בין נופי הירח, חמוקי החול והסלע, השבילים המתפתלים והמושבים החקלאים הוותיקים, מציעה הערבה ים של שקט, לטבוע בו ולהשכיח לרגע את הסערות שבחוץ, גם לכם בא לברוח, ולו לרגע, לסוף העולם? לשים את השגרה על הולד ולקפוץ ליקום מקביל שיש בו אוויר לנשמה?

אופציה אולטימטיבית לימים אלה נמצאת בערבה התיכונה, חבל ארץ בעל סגולות ריפוי מעצם הריחוק והניתוק, שמצליח להשכיח מהלב את הכאב ולהחזיר מעט דופק סדיר בתוך הכאוס. שלוות הערבה מציעה טיים זון משלה, ואם תצליחו להתמזג בקצב ולזרום, תעשירו את הגוף והנפש בשלל יסודות חיוניים.

> אי של שפיות: טיול התאווררות באזור מטה יהודה

חיים בבועה: כך הפך שדה בוקר לאחד המקומות הבטוחים בארץ

> הכרמל הוא מקום מושלם לברוח אליו עכשיו

זה לא סוד שהחורף הוא עונת השיא בערבה, ימים בהירים ונעימים, שכמו נתלשו מלוח התחזית הארצית הממוצעת והם כר מושלם לטיולים ברגל. אם במקרה מגיע גשם, הוא הופך כהרף עין לאטרקציית שיטפון מטורפת, כך שבשני המקרים יש בונוס. בין לבין זו הזדמנות לפגוש את אנשי התיירות בערבה, שעסקיהם חוו שיתוק במשך שבועות והם משוועים למבקרים.

מיצג דגלים (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר

חוות בין השיטין בחצבה מיישמת ערכי חקלאות, חינוך, טיפול ותיירות במסגרת עמותת 'רוח ערבה'. מאז הוקמה לפני כשבע שנים, עברו בה אלפי מבקרים שקיבלו הצצה לעולם החקלאות בערבה וקבוצות חינוכיות/טיפוליות מסייעות בתחזוקתה. החווה שוכנת בבית רשת גדול המשתרע על פני שבעה דונם, בהם גדלים ירקות מכל הסוגים, ובאמצעות סיורים מודרכים, מעבירים את הקסם החקלאי של הערבה שהופך את המדבר לירוק. החקלאות בערבה היא נס, בזכות השילוב של המוח היהודי עם חדשנות, תעוזה וטכנולוגיה. בין חלקות הכרוב, הקולורבי, עלי הפטרוזיליה והתרד, לומדים על הגידולים השונים, טועמים עגבניות שרי, מבינים שפלפל ירוק צריך להבשיל ושחצילים גדלים לגובה כדי להגיע לאור. במשך שעה מתגלה עולם חקלאי מסקרן, ואם יתחשק לכם לקחת מזה הביתה, ניתן לרכוש מהתוצרת במקום (27 שקלים, ימים א'-ו' בתיאום:052-21816656).

בימי שישי זורח בחווה קסם קולינרי. עמית פבר ובן זוגה מציבים עגלת קפה המגישה ארוחות בוקר קלילות, על טהרת ירקות החווה. למשפחת פבר קייטרינג במושב, ועל אף שעמית עוסקת באדריכלות בתל אביב, היא מגיעה מדי סופ"ש ומאכילה את האורחים באהבה. ההיצע מצד אחד פשוט אך טעים להפליא ונעשה במקום מחומרי גלם טריים ומשובחים: ברוסקטה עם קונפי עגבניות שרי ממיסה, סלטים טריים שמתפצחים בפה, כריכים עמוסי כל טוב, קישים וקפה משובח, הכל אסתטי ובמחירים הוגנים. חלק מהקינוחים היא מכינה במו ידיה, אל תוותרו על המתוק והמושחת (8:30-13:00).

בין השיטין (צילום: אורלי גנוסר)
חוות בין השיטין | צילום: אורלי גנוסר

עגלת הקפה (צילום: אורלי גנוסר)
עגלת הקפה | צילום: אורלי גנוסר

כאזור שמתבסס על טהרת החקלאות, אפשר לפגוש את התוצרת המגוונת ביקב מואה בצופר. מה הקשר אתם שואלים? כנראה שזר לא יבין את הדינמיקה המושבניקית וההסבר מחמם לב. צביה ויהודה פרידמן, חקלאים כמו כולם, רצו להשתלב בתיירות ובזכות חתנם, שעסק ביין, בחרו בכיוון והקימו ב-2015 יקב. על התווית מופיע איור של מצד מואה הנבטי במבט על, לכבודם של אדוני המדבר שהפיקו יין משובח במדבר לפני 1,500 שנה. ענבי יין לא גדלים בערבה אך הם רצו ענבים מדבריים ובחרו באזור מצפה רמון. ברפרטואר שני לבנים, רוזה ושלושה אדומים ובסך הכל מייצרים כ-15,000 בקבוקים בשנה, מרביתם נמכרים במקום ובאתר. היקב פועל כל ימות השבוע (12:00-17:00, שישבת החל מ-10:00) ואפשר להזמין טעימות, מגש גבינות ממחלבת בארי, לחם ממרחים ומטבלים, ולטובת המשפחות גם פיצות. האווירה כפרית, שילוב של אורחים ומקומיים ולפני שנה החל שיתוף פעולה עם השכנים. הילה ואלי אלדר, אף הם חקלאים, הציבו בימי חמישי ושישי עגלה עם תוצרת חקלאית מהמשק כפיילוט. כשזה תפס תאוצה, הרחיבה המשפחה את מגוון הגידולים והשוק שלהם כבר כולל הכל. מה שאינם מגדלים מגיע מחקלאי המושב, הערבה או המדינה והרוב המכריע כחול לבן. אפשר למצוא כאן גידולים מיוחדים שנקטפו באותו בוקר והסימביוזה עובדת נהדר (חמישי 11:00-19:00 שישי 8:00-14:00).

יקב מואה (צילום: אורלי גנוסר)
יקב מואה | צילום: אורלי גנוסר

יקב מואה (צילום: אורלי גנוסר)
יקב מואה | צילום: אורלי גנוסר

לצד גידולי חקלאות שגרתיים, נולד בעין יהב לפני כמה חודשים ענף איזוטרי שיגרום לכם להרים גבה, אילון לוי סטייל. מאחורי דלת של מקרר פרחים ישן, שתפקד שנים כמחסן אך הוסב לתחביב החדש, מגדל רון דותן פטריות. אולם תשכחו כל מה שאתם יודעים על פטריות מהסופר, כי מדובר בזן פטריות יער המכונה 'אויסטרים', ובעברית - אזנית הצדף. אלה פטריות מרהיבות עד מעלפות ביופיין ובגווניהן, הפורצות מתוך שקיות חומר מוזר בחום ולבן, וצומחות משל הייתה זו חלקת יער פוריה. לפני שנה קיבל דותן מחבר תפטיר והנחיות טיפול ויצא לדרך. והתוצאה? "התפוצץ לי הראש" הוא קורא בהתלהבות, "זה נפלא ויפה וטעים והחלטתי ללכת על זה ולהפוך לענף קטן". כמושבניק הגון הוא בנה את כל התשתיות, ויש הרבה, במו ידיו ומזמין לסיור וסדנא.

עולם הפטריות מופלא ומרתק, הן בתחתית שרשרת המזון ומסיימות בטבע את תהליכי הפירוק של חומרים שאף אורגניזם לא יכול לפרק, לכן עשירות ביסודות ובריאות. לאויסטרים כמה גוונים ושיטות גידול שדותן מדגים, והוא מציג את המעבדה מסביר על התהליך, התנאים והחומרים הדרושים לגידול. הידע שלו עצום, וניכר שהוא מאוהב קשות ועם תכניות להרחיב את הענף. התוצרת עומדת על כ- 10-20 ק"ג בשבוע, והוא בוחן במקביל אפיקים רפואיים. דותן יכול לדבר שעות על הפטריות, איך הן קשורות בתת הקרקע, כיצד הן מתרבות ואיך הן משחררות נבגים בעננה דקה וההתלהבות שלו מדבקת. אחרי התיאוריה עוברים למעשה, ויוצרים תפטיר – בית גידול בשקית לגידול ביתי עם הנחיות מדויקות. הזמן במקום חולף ביעף ולא תרצו לעזוב (110 שקלים כולל ערכת גידול לכל משתתף, כל השבוע בתיאום: 052-426-0582).

חוות הפטריות (צילום: אורלי גנוסר)
חוות הפטריות | צילום: אורלי גנוסר

חוות הפטריות (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר

כדי לתפוס שלווה בערבה, צריך לשים את הראש על דיונה ולהתמזג עם השקט הרוגע. חאן דרך הבשמים שבצופר, מהראשונים בארץ, הוא חלקת אלוהים קטנה (צימרים 1,000-1,100 שקלים לזוג. מינימום 2 לילות. אוהל/חושה 120-170 שקלים ללילה. האירוח כולל א. בוקר). בראשית דרכו שימש לחוג חמורים, עליו גדלו ילדי המושב ונבנה בהדרגה, לפי הביקוש. היום זרוע המתחם באוהלים, חושות ממוזגות וחמישה צימרים בעיצוב שמהלל את המדבר. במרכז החאן זולות ישיבה, פינת חי ווייב שאנטי שמוסיף להרמוניה, דקלים מנקדים אותו בירוק ויש גם בריכת קיץ. הצימרים נחנכו עם פרוץ הקורונה, ומתאימים גם למשפחות. הם מרווחים עם פינת רביצה, אך האקשן ממוקד במרפסת הכוללת פינת ישיבה שולחן אוכל, מדורה פרטית ובריכה מחוממת – שלמות בלילות החורף הקרירים. האירוח בחאן כולל ארוחת בוקר, פשוטה אבל כשהירקות גדלים בחצר המשפחה במושב, ועזרא כובש את הזיתים, הטעמים מרגשים יותר. בשישי בערב אפשר להזמין מגש מטפונה (80-140 שקלים לארבע נפשות. צמחוני/בשרי) שנעשה ביד אוהבת. ויש גם הצעה מפתה למשפחות עם ילדים שאוכל בדואי לא מדבר לחך שלהם. במרחק דקות נסיעה צפונה באזור התעשיה ספיר, שוכנת מסעדת ALL IN ARAVA – שכשמה יש בה הכל. המסעדה עצמה לא גדולה אבל המרפסת ענקית ומסביב פרגולות נוספות. מה בתפריט? בסעיף האסיאתי מגוון מוקפצים וסושי, באיטלקי פיצות ופסטות, באמריקאי מיני המבורגר ובישראלי שלל בשרים וביום שישי גם דגים. בסופי שבוע המסעדה הומה וכדאי להזמין מקום מראש, האווירה קלילה ונעימה, המנות נאות והמחירים הוגנים.

חאן דרך הבשמים (צילום: אורלי גנוסר)
חאן דרך הבשמים | צילום: אורלי גנוסר

מי שאוהב את המדבר יגלה שלא צריך להרחיק כדי להעמיק לתוכו ומהחאן יש גישה רגלית לטבע הפראי. שימו לב חלק מהשבילים אינם מסומנים, אך פני השטח ברורים ואי אפשר ללכת לאיבוד. מהחאן יוצאים פרי סטייל לכיוון דרום ותוך זמן קצר פוגשים דרך רחבה המובילה מערבה לבית העלמין של המושב. ליד מתקן מים מסורג, פונים שמאלה ודרומה בדרך נוספת בכיוון חאן מואה. בפיצול הבא פונים ימינה ליד שלט לשביל ישראל ורואים מימין גבעה לבנה גבוהה. זה המקום לבדוק את כישורי הטיפוס שלכם, מרעול צר מעפיל מעלה ובפסגה ספסל מרהיב אל הנוף – כדאי לנסות. גולשים וממשיכים ובמפגש עם שביל ישראל עומדות בפניכם שתי אפשרויות. הארוכה לפנות שמאלה וכעבור כקילומטר להגיע למצד מואה הנבטי, לשוטט בין העתיקות ולשוב. הקצרה - לפנות ימינה ולצעוד עם שביל ישראל עד למפגש עם לולים ישנים. השביל ימינה מחזיר חיש קל לחאן ולחובבי ההרפתקאות, פנו שמאלה מאחורי הלולים מתרומם הר קרפדה, אפשר לנסות לטפס על השלוחה הנמוכה. סך הכל חמישה עד שבעה ק"מ של פאן במדבר - לבחירתכם.

טיול בטבע (צילום: אורלי גנוסר)
טבע אינסופי | צילום: אורלי גנוסר

טיול בטבע (צילום: אורלי גנוסר)
צילום: אורלי גנוסר

לפרטים נוספים על התיירות בערבה