שוב פברואר, שוב גשם, שוב אדום יפהפה שוטף את דרום הארץ במרבדי כלניות ענקיים. רק כשמגיעים ליערות הנגב המערבי מבינים את העוצמה האמיתית, המעט חייזרית שלהם, מין הרגשה שאולי הטבע בכל זאת קצת יותר חזק מאיתנו. אמנם אלו בסך הכל פרחים, אבל בכל זאת הם אלו שכובשים אותנו, וכבר ברור שחמשת השבועות של "דרום אדום", שמתחילים בסופ"ש הקרוב (31.1), הפכו לחג לאומי חדש, כזה שלא מפספסים וחייבים לנסוע, כמו לסדר, כל שנה.
>>לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש
אבל האמת היא שהפריחה המפורסמת היא רק הפיתיון. כשמגיעים לאזור מגלים שאנשי הדרום השכילו למנף את החודש וקצת של הפריחה להרבה יותר מזה. כיאה לאנשים שגרים באזור הזה, שבו החיים קצת הפכפכים, הם מרשים לעצמם להסתכן ולהיות הרבה יותר יצירתיים בכל התחומים שהם בוחרים להתעסק בהם, ומדי שנה זה מתבטא בשלל אטרקציות חדשות, שאם רק זזים קצת ימינה או שמאלה מאתרי הפריחה, מיד מגלים אותן.
רגע של שקט
החדשנות של אנשי הנגב המערבי מתחילה דווקא בדברים המסורתיים. כמעט מדי שנה הם מכשירים או משדרגים בעזרת קק"ל עוד אתרי פריחה שבהם אפשר לראות את מרבדי הכלניות. השנה הוחלט לחדש ולשפר את הגישה לחניון ורמולן, שהוקם לפני 15 שנה ושוכן היום בצמוד לפלא בפני עצמו – מטעים של קיבוץ סעד, שבהם צומחות על אדמת הנגב, באופן די מפתיע, בננות. החניון נקרא על שם יונתן ורמולן שנהרג במלחמת לבנון השנייה, והוא הוקם לזכרו על ידי חבריו ליחידה. בלב החניון עובר גשר עץ יפה, שבקצה שלו מחכה לכם מצפור שמשקיף על עזה ועל הנקודה שבה נהרג ורמולן, אבל גם מספק נוף יפהפה אל שדות החיטה וים הכלניות, שמולם תוכלו לדמיין לרגע שהשקט שמסביבכם נמצא שם תמיד.
על פחמימות ואופטימיות
בשביל תושבי הנגב המערבי, "דרום אדום" הוא תקופה מרגשת במיוחד, ולמרות שהם לעולם לא יסכימו להודות בזה, בשבילם הוא גם פיצוי על תקופה לא קלה. "את יודעת כמה זה קשה להיות פה ליד התנורים כל היום?", צוחק אמנון ברזין, מקים טחנת "קמח הארץ", כשאני שואלת על החודשים האחרונים. בהמשך יסתבר לי שככה כולם באזור, מלאי שמחת חיים שפויה ושגרתית.
גם ברזין מעדיף להתמקד בקמח, שבשבילו עזב את עולם המשפטים. כאן, בטחנת הבוטיק שלו שבכוכב מיכאל, מייצרים ומייבאים מכל העולם מגוון קמחים איכותיים ומיוחדים. "אנחנו מייצרים קמח וידע", הוא אומר, ובימי שישי יוכלו חובבי הפחמימה ליהנות כאן מהדגמות אפייה, הסברים על תהליך טחינת הקמח ומאפים ישר מהתנור, ולהבין פעם אחת ולתמיד מה ההבדל בין כל סוגי הלחמים שאנחנו אוהבים.
עוד פרטים בטלפון: 08-6442224 או באתר.
מרבדים של תותים
זה לא סוד שחקלאות היא עסק לא פשוט, בעיקר בישראל. אבל במשק 77 לקחו את הלימון הזה והפכו אותו להרבה יותר מאשר רק לימונדה. כאן החליטו להזריק לחקלאות ניחוח אקזוטי, ולגדל את מה שלא מגדלים בארץ, ואת מה שכן, אחרת.
אחרי שתצטיידו בסלסלה, תיכנסו לחממה ענקית שכולה מרבד אדום ענק, אבל הפעם של... תותים! אלפי תותים שגדלים תלויים באוויר בגובה אדם, ואתם מוזמנים לשוטט ולקטוף אותם ישר לפה. בשביל ילדים מדובר בחוויה מטורפת, אבל כנראה שגם ההורים שביניכם עוד תרצו להמשיך לסייר בין השורות האינסופיות עוד הרבה אחרי שסלסלות יתמלאו.
אבל חכו, בחממה שליד מחכה הפלא האמיתי. חתיכה מארץ טרופית, משהו שאולי ראיתם בטלויזיה או בטיול אחרי הצבא, אבל בטח לא בארץ – שדה אננסים מרהיב. כאן תגלו איך אננסים גדלים וכמה זמן לוקח לגדל אננס אחד (רמז: הרבה יותר ממה שאתם חושבים. לא, עוד יותר. עוד), ותוכלו גם לרכוש לכם אננס משלכם – עם הכתר כמובן.
במקום מחכים לכם גם סיור על טרקטור במטעים, בכרמים, בפרדסים ובבית האריזה, מתחם לילדים עם סדנאות יצירה, אפיית פיתות דרוזיות וסחיטת מיצים טבעיים מפירות הפרדסים ועוד.
משק 77 פועל בימי שישי, בהרשמה מראש | קטיף תותים - 25 ש"ח | קטיף, סיור בטרקטור ושובר לדוכני האוכל – 50 ש"ח. עוד פרטים באתר.
צבע בכל מקום
השנה החליטו בדרום לחדש בדבר נוסף, ולהרחיב את הפסטיבל מהסופ"שים לכל השבוע. אחת מחלוצות היא "החצר של טוצי" במושב מסלול, נגרית בוטיק שמתמחה בעץ ממוחזר, שמזמינה אתכם בכל שלישי, שישי ושבת במהלך הפסטיבל לסדנאות יצירה מיוחדות. ברגע שתיכנסו ישטוף אתכם החיוך הענק של טובה צ'ייקובסקי, או בקיצור טוצי – כמו שקורא לה בחיבה בעלה דניאל מורנו, שמנהל ביחד איתה את המקום.
הרקדנית והכוראוגרפית החליטה להגשים חלום ישן ולתת לתשוקת היצירה מקום משלה, וכאן היא מזמינה אתכם לתת מקום גם לשלכם, בשלוש סדנאות מיוחדות של יצירת שלטים, מתלים מיוחדים ואדניות תבלינים ססגוניות. רגע לפני שמתחילים, מומלץ בחום לשוטט קצת בחצר, שמורכבת מאלפי יצירות קטנות, רהיטים מיוחדים ופריטי אספנות צבעוניים, ולאן שלא תסתכלו, המבט שלכם ייפול על משהו מיוחד.
סיור ב"החצר של טוצי" בתיאום מראש, בימים שלישי, שישי ושבת, 077-7295878. עוד פרטים בעמוד הפייסבוק.
נוסטלגיה בטעם של דבש
ויש גם מי שדווקא יקחו אתכם אחורה בזמן. בקיבוץ יד מרדכי מזמינים אתכם למה שהם קוראים לו "חוויה קיבוצית מתוקה", ומזמינים אתכם להכיר את הקיבוץ של אז וגם של היום.
את הפעילות תתחילו בבית הדבש והדבורה, שם תראו איך דבוראי מנוסה פותח כוורת אמיתית ממש מולכם ושולף החוצה חלות דבש מבין כל הזימזומים, כדי שתוכלו לטעום דבש טרי ישר מהכוורת. משם תמשיכו לסיור בקיבוץ בטרקטור ועגלה ותסיימו באתר שחזור קרבות תש"ח, שם תגלו שמאחורי היישובים היפים והפורחים של האזור מסתתרים סיפורי גבורה מלאים בדרמה, תהפוכות, החלטות קשות, וגם כמה ניסים. פה תשמעו אותם אחרת לגמרי מאשר בשיעור היסטוריה, בדיוק במקום שבו הם קרו.
בין כל אלו יחכו לכם גם סדנת הכנת נרות מדונג, הכנת עוגות דבש, פינות יצירה ומשחקים לילדים ועוד.
"חוויה קיבוצית מתוקה" - שישי בשעה 12:00 ושבת 09:00-16:00. לפרטים: 077-7295701. עוד פרטים באתר.
איפה אוכלים פה?
ארוחת צהריים טובה אכלנו במקום שהוא מגנט הצעירים והבית השני של הסטודנטים באזור – "גרין פאב" בניר עם. גם אוכל פשוט צריך לדעת לעשות, וכאן תפגשו את כל הכוכבים הקבועים של הפאבים בגרסה טעימה ובמחירים נוחים: שניצלונים וצ'יפס, פיצה, המבורגר, חציל בטחינה, כמובן לצד בירה טובה לסגור איתה את היום. תמצאו כאן גם פאו דה קייג'ו – כדורי גבינה טעימים, שהם קריצה מכל היישובים הברזילאים של האזור. אל תפספסו את ההזדמות שלכם להצטלם עם האטקציה המקומית – גרפיטי ענק שמסתתר בדרך לשירותים, שבו מאיר אריאל ואריק אינשטיין לוגמים ביחד בירה על הבר ומחכים רק לכם שתצטרפו, כי למרות כל החדשנות – אין כמו קצת נוסטלגיה מתוקה.
"גרין פאב" פועל בין שלישי לשבת החל משעה 19:00. להזמנות: 050-3399374. עוד פרטים באתר.