בחודש האחרון, חלפו על פנינו כמה מערכות גשם רציניות, שיטפונות והצפות וכמויות גדולות של מים, שחלקם זרמו אל הנחלים והים, חלקם נספגו בשדות וחלקם נאגרו במאגרים הגדולים בישראל.
מאגרי המים במדינת ישראל חשובים מאוד לחקלאות, לאגירת מי הגשמים שיורדים ושימוש בהם בעונת הקיץ ועונות שחונות יותר. בנוסף, הם מהווים גם מקור יפהפה לטיולים, לציפורים ובעלי חיים, תצפיות ורגעים קסומים בפינות טבע מיוחדות ונוחות להגעה.
קחו מגפיים ובגדים להחלפה, פק"ל קפה, משהו טעים וצאו לטייל באחת מהנקדות הבאות רגע לפני שנכנסים לסגר.
מאגר בנטל (מרום גולן)
רמת הגולן היא רמה בזלתית, הנמצאת בגובה של כ-400-1000 מטרים מעל פני הים, כאשר קו פרשת המים בגולן תואם את קו התילים הגעשיים ועובר במזרח רמת הגולן. נתונים אלו מובילים לכך שמרבית מי הגשמים היורדים בגולן זורמים לכנרת ונהר הירדן.
מטרת הקמת המאגרים בגולן הייתה, לייצר מקורות מים לחקלאות, במקום לשאוב מים מהכנרת ולשנע אותם לגובה – לרמת הגולן. כמן כן, הקרקע החרסיתית בין אדמת הבזלת פחות מחלחלת, מה שמאפשר אטימה טובה יותר ואגירה איכותית יותר של מי הגשמים. בשנים גשומות, כאשר המאגרים מוצפים, עודפי המים זורמים דרך הנחלים לכנרת ובכך לא "מתבזבזים" מי הגשמים. וכמובן שאנחנו זוכים למסלולים מרהיבים שוצפי מים.
מאגר בנטל הינו אחד מהמאגרים הגדולים והיפים ברמת הגולן, בעונת הסתיו תוכלו להגיע ולראות מרבדים על מרבדים של סתווניות בשבילי ההליכה סביב המאגר, הפרחים קטנים מאוד, אנא לכו בזהירות ותיהנו מיופיים. למי שמעוניין, ניתן לטייל בשביל מעגלי סביב המאגר, הליכה קלילה עם תצפיות משגעות אל הנוף וטורבינות הרוח וסוד קטן קטן, לפעמים (בלי להתחייב) מוזרמים בצינור בתחילת המאגר מים חמים ויוצרים ג'קוזי טבעי. ישנן בריכות קטנות המתאימות למספר קטן של אנשים ויש האומרים שאם תגיעו בשעות הבוקר, תוכלו ליהנות "ממעיין חם" בנוף אלפיני קר ואם הרמה מושלגת, אז בכלל זכיתם בפיס. הקסם שבדבר, שאין לדעת מתי בדיוק יוזרמו המים החמים, כך שממליצה מראש לא להבטיח לילדים או לנסוע במיוחד בשביל זה, שימו בגדי ים בתיק , מגבות ובגדי החלפה ברכב ותהיו ספונטניים. במידה והצלחתם במשימה, שבו תחת מי הצינורות (אחד חם, אחד קר) ותיהנו מערוץ החיים הטובים בישראל.
למשקיענים: תוכלו גם להתחיל מסלול טיול בהר בנטל (כולל מורשת קרב, מוצב ותצפיות על רמת הגולן) ולרדת ברגל אל המאגר. רק תדאגו להקפצת רכבים, או למישהו שיאסוף אתכם בסוף המסלול.
משהו לנשנש: בית קפה "אפרתה" בקיבוץ מרום גולן , "הטובים של שפרה" ארוחות שף והיום עקב הקורונה מציעה טייק אווי וסלסלות ארוחה ופיצהל'ה – פיצרייה בקיבוץ.
מאגר עורבים (רמת הגולן)
מאגר נוסף ברמת הגולן, השוכן אף הוא בצפון הרמה, סמוך לצומת האמיר (צומת וואסט), מפורסם בזכות הזרמת מים חמים, הנשאבים ליד קיבוץ שמיר ומוזרמים בצינור אל המאגר. כדאי לדעת, כפי שהזכרתי גם קודם, כי אין שעות וימים קבועים להזרמת המים החמים והפעילות השווה הזו, תלויה בהחלטות של חברת "מי גולן". כך ששוב, יש לקחת בחשבון שייתכן ותגיעו למאגר מים מקסים אבל באותו הזמן לא יוזרמו מים חמים ואף אחד לא הולך לטבול במים קפואים.
בימי החורף הקרים והמושלגים, אם תזכו לשבת בתוך בריכת המים החמים, עם כוס יין צונן תוכלו להרגיש לרגע באיסלנד, או בחבל ארץ לא נודע ומיוחד. טמפרטורת המים יכולה להגיע ל 35-40 מעלות, כך שמומלץ להיכנס בזהירות למים עד שמתרגלים וכמובן שמרו על עצמכם וזכרו כי האחריות היא עליכם בלבד, גם לגבי טביעה, החלקה, בעיות שנובעות כתוצאה מחום המים וכיוצא בזה.
למשקיענים: אפשר גם לקפוץ לפארק עורבים, הממוקם מצפון לצומת האמיר (צומת וואסט), תוכלו למצוא בו גן פסלים, שביל הליכה מונגש, ארמון מתקופת המנדט ומעיינות קטנים. בימים שלא קפוא, ניתן לעשות שם עצירה לפיקניק.
נחל עורבים כרגע לא פתוח לטיולים בהנחיית רשות הטבע והגנים, במידה ויפתח זהו מסלול קסום בעיקר בימות החורף לאחר הגשם. (זהירות מהחלקה).
משהו לנשנש: מסעדת המבורגר בצומת וואסט – מומלץ להתקשר ולוודא מה פתוח ובאיזה אופן.
מאגר גלעד – מפלי נחל רז (רמות מנשה)
רמות מנשה, אחד האזורים הירוקים והיפים בעיקר בימות החורף, כולל גבעת הרקפות שנמצאת בסמיכות למאגר ופורחת במלוא תפארתה בינואר ופברואר (תלוי כמובן במזג האוויר). לטיול במאגר גלעד הרומנטי והקסום, יש לנסוע לכיוון גבעת הרקפות, קיבוץ דליה ולהיכנס לדרך עפר שמובילה לעבר המאגר – נחל תנינים – מפלי נחל רז.
הטיול הרגלי ייקח אתכם במרחבים ירוקים לאורך הנחל, עם צורך לחצות אותו בנקודה או שתיים, בין פריחה משגעת של פרחי חורף ועד ההליכה למפלי נחל רז (הזרימה משתנה כמובן על פי כמויות הגשמים ועל פי הזמן בו הגעתם לבקר).
למשקיענים: תוכלו לטייל גם בגבעת הרקפות בגלעד בזמן הפריחה, או לצאת למסלול ארוך יותר לא רחוק משם (רמות מנשה) למעיין האולמוסים. יש לקחת בחשבון שדרך ההגעה עם הרכב היא מעט משובשת ולאחר גשמים יש הרבה מאוד בוץ ולא בטוח שהדרך תהייה עבירה.
משהו לנשנש: בדרך כלל יש בכניסה למסלולים לכיוון המאגר וגבעת הרקפות עגלות לממכר מזון, גלידה וקפה. תוכלו גם להמשיך ליקנעם בהתאם לשעות הפתיחה, לאיסוף אוכל בטייק אווי, או גלידה לג'נדה משובחת במתחם G יקנעם.
בריכות הדגים גן שמואל, תל זרור ושמורת ברכת זיתא (חדרה)
הטיול באזור חדרה, המתחיל בשכונת בית אליעזר, מחזיר אותנו לטבע בראשית, תוכלו לעשות את חלקו ברכב וחלקו ברגל בשמורת הטבע הבתולית והיפה, סביב בריכות הדגים ומאגרי המים. ניתן להגיע עם הרכב עד תל זרור, ממנו לעלות לתצפית מרהיבה על כל האזור ועל בריכות הדגים הסמוכות, בהן ניתן לראות בשעות מסוימות שפע של ציפורים (שקנאים, אנפות, חסידות ועוד).
אין שעה מדויקת, אבל מומלץ להגיע בכל מקרה עם סבלנות, משקפת ומצלמה. אם תרצו ללכת ברגל, תוכלו לטייל בכל שמורת זיתא (שמורת טבע קטנה בשטח של 47 דונם בלבד, השומרת היטב על בית הגידול הבראשיתי), רק שימו לב שישנן הרבה מאוד שלוליות חורף והאזור בימי החורף יכול להיות מוצף ובוצי מאוד, סביר להניח שגם לא יהיה עביר לרכב רגיל. השמורה עצמה השתמרה כמו בימי בראשית וזהו סוד קסמה והייחוד שלה, על הצמחייה שבה ובעלי החיים. שימו לב לנסוע רק בתוואי המסומן.
למשקיענים: בואו עם אופניים. דרך נוחה מאוד להסתובב בשמורה, בתל ובין בריכות הדגים ומאגרי המים של הקיבוצים באזור.
משהו לנשנש: יש מסעדה ומאפייה בצומת מחנה 80, יש את מתחם גן שמואל ואת מתחם עין שמר. נכון להיום המסעדות פתוחות לטייק אווי על פי תקנות הקורונה, אבל ניתן להגיע ולאסוף, מומלץ כמובן להתקשר ולהזמין מראש.
מאגר משמר השרון ומצפור ויקר (עמק החפר)
מאגר משמר השרון, הוא אחד מהמאגרים שבנתה קרן קיימת לישראל בעמק חפר. מאגר זה קולט את מי השיטפונות וההצפות מנחל אלכסנדר ואוגר מים, גם לטובת מאגרים אחרים בעמק. המאגר ממוקם על יד נחל אלכסנדר וניתן לחצות על גשר ברזל את הנחל ולהגיע למאגר ולמצפור ויקר, הידוע כנקודת תצפית מרשימה במיוחד על אוכלוסיית השקנאים, קורמורנים, אנפות, שחפים ועוד.
מצפור ויקר ואגמון החולה בצפון, מהווים את הנקודות המרכזיות לשקנאי המצוי, אשר מחפש מקורות מזון בעת נדידתו ועל כן, החליטו ברשות הטבע והגנים ואגף הדייג של משרד החקלאות, על פתרון שהינו חיוני גם לשקנאים וגם לחקלאים, הבאת דגים למאגר לטובת מאכל לשקנאים ולא למכירה. נקודת האכלה זו מאפשרת לאוכלוסיית השקנאים להתחזק ולצאת למסע לארצות החום, או להישאר ב"מלון חמישה כוכבים" בישראל.
למשקיענים: תוכלו לקפוץ גם לביקור באגמון עמק חפר, ליד קיבוץ עין החורש (שפע של ציפורים בבריכות הדגים של הקיבוץ), או לצאת למסלול בנחל אלכסנדר, או בבריכת יער חדרה.
משהו לנשנש: כדאי לבדוק תמיד מה פתוח, אבל יש אופציות לבית קפה-מסעדה בקיבוץ העוגן "גרציא", במתחם של משמר השרון (מוזס, פיצה, מקדונלדס, חנות טבע ועוד).