לטיולי חושך ולילה יש לא מעט יתרונות, במיוחד בקיץ: השמש אינה קופחת והטמפרטורות נעימות, גם אתרים מוכרים נראים לפתע שונים בתכלית, ופתאום הכול פנוי יותר - הכבישים, כמובן, וגם האתרים עצמם. טיול לילה הוא הזדמנות מצוינת להתנער מהשגרה, לחרוג קצת ממנהגינו, ולהתוודע לעולמות אחרים שמתנהלים במקביל - עולמותיהם של חתולי רחוב, תנשמות וחתולי ביצה, של צללים ואור ירח על חמוקי סלע, של כוכבים הנעים במסלולם, וגם חיוך של ירח.
עם זאת, צריך להיות חכם ביום כדי להתארגן לטיול לילה: צריך לזכור שבלילה גם רבות יותר הסכנות. לא בכל מקום מומלץ לטייל בלילה. ישנם מקומות שבהם הכניסה בלילה אסורה, מחשש הפרעה לחיי הבר שבמקום, וישנם מקומות שבהם ההליכה בחשכה מסוכנת, ואחרים שמסוכנים מבחינה ביטחונית. כדי ללכת בצד הבטוח של הירח כדאי לבדוק את המסלול מראש. לצד טיולי הלילה יש מסלולים רבים המאפשרים שהייה באפלולית צוננת ואפילו לחה, גם בעיצומו של יום אוגוסט מעיק.
אור לגויים: פסטיבל אור בירושלים
בדיוק השבוע, בין ה-10 ל-16 בחודש, ייערך בירושלים לראשונה פסטיבל אור, כדוגמת פסטיבלי אור שהתקיימו בליון, בגלזגו ובליסבון. את האירוע יזמו הרשות לפיתוח ירושלים ועיריית ירושלים, בשיתוף משרד התיירות. תחת כיפת השמיים יוצבו במקומות שונים בעיר מיצגי אור ופסלי אור בשילוב עם מוזיקה ייחודית וצלילים.
בין האתרים המשתתפים בתערוכה/פסטיבל: כיכר ספרא, כיכר צה"ל, שער יפו, החפיר של מגדל דוד, גן הבונים, חצר קבר דוד, גן התקומה, מוזיאון חצר היישוב הישן, הקארדו הפתוח, הרובע ההרודיאני, כיכר בתי מחסה, מרכז דוידסון, עיר דוד, התצפית מהעופל, שער שכם, מערת צדקיהו, כיכר המוריסטאן ועוד.
כל האתרים הללו יוארו, יעוצבו ויקושטו במיצגי אור מרהיבים, וביניהם יוכל הציבור להסתובב באופן חופשי. האמנים-אדריכלים מירב איתן וגסטון צהר יציגו בגן הבונים את "גינת הלילה". הפרחים בגינה יחוברו לחווה סולארית שתיטען מאור השמש במהלך היום, וידגימו את החשיבות והיופי בשימוש באנרגיה חלופית, השומרת על הסביבה והמייצרת חלופה ועתיד לכדור הארץ. האמן גיל טייכמן יציג ברחבת שער יפו את עבודתו "משחק הקוביות", גן שכולו משחקים של אור ותנועה. האמן ניצן רפאלי יציג בחפיר של מגדל דוד את עבודתו "מכונת הלילה", פסל קינטי תלוי במרחב, שהתפיסה העיצובית שלו היא מחווה משעשעת לתנועה ולאור. האמן אמיר צובל יציג בגן הארכיאולוגי מרכז דוידסון את יצירתו "אש קרה" - פסל אור שעוצב בהשראת האסתטיקה של המדורה. לצד המראה, אופן התפעול של הפסל יחזיר את הצופה לימים שבהם היה צריך לעבוד על מנת להשיג תאורה; כדי להגביר את עוצמת האור יש לנשוף עליו ו"ללבות" אותה.
האירוע ממש מזמין להכיר את ירושלים גם בלילה - להלך בסמטאות האפלוליות שבהן ממשיכים להלך מתפללים הנחפזים בדרכם אל הכותל, להשקיף ממרומי גג קבר דוד על הצריחים הסובבים אותו, על החומות, מתחם הר הבית ומורד הקדרון.
רוב אתרי הפסטיבל יהיו פתוחים ללא תשלום, ולאחרים (מגדל דוד, מוזיאון הבית השרוף - בית קתרוס ושרשרת הדורות) תהיה כניסה מוזלת. לפרטים נוספים מומלץ לפנות אל אתר האינטרנט: www.lightinjerusalem.org.il
נטיפים ועטלפים: ירידה למערות
יש איזה אינסטינקט קמאי שמזהיר אותנו מפני כניסה אל פתח אפל, שאין אנו יודעים מה מצפה לנו מעבר לו. באופן טבעי אנחנו מפחדים מהחושך, ובמיוחד מהמעבר מאור לחושך. אבל כמו אלדין, אנחנו מגלים שבמערות מסתתר עושר גדול: נטיפים וזקיפים ומראות קסומים ממש. אחת המערות שכדאי לרדת בשבילן אל מתחת לאדמה היא מערת התאומים בנחל המערה.
על מערה זו נהגו ערביי המקום לספר סיפורי אימה על דרקון שחי בה ועל מבחני אומץ שנערכו בה, שאחדים מהמתמודדים בהם מצאו את מותם באורח מטופש ועצוב. זוהי מערה קרסטית ענקית, שבה כמה חללי ענק המופרדים זה מזה בקירות נטיפים וזקיפים. על תקרתה של המערה תלויים מאות עטלפים (רבים מהם נדירים ומוגנים, ולכן אסור בתכלית להפריע להם או להאיר עליהם). בירכתי המערה נמצא מעין קטן.
עוד מערה נגישה יחסית לקהל יש גם במרומי רכס אצבע שבכרמל. אגדה מספרת שכאן הייתה בעבר כוורת עצומה, אלא שענק אימתני תחב את ידו למעמקי ההר כדי לרדות דבש, וסיים בדחיקת אצבע בודדה אל הקצה. את הארובה שנוצרה כתוצאה מכך יראה רק מי שמביט בתקרת המערה.
איך מגיעים למערת התאומים: נוסעים בכביש 1, ירושלים-תל אביב, עד מחלף שער הגיא. פונים דרומה לכיוון בית שמש בכביש 38, עד הפנייה שמאלה לאזור התעשייה. ממשיכים ישר בכביש עד פנייה של דרך עפר שמאלה, לחניון המערב. אורך מסלול כ-2.5 קילומטרים).
איך מגיעים למערת רכס אצבע: מכביש החוף הישן מס' 4 פונים ימינה בצומת בית אורן, ומיד שוב ימינה, לחניון. מכאן מטפס שביל ברור אל המערה. הלוך וחזור: כקילומטר וחצי.
עמוק באדמה: נקבות ומערות
שוחרי המבוכים התת-קרקעיים מוזמנים לבקר במערכות מערות ומחילות חצובות ששפלת יהודה משופעת בהן. מערות ומעברים תת-קרקעיים שימשו כמחצבות, לאחסון, כבתי מלאכה, כבורות מים ולמסתור. המפונקים מוזמנים לבקר במערכות התת-קרקעיות בתל מרשה. כאן המעברים התת-קרקעיים מוסדרים, יש מדרגות נוחות, מעקה, שילוט ותאורה.מדהים לגלות שתחת גבעה תמימה למראה נמצאים חללים תת-קרקעיים כה גדולים.
במערכות הגדולות נכנסים מצד אחד וחוצים מבוך שלם (מואר ומשולט היטב) עד לצד שני. במקומות אחרים, כדוגמת תל גודד, חורבת לוזית וחורבת מדרס, ישנן מערכות מסתור מימי מרד בר-כוכבא. כאן אין תאורה, ומומלץ להצטייד בפנסים ובבגדים שעשויים להיקרע ולהתלכלך. יש להביא בחשבון שישנם קטעים שאותם ניתן לעשות בזחילה בלבד.
במקומות שונים בארץ יש נקבות שבהן, נוסף על העלטה והצינה הטבעית, יש גם מים לשכשך בהם. אלה הן נקבות המים הקדומות שהובילו מים ממעיינות נחבאים, והן תמיד מקומות משובחים לטיול ביום חם. הנקבה המוכרת מכול היא נקבת חזקיהו, הקרויה בטעות נקבת השילוח, בירושלים. אמה תת-קרקעית שבה אין מים, המהווה חלק ממערך אספקת המים הקדומה לירושלים נמצאת בסמוך לטיילת ארמון הנציב בירושלים. לפרטים לגבי ביקורים בשני האתרים: www.cityofdavid.org.il.
קטע נקבה ארוך ומוצף מים, המהווה חלק ממערך המים לקיסריה, נמצא בתחומי המועצה האזורית אלונה בשיפולי רמות מנשה. פרטים נוספים באתר האינטרנט: www.meykedem.com.
נקבה חדשה, שנפתחה לציבור רק לאחרונה, היא נקבת ביאר, בגוש עציון. מתאים לילדים מגיל 5 ומעלה (טל' 054-8166400, 054-5856282).
משחרים לטרף: לילה באגמון החולה
באגמון החולה, אחד מאתרי הטבע המרשימים בארץ, ייערכו בשבוע של יוני ובכל לילה במהלך החופש הגדול סיורים שונים, בהם סיור היוצא אל השמורה לאחר רדת החשכה כדי להתוודע לחיי הלילה הרוגשים סביב האגמון.
מראה השמורה בלילה נראה שונה לחלוטין מאשר ביום. במהלך הסיור ניתן להציץ אל חייהם של חתולי ביצות, חזירי בר, תנשמות, עטלפי פירות ושל אנפות לילה. הסיור, המלווה בהסברים של מדריך מנוסה, מתקיים בעגלת המסתור וכולל תצפית בגרמי השמיים. ובסיום - קומזיץ עם כיבוד קל על שפת הירדן.
לפרטים נוספים: www.agamon-hula.co.il. מומלץ להירשם מראש, טל' 04-6817137).
חופה של כוכבים: לילה מדברי
אחד האזורים היפים ביותר לבקר בהם בלילה הוא המדבר. הנוף החשוף, הבהיר יחסית, מחזיר היטב את אור הירח, ויחד עם ריצוד הצללים יוצר נוף מכושף. אחד המקומות היפים ביותר בלילה בהיר הוא המרחב שבין ניצנה ועזוז ובפרט חמוקי ניצנה, שבו תצורות הסלע החלביות נראות מכושפות ממש. מיעוט האורות במרחב מאפשר לראות את הכוכבים כפי שאברהם אבינו זכה לראות כשאלוהים הבטיח לו צאצאים ככוכבי השמיים.
איך מגיעים: מבאר שבע ממשיכים בנסיעה דרומה בכביש מספר 40 עד לצומת טללים. משם ממשיכים ישר בכביש 211 דרומה לניצנה (שילוט לניצנה, לקציעות, מעבר גבול מצרים). כעבור 39 קילומטרים (לאחר שתחלפו על-פני פניות שמאלה לקציעות ולשבטה וימינה לכמהין), נראה משמאלנו את כפר הנוער ניצנה, ומיד לאחריו פנייה שמאלה. ממשיכים עוד כחצי קילומטר, ופונים ימינה בכביש צר ומשובש בן שלושה קילומטרים לאתר. איל הירשפלד, תושב עזוז ובעל צימרי-אוטובוס מיוחדים, עורך גם סיורי מדבר באזור. טל' 052-5292715, www.exodia.co.il.
דיאלוג בחשכה: לגעת בחושך
אם עוד לא הספקתם להיחשף לתערוכת "דיאלוג בחשכה" במוזיאון הילדים בחולון, עשו זאת. שם מוצאים עלטה מוחלטת גם באור יום מלא. את הרעיון לתערוכה הגה ד"ר אנדריאס היינקה, שבמסגרת עבודתו כעיתונאי חנך עמית עיוור. היינקה הוקסם מעולמו העשיר של עמיתו, וחיפש דרך לשתף בקסם את אוכלוסיית הרואים. כך הקים תערוכות זהות בכמה מקומות בעולם. דיאלוג בחשכה הוא תערוכה יוצאת דופן, בעלת מסר חברתי וחוויה לחושים.
למעשה, זו תערוכה ללא מוצגים כלל. במהלך הסיור מובלים המבקרים על-ידי מדריכים דרך חללים חשוכים אך מעוצבים: רחוב, גן ציבורי, שוק ועוד. המטרה היא להסביר דרך התנסות אישית כי עולמם של העיוורים אינו דל ומוגבל, אלא פשוט שונה. התערוכה חושפת את המבקרים לעולם החושים העשיר הטמון בכל אחד ואחד מהם, ויוצרת מפגש נטול דעות קדומות בין אנשים עיוורים לבין אנשים רואים. מרתק!
לפרטים ולהזמנות, טל' 1599-58-58-58, www.d-in-dark.co.il .