צימרים יוש, צימר נוף שומרון, קרדיט אלנתן גוטווירט (צילום: אלנתן גוטווירט)
התיירות משגשת. צימר "נוף שומרון" | צילום: אלנתן גוטווירט
שנת 2000. האינתיפאדה השנייה בעיצומה. כבישי השומרון בוערים, חוליות מחבלים חודרות לשטחי ישראל, מבצעות פיגועי התאבדות ויורות לעבר כלי רכב שעושים את דרכם ליישובי השומרון וירושלים. 13 שנה אחרי, הנס הלא ייאמן התרחש: התיירות בשומרון משגשגת, מסעדות, בתי קפה, פאבים, צימרים ובתי הארחה נפתחים ועשרות אלפי מטיילים, כך מציינים במחלקת התיירות במועצה האזורית, פושטים מידי שבוע על הישובים ומטיילים באתרים תנכיים במעיינות ונחלים מרהיבים ביופיים.

"מה שקרה בשנתיים האחרונות בשומרון זה דבר מדהים", טוען מנהל מחלקת התיירות במועצה אזורית שומרון, נתי ישראלי. "עם ישראל גילה פתאום את השומרון ומגיע לפה באלפיו. התיירות פה פורחת, הביקוש אדיר. ההסבר היחיד שיש לי זה שהשומרון  קרוב מאוד לתל אביב ולירושלים, ויש פה נופים ואתרים שלא מוצאים בשום מקום אחר בארץ".

הפאב הראשון בשומרון

עד לפני כמה שנים השומרון היה שם נרדף להתנחלויות, מאחזים, נוער גבעות, 'תג מחיר', קרוואנים, דתיים לאומיים ורבנים בעלי דעות קיצוניות. היום חל מהפך דמוגרפי. 54 אחוז מכלל תושבי השומרון הם חילונים ו-46 אחוז דתיים. בשבוע שעבר הייתה סיבה למסיבה, כשהפאב הראשון בשטחי מועצת שומרון נפתח בישוב מגדלים. שני בני המקום, שגיא גפן ורז חממי, שהקימו את הפאב מבטיחים מסיבות, ערבי קריוקי וזמרים שיגיעו להופיע במקום כדי למשוך אליו את הצעירים מהסביבה וגם וממרכז הארץ.

"הסיבה למהפך הדמוגרפי נובע מהעלייה באיכות החיים, מצוקת הדיור במרכז הארץ והקרבה של השומרון למרכז הארץ", טעון ראש מועצת שומרון, גרשון מסיקה. "יש פה תיאטרון, מרכזי קניות, וחינוך טוב שגרמו שהפכו את השומרון למקום אטרקטיבי עבור משפחות חילוניות שאינן באו לכאן על רקע אידאולוגי".

גם משרד התיירות רואה חשיבות רבה בפיתוח המוצר התיירותי בשומרון - שישמש הן לתיירות נכנסת והן לתיירות פנים. כחלק מפיתוח המרחב הייחודי הזה, העמיד המשרד יועץ שיווק ייעודי שיבנה תכנית אסטרטגית בת ארבע שנים. בנוסף, מיזמים חדשים כמו יקבים, מרכזי מבקרים, יחידות אירוח, רכבי שטח, מסעדות, שבילי אופניים, ועוד. המשרד מציין כי בחג סוכות האחרון הגיעו כ-50 אלף מטיילים לאזור בשלושה ימי פעילות.

"הלקוחות שלנו ממש לא מפחדים מכל הסטיגמות על השומרון", טוענת עינב בר-און, שהיא ובעלה הקימו את הצימרים 'בקתות נוף שומרון'. "רמת הגולן, הגליל והנגב יחסית רחוקים למטיילים ועד שהם מגיעים אליהם הם כבר עייפים, יכול להיות שהרבה אנשים מחפשים גם מקומות חדשים והגיעו לשומרון וחוזרים לפה שוב ושוב. ספר האורחים שלנו מלא בתודות של מבקרים. אין ספק שהשקט השורר באזור, הנופים והאתרים המרהיבים גורמים לעם ישראל להגיע גם אלינו".

מי שיגיע לצימר של משפחת בר-און בישוב אלון מורה יוכל לקבל טיול של שעה וחצי מהבעל שלומי, מדריך טיולים, וליהנות ממטעמי השוקולד, הלחם והעוגיות שאופה עינב, קונדיטורית במקצועה. הם ייהנו גם מסדנאות שוקולד, קדרות, קרמיקה, תכשיטנות ועוד.

"אנחנו עושים הכול כדי להנעים את זמנו למי שבא אלינו. המטרה שלנו שייהנה מהנופים, מהשקט, מהאווירה וגם שיכיר את השומרון", הסבירה בראון, "צריך לתת גם קרדיט למועצה שהשקיעה ומשדרגת את נושא התיירות באזור ומקדמת אותו כדי להביא לפה עוד ועוד מטיילים".

צימרים יוש, צימר נוף מנשה 3
מחירים שווים לכל נפש וארוחות בוקר. צימר נוף מנשה

"הביקוש אדיר בחגים, יש מחסור בצימרים באזור"

לפי נתוני משרד התיירות, בהר הברכה קיים כפר נופש ובו כ-30 חדרי אירוח, ב'שבי שומרון' קיימים כ-20 חדרי אירוח וכן מאהל המיועד ללינה, וכ-20 חדרי אירוח נוספים קיימים באלון מורה במדרשת "חלקת השדה". מעבר לכך, 3 צימרים קיימים באזור - רובם הוקמו במהלך השנה האחרונה. לאור הביקוש הרב אמורים להיפתח בשנה הקרובה עוד כמה נוספים.

ד"ר דוד שנאור, מרצה לתנ"ך מהישוב טל מנשה, הממוקם בצפון השומרון פתח בשנה האחרונה את צימר 'נוף מנשה'. "אתה יודע מה מדהים? שאלינו מגיעים מכל שכבות האוכלוסייה - חילונים, דתיים, ימנים, שמאלנים, קיבוצניקים ומושבניקים", טוען שנאור. "השומרון חוצה מגזרים. אין פה עניין של אידאולוגיה, אנשים אוהבים את הנופים, מתחברים לסיפורי התנ"ך ונהנים מאווירה של שקט פסטורלי".

אגב, בצימר של ד"ר שנאור לא תמצאו מכשירי טלוויזיה בחדרים. "אני חושב שזוגות שמגיעים לטייל מעדיפים שקט והנאה ואם הם רוצים לצפות בטלוויזיה הם יכולים לעשות את זה בבית", הוא אומר. "פה זה נופש נטו, ולרבים מאלה שמגיעים אלינו לא חשוב שאין טלוויזיה. מה שחשוב להם זה הנוף והשקט". מי שיגיע לצימר של ד"ר שנאור יקבל חוברת טיולים מרהיבה וכן טיול באזור.

תמר ניר-צבי ובעלה עו"ד דורון הקימו יחד את הצימר 'הצריף של תמרי' במאחז 'חוות יאיר'. הם גם היו הראשונים להקים בית קפה שפועל כבר כשמונה שנים בימי שישי, וזוכה להצלחה גדולה. "יש מחסור בצימרים באזור. תתפלא, אבל יש ביקוש אדיר בתקופות הקיץ והחגים, ואין לנו צימרים עבור כל הפונים", טוענת ניר-צבי. "תחום הצימרים פה יחסית חדש ולאט לאט הוא מתפתח, אבל חשוב להדגיש שיש פה צימרים מאוד יוקרתיים ואיכותיים - במחיר ששווה לכל נפש".

בני הזוג ניר-צבי הקימו את הצימרים, כמו שאר בעלי יחידות הנופש באזור, מתוך ראייה אידאולוגית ורצון להפריח את השומרון. ובשנה האחרונה, כמה תושבים נוספים החלו לבנות צימרים חדשים כדי לעמוד בגל הביקושים של המבקרים.

"יש לנו פה הכל", מציינת גלית דאסה, בעלת צימר ברכס איתמר. "מסעדות, בתי קפה, מרכזי קניות, אווירה כמו בחו"ל. אצלנו יש וילה גדולה עם 22 חדרים שיש קבוצות של חסידים ומטיילים ששוכרים אותה ויש זוג ששוכר את כל הווילה".

הצריף של תמרי, צימרים יוש, קרדיט דורון ותמר ניר צבי  (צילום: דורון ותמר ניר צבי )
"יש מחסור בצימרים באזור". הצריף של תמרי | צילום: דורון ותמר ניר צבי

450 שקל ללילה

מעבר לנוף המרהיב, ולמרחק מהציוויליזציה, יתרון נוסף של הצימרים בשומרון הוא המחירים הזולים שלהם, שזולים בכ-50 אחוז ממחירי הצימרים בשאר המקומות בארץ.  ואם אתם בוחרים ללכת התענוג, כדאי שתדעו שחלק מהצימרים ממוקמים בישובים דתיים שנאסר לנסוע בתוכם בשבתות או לעשות מנגלים.

* צימר 'בקתות נוף שומרון'

מחיר: באמצע השבוע 450 שקל. בסופ"ש 550 שקל. ארוחת בוקר מעשי ידיה של עינב בראון בתוספת של 120 שקל. תוספת לכל ילד: 50 שקל. בקיץ המחיר לאמצע השבוע 550 שקל, בסופ"ש 700 שקל.

מיטה, צימר נוף שומרון, קרדיט אלנתן גוטווירט (צילום: אלנתן גוטווירט)
"הלקוחות שלנו ממש לא מפחדים מכל הסטיגמות על השומרון" | צילום: אלנתן גוטווירט

 * צימר 'נוף מנשה'

מחיר: באמצע השבוע 400 שקל. בסופ"ש 500 שקל. בקיץ המחיר לאמצע השבוע 450 שקל, ובסופ"ש 550 שקל.

צימרים יוש, נוף מנשה
"מגיעים אלינו מכל שכבות האוכלוסייה". צימר נוף מנשה

צימר משפחת דאסה

מדובר בוילה בת 22 מיטות הממוקמת בהר גדעון-רכס איתמר.
מחיר: עבור כל חדר ישלם כל אחד מהקבוצה 100 שקל. עבור השכרת כל הווילה- 500 שקל ללילה. המחירים זהים בסופ"ש ובאמצע השבוע.

* הצריף של תמרי

מחיר: לאמצע השבוע 600 שקל. לסופ"ש 700 שקל. במקום יש שני צימרים גדולים, המיועדים לזוגות ולמשפחות.

צימרים איוש, קרדיט דורון ותמר ניר צבי בריכה, הצריף של תמרי (צילום: דורון ותמר ניר צבי)
700 שקל לסופ"ש. הצריף של תמרי | צילום: דורון ותמר ניר צבי

* בכל הצימרים תוכלו לקבל הנחות במחירים: תלוי בחגים או בעונות ובמספר הלילות שתבקשו להישאר במקום

>> אין כניסה לילדים: הצימרים הכי רומנטיים