העולם התת ימי הוא אחד מאותם מקומות סמויים מן העין, תרתי משמע. שטחי המים בעולם תופסים 70.8% משטח העולם, בעוד בני האדם נמצאים וחיים רק על 29.2% בלבד משטח כדור הארץ. למרות התפתחות הציביליזציה והמחקרים הרבים שנערכים בנושא של העולם התת ימי, זוהי עדיין טריטוריה מסקרנת ולא נודעת מבחינת מרבית תושבי כדור הארץ. להלן 10 דברים שכנראה לא ידעתם על העולם התת ימי.

דג השמש
דג הזהרון (Pterois) הוא דג טורף במשפחת העקרבנוניים, שנפוץ בעיקר במימי האוקיינוס השקט ובים סוף. הדג הוא בעל 13 קוצים ארסיים אשר משמשים אותו להגנה בלבד. הזהרון פעיל בלילה אך ניתן לראותו גם ביום. רוב מיני הזהרון מאופיינים בפסים לרוחב הגוף בצבעים לבן, אדום וכתום. הזהרון ניזון מדגים קטנים, אליהם הוא מתקרב בשחייה אטית, ובולע אותם תוך הסתערות ופתיחת פיו. הוא פעיל בשעות אחר-הצהריים המאוחרות ובלילה, ובשעות היום מסתתר בשקעים מוצלים.

דג התוכי (צילום: באדיבות המצפה התת ימי באילת)
דג התוכי | צילום: באדיבות המצפה התת ימי באילת

יש תוכים גם בים
תוכי היא לא רק ציפור סגנונית שמחקה קולות של בני אדם, אלא גם דג מים מיוחד. דגי התוכי דומים לציפורי התוכי גם בצבעוניותם וגם במקור שלהם - יש להם שיניים קדמיות חזקות במיוחד בדומה לציפורים. בעזרת שיניהם החזקות הם מצליחים לטחון את האלמוגים במים ותוך כדי כך מייצרים חצץ דק. חצץ זה נחוץ ליצירת מצע אוורירי שבו חיים בעלי חיים ימיים רבים. כל דג תוכי מייצר בחייו כטון חול על כל קילו ממשקל גופו. את דגי התוכי ניתן למצוא כמעט בכל מקום שבו יש אלמוגים והוא נחשב לסוג דג שכיח.

דג הפגסוס (צילום: באדיבות המצפה התת ימי באילת)
דג הפגסוס | צילום: באדיבות המצפה התת ימי באילת

גם לדגים יש רגלים
דג הפגסוס חי על קרקעית הים ומשתמש בסנפיריו כמעין רגלים שבעזרתם הוא הולך על קרקעית הים.
את שמו קיבל דג הפגסוס בגלל דמיון סנפיריו לכנפיים של סוס הפגסוס המעופף מהמיתולוגיה היוונית. תפוצתו של דג הפגסוס היא במערב האוקיינוס ההודי וגם בים סוף (בריף אילת). מדובר בדג קטן עם גוף משוריין ומשוטח, קדמת הראש צרה ובקצהו זרבובית קצרה שמתחתיה נמצא פתח הפה. סנפירי החזה פרושים תמיד ככנפיים קרומיות מעוגלות. אורך הדג מגיע עד 9 ס"מ, צבעו בהיר כצבע הקרקעית והוא ניזון מבעלי חיים זעירים.

דג נמו (צילום: באדיבות המצפה התת ימי באילת)
דג נמו | צילום: באדיבות המצפה התת ימי באילת

מצאנו את נמו באילת
אחד הדגים המפורסמים ביותר בעולם הוא דג נמו (Amphiprion Percula) שהתפרסם בזכות הסרט של דיסני ״מוצאים את נמו״. באופן אירוני ועצוב, פרסומו בעקבות הסרט גרר תופעה עולמית של עלייה בביקוש לדג, וזו הביאה להקטנת תפוצתו בטבע ולהרס שוניות אלמוגים רבות. דגי הנמו המפורסמים ביותר הם דגי השושנון החיים בין זרועותיה הארסיות של שושנות הים. את הדג קשה לפספס - הוא לרוב יהיה בצבע כתום עם שלושה פסים לבנים, ליד הפס האמצעי יש קו הפרדה שחור עבה אשר יוצר צורת אוכף. אפשר למצוא אותו בעיקר באוקיינוס השקט, האוקיינוס ההודי, מעל מערב אוסטרליה, מזרח אסיה ויפן.

כריש הפטיש (צילום: באדיבות המצפה התת ימי באילת)
כריש הפטיש | צילום: באדיבות המצפה התת ימי באילת

מטוס האייווקס של הים
פטישן כד-חרטם (Sphyrna Lewini) המוכר גם בשם העממי כריש פטיש הוא אחד הכרישים המרשימים ביותר, שחיים במים מלוחים באזורים טרופיים בכדור הארץ. זהו המין הנפוץ והמוכר ביותר מסוג פטישן, הכולל שמונה או תשעה מינים. עיניהם של כרישי הפטיש ממוקמות בקצה ראשם ועיניהם ממוקמות בקצה כל צד. מיקום זה מאפשר להם ראייה של 360 מעלות, להוציא נקודה אחת מעל אפם. צורת הפטיש של ראשם אינה מיועדת לתקיפה אלא להגדלת שטח אזור הראייה ושטח הפנים של חושים המסוגלים לזהות פעילות בעלי חיים אחרים בסביבתם.

דג הפנסון (צילום: באדיבות המצפה התת ימי באילת)
דג הפנסון | צילום: באדיבות המצפה התת ימי באילת

חוגגים את חיי הלילה גם בים
בלילה, כשמחשיך בשונית האלמוגים, בעלי חיים רבים מייצרים או מחזירים אור על ידי בקטריות מיוחדות אותן הם מיצרים. גם דג הפנסון מגדל מיליוני בקטריות זוהרות ומשתמש בהן כפנס תת ימי. הפנסון משתמש בפנסיו בעיקר כדי למצוא טרף המורכב בעיקר מפלנקטון וסרטנים קטנים, לבלבל את אויביו באמצעות סנוור וגם כדי ליצור קשר עם שאר דגי הפנסונים בלהקה ומחוץ לה.

התמנונה דינה (צילום: באדיבות המצפה התת ימי באילת)
התמנונה דינה | צילום: באדיבות המצפה התת ימי באילת

לא רק תינוקות אוכלים מבקבוק
התמנונאים, למי שלא יודע, הם בעלי חיים חכמים ביותר. תמנונאים (Octopoda) הם סדרה של רכיכות ימיות המשתייכות למחלקת הסילוניות. בעולם קיימים כ-300 מינים של תמנונאים המשתייכים למשפחות ולסוגים שונים הנפוצים בכל רחבי האוקיינוסים, ובייחוד באזורי שוניות אלמוגים ובמים רדודים. בטבע משתמשים התמנונאים במגוון רחב של פעולות כדי לתפוס את טרפם. בפארק המצפה התת ימי באילת התמנונה מקבלת את מזונה בתוך בקבוק סגור עם פקק ולומדת לפתוח את הבקבוק בעזרת זרועותיה על מנת לאכול. תהליך זה חיוני לחייה הבריאים.

סוסון ים  (צילום: באדיבות המצפה התת ימי באילת)
סוסון ים | צילום: באדיבות המצפה התת ימי באילת

כל אישה רוצה שבעלה יהיה בהריון
בניגוד לכל בעלי החיים הזכרים בטבע, סוסון הים (Hippocampus) הוא הדג הזכרי היחיד שנכנס להריון. סוסון הים הוא דג הנמנה עם משפחת האבובוניים, וסביבתם הטבעית הים היא אזורי צמחייה ימית. סוסוני ים נפוצים ליד חופים ובשוניות אלמוגים שבהם שורר אקלים טרופי או סובטרופי. הם נפוצים באוקיינוס השקט, באוקיינוס האטלנטי ובאוקיינוס ההודי ובשלוחותיו, כולל מפרץ אילת. בתחילת הרבייה לוקח הסוסון את הביציות מן הנקבה ומכניס אותן לתוך כיס מיוחד בתחתית בטנו, שם הוא מפרה את הביציות ושומר עליהן עד פקיעתן. מספר הביציות בכיס יכול לנוע בין 10 ל-300 ביצים.

המצפה התת ימי באילת (צילום: באדיבות המצפה התת ימי באילת)
המצפה התת ימי באילת | צילום: באדיבות המצפה התת ימי באילת

לא רק צוללנים מקצועיים יכולים לראות את החיים המרהיבים שנמצאים מתחת לפני המים. גם אורחי פארק המצפה התת ימי באילת יכולים ליהנות מהיופי המפואר של העולם התת ימי. המצפה ממוקם בלב שונית האלמוגים שבמפרץ אילת. ירידה במגדל לעומק של 6 מטר מעניקה לאורחים חוויה מדהימה ויחידה במינה, שבמסגרתה ניתן לצפות בדגים, אלמוגים, כרישים, חתולי וצבי ים וגם את כל הדגים שהוזכרו כאן.

>> רוצים לזכות בכרטיסים למצפה התת ימי? לחצו כאן

לרכישת כרטיסים למצפה התת ימי במחיר מיוחד לחץ כאן


>> מה זה הטירוף הזה? המלון היוקרתי בעולם
>> פסח ברגע האחרון בארץ: זה אפשרי