כמו לא מעט דברים שצברו תאוצה ברשת, נראה שבתקופה האחרונה צץ טרנד חדש: אמבטיות הקרח. אנו רואים יותר ויותר אנשים, בעיקר בסיטואציות זוגיות, שטובלים באמבטיות קרח ועושים למעשה פעולה שהיא מנוגדת לכל היגיון אנושי. ולא שוכחים לצלם כמובן.

במטרה להבין על מה כל המהומה, מצאנו את עצמנו אצל אסף וקרן שחר מ"זרימת השחר" במושב מעלה גמלא שברמת הגולן, שמציעים טיפולים באמבטיות קרח לכל דורש. הם רואים בטיפול הזה שליחות, כלי שיכול לרפא כמעט כל מזור וגם להעניק חוויה מעצימה ומהנה. כל החבילה הזו באמבטייה קפואה אחת.

אמבטיית קרח (צילום: בר שלגי)
הכניסה למים הקפואים נוגדת כל אינסטינקט אנושי | צילום: בר שלגי

"לפני חצי שנה אמרתי לקרן שאני לא מוציא יותר סרטוני הדרכות שמסבירים למה לטבול כי הרגשתי שהרשת מפוצצת ושאין לי מה להוסיף מעבר לטרנד", אומר אסף, ומוסיף: "כשאנחנו התחלנו עם הסיפור הזה לפני 4 שנים היינו רק 4 שמטפלים באמבטיות  קרח בארץ. היינו 'המשוגעים האלה' שטובלים בחורף. היום כל מי שעשה קורס מיינדפולנס הולך ומציע טבילות בקרח וככה צצו המון אנשים שמטפלים ושהתאהבו בטרנד. היום יש משהו כמו 80 מטבילים בישראל, זה צץ כמו פטריות אחרי הגשם. מבחינתי זה נהדר, זו שיטה שעובדת וזה טוב שכמה שיותר אנשים יכירו שיש את האופצייה הזו". 

אמבטיית הקרח: "העניין הוא הרגע שאחרי הטבילה"

קרן ואסף הגיעו למעלה גמלא לפני 9 שנים. במהלך חייהם עברו לא מעט גלגולים מקצועיים עד שמצאו את הייעוד האמיתי שלהם (ועד שיצוץ הדבר הבא). הם הגיעו לצפון עם עסק של לימוד שחייה אותו אסף העביר ואחרי שהבינו שאין כאן קליינטים, נאלצו לחשב מסלול מחדש. אחרי כחמישה חישובי מסלולים, שכולם סבבו סביב העולם הטיפולי, הם התכנסנו לתחום של אמבטיות הקרח.

אמבטיית קרח (צילום: אילן ארנון)
המקום של קרן ואסף יפה ונעים | צילום: אילן ארנון

אמבטיית קרח (צילום: אילן ארנון)
צילום: אילן ארנון

כדי להסביר את התורה המלאה של אמבטיית הקרח אסף טוען שהוא יכול לדבר במשך 72 שעות שעות רצוף, אך מכיוון שהיתה לנו רק שעה אחת, קיבלנו ממנו שיעור מזורז. הסבר דומה מקבל כל מי שמגיע אליהם לסדנה. "אתה למעשה מכניס את הגוף שלך למאיץ חלקיקים", אומר אסף. "אתה בצורה מודעת מכניס את הגוף לטראומה, מערכת העצבים מגיבה, הטונוס שריר מתכווץ, הסרעפת והגוף עוברים משהו לא טוב והכאב מחלחל. אבל אז מתחיל תהליך פיזיולוגי, לא רוחני ולא שום דבר, שכולל אנדרנלין, קורטיזול ואנדרופין וברגע שיוצאים מהקרח הגוף עובר תהליך שמבריא אותו. למעשה, כל העניין כאן הוא הרגע שאחרי הטבילה".

לטענת אסף, תהליך הטבילה יודע לתת מענה ללא מעט בעיות. החל מבעיות התנהגותיות (פחד קהל למשל), בעיות פיזיולוגיות (כאבי שרירים) ועד בעיות פסיכולוגיות. "התחילו להגיע לכאן ממחלקות אונקולוגיות, מכורים לשעבר, מטופלים באובדנות וחרדות שונות. גם מטפלים הגיעו, כי רצו לשמוע על הטיפול ולהבין האם יוכלו להשתמש בו על המטופלים שלהם".

"לאמבטיה יש יכולת לרפא כמעט כל דבר. זה הכל עניין של נשימות, לתפוס שליטה, להרגיל את הגוף שלך להתחיל לתפקד. לעבור ממצב סימפתטי (לחץ ומתח) למצב פארא-סימפתטי (רגיעה ומנוחה). שלב היציאה מהאמבטיה זה 'היי' אמיתי ומהנקודה הזו אתה מתחיל להחלים. אתה כל פעם מנצח את עצמך מחדש".

אז בעצם מדובר בכלי פלא שמרפא את כולם מהכל?
"זה לא לכל אחד. אני אומר שאל תבואו אם אתם רק רוצים לצלם את עצמכם. לאנשים שבאמת מחפשים מזור, הייתי אומר שיבואו לנסות. תנו לזה שלושה ימים. אחוזי ההצלחה הם מאוד גבוהים".

אמבטיית קרח (צילום: אילן ארנון)
רגע לפני הכניסה לאמבטיה הלב דופק מהר. תרגולי הנשימות עוזרים באותו הרגע | צילום: אילן ארנון
אמבטיית קרח (צילום: אילן ארנון)
בשלב הזה לגוף כואב, בעיקר בכפות הרגליים. וכמובן, לא לשכוח לצלם | צילום: אילן ארנון
אמבטיית קרח (צילום: קרן שחר)
ואז טובלים גם את הראש | צילום: קרן שחר

אמבטיית קרח (צילום: אילן ארנון)
אחרי היציאה מהאמבטיה התחושה היא של אופוריה מוחלטת | צילום: אילן ארנון

יש כמות מסוימת של טבילות שנדרשות לשיפור אפקטיבי?
"הפעם הראשונה זה רק כדי להכיר את הדבר, זה נחמד אבל לא עושה הרבה בפרקטיקה. יש מספר שאומר שצריך 11 דקות שבועיות. 2 דקות מקלחת קרה ביום זה מעולה".

ואפשר להגיע אליכם לסדנה גם בספונטנית?
"כן. זה בדיוק מה שקרה ב-8.10, יום אחרי השבת השחורה".

אחרי השבת השחורה: "הבית שלנו הפך להיות מקום מפלט"

כמו כל המדינה, גם חייהם של אסף וקרן עברו טלטלה בשבת של ה-7.10. "אחרי שהתעוררתי, למוח שלי לקח זמן להבין מה קורה בארץ וישר הערתי את אסף", מספרת קרן. "הוא התקשר לחבר הכי טוב שלו שידענו שהבת שלו אמורה להיות במסיבה בדרום. אחרי 8 שעות מורטות עצבים, שבהן הסתתרה והצליחה לברוח, היא יצאה מאזור הסכנה וניצלה. יום למחרת נסענו לבקר אותה וכשחזרנו למושב ראינו שני חבר'ה צעירים, בחור ובחורה, יושבים על כיסא הנדנדה שנמצא אצלנו בחצר ומעשנים. יצאתי מהאוטו כדי להבין מי הגיע אלינו הביתה והם אמרו לנו שהיו במסיבה ברעים וישר התחילו לבכות".

הסיפור של שני הצעירים (שמם שמור במערכת) הוא לא פחות ממדהים. והדרך שבה הגיעו לשבת דווקא במרפסת של אסף וקרן הוא לא אחר מאשר נס. הוא תושב כפר עזה שנמלט ברגע האחרון ממחבלים שהתחילו לסגור על ביתו בקיבוץ. היא היתה במסיבה ברעים והצליחה לברוח משם בזמן. שניהם מצאו את עצמם מסתתרים מהמחבלים בקיבוץ סעד, ביחד עם עוד לא מעט אנשים. שם הם הכירו בפעם הראשונה. כשהצליחו לצאת מהקיבוץ בו הסתתרו, היא חיפשה בגוגל "צימרים בצפון" ומצאה את עצמה נוסעת למעלה גמלא. הוא הגיע לשם מיד אחריה. בזמן שעשו סיבוב במושב בו נחתו, החליטו להתיישב ולעשן סיגריה על כיסא נדנדה שמשקיף לנופים של רמת הגולן והחרמון. ואז קרן יצאה מהרכב ושאלה אותם מי הם.

אמבטיית קרח (צילום: קרן שחר)
עצרו להסתכל על הנוף המהפנט | צילום: קרן שחר

מכאן קרן ממשיכה את הסיפור מהצד שלה: "אמרתי להם 'תנו לי חצי שעה, תביאו מגבת ובואו'. ידעתי שיש לנו כלים להקל ולעזור. זו ממש היתה יד האלוהים. מאותו הרגע הבית הפך להיות מקום מפלט. מיום ליום ולמשך שלושה שבועות קלטנו אנשים שהגיעו לצימרים השונים במושב ומשם הגיעו אלינו לטיפולים".

לאחר כמה ימים פירסמה קרן פוסט בפייסבוק בו כתבה: "עכשיו כשההלם הפך למציאות והצלחנו לנשום, אנחנו הופכים את המתחם שלנו למרחב פתוח לאנשי הדרום. פשוט בואו להירגע". קרן מספרת שבימי השיא היו אצלם גם 30 אנשים בו זמנית.

בכל הזמן הזה, מלבד לאורחים שבאו והלכו, הבחור והבחורה שישבו על הספסל לא עזבו. "מרגע שהם פתחו את העיניים ועד שהלכו לישון הם היו אצלנו. אכלו, עשו סדנאות, עברו טיפולים", מספרת קרן. בנוסף אליהם, גם משה כהן ואריאל כהן, שני חברים שניצלו מהמסיבה ברעים והסתתרו בסעד, הגיעו למעלה גמלא. "היינו אחד משני הרכבים הראשונים שהגיעו לקיבוץ סעד ופשוט נכנסנו", מספר משה, בן 31 מתל אביב. "התחלתי לכוון רכבים שעברו כדי שייכנסו לקיבוץ שהיה מאובטח ונקי ממחבלים והצלנו ככה הרבה אנשים. ראיתי המון דם ודברים שאין לתאר. אחרי שיצאנו משם חזרתי להורים שלי בבני ברק, אבל הבנתי שאני לא בסדר. יום לאחר מכן נסעתי גם למעלה גמלא, אחרי הבחור, הבחורה ואריאל. מאותו הרגע נשארתי אצל אסף וקרן כמעט שבועיים".

משה כהן (צילום: באדיבות המצולם)
משה במהלך הטבילה | צילום: באדיבות המצולם

משה מתאר שבימים הראשונים הוא לא ישן טוב וכשהיה קם מיד היה הולך לבית של קרן ואסף. "היתה בבית שלהם הכלה וחוסר שיפוטיות, אז הייתי אצלם מהבוקר עד הערב. כל אחד מילא לעצמו את היום בצורה שנכונה לו. לי למשל היה נכון לפתוח את הבוקר בשחרור והירגעות, אמבטיות, TRX ומתיחות. אחרי שלושה ימים הגוף התחיל לכאוב ורק אחרי הטיפול הוא חזר לעצמו. ממקום של חוסר אמון בהכל, קיבלנו בוסט של טוב". 

בהקשר של אמבטיית הקרח, משה מספר ש"קבלת השוק הראשוני של הקור שווה ערך לטראומה, ובגלל זה קל לחבר בין 2 הנקודות. בדיוק כשהכי כאב בתוך הקרח אסף תפס לי את היד ואמר לי שאני בשליטה. באמבטיה הראשונה ברחתי אחרי 30 שניות וככל שהזמן עבר נשארתי יותר זמן במים הקפואים. ככל שנשארתי יותר, הטיפול שלי עבד יותר. זה היה הדבר הכי נכון ומדויק שהייתי צריך כדי להתמודד עם הטראומה שלי". 

אריאל, בן 32 מתל אביב, מוסיף: "אצל קרן ואסף הכרתי לראשונה את הנשימות ואמבטיות הקרח וזה באמת עזר. אני שונא קור, אבל אחרי הדרכה מפורטת לא יצאתי מהאמבטיה וזה ממש עזר לתחושה שלי. אני היום עושה את זה על בסיס יומי. הייתי במצב מאוד קשה ואחת המחשבות שעברה לי בראש היתה שהם (המחבלים א.א.) באו לדכא אותנו והמחשבה הזו עזרה לי להתגבר, לחייך ולנצח אותם. מעל הכל האהבה של קרן ואסף והמושב החזירה לי את האהבה לארץ והביטחון".

אריאל כהן (צילום: באדיבות המצולם)
אריאל בזמן הטבילה | צילום: באדיבות המצולם

 

החזרה לשגרה: "התחלנו לקבל מחדש אנשים 'רגילים'"

אחרי שבועיים הבית של קרן ואסף התחיל להתרוקן מאנשים ולאחר כשלושה שבועות הם מצאו את עצמם שוב לבד. "ככל שהזמן עבר זה התחיל להיות לנו קשה, גם פיזית וגם נפשית. גם אנחנו היינו בטראומה. אני הייתי מרוקנת", מספרת קרן. "חוץ מזה, הרגשנו שכל מי שהיה אצלנו חייב קצת לצאת מהבועה ולספוג מציאות. משהו בשהייה אצלנו נתנה להם ביטחון מזויף. אמרתי למטופלים שנשארו שייצאו מכאן ואז יחזרו. כמו אנשים שעשו תאונה עם הרכב וצריכים לחזור לנהוג בהקדם כדי לנצח את הטראומה".

היא ממשיכה: "אחרי שהבית התרוקן התחלנו לקבל מחדש אנשים 'רגילים'. הגיעו לכאן למשל זוג בו האישה הפתיעה את בעלה. במהלך המפגש הוא אמר שהוא לא אוהב את זה שהוא חוגג עכשיו. אמרתי לו: 'בוא ניפגש עוד שלוש שעות ובסופן תבין שלא באת לחגוג, אלא באת לטיפול'. אני לאט לאט מתחילה לנער אבק ואנחנו מחכים גם לאנשים שרוצים לבוא בשביל הפאן. וזה בסדר".


הסדנה אצל אסף וקרן אורכת כ-3 שעות והיא מחולקת ל-3 חלקים: חלק ראשון תאורטי, בו מדברים על יתרונות חשיפת הגוף למים קרים מבחינה פיזית, כימיה בגוף והשפעה על המנטלי/נפשי. החלק השני כולל סשן קצר של נשימות, שאורך כ-20 דקות, והוא הכנה לכניסה למי הקרח. החלק השלישי והאחרון כולל טבילה במים הקרים וסאונההטבילה הראשונה היא בין 2-3 דקות, בליווי מלא והדרכה לאורך כל הטבילהלאחר מכן יש זמן חופשי להשתמש בסאונה ולהתנסות בטבילה נוספת אם רוצים. מסיימים עם כיבוד קל.

הם עובדים ומקבלים שישה ימים בשבוע, א'-ו' וקרן מציינת שהחוויה של אמבטיית הקרח עובדת נהדר גם בימים גשומים. המחיר הינו החל מ-390 שקלים לאדם לסדנה של לפחות 4 אנשים. לאור המצב תינתן הנחה של 15 אחוזים מהמחיר.

לעוד פרטים היכנסו לפייסבוק של "זרימת השחר".