אלפי מטיילים ישראלים תקועים ברגעים אלה בדרום אמריקה ומאות מתוכם נמצאים בפרו מבלי יכולת לחזור לארץ עקב החלטת הממשלה במדינה לסגור את גבולותיה בגלל בהלת נגיף הקורונה.
טיסות רבות במדינה בוטלו ומטיילים רבים שיצאו לטיול לאחר הצבא מצאו את עצמם, חודש לאחר שנחתו, נאלצים לשבור את הראש כיצד לחזור לישראל והמחירים יקרים מאוד. בלימה, בירת פרו, תקועים על פי הערכות שונות כ-800 מטיילים ישראלים שמחפשים בנרות טיסות לחזור לארץ, לעיתים בכל מחיר.
"אתמול סגרתי לבן שלי טיסה מלימה לסאו פאולו מברזיל ב-6,100 שקלים, אבל היא הייתה מלאה והוא נתקע בלימה יחד עם כמה חברים נוספים", סיפרה לילי תושבת רמת גן שבנה תקוע בלימה. "חברות התעופה מפקיעות מחירים בצורה מטורפת. מנצלים את המצב שהילדים רוצים לחזור לישראל. אני מכיר הורים ששילמו עבור טיסה מברזיל לישראל סכום של 5,000 דולר (כ-17,500 שקלים) זה מטורף. מה יעשו הורים שאין להם את הכסף הזה? הילדים שלהם יתקעו כמה חודשים ויסכנו את חייהם בקורונה?".
גבי, מטייל ישראלי התקוע גם הוא בפרו מספר: "ממני ביקשו 13,000 שקלים לטיסה מסאו פאולו לישראל. עבדתי בשלוש עבודות כדי לחסוך לטיול הזה מאיפה אביא סכום כזה. זה הזוי מה שקורה פה. יש לי חברים שההורים שלהם לקחו הלוואות או שברו חסכונות כדי להשיג את הכספים לטיסה הזו. לי אין אפשרות כזו ואני לא יודע מה לעשות? להיתקע בלימה זה מסוכן מאוד".
בתוך כך, חברת הנסיעות אמסלם טורס החליטה לשלוח מטוס חילוץ לברזיל על מנת להטיס את הישראלים שנמצאים בדרום אמריקה בחזרה לארץ, אך גם המחיר בטיסה שלהם אינוו זול ועומד על 3,200 דולר.
"אנחנו יודעים ומצרים על כך שהמחיר אכן גבוה בהשוואה למחירים שבשגרה אך יש לקחת בחשבון שאנחנו נמצאים במצב חירום שמחייב הוצאת מטוס מיוחד, בתוך המחיר משוקלל קטע טיסה ריק המכונה בשפה המקצועית EMPTY LEG", אומרים בחברת הנסיעות. "המטוס טס ריק ללא נוסעים לכיוון אחד וזה מה שהופך את העניין לטיסה מיוחדת. אין כאן חלילה ניצול ציני , אלא אחריות עצומה שכל מטרתה להשיב את כולם הביתה בשלום".
ההוסטלים סוגרים שערים ואין כסף בכספומטים
מור אלגרבלי ישראלי השוהה בלימה סיפר ל-mako שהכאוס לא נגמר רק במחירי הטיסות, אלא גם "הכסף בכספומטים מתחיל להיגמר. אנחנו אוגרים פה אוכל. יש בהלת קניות והיסטריה בסופרים של המקומיים. יש חשש שבעוד כמה ימים לא יישאר מזון. אנחנו עושים הכול כדי לחזור לארץ אבל כרגע לא ברור מתי זה יקרה".
בנוסף, כ-100 מטיילים ישראלים נזרקו על ידי בעלי הוסטלים ונאמר להם למצוא לעצמם מקומות לינה אחרים וזאת מחשש לקורונה וההחלטה שלא לאפשר התקהלות של יותר מעשרה אנשים.
אייל בירם, מייסד ארגון 'ישראליז', ששמה לה למטרה לחזק ולשפר את תדמית ישראל בעולם, מציין שהארגון פתח חמ"ל מיוחד על מנת לעזור לישראלים בחו"ל ושבשבועות האחרונים קיבל מאות פניות, בעיקר מהמטיילים מדרום אמריקה ובמיוחד מפרו. להערכתו לפחות 3,000 ישראלים תקועים בדרום אמריקה ובכלל זה כ-350 בפרו וייתכן שהמספרים אף גבוהים יותר.
"האנשים שלנו מנסים לסייע לישראליים במציאת פתרונות ליציאה מפרו או למקומות לינה אצל משפחות יהודיות או בהוסטלים שיסכימו לארח אותם לזמן ארוך יותר", מציין בירם.