פקיעין הינו אחד הכפרים היפים והשמורים בגליל, בעל מראה אותנטי של רחובות מרוצפי אבן ובניינים בעלי צביון אחד של גרעין הכפר העתיק. שמו של הכפר פקיעין גזור מערבית אלבוקיעה פירושו בקעה המוקפת הרים. בזכות מיקומו הטופוגרפי של הכפר הוא זוכה מקדמת דנא לריבוי מעיינות מים וזו הסיבה העיקרית להתיישבות במקום לאורך כאלפיים שנה, האדם לאורך כל ההיסטוריה התיישב במקומות בהם נובעים מים ושמר על מקורות המים, במיוחד במדינת ישראל שלא בורכה בכמויות מים רבות.

> אלה ההפתעות שגילינו ברמלה

> האו"ם בחר בכפר כמא לרשימת הכפרים התיירותיים בעולם

> לא רק תל אביב וירושלים. מה עושים בערים הצדדיות בארץ?

לפי ממצאים ארכיאולוגים ראשוני המתיישבים בפקיעין היו היהודים כבר בתקופת בית שני. התיישבות היהודים בפקיעין לא הופסקה עד היום הזה. תחילתו של היישוב המוסלמי והדרוזי במקום היא במאה ה-11. הנוצרים הקדימו את המוסלמים והדרוזים, התיישבו במקום מאז התקופה הביזנטית בארץ ישראל בראשית המאה הרביעית.

נוף פקיעין  (צילום: ניסים לוי )
הכל ירוק מסביב. פקיעין | צילום: ניסים לוי

היום חיים בכפר כ-6,000 תושבים בני ארבע דתות: כ-70 אחוזים דרוזים, 22 אחוזים נוצרים, מספר משפחות מוסלמים ומשפחה אחת יהודית. הכפר מחולק לשלוש שכונות מרכזיות שבמרכזן הגרעין העתיק של הכפר. בו ניתן לטייל ולהתרשם מהמבנים העתיקים סמטאותיו הצרות ובתי התפילה של ארבעת הדתות. מכול פינה ניתן לראות את הרי הגליל הירוקים מכוסים בצמחיה עצי חורש טבעי עשיר ובסמוך אליהם את חלקות האדמה המטופלות בהם גדלים עצי זית, ירקות לפני העונה ועוד.

מסלול הדתות בפקיעין

טיול בפקיעין יכול להיות חלק מביקור בגליל המערבי או כטיול המתמקד בכפר זה בלבד. לפקיעין יש הרבה מאוד מה להציע למשפחה המטיילת וגם לזוגות מטיילים .סגנון הבנייה הים תיכוני ההררי, הגפנים הגדלות על גבי סוכות המוצבות מעל כל גגות הבתים , התושבים בלבושם המסורתי מוסיפים לחוויה המיוחדת שחווה המטייל. ההרמוניה הנפלאה בה חיים תושבי הכפר זה לצד זה כבר מאות שנים, יוצרת אווירה מקבלת ונינוחה.

סיורנו בכפר מתחיל באתרי המורשת ופולקלור מקומיים, נקודת המוצא לרוב הסיורים היא כיכר המעיין המפורסמת, השוכנת במרכז הכפר. בנקודה זו נובעים מים כל השנה. פסל פינג'ן הקפה המסורתי המעיד על קבלת אורחים נראה למרחוק.

כיכר המעיין (צילום: ניסים לוי )
כיכר המעיין | צילום: ניסים לוי

כיכר המעיין היא גם ראשיתו של "מסלול הדתות" - מסלול הליכה העובר בלב הגרעין העתיק של הכפר, לאורך מסלול בן 750 מטר עוברים בתי תפילה של 4 הדתות מה שמדגיש את צביונו ואופיו המיוחד של הכפר ומסמל יותר מכל את הפסיפס העדתי המגוון השורר בו.

את טיולנו נתחיל בכנסייה האורתודוכסית שנבנתה ב-1894 על שרידי כנסייה מהתקופה הביזנטית. הכנסייה הוקדשה לקדוש החשוב ביותר בעולם הנוצרי אורתודוכסי - אגיאוס גיאורגיוס - קוטל הדרקון. ניתן לראות שחלק מעמודי המרכז וגם המזבח של הכנסייה העתיקה נשמרו ושולבו בבניית זו החדשה. יופייה של הכנסייה הקטנה יוצא דופן מבחר ציורי קיר המספרים סיפורים שונים מהברית החדשה, ציורים של קדושים פזורים על תקרת המבנה.

מסלול הדתות  (צילום: ניסים לוי )
מסלול הדתות | צילום: ניסים לוי

הכנסייה האורתודוכסית שנבנתה ב 1894  (צילום: ניסים לוי )
הכנסייה האורתודוכסית | צילום: ניסים לוי

ממשיכים בהליכה קצרה מעט אחרי הכנסייה, נמצא ביתה של מרגלית זינאתי ולצידו בית הכנסת. מרגלית זינאתי בת ה-92 גרה בגפה בפקיעין שומרת על הגחלת היהודית היחידה בכפר וממשיכה מדי פעם לקבל קבוצות ולספר את סיפורה. בסיור פגשנו את אבי זינאתי, שהוא בן דודה הצעיר של מרגלית ומנהל היום את המתחם. בקומה הראשונה של הבית נמצא מוזיאון קטן בו מומלץ לצפות בסרטון המספר את סיפורה של משפחת זינאתי ואת סיפור השותפות המיוחדת בין תושבי פקיעין ומסורת הערבות ההדדית בין התושבים שהייתה שזורה כאן במשך מאות שנים. 

ממש בסמוך לבית זינאתי נראה השער המוביל לבית הכנסת, בכניסה לבית הכנסת יש חצר ובו נטוע עץ תות בדומה לעץ התות בכיכר המעיין ובעוד מקומות בכפר. זקני הכפר מספרים כי לפני מאות שנים חשבו שניתן יהיה לייצר משי בפקיעין. היה צורך לגדל עצי תות שעליהם יהיו מזון לתולעי המשי. מיזם זה לא צלח אבל עצי התות מניבים פרי נהדר נשארו במספר מקומות נוספים  בכפר.

בית משפחת זינאתי  (צילום: ניסים לוי )
בית משפחת זינאתי | צילום: ניסים לוי

פנים בית הכנסת  (צילום: ניסים לוי )
בית הכנסת | צילום: ניסים לוי

בבית תפילה דרוזי - ח'ילווה לא ביקרנו, למרות שנאמר שיש במסלול זה אחד. הח'ילווה הוא צנוע ונטול קישוטים. על פי רוב הוא נמצא בשולי הכפר, במקום שנועד להשרות אווירה רוחנית בשעת התפילה. במסורת של מאות שנים כתוצאה מרדיפות שחוו הדרוזים בעולם הוא נעדר שילוט או עיצוב מיוחד, במטרה למנוע מזרים לזהותו כבית תפילה.

ההליכה במסלול הדתות הינה חווייתית במיוחד ומדגישה שוב את המיוחד בפקיעין, המסורת, האחדות והשלווה השוררת במקום גורמים לתחושה של צעידה בתוך ספר היסטורי המתאר את החיים בארץ ישראל לפני מאות שנים.

חיזוק נוסף למשב ההיסטורי העתיק במרכז הכפר נמצאת מערה המיוחסת לרבי שמעון בר יוחאי, בה לפי המסורת התחבאו רבי שמעון בר יוחאי ובנו רבי אלעזר במשך 13 שנה מפני הרומאים.

להכיר את התושבים בפקיעין

חלק מרכזי מההנאה מהביקור בכפר פקיעין הוא היכרות עם התושבים. כמעט בכל בית חיים אנשים עם סיפורים מיוחדים הקשורים לתקומת המדינה, חיילים ואנשי ביטחון שבמסירות לקחו חלק בשמירה על ביטחון ישראל. פגשתי לשיחה מרוממות רוח את  אל"מ במיל' גדעון עבאס בן ה-85. איש מרשים במיוחד ששרת בצה"ל ותפקידו האחרון לפני שחרורו מהצבא מח"ט חטיבה 406. עבאס הוא בעל זיכרון יוצא דופן וגם היום מספר חד כתער על מלחמות ישראל השונות, ועל קשרי החברות עם מדינאים רבים. מדבר בהתרגשות על השותפות העמוקה בין העמים. העמיד דור מפקדים מפואר מפקודיו וגם מבניו ונכדיו.

הכפר פקיעין  (צילום: ניסים לוי )
הקסם של המקום טמון בתושבים שלו | צילום: ניסים לוי

אלמ במיל' גדעון עבאס  (צילום: ניסים לוי )
אל"מ במיל' גדעון עבאס | צילום: ניסים לוי

הקשר של הדרוזים מפקיעין שזור בתולדות הביטחון של מדינת ישראל עוד מלפני הקמתה. בשיחה עם בני משפחת אלבק בבית המשפחה שמעתי את סיפורו של אבי המשפחה שכיהן בתפקיד מייגו'ר בצבא המנדטורי, וראש מועצת פקיעין הראשון שפך אור נוסף על הקשר העמוק בין העמים.

סדנאות ומסעדות בפקיעין

בסיור בפקיעין ניתן ליהנות מאוד מסדנאות שונות המותאמות לכל קבוצה. כל למשל, סדנת יצור שוקולד במרכז מבקרים ובית קפה שוקוליטה בה טעמנו שוקולדים משובחים בטעמים מסורתיים. וורד מוהנא הבעלים ויצרן השוקולד מספר שאצלו במשפחה שמאז שהוא זוכר את עצמו שוקולד אינו רק קינוח הוא טעימה קטנה מגן עדן, רגע מפנק וטעים ביותר. לאחרונה פתח בחצר ביתו מפעל קטן לייצור שוקולד. במקום גם בית קפה קטן שמגיש את השוקו החם הכי טוב בארץ (לדבריו) הוא עורך במקום גם סדנאות שוקולד. אביו נגן מוכשר על עשרות כלים מנגן לאורחים וכך הופך את הביקור במקום לחוויה מיוחדת.

ניתן גם להשתתף בכפר בסדנת רקמה או שזירת סלים במתחם חוט ומחט - מיזם מקומי מעניין בו נשים מלמדות וגם רוקמות בעצמן. המיזם מהווה מקור תעסוקה והכנסה נוספת לנשות הכפר.

אם חפצה נפשכם ללמוד לבשל אוכל דרוזי מצוין מה דעתכם להשתתף בסדנת מלפוף אצל אימאן? במסעדה הקטנה של אימאן, קרוב לכיכר המעיין, היא מלמדת בחן ובסבלנות רבה את סודות הבישול הדרוזי. בסוף המפגש המשתתפים נהנים מארוחה מעשה ידיהם.

סדנת שוקולד  (צילום: ניסים לוי )
סדנת שוקולד | צילום: ניסים לוי
מרכז חוט ומחט (צילום: ניסים לוי )
מרכז חוט ומחט | צילום: ניסים לוי

סדנת בישול דרוזי אותנטי (צילום: ניסים לוי )
סדנת מלפוף | צילום: ניסים לוי

בפקיעין יש מספר מסעדות מצוינות. אנחנו התארחנו במסעדת המערה, שכשמה כן היא. המסעדה ממוקמת בתוך מערה חצובה בסלע והוגשה לנו ארוחת מלכים של ממש. מבחר גדול של ירקות סלטים וכמובן עלי גפן טובים מסחאן מושלם שהוא עוף המוגש על פיתה ענקית בנוסף להרבה בצל מתובל בסומק – עונג אמיתי. על תפספסו את הסנייה הנהדרת עם הטחינה או עם העגבניות – שווה במיוחד נהנינו מארוחה עשירה ושרות מצוין.

אם אתם בעניין אוכל צמחוני טבעוני או פשוט מתחשק לכם חומוס שווה, אני ממליצה לכם לטעום את החומוס של יוסף. יוסף ורעייתו מכינים הכול במקום: "אין לנו אוכל במקרר", הוא מספר, "מה שהכנו היום ולא נגמר לא עובר למחר, אצלנו הכול טרי". חומוס בכל גזרותיו וגם פול מוגש חמים לאחר שנטחן דקות קודם לכן בשילוב עם טחינה היונה. פלאפל מצוין עשיר בטעמים וסלטים רעננים. מה הבן אדם צריך יותר בשביל להיות מאושר?

עד לאחרונה לא היה מקום לשתות קפה בפקיעין. זה נשמע בלתי אפשרי כי בכל מקום שמגיעים אם זה משתלה, מוסך או אחר מציעים לנכנס קפה. הכוונה היא שלא היה בית קפה בפקיעין, מקום נחמד בו ניתן לשבת ליהנות עם קפה טוב ואיזה מאפה מיוחד ליד. אז השנה כבר יש. גארזה בית קפה וסטודיו נשי שפתחה רנין חנא המוכשרת בשכונה הנוצרית של הכפר בית קפה עם סיפור אישי שהיום הוא מקום חם ונעים להתארח, במקום גם פינת קריאה נחמדה.

מסעדת המערה  (צילום: ניסים לוי )
מסעדת המערה | צילום: ניסים לוי
החומוס של יוסף  (צילום: ניסים לוי )
החומוס של יוסף | צילום: ניסים לוי

גארזה בית קפה וסטודיו רנין חנא  (צילום: ניסים לוי )
גארזה בית קפה | צילום: ניסים לוי

איפה ישנים בפקיעין?

מספר מקומות הלינה בפקיעין הינו מצומצם. אנחנו התארחנו בצימר "מערת המלכים" השוכן מעל שכונת החיילים על צלע ההר ומשקיף לעמק ושרשרת הרים מנגד. במקום שתי יחידות אירוח, מערה וסוויטה. במערה מיטה גדולה ומרווחת, ג'קוזי גדול עגול, אח עצים, פינת ישיבה דרוזית, ומטבח מאובזר. הסוויטה היא יחידה משפחתית הכוללת אמבטיה, מטבחון וטלוויזיה. לשתי היחידות חצר משותפת הכוללת ריהוט גן, מנגל ובריכה קטנה. המערה אינה מערה טבעית אלה נבנתה במקום לצורך האירוח וחווית הלינה בה מיוחדת. הוגשה לנו ארוחת בוקר כפרית מהמטבח הדרוזי עם מאפים מגוונים ללא גלוטן שבעלת הבית מייצרת בכישרון רב. היה חמים ונעים בצימר למרות שבחוץ היה מאוד קר. אני בטוחה שבקיץ המקום עוד יותר מוצלח כשנהנים גם מהחצר הנעימה.

צימר מערת המלכים  (צילום: ניסים לוי )
צימר מערת המלכים | צילום: ניסים לוי

ארוחת בוקר דרוזית הצימר מערת המלכים  (צילום: ניסים לוי )
ארוחת הבוקר | צילום: ניסים לוי

הביקור שלנו בפקיעין היה מלא וגדוש מפגשים מגוונים עם אנשים מיוחדים. ניתן להגיע לפקיעין לשעתיים לארבע שעות או ליומיים .כדי לבנות לכם את התמהיל המדויק לצרכים ולזמן העומד לרשותכם ממליצה ליצור קשר עם מר גאלב פאיז חיר מנהל מחלקת תיירות פקיעין האיש מכיר כל פינה בכפר: 053-768-4751.  אפשרות נוספת לטיול בכפר הינה על ידי מפגש עם מורה דרך עאדל מהנא" 052-225-4925, או מורה דרך מאליק סלאחה 763-5618050, המכירים כל סיפור וכל אדם בכפר.

הבילוי בפקיעין היה חוויה מעשירה ומלמדת. כל כך הרבה פעמים אנחנו עוברים בכבישי הגליל בדרך לגליל עליון או נוסעים לצפת ולא נכנסים לפקיעין. היום ברור לי ששווה לעצור לשעתיים ויותר וגם פשוט להגיע במיוחד כי יש הרבה מה לראות ולהנות בפקיעין.

 

לעוד המלצות וטיפים מטיולים מסביב לעולם היכנסו לפייסבוק או לאינסטגרם של איריס