השמיים נפתחו, הגשם לא מפסיק לרדת וכבר אפשר להכריז: עונת השיטפונות כאן ובגדול. מאות ציידי שיטפונות נרגשים החלו לזרום אתמול לנחלי הערבה, למדבר יהודה ולנגב והתוצאות לא מאחרות לבוא: סרטונים מקומיים של איתני הטבע המכים בנחלים ובוואדיות וטונות של אדרנלין.

"נכון שזה מסוכן, אבל אי אפשר לפספס את זה"

כשהם מצוידים בכלי רכב ארבע על ארבע, שקי שינה, גזיות, קפה, מטענים ניידים לסלולריים, מעילים וסוודרים, עושים הציידים את דרכם לאתרי השיטפונות כדי לתעד את החוויה יוצאת הדופן. "התחלנו להתכונן לקראת השיטפונות", סיפר יגאל צייד שיטפונות ממרכז הארץ, "הכנתי את הג'יפ, החברים כבר החלו להתקשר כדי לתאם יציאה לנגב ולמדבר יהודה. יש לנו אתרים שאנחנו שנים נוסעים אליהם. נכון שזה מסוכן, אבל לומדים עם השנים איך להתנהל מבלי להיתקע בתוך הנחלים. המחזה של המים שזורמים בעוצמות בנחלים ובוואדיות זה משהו שאי אפשר לפספס".

בחברה להגנת הטבע מציעים מחר (חמישי) טיולי שיטפונות בין השעות 9:30 בבוקר ועד לשעה 12:30. אוהבי השיטפונות יגיעו לנקודת מפגש עם כלי רכבם ויוכלו בעזרת מדריכים לחזות בשיטפונות ולטייל בסמוך אליהם תמורת סכום של 73 שקלים.

ציידי שיטפונות חדש (תמונת AVI: אימג'בנק / Thinkstock, יוטיוב)
הצטיידו בטלפונים סלולריים, במטענים ניידים ובמזון | תמונת AVI: אימג'בנק / Thinkstock, יוטיוב

עוד ב-mako חופש:

המתכון לחופשה מנצחת: צימרים עם מסעדות שף
צפו: התנפצה רצפת הזכוכית בגשר לונדון
את מכונת הכביסה כבר ארזתם?

"בהתחלה עושים טעויות, אבל אחר כך הם לומדים איך להתנהל בשטח בתנאים מדבריים", אומר שלום אלקובי, גי'פאי ותיק בעל חברת שעוסק בהסעת מטיילים בטיולי שטח באתרי טבע במדבר יהודה. "לפעמים כשרואים זרימה איטית של נחל כשיש שיטפונות זה עלול להטעות, כי לאחר מכן יכולה להגיע עוצמה מהירה של מים ולגרום לטביעה של כלי הרכב ולמותם של המטיילים והיו כבר כמה מקרים כאלה בשנים האחרונות", טוען אלקובי.

לדבריו, בימים האחרונים הוא הצליח לצלם כמה שיטפונות בכמה נחלים במדבר יהודה וסמוך לעין גדי, אבל ביומיים הקרובים אמור להיות שיא בעוצמת הסערה, מה שיגרום להצפת הנחלים והוואדיות. "חשוב מאוד שציידי השיטפונות, למרות שהם וותיקים ומנוסים בתחום, לא להיות שאננים. לא הייתי מציע לאזרחים שלא מבינים בתחום הזה להתקרב לנחלים המוצפים כדי לחזות בשיטפונות כי הם עלולים לסכן את חייהם", הזהיר אלקובי.

אפי פרי, מנהל התיירות בהר הנגב, מספר כי כבר היום מרגישים זרימות בנחלים של שיטפונות ולהערכתו הדבר יתגבר במהלך הימים הקרובים. "הייתי ממליץ למטיילים להגיע עם מדריכים מוסמכים או מומחים לתחום", ציין פרי, "מי שרוצה ככה סתם להגיע לחזות בשיטפונות בלי לעשות הכנות ולבדוק את האתרים ומזג האוויר עלולים לשלם בחייהם. יש ביקוש גדול מאוד לטיולים האלה, אבל הייתי מציע לא להסתכן יותר מדי", טוען פרי.

האתרים שבהם אמורים להיות שיטפונות: נחל חבר, נחל אוג, נחל צאלים, נחל צין, נחל חווארים, נחל נקרות, מכתש רמון, ואדי פארן, עין עבדת, ה'מרפסת', חלקו השני של נחל צין שגובל בערבה, אזור עין גדי, שפך נחל זוהר, נחל משמר, בריכת 'צפירה'.

כמה טיפים למטיילים ולציידי השיטפונות:

1. להצטייד בטלפונים סלולריים, במטענים ניידים ובמזון רב.
2. לנסוע בכלי רכב ארבע על ארבע בלבד.
3. לנסוע בזהירות בנחלים.
4. לרשום את מספרי הטלפון של יחידות החילוץ באזורי השיטפונות ולעדכן בני משפחה במיקום שלכם למקרה של צרה.