לאחר לא מעט פרסומים על נחלים מזוהמים בצפון הארץ, בחרתי לנסוע לצפון ולחפש את הנחלים הנקיים שמתאימים לטיול מים מושלם, ללא חשש להיכנס ולטבול בהם. מצאתי נחלים מוצלים, בריכות קרירות ומערה אחת נסתרת שזורמים בה מים בכל ימות השנה. סמוך לכולם אפשר להקים אוהל ללינת השטח.

ארז דגן - טייל ויזם, הקים את אתר הטיולים "ארץ דגן", מוציא טיולי לוקיישנים למקומות נסתרים בארץ. להמלצות נוספות והזמנות ניתן ליצור קשר בפייסבוק ובאינסטגרם      

שימו לב! על מנת להתעדכן ברשימת הנחלים בהם נמצאו תוצאות המעידות על רמת זיהום גבוהה, היכנסו לאתר רשות הטבע והגנים

נחל עמוד

הנחל המוכר שמפתיע בכל ביקור מחדש. ראשיתו של הנחל בגליל העליון, משם הוא זורם לגליל התחתון ונשפך לכנרת סמוך לקיבוץ גינוסר. יש כמה דרכים לטייל בו, אך פה אפרט על הדרך הקצרה להגיע לבריכות, כי אני כבר יודע מה אתם אוהבים:

אחרי שחניתם בתוך שמורת נחל עמוד, תחפשו סימון שבילים אדום שיוביל אתכם בדרך חשופה לשמש עד למשטרת עין תינה - מבנה בטון שהוקם ע"י הבריטים שהגנו על מקורות המים של נחל עמוד.

מהמבנה, קחו שמאלה ותרדו במדרגות עד לצומת הנחלים עמוד-מירון, שם נובע מעיין עין יקים, הצמוד למבנה משאבות עתיק ששימש להולכה של מים לעיר צפת.

אל תתפתו לעצור בבריכת השכשוך הקטנה שם, אלא פנו ימינה ולכו ליד אמת המים, אחרי 2 דקות תגיעו לצומת שבילים חשובה שסימונה כחול-שחור.

ההמלצה שלי היא לפנות שמאלה בשחור ולהגיע לגשר שמתחתיו זורם הנחל לתוך מערת נטיפים מיוחדת שרוב המטילים מפספסים.

נחל עמוד (צילום: ארז דגן)
צילום: ארז דגן

נחל עמוד (צילום: איתי קדם)
צילום: איתי קדם

אם חיפשתם גן עדן, הגעתם למקום הנכון, יש פה הכל: מים זורמים בשפע, בריכות רדודות  או עמוקות, מפלים קטנים, מערת נטיפים והרבה פינות ישיבה בתוך המים ומחוץ להם. הדבר היחידי שחסר פה זה שמש, אבל אל תדאגו היא מחכה לכם בסוף.

לאחר שהתקררנו בבריכות, תחזרו לרכבים דרך המדרגות והשביל החשוף לשמש ממנו באנו. מי שמחפש מסלול ארוך יותר, יכול להגיע לבריכות השכווי של נחל עמוד לפי סימוני השבילים אדום, שחור ואז כחול (אורך כ-4 ק"מ מעגלי).

נחל עמוד (צילום: איתי קדם)
צילום: איתי קדם

דרכי הגעה ודגשים נוספים:

וויז - שמורת טבע נחל עמוד

אורך - 2 ק"מ (הלוך וחזור)

סימון שבילים - אדום ואז שחור

הכניסה בתשלום של 28 ש"ח למבוגר, חינם לבעלי מטמון.

יש במקום חניון לילה מסודר בעלות של 40 ש"ח לאדם כולל כניסה לשמורה.

יש להירשם באתר שמורת טבע נחל עמוד.

השמורה פתוחה בין 8:00-17:00, פרטים נוספים בטלפון 04-6999984.


נחל מירון

כנראה שעברתם לידו פעמים רבות ולא ידעתם שבמרחק דקות מכם זורם נחל יפהפה בכל ימות השנה. נחל מירון הוא ברובו נחל אכזב, אך לאורכו מספר מעיינות טבעיים עם מים צלולים שהופכים חלקים ממנו לנחל איתן, שבו זורמים מים בכל ימות השנה.

תוואי הנחל מתחיל בהר מירון ונשפך לנחל עמוד שנמצא כמה ק"מ תחתיו. המעיין שאני רוצה להכיר לכם נקרא עין אוראי, היוצא מצינור מים וממלא את הבריכות בנחל בכל ימות השנה.

נחל מירון (צילום: נדב פולק)
צילום: נדב פולק

נחל מירון (צילום: נדב פולק)
צילום: נדב פולק

סיפור דרך

אחרי שחניתם בחניון הפיתול דרומית למירון, תרדו לנחל ותפנו שמאלה בסימון שבילים שחור, שיוביל אתכם במנהרה מתחת לכביש.

עכשיו אתם בנחל מירון ותוך דקות תשמעו את המים זורמים מתוך צינור של מקורות המזרים מים לנחל בכל ימות השנה.

בחלק הזה שבנחל ישנן 3 בריכות קטנות. אנחנו בדקנו את כולן ובחרנו את הטובה ביותר, המזרחית מבניהן, שנמצאת ליד רחבה גדולה.

לא משנה באיזו מהן תבחרו לטבול, תהנו מפינות טבע קרירות בהן סבך עצים ובוסתני פרי האופיינים לגליל העליון. 

הר מירון נחל עמוד  (צילום: שרית פלצ'י מיארה)
צילום: שרית פלצ'י מיארה

דרכי הגעה ודגשים נוספים:

וויז - חניון הפיתול (ליד מירון)

מרחק מהרכב - 500 מטרים (10 דקות הליכה)

סימון שבילים - שחור


נחל כזיב

לא הרבה יודעים שניתן להגיע לנחל כזיב דרך פארק גורן ובכך לקצר משמעותית את ההגעה לבריכות המים הקרירות שבו. נחל כזיב זורם בכל ימות השנה הודות למקורות המים הרבים שיש לו, הכוללים את עין זיו, עין תמיר וכמובן עין חרדלית.

הנחל מתחיל בהר מירון ומסתיים בים התיכון מצפון לכפר הנופש אכזיב. סביבת הנחל היא שמורת טבע בה שוכנים מבצר מונפורט ומבנים צלבנים נוספים שניתן לראות בנחל.

נחל כזיב (צילום: ארז דגן)
צילום: ארז דגן

נחל כזיב (צילום: איתי קדם)
צילום: איתי קדם

סיפור דרך

יש כמה דרכים להגיע לבריכות השוות של הנחל ואני אמליץ על שתיים מהן:

  1. מסלול בדרגת קושי קל-בינוני, חצי שעה הגעה למים, 2-3 ק"מ.

    סימון שבילים: אדום-ירוק וחוזרים באותה דרך

    הטיול מתחיל בקצה המזרחי של פארק גורן, סמוך לתצפית על מבצר מונפורט. משם יורדים בסימון האדום עד לנחל ולבריכות הרדודות שבו. כשתגיעו לנחל תוכלו לבחור ללכת בתוך המים לבריכות הרדודות או ללכת בשביל היבש. הנחל קסום, מוצל, מלא במים זורמים. כשימאס לכם, תסתובבו חזרה ותטפסו לפארק גורן חזרה לרכב.
  2. מסלול בינוני-קשה של חצי יום כולל עליה מאתגרת, כ-6 ק"מ.

    סימון שבילים אדום-ירוק-כחול. יש להשאיר רכב נוסף בחניון הזיתים (וויז-חניון הזיתים, מחוז צפון).

    לאחר שירדתם למטה בסימון שבילים אדום, תעצרו למנוחה רטובה בתחילת הנחל, אך זכרו שהשיא עוד לפניכם. בנחל פנו שמאלה (מזרחה) בסימון שבילים ירוק וככל שתמשיכו ללכת בו, תיחשפו לבריכות גדולות ומזמינות הרבה יותר, כמו למשל בריכת הנקיק שרבים מצליחים לפספס, כי היא נמצאת מתחת לשביל הגישה, ליד מצוק קטן. 

    כשתראו פניה חדה שמאלה בדרך שלכם תחפשו אותה בצד ימין ליד אזור מסולע במיוחד. הקטע הזה בנחל כזיב הוא לא המוני, כי רק משוגעים כמוכם מבינים (או עדיין לא מבינים) שיש עליה רצינית בהמשך.
    אחרי שעצרנו ושחינו איפה שרצינו, נמשיך ללכת על השביל הירוק עד שנגיע לשלט "עין טמיר". אתם תזהו בריכת גן עדן ושלט האוסר להיכנס למערה הארוכה של המעיין מחשש להתמוטטות. משמאל לשלט עין טמיר, יש שביל 4X4. תלכו עליו ואחרי עשרות מטרים תראו פניה שמאלה לסימון שבילים כחול- לא לפספס כי זו היציאה שלכם הביתה.

    אורך הטיפוס הוא כמעט קילומטר ומכיון וזו עליה משמעותית יש לעצור במקומות מוצלים בדרך או לעשות את זה רצוף וקשוח, איך שמתאים לכם. אני יכול לספר שכשאנחנו עשינו את המסלול הזה, היינו 2 משפחות עם ילדים בגילאי 5-11 שטיפסו את העליה ללא הפסקה והשאירו אבק למבוגרים מאחור.  אולי הם עשו את זה מהר כי למעלה חיכה להם אוטו גלידה.

    בסוף העליה ליד חניון הזיתים, יש תצפית מושלמת על הנחל ועל החורש הטבעי שמחבק את הנחל מכל כיוון.
    נחל כזיב (צילום: ארז דגן)
    צילום: ארז דגן

דרכי הגעה ודגשים נוספים

וויז - פארק גורן

נקודת התחלה - תצפית על מבצר מונפורט

נקודת סיום - תצפית על המונפורט או בחניון הזיתים אם דאגתם לחנות שם את הרכב השני.

מומלץ ללכת עם סנדלים להליכה במים או נעלי הליכה לטיולים (לא נעלי ספורט מחשש להחלקה).

 

ארז דגן - טייל ויזם, הקים את אתר הטיולים "ארץ דגן", מוציא טיולי לוקיישנים למקומות נסתרים בארץ. להמלצות נוספות והזמנות ניתן ליצור קשר בפייסבוק ובאינסטגרם