בשנה וחצי האחרונות הקורונה שינתה לא מעט דברים, כשאחד הבולטים שבהם הוא תיירות הפנים שפרחה בזמן שטיסות בינלאומיות לא היו אפשריות או מאוד קשות בירוקרטית במרבית הזמן. כך, בזמן שיעדים שמאוד אהובים על הצעירים הישראלים אחרי הצבא או לפני הלימודים כמו אוסטרליה, הודו ודרום אמריקה, היו לא נגישים, ומרובם אף היו בתחילת המגפה טיסות חילוץ שהחזירו צעירים לארץ, שביל ישראל הפך ל"טיול הגדול" החדש.
אמנם לא קיימים מספרים רישמיים על כמות הצעירים שיצאו לטייל בשביל מאז החלה הקורונה, היות ואין שום רישום או מעקב מסודר אחרי מי שיוצא לטייל לאורך השביל, אך כל מי שדיברנו איתו בעבר צייר תמונה דומה: השביל היה מלא מתמיד. "הסתובבתי לא מעט על השביל וראיתי תנועה גדולה יותר מבכל שנה", אומר איציק בן דב, רכז סימון שבילים בחברה להגנת הטבע.
כעת, שנה וחצי אחרי שהמגיפה פרצה לחיינו, כשניתן להגיע לרוב מדינות העולם ללא בידוד וכולם למדו שצריך להתנהל לצד הנגיף, התופעה הכל כך ישראלית של "הטיול הגדול"/"הטיול הארוך"/"הטיול אחרי הצבא" מתחילה לחזור לעצמה, אך במתכונת קצת שונה ממה שהכרנו. "רואים חזרה בהיקף של 50 אחוז בטיולים ארוכים לעומת מה שהיה לפני הקורונה", אומרת ל-mako רונית סגל, מנכ"לית סוכנויות פספורטכארד-דיוידשילד. "הטיולים התקצרו מעט, בין 3 חודשים לחצי שנה בממוצע, ולא יותר מזה כפי שהיה בעבר."
שינוי נוסף עליו מצביעה סגל הוא ביעדים כמובן. "היעדים הנפוצים לטיולים היו בעבר לדרום אמריקה ולאסיה (הודו ויאטנם ותאילנד). כיום אחוז המטיילים לאסיה ירד כמעט לאפס ומי שטס בעבר לדרום אמריקה משנה כיוון למרכז אמריקה. רוב המדינות הן פנמה, קוסטה ריקה ומקסיקו. בנוסף, המון מטיילים ממשיכים גם לארה"ב."
>> כך נראית חופשה של ישראלים בקוסטה ריקה
בנוסף, הדר כרמל, מנהל חטיבת הנופש בקבוצת אמסלם טורס מציין ש"גם אירופה היא אפשרות לא רעה שחלק מהצעירים בוחרים בה כעת. זה כמובן לצד ארה"ב שהיא יעד רלוונטי ומוביל. גם תאילנד חזרה קצת לעיניינים. אמנם צריך להישאר בפוקט בהתחלה, אבל לצעירים זה בסדר כי הם פחות לחוצים מבחינת זמן ויכולים להרשות לעצמם את זה. אם מדרגים את יעדי הטיול החדשים של הצעירים: מקום ראשון נמצאת ארצות הברית לאחריה מרכז אמריקה, תאילנד מאז שקיצרו את הבידוד ואירופה."
החזרה לשיגרת הטיולים הגדולים החלה במרץ
אין ספק ש"הטיול הגדול" הוא חלק מהדי.אן.איי של הצעירים הישראלים ונראה שטיול ארוך ביעד רחוק הוא שלב חובה בתחנות החיים. כך, מיד כשמדינות רבות בעולם נפתחו מחדש עבור מחוסנים, העלייה בכמות הטיולים של הצעירים עלתה בהתאם.
אור לב, מנכ"ל MAGNUS איתור וחילוץ אומר ש"מחודש מרץ 2021, עם תחילת מבצע החיסונים עבור צעירים ועד היום, אנחנו רואים מגמה של חזרה לטיולים ארוכים. זה התחיל עם נסיעות למרכז אמריקה (לרוב קוסטה ריקה) שם ההגבלות היו יחסיות. רוב הצעירים סגרו יעד ראשון לנחיתה ואת המשך הטיול תכננו תוך כדי תנועה לפי מצב הקורונה."
הקפיצה הבאה בביקושים הגיעה בחודש יולי האחרון. "אנחנו רואים מגמה של מטיילים ישראלים שמתחילים להדרים מחדש לדרום אמריקה, בעיקר לפרו", אומר אור לב. "רק בחודש האחרון כבר ניהלנו מספר חילוצים במדינה על רקע של מחלת גבהים. מדיווחים לא רשמיים מדברים גם על אפשרות של פתיחה של ארגנטינה וצ'ילה למטיילים כבר במהלך החודש הקרוב, מה שצפוי להביא לגידול במספר המטיילים היוצאים מישראל, בטח כעת כשיש אפשרות של חיסון שלישי עבור כולם. לגבי המזרח - נפאל כרגע פתוחה למטיילים מחוסנים, עונת הטיולים ממש נפתחת בימים אלה וגם תאילנד נפתחה תחת הגבלות דומות."
טרנד ישן - אתגרים חדשים
ב-Magnus מציינים שגם בתקופת "השפל", כשלא היו כמעט טיסות, הם טיפלו בעיקר באירועים סביב סגירת גבולות ומעברים במרכז אמריקה ואירופה. מעבר לזה, גם בהיעדר של חילוצים קלאסיים מפסגה של הר, המחלקה הנפשית של MAGNUS התמודדה עם עשרות אירועים וחילוצים של מטיילים על רקע נפשי מסביב לעולם.
עם החזרה של הטיולים הארוכים, ההמלצה הכי חשובה למטיילים היא להבין שאם בעבר היה אפשר לתכנן טיול מההתחלה ועד הסוף, היום צריך להתכונן לטיול דינאמי. "אנחנו מציעים לעקוב אחר עדכונים רשמיים של המדינות השונות בדבר תחלואה ונהלים, לבדוק היטב את תנאי הביטול והשינוי של טיסות, לוודא כי ישנו ביטוח נסיעות כולל מקיף קורונה והרחבת איתור וחילוץ".
מנהלי קבוצת הפייסבוק מצילר - דרום אמריקה | מרכז אמריקה, שנותנת פלטפורמה לשאלות ועזרה למטיילים ישראלים, אומרים שגם כשהשמיים היו סגורים היו עשרות שהחליטו להישאר ביבשת בשיא הקורונה בשל עלויות שינוי הטיסה ורכישת כרטיסים חדשים במחירים גבוהים פי 3 מהרגיל, או כאלו שנשארו ביעדים והחליטו "להיתקע" בכוונה בעיירת חוף ולהמשיך להתנהל לפי ההנחיות באותן חודשים של שיא הקורונה. בקבוצה מציינים שהם עובדים יומם ולילה לעדכן את מגבלות הקורונה במדינות דרום ומרכז אמריקה כגון: סגרים, עוצר לילי, התנהלות להסתובב במרחב הציבורי, הנחיות של מדינות, הצהרות בריאות, דרישות כניסה לכל יעד והאם צריך בדיקות קורונה / תעודת מתחסן, בידוד ועוד.
רונית סגל, מנכ"לית סוכנויות פספורטכארד-דיוידשילד, מציינת אתגר נוסף איתו מתמודדים כרגע בחברות הביטוח לחו"ל: הבידודים מעבר לים. "חשוב לוודא שמטיילים רוכשים את הכיסוי למקיף קורונה. מכיוון שהם עוברים בין מדינות, ברוב המעברים שהם מבצעים הם נדרשים לבצע בדיקת קורונה, וגם אם הבנאדם הוא א-סימפטומטי לחלוטין הוא צריך להישאר באותה מדינה בלי שיש לו מקום ללון כי בדיוק יש סגר ביעד אחר."