אחת הערים הכי מרתקות בישראל, ואולי בכלל לא חשבתם שהיא כזו, היא רחובות. בעיר הוותיקה שהוקמה בשנת 1890, תוכלו למצוא אתרי מורשת מעניינים שנושאים בחובם את ההיסטוריה של מדינת ישראל. יותר ממאה חמישים נקודות היסטוריות פזורות ברחבי העיר, ואם חשקה נפשכם בריענון מושגים כמו חזון, הגשמה ואהבת המולדת, רחובות היא לגמרי העיר אליה כדאי לכם לצאת לטייל.

לצד היסטוריה עשירה, ומכון מפורסם למדע, הלא הוא המכון ע"ש חיים וייצמן, ברחובות יש מסעדות, בתי קפה וברים פשוט מעולים. רובם המכריע ממוקם ברחוב הרצל המרכזי, או בסביבתו הקרובה.

את מסענו נתחיל באווירה רוחנית, ונבקר ב"בית הכנסת אהל שרה", הידוע גם בכינוי "בית הכנסת הגדול" שעומד על תילו יותר מ-114 שנים. בית הכנסת נמצא בפינת הרחובות בנימין ומנוחה ונחלה, וניצב על גבעה שיהיה לכם קשה לפספס. אם הביטוי "מנוחה ונחלה" הזכיר לכם את שיעורי ההיסטוריה מהתיכון - לא טעיתם. זו הייתה החברה שפעלה בארץ ישראל במהלך המאה ה-18 ונוהלה על-ידי יהודים מחו"ל. מטרתה של קבוצת מנוחה ונחלה הייתה קניית אדמות והקמת מושבות בארץ ישראל, כאשר רחובות נחשבת למושבה העשירית של אנשי העלייה הראשונה. היא הוקמה על פי עקרונות של חיזוק העצמאות והחקלאות, זו גם הסיבה שתוכלו למצוא בסמל העיר תפוזים, שמציינים את הפרדסים הרבים שנטעו בסביבתה.

כאשר תיכנסו לבית הכנסת הגדול, תתרשמו מהעיצוב האקלקטי והייחודי. אל תפספסו את איורי הקיר העתיקים המצוירים במעלה הקירות שישרו בכם אווירת קדושה פשוטה אך עמוקה. סיפורו של בית הכנסת מתחיל בשנת 1869. סימה, אשת יעקב ברוידא - אחד ממקימי העיר רחובות, הבטיחה למי שיבנה בית כנסת שיישא את שם אימה, שרה לבית רבינוביץ', סכום של 5,000 רובל, שבאותה תקופה היה מדובר בסכום כסף נכבד בהחלט. כנראה שהמטבעות עשו את שלהם ובאותה שנה נמצא אדריכל לבנית בית הכנסת, והונחה בו אבן הפינה. למרות זאת, תכנונים לחוד ומציאות לחוד, תרומת 5,000 הרובלים מיאנה להגיע ובניית בית הכנסת התעכבה בשבע שנים. אם יעקב היה יכול לחכות ללאה, גם מקימי רחובות חיכו לשרה, ובסופו של דבר זכו לחנוך את בית הכנסת הגדול והמרכזי במושבה הקטנה, בטקס מפואר בשנת 1903.

בית הכנסת ברחובות (צילום: אילנה שקולניק)
בית הכנסת הגדול ברחובות | צילום: אילנה שקולניק

אחרי שתסיימו בבית הכנסת, תגלו בהמשך הרחוב את בית הבאר ששופץ רק לאחרונה. שורשיו של בית הבאר נטועים גם הם בימיה הראשונים של רחובות, והוא מציג את החיים במושבה החקלאית הצעירה, ואת אורח חיי המתיישבות והמתיישבים. הוא נבנה בשנת 1919 על ידי ועד המושבה ומצויה בו באר אשר סיפקה מים לבריכה המרכזית שהייתה בסמוך לבית הכנסת הגדול. המים שנשאבו שימשו לחקלאות (לתפוזים כמובן), לשכונת הפועלים הראשונה ברחוב עזרא ולשכונת שעריים.

>> עוד מסלולים לפסח ישראלי

לאחר שהכרתם את רחוב מנוחה ונחלה, תוכלו להמשיך ללכת דרך רחוב יחזקאל חביבי, ולראות בדרך את מוזיאון "חווידע טבע", הוא מרכז אינטראקטיבי וחוויתי מיסודו של ארגון החונכות פר"ח – מכון דוידסון לחינוך מדעי, המציע פעילויות העשרה והנאה בתחומי המדע והטכנולוגיה. בהמשך הרחוב תוכלו לעצור לקפה בבית הקפה קפית ואפילו לקפוץ לבית העם, הוא היכל התרבות העירוני של העיר. בבית העם יש מופעי תיאטרון, מוזיקה, מחול ובידור ופעילויות במתאימות לכל הגילאים.  

פלאפל מזנון השכונה רחובות (צילום: ג'רמי יפה, mako אוכל)
פלאפל מזנון השכונה ברחובות | צילום: ג'רמי יפה, mako אוכל

אנו ממליצים לסיים את הסיור ההיסטורי, שכלל עבר והווה, בדרך הכי טובה בה אפשר לסיים טיול עירוני – אוכל. לאחר כחמש דקות של צעידה מערבה מבית העם תגיעו לרחוב הרצל. במדריך הקולינרי המפורט הזה תמצאו את כל המקומות הכי שווים וטעימים שיש לעיר רחובות להציע לכם, ויש סיכוי טוב שתתקשו לבחור. בין קבב רומני, ג'חנון חלומי, פלאפל מהאגדות וחומוס מעולה - תרגישו איך אתם מחברים בין עבר הווה ועתיד, ונהנים מכל הטוב והעושר שיש לרחובות להציע לכם.