איינשטיין.

מחוף מציצים ועד יפו העתיקה ממשיכה הרכיבה על "טיילת להט" המפורסמת, שנקראת על שמו של ראש העיר בשנת 1982, שלמה להט, שחנך אותה. במהלך הטיול תעברו ליד בית האופרה, שקיבל את שמו הודות לפעילות האופרה הישראלית בו, שהקומה על ידי אדיס דה-פיליפ. מיותר לציין שבבניין זה התנהלו ישיבות הכנסת הראשונה של מדינת ישראל.

בנקודה זו מסתיים הסיור הזה, וניתן לחזור חזרה את 12 הקילומטרים שעברתם חזרה אל חניון רידינג, או להמשיך דרומה אל המסלול הבא. המסלול מישורי לכל אורכו, וניתן לרכב כאן במהלך כל השנה.

מוזיאון האצ"ל עד כלבו שלום

על קו התפר בין תל-אביב, יפו והים, נמצא מוזיאון האצ"ל בתש"ח (לא להתבלבל עם מוזיאון האצ"ל ששוכן ברחוב קינג ג'ורג'), שנועד להנציח את 41 לוחמי הארגון הצבאי הלוחם שנפלו במערכה על יפו. מכאן תמשיכו ברכיבה (תוך כדי חציית הכביש) אל עבר מתחם התחנה הסמוך, בו עברה פעם הרכבת בקו יפו-ירושלים, והיום עוברים בו מאות מבקרים מדי יום, שבאים ליהנות ממתחם הבילויים שהוקם במקום.

צפונה מכאן נמצאות שכונות שבזי ונווה-צדק הציוריות בעלות הסמטאות הצרות ובהן גם מרכז סוזאן-דלל עם המזרקה שלו. מכאן תמשיכו את הרכיבה דרך סמטה צרה בעלת שני ציורי קיר בסגנון פסיפס-אריחים, המתארים אירועים היסטוריים מהקמתה של תל-אביב. אז תעברו דרך רחוב שלוש, הקרוי על שמה של המשפחה שגרה בבניין מספר 32 ברחוב זה, והייתה מראשוני המקימים של העיר.

אין תמונה
בהמשך המסלול תגיעו לשכונות שבזי ונווה צדק הציוריות

מרחוב שלוש תפנו לרחוב רוקח, דרך ביתו של שמעון רוקח, אחד מראשי העיר, ועד לרחוב פינס. בפינת הרחובות פינס ולילינבלום, שם יוצאים מתחום שכונת נווה-צדק ועוברים ל"אחוזת בית", נמצא בית הקולנוע הראשון בתל אביב, קולנוע עדן, שלאחרונה מנסים לחדש בו את הקרנות הסרטים בתקופת הקיץ. מלילינבלום תמשיכו להרצל, פנו שמאלה והמשיכו עד קצהו, שם ניצב כלבו שלום, שבעת חניכתו בשנת 1965 היה המגדל הגבוה ביותר במזרח- התיכון, והוקם על חורבותיה של הגימנסיה העברית הרצליה. מכאן תוכלו להמשיך את תוך העיר ולסיים בשפך הירקון, ממש בנקודת ההתחלה של המסלול הקודם.

מסלול הרכיבה הזה אינו ארוך – כ-6 קילומטרים – אך לא כולו מתקיים על על שביל אופניים מוכרז, ולכן יש להיזהר ולשים לב להולכי-רגל ורכבים.

מכלבו שלום לשפך הירקון

מכלבו שלום ורחוב הרצל מתחילה הרכיבה אל שדרות רוטשילד, וממשיכה בשבילי האופניים שלהן. ממש בתחילת השדרות נמצא הקיוסק הראשון של תל-אביב, והוא פעיל עד היום. בהמשך, בבניין מספר 16, התגורר פעם מאיר דיזינגוף, אחד מראשי העיר הקודמים – ובבית זה הכריז דוד בן-גוריון "על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל, היא מדינת ישראל." מול בניין מספר 16 נמצאת אנדרטת הזיכרון ל-66 המשפחות שהקימו את אחוזת-בית. את הרכיבה תמשיכו במעלה השדרות, תוך התבוננות בבתים מימין ומשמאל, שהם הריכוז הגבוה בעולם של הבניה בסגנון הבאוהאוז, ומשמשים אתר עליה לרגל של ארכיטקטים מכל העולם. בהמשך השדרות נמצא התיאטרון הלאומי, "הבימה", ופסל שלושת העיגולים של מנשה קדישמן, הנקרא "התרוממות". מכאן תפנו לשדרות ח"ן, על שמו של המשורר הלאומי, חיים נחמן ביאליק, עד לכיכר רבין ועיריית תל-אביב.

טיול בתל אביב: פארק הירקון (צילום: עודד קרני)
מדוושים על שביל האספלט הנוח לצד שפת הנחל | צילום: עודד קרני

ליד מבנה העירייה, על רחוב אבן גבירול, נמצא קניון מסחרי הבנוי על שטחו של גן החיות ההיסטורי שהתקיים בעבר ונסגר בשנת 1980. משם לאורך אבן גבירול עד לפארק הירקון ונחל הירקון. מי שהחל את המסלול הראשון ונסע לאורך שלושת המסלולים המתוארים כאן, יגיע חזרה לרכב שהשאיר בצמוד לשפך. אפשרות נוספת לעשות את החלק הזה של המסלול היא לחצות את פארק הירקון בגשר הכחול שמעל הכביש, לעבור לצד תחנת מכבי האש ולהמשיך לתחנת רידינג. אופציה אחרת: מתחת לבניין העירייה לפנות שמאלה (מערבה) בשדרות בן גוריון ומיד ימינה לרחוב שלמה המלך. משלמה המלך יש להמשיך צפונה (שם הרחוב מתחלף ליהושוע בן-נון ולקראת סופו יחזור חזרה לאבן גבירול). באבן גבירול, בהצטלבות שלו עם רחוב בני-דן או אוסישקין (הרחובות הצמודים לאורך פארק הירקון מדרום לנחל), נכנסים לפארק ונוסעים על שביל האספלט הנוח לצד שפת הנחל. השביל יוביל חזרה לשפך הירקון, מתחם נמל תל אביב והגשר - אותו יש לחצות חזרה לחניה בה הושאר הרכב.

המסלול אורך כ-12 קילומטרים והוא מישורי, וניתן לרכוב בו לאורך כל השנה. שימו לב שחלקים ממנו אינם שבילי אופניים מוגדרים, ויש לשים לב לתנועת הרכבים והולכי הרגל.

>> עוד טיולים בארץ: צאו לטיול חקלאי בנגב