אכסניית סנט מרגרט (צילום: חגי אהרון)
אכסניית סנט מרגרט. שלווה בחצר הפנימית | צילום: חגי אהרון

יש בביקור בנצרת תחושת דגדוג של קפיצה לחו"ל, רק בלי הבידוק הביטחוני והדיוטי פרי. לצד האטרקציות הוותיקות והמוכרות התחדשו בעיר לאחרונה כמה אתרים שמצדיקים ביקור מחודש, מסוג אחר לגמרי. צפייה על העיר היא תמיד התחלה טובה, ומאכסניית סנט מרגרט היא נפלאה שבעתיים.

המבנה הוקם ב-1874, על גבעה החולשת על סביבתה. מהמרפסת הדרומית רואים את הר הקפיצה, ולמטה העיר העתיקה רוחשת חיים. בית ההארחה, המעוצב בפשטות מלאת קסם, מארח לרוב צליינים, אבל הוא פותח שעריו בפני כל המעוניינים. החדרים פשוטים ונחמדים, אבל הבונוס האמיתי הם אווירת השלווה בחצר הפנימית והמחיר המפתה (350 שקלים לזוג כולל ארוחת בוקר, ויש אפשרות לארוחת ערב; טל' 04-6573507).

סנט מרגרט (צילום: חגי אהרון)
סנט מרגרט. לא רק לצליינים | צילום: חגי אהרון

אטרקציה וירטואלית חדשה

העיר העתיקה, הנמתחת מכנסיית הבשורה עד כיכר המעיין (מערבית לרחוב פאולוס ה-6), מוכרת לכול. גם סמטאות השוק העמוסות בסחורה ובמבקרים חביבות מאוד על ישראלים. אבל עם מעט תשומת לב אפשר לגלות בה נסתרות. למשל המנזר הצרפתי נזירות נצרת, לא רחוק מכנסיית הבשורה. המסדר הגיע לעיר ב-1855, ובמהלך הבנייה נחשפו ביסודותיו ממצאים מרתקים מימי בית שני (מאות 1-2) ואילך. עבורי השיטוט באולמות התת-קרקעיים היה מרתק, אבל אם אינכם חובבי ארכיאולוגיה והיסטוריה - המשיכו הלאה. אם אתם מתעניינים, מומלץ להצטרף לסיור קצר ומאלף.

מערת קבורה יהודית (צילום: חגי אהרון)
מערת קבורה יהודית מתקופת בית שני | צילום: חגי אהרון

האחות סטפני הקשוחה הובילה אותנו בסדר ובשקט מופתי אל המסתרים. בבטן האדמה היא הראתה לנו מזבח של כנסייה ביזנטית, וסיפרה על פסיפסים שנמצאו ועל כתבים ביזנטיים קדומים המתארים את האתר. באולם אחר ראינו שרידי קשת צלבנית וקיר אבנים ועמודים, כמו ביודפת היהודית. גולת הכותרת היא כוכי קבורה יהודיים, שניים מהם בתוך מערת קבורה מפוארת שנמצאה מאחורי אבן הגולל הסוגרת את המערה (ומכאן הביטוי "נסתם עליו הגולל"). הביקור בתיאום, תרומות יתקבלו בברכה (טל' 6554304-04, נדרש לבוש צנוע).

ביית מרים סיור וירטואלי  (צילום: חגי אהרון)
בית מרים. סיור וירטואלי בעקבות אמא של ישו | צילום: חגי אהרון

עוד שרידים הרודיאניים נמצאו במהלך פיתוח מרכז מרים הבינלאומי, שנמצא במעלה השוק, והם ישולבו במרכז בסוף העבודות ויהיו סיבה טובה לשוב לכאן כשיושלם הפרויקט. המרכז הוא אטרקציה ייחודית חדשה יחסית, ומוצע בה סיור וירטואלי בעקבות חייה של מרים אם ישו. בעיניי זה לא היה מעניין במיוחד, אבל המבנה בעל קמרונות האבן מרשים, ובגג יש קפלה קטנה ותצפית אל גגות הסביבה (טל' 04-6461266).

מעט בהמשך ניצב המסגד הלבן (ג'מע אל אביאד), מבנה עותומני מפואר, שבנייתו החלה ב-1785 ועבור תושבי העיר המוסלמים הוא סמל לתרבות ולסובלנות. המבנה נותר כוואקף (הקדש) בידי משפחתו של "אל פאהום" (הנבון), מקימו ואבי השושלת. כאן מקבלים בסבר פנים יפות ובלווי הדרכה. מלבד סיפורו ההיסטורי והדתי של המקום תוכלו לראות בור מים עתיק וכיצד הפך חלק ממנו לארכיון מוזיאוני מקומי (טל' 04-6569061, בתיאום ובלבוש צנוע).

בית מרים  (צילום: חגי אהרון)
בית מרים. קמרונות אבן מרשימים | צילום: חגי אהרון

ספא, עבודות יד ואוכל טוב

כשממשיכים צפונה ומגיעים ל"שבאביק", כמה חדרי אבן עתיקים שבהם פועלת חנות עבודות יד של נשים ערביות ויהודיות, מתעוררת תקווה לדו-קיום. עיצוב הרמוני, צבעים מתמזגים וחן רב במקום ובמוצגים. אימאן זועאבי, המאמינה ביזמות נשית, פתחה את החנות לפני שנתיים, ומציעה מבחר עבודות נפלאות שיצרו האמניות. הלכתי לאיבוד בין עבודות רקמה, ביגוד, קרמיקה, נרות, מוצרי קש וזכוכית, תכשיטים ופריטים נוספים. כאן צריך זמן להנאה ולחוויה נטו, ואם תבקשו יפה יראו לכם את בור המים המדהים (טל' 04-6080747).

עוד אטרקציה, שבמבט סטריאוטיפי קצת מפתיע למצוא בנצרת, היא מתחם ספא חדש, חמאם זמאן, שהקים ג'לאל חביב אללה בכיכר המעיין. במקום דגש על בריאות, וכפיזיותרפיסט הוא מאמין שאפשר לשלב פינוק ובריאות. חוויית הטיפול בחמאם הרגישה כמו אוברול לרכב. זה התחיל בסאונה יבשה, ונמשך בקרצוף הגון ובהשתטחות על פלטה מחוממת, בשפשוף, ובג'קוזי ב-44 מעלות, שבעבע בחלקים מפתיעים של הגב. בסוף זכינו לעיסוי מתיחות ומריחות של בוץ ופילינג. אל החום התרגלנו בעזרת שתיית מים אינטנסיבית כמו נאקות במדבר. המתחם החדש זקוק לעוד קצת מתיחת פנים ושדרוג, אבל גם כך זרמנו בהנאה עם הפינוקים בזרועות רפויות (220-250 שקלים לכשעתיים, בתיאום בטל' 052-6983236).

שפע מסעדות (צילום: חגי אהרון)
שפע מסעדות מסורתיות ועדכניות | צילום: חגי אהרון

אחרי העיסוי מוכרחים לאכול משהו, ונצרת הרי התברכה במסעדות גורמה תל אביביות ממש, לצד אוכל אותנטי שווה. סודפה התמקמה בבניין עתיק יפהפה ומגישה אוכל עדכני המוגש בהקפדה יתרה תוך שילוב טעמים מוצלח (טל' 04-6566611). אל מיג'אנה עושה אותו דבר עם אוכל אותנטי שמחזיר היישר לשורשים, אבל מוגש הכי "אין" ובטוב טעם (טל' 04-6021067). למען הסרת ספק, המסעדות אינן כשרות.

מי שרוצה להעמיק את חוויית חו"ל ואת ההיכרות עם העיר יכול לנסות אופציה ללינה לא שגרתית, במנזר האחיות רוזרי, החורג מעט מתחומי העיר העתיקה. המתחם הקטן והחמוד כולל שני אגפים וחצר פנימית ציורית עם גינה מטופחת. החדרים מבהיקים מניקיון ומשדרים צניעות ופשטות רכה, כמו האחיות סילביה ואמרנס שמפעילות אותו. אפשר להביא ילדים, אך הביאו בחשבון שאין טלוויזיות. נוף ושקט מזכך יש בשפע (350 שקלים לזוג, כולל ארוחת בוקר קונטיננטלית, תוספת 50 שקלים לארוחת ערב; טל' 04-6554435).

>> אתרי המרחצאות החמים הבולטים בישראל