חופשת חנוכה הגיעה והפעם החלטתם שהילדים שלכם לא ירבצו בבית כל היום. לא לא, אתם תהיו מהמשפחות האלה שמספרות על "הטיול המגניב שעשינו בחג", עם תמונות מעוררות השתאות ממקומות נידחים בארץ שגורמות לכולם לקנא. ואז אתם מתחילים לתכנן. תחושת ה"איזה תיק הפלתי על עצמי" לא מאחרת להגיע - לארוז, להכין אוכל, לדאוג לציוד מתאים, לבדוק מה מזג האוויר, או במילים אחרות: "ילדים, מי בא לטייל במרפסת?".
אל תתייאשו כל-כך מהר. לא חייבים לדעת לנווט ולקרוא מפה כדי לצאת לטייל. ממש מתחת לאף יש אטרקציות לכל המשפחה שתוכלו לפקוד גם בלי להתרחק מהמרחב האורבני המוכר והנוח. תתפלאו, אבל בערים המוכרות לכולנו, מסתתרים מקומות מפתיעים אליהם תוכלו להגיע כל המשפחה ליום שלם או אפילו רק לכמה שעות.
ממנהרת הטמפלרים ועד לחומוס סעיד | עכו
נתחיל בגליל המערבי - עכו היא אחת מערי הנמל המיוחדות של ישראל, שעברה באחרונה שיפוץ מאסיבי ברחבי העיר העתיקה ואף הוכרזה כאתר לשימור מורשת התרבות העולמית, על ידי אונסקו.
האטרקציה שהפתיעה אותנו: מנהרת הטמפלרים, אותה בנו הטמפרלים בשנת 1187 עם כיבוש ירושלים על ידי צלאח עדין, אז נדדו מירושלים לעכו. המנהרה למעשה מחברת בין המצודה הטמפלרית ונמל העיר. אורכה כ-350 מטרים והיא נפתחה לציבור הרחב רק ב-2007 ומשמשת כאטרקציה מרתקת ללימוד ההיסטוריה והחיים בתקופת הצליינים. לאורכה מוקרנים על קירות האבן קטעי אנימציה המשחזרים את התקופה ומציגים למבקרים זווית משעשעת על עולמם של הטמפלרים. המקום מתאים לכל הגילאים ואף מונגש לנכים ולאנשים בעלי צרכים מיוחדים.
עושים שוק: השוק המפורסם שוכן בעיר העתיקה, סמוך לחומות המשקיפות על הים, בין הסמטאות התלולות, שישלחו אתכם למסע צבעוני בדמיון- הילדים יוכלו להיכנס לנעליו של אלאדין ולחפש אחר המנורה הקסומה, ואתם ההורים תתמכרו לריחות התבלינים ולקסמן של מרצפות האבן המשתלבות. השוק מתמחה במזכרות אותנטיות, בכלי מתכת כמו פינג'אנים מעוצבים או מכשירים ייחודיים להכנת ממתקים, וכמובן גם בבגדים ובבדים ארוגים ובעיקר בדגים טריים הישר מהים.
מה אוכלים? לא צריך להתרחק מהשוק, ומספיק רק לחלוף במדרגות האבן כדי להשתכר מהארומה שעולה מחנויות הממתקים הערביות - תערובת של כנאפה חמה וטרייה, עליה נבזקו מי סוכר רותחים ומעט פיסטוקים לקישוט. תאמינו לנו, שרק אם תעברו ליד תמצאו את עצמכם שולפים תוך שניות את הארנק ורוכשים לכם מהעונג. אולי הדיאטה בסכנה אבל אפשר להתנחם במחירים הנמוכים. ניתן לרכוש לפי משקל, ולרוב לא מתאפקים ולוקחים לדרך מנות אישיות שמסתיימות עד שמגיעים לחניה.
ואם כבר אכלתם קינוח אז חייבים איזה חומוס קטן לפני. זה אולי נשמע קלישאה, אבל אי אפשר לדבר על עכו ולהתעלם מחומוס סעיד שצבר שם בארץ ובעולם: בכל בוקר מכינים תערובת חומוס חדשה שמוגשת עד הגרגר האחרון, ולא דקה יותר. לעולם לא יכינו תערובת חדשה באמצע היום, ולכן אסור להיות שאננים ולהגיע מוקדם לפני שנגמר. לא תמצאו בשרים או סלטים, רק חומוס/פול/משעושה ופיתות חמות מהמאפייה ממול. קחו בחשבון שכדי לשבת במסעדה תאלצו להמתין בתור, (שמתקצר במהירות, אל דאגה), מה שמעניק לחומוס ממד של הצלחה בעצם ההמתנה והציפייה.
מתכשיטים וצעצועי עץ ועד לחריימה פירות ים | חיפה
ומעכו נדרים לאורכו של הים התיכון אל העיר חיפה, עיר מעורבת שגאה להיות בית לשלוש הדתות. במיוחד שווה לבקר בחג החנוכה מכיוון שב-19 השנים האחרונות חוגגים בעיר את "החג של החגים", פסטיבל בו מציינים את שלושת החגים הנחגגים בחודש דצמבר: חג החנוכה, חג המולד וחגר הקורבן. הפסטיבל מתקיים בכל סוף שבוע במהלך החודש, באתרים שונים ברחבי העיר, מרביתם בואדי ניסנאס.
האטרקציה שהפתיעה אותנו: השוק הטורקי והמתחדש שוכן במרכז המסחרי הישן, הממוקם בעיר התחתית בסמוך לנמל. עיקרו ברחוב דוברין והוא ממשיך גם לרחובות המתפצלים ממנו. במקום יש חניה בכחול-לבן, כולל חניון עירוני בתשלום, ולמגיעים בימי שישי החניה חינם בכל רחבי העיר. בשנים האחרונות החל תהליך של שימור המתחם המסחרי והשוק, שבעברו היו בו דוכנים שמכרו מוצרי מזון (בדגש על כאלו שהגיעו מהים), והיום הפך לשוק רוכלים ואמנים שמציגים את יצירות בעבודות יד – החל מתכשיטים וצעצועי עץ ועד לתמונות וכלי קרמיקה. לצד הדוכנים, שוכנות חנויות וגלריות אמנים מרהיבות - מספיק שתביטו בחלונות הראווה ותרגישו כאילו הצטרפתם לסיור במוזיאון. במהלך חג החנוכה (מה-28.11 ועד ל-5.12 מלבד יום שבת) מתקיימות בשוק הטורקי מגוון פעילויות לכל המשפחה (הצגות, הופעות, קריוקי וסדנאות), שכולן מתרחשות ברחוב עצמו בין השעות 10:00 בבוקר ועד השקיעה – מוזמנים להתעדכן באתר העירוני.
עושים שוק: אז כמו שכבר הבנתם, ההמלצה שלנו לחיפה היא השוק הטורקי (ככה שכבר סימנתם וי אחד על התחום), אבל אם אתם כבר באזור למה שלא תעיפו מבט גם על שוק הפשפשים הנמצא במרחק הליכה? אחרי שרכשתם דברי יצירה מעשה יד, יש לכם הזדמנות לחזור אחורה בזמן, לימים שבהם הסוחרים החליפו סחורות שהועמסו על סוס ועגלון. המושג וינטאג' מחוויר לעומת הרהיטים המפתיעים שתוכלו למצוא במחיר מגוחך, וזאת לא קלישאה. תראו, לא מדובר בשוק עתיקות רומנטי כמו בסרטים שמוכר שרידים מימי הביניים, אלא ברוכלים שעובדים קשה כדי להרוויח את לחמם ומשתכרים מחפצים וסחורות שמועברות מיד ליד מדי שעה, ומכאן גם המחירים הזולים. אבל, אם אבק ופשפוש בעתיקות לא עושה לכם את זה, ובכלל מתחשק לכם לעשות שופינג פרופר, אל תחמיצו את הסיטי סנטר, שנמצא קילומטר בלבד מהשוק הטורקי (מומלץ לנסוע ברכב ולא להגיע רגלית). הקניון נמצא בשדרות בן גוריון 6, במושבה הגרמנית, פתוח בכל ימות השבוע (כולל שישי ושבת) ומכיל רק חנויות Outlet של מותגי אופנה מקולקציות עבר. תוכלו להלביש את כל המשפחה במחירים של 10-25 שקלים לפריט. על הדרך תוכלו גם להביט על הגנים הבהאיים המרשימים, וכבר הרווחנו פעמים. אגב, הזכרנו כבר שהקניון פתוח בשבת?
מה אוכלים? רעבים? במרכז המסחרי הישן ממוקמות מסעדות מכל הסוגים, תלוי מה מחפשים: באסטות עם מאכלי רחוב, פאבים שפתוחים אל תוך הלילה ומסעדות עם מאכלים ביתיים (עם טוויסט מפתיע) שפותחות שולחן אל תוך הרחוב. ככה תוכלו להתענג על חריימה פירות ים, כשאתם יושבים באמצע המדרחוב ומנענעים את הראש לצלילי אקורדיון ומנדולינה של להקה צוענית. ברוכים הבאים למידל איסט.
משיט במערת הקשתות ועד אוכל הודי צמחוני | רמלה
ננדוד לרמלה (למדקדקים – מותר להגות את שמה גם במלעיל וגם במלרע), הנמנית ברשימת הערים העתיקות בעולם, מקום של כבוד אחרי יריחו ואפילו לפני ירושלים. בעבר הלא רחוק בכלל - עד 1979, עם חניכת כביש תל אביב – ירושלים החדש, הייתה העיר על ציר התנועה הראשי שחיבר בין יפו וירושלים, ולכן הייתה לתחנת מעבר ועצירה חיונית בימים לפני המכוניות והווייז.
האטרקציה שהפתיעה אותנו: מערת הקשתות המיתולוגית, בה שכשכו אלימלך זורקין וירון זהבי, שנחפרה במאה השמינית לספירה. הבריכה הייתה סגורה למבקרים במשך תקופה ארוכה, ובשנים האחרונות, כחלק מפרויקט השימור וחידוש האתרים ההיסטוריים בעיר, פעלה העירייה כדי לאפשר את הכניסה מחדש. במקום סירות משוטים מגומי ומעץ באמצעותן ניתן לשוט על פני המים, שגובהם אגב מגיע למטר אחד בלבד בסך הכל, אבל עבור הילדים גם זה מספיק בשביל לחתור במלוא המרץ. לפני שמגיעים מומלץ להתעדכן באתר העירייה האם מתוכננים קונצרטים בבריכה בזמן ביקורכם – מדובר באטרקציה שמושקת בתקופה האחרונה - חבל להחמיץ את התנגשות גלי הקול של זמרות האופרה באדוות הבריכה. עלות הכניסה במחיר מצחיק של 6 שקלים בלבד.
עושים שוק: שוק 'רמלה-לוד' הפך למותג שנודד בכל הארץ עם מרכולת שמכילה בעיקר בגדים וחרוזים אך גם מוצרי נוי וחפצים לבית. אמנם השוק המפורסם מתקיים בכל יום רביעי, אך דווקא זה המעניין יותר הוא השוק המקומי הפתוח בכל ימות השבוע (למעט שבת וחג). השוק המקומי עבר שיפוץ בהשראת השוק באתונה והלרמבלה בברצלונה, ומעליו נבנתה תקרה אקוסטית והותקנו מאווררי תקרה. בין הירקות והפירות, אותם תמצאו בכל שוק, תוכלו ליהנות ממעדניות המגישות גבינות ייחודיות ומחנויות חשמל ואלקטרוניקה, דרך תופרות שיעצבו לכם בהזמנה אישית, ועד מגוון מטעמים כמו בורקס טורקי חם. לא משנה מה תבחרו לנשנש, אל תפסחו על דוכן הלימונדה הקרה, שעצם מזיגתה הוא פעלול בפני עצמו - המוכר אוחז בצינור ארוך בסופו בקבוק זכוכית, אותו הוא משחיל לתוך חבית המשקה. כאשר הוא סותם את החור באצבעו נוצר וואקום השואב אל הבקבוק מנה מדודה של לימונדה קרה, שטעימה יותר בזכות האפקט הפיזיקלי המרשים.
מה אוכלים? ברמלה קהילה הודית המונה אלפי אנשים ונחשבת לאחת הגדולות בארץ. מול הכניסה לשוק תמצאו את מסעדת "מהרג'ה" בה מוגש אוכל צמחוני המאפיין את דרום הודו. המסעדה מנוהלת על ידי משפחה הודית שמציעה מסעדה עם עשרות מנות מסורתיות וכן חנות מטעמים מיובאים מהודו. אם מתחשק לכם להתרפק על הטיול הגדול במזרח או סתם ללמד את הילדים היכן הומצאה השיטה העשרונית במתמטיקה (הידעתם שהיו אלו ההודים?) זה המקום בשבילכם.
מאתר ארכיאולוגי ועד מסעדה שהיא מצווה | באר שבע
נקנח בבירת הנגב - באר שבע, שכבר מזמן השליחה מאחור את תדמית הגמלים והפכה לעיר של צעירים בזכות קהילת הסטודנטים ההולכת וגדלה בעיר.
האטרקציה שהפתיעה אותנו: אתר תל שבע הוא אתר ארכיאולוגי, אחד משלושה תלים מקראיים הקיימים בישראל (ביחד עם תל מגידו ותל חצור) שהוכרז על ידי אונסקו כאתר מורשת עולמית ושוכן מזרחית לעיר. בתחילת שנות ה-70 התקיימו במקום חפירות ארכיאולוגיות שחשפו שרידים מהמאה ה-9 לפנה"ס. ביקור במקום ייקח אתכם למסע בזמן אל ימי התנ"ך, לסיור במשפחתו של אברהם אבינו ושרה אימנו, אך חשוב לציין שכמרבית האתרים הארכיאולוגים, שווה לבוא עם מדריך צמוד שילווה את הסיור בין העתיקות, אחרת קל מאוד לאבד את הסבלנות.
עושים שוק: השוק הבדואי אותו תמצאו במגרש החניה הגדול ליד שדרות דוד חכם. השוק פתוח בימי חמישי בין השעות 8:00-16:00. תוכלו למצוא בו ממגוון המטעמים הבדויים אך לא רק - גם בגדים זולים, תכשיטים ומוצרי מזון ומצרכים כמו בכל שוק אחר. יש לציין שהשוק צפוף במיוחד וזה גם מה שמקנה לו את הייחוד שלו - לטוב ולרע.
מה אוכלים? מסעדת רינגלבלום הנמצאת ברחוב רינגלבלום 86 - שכונה ו', מציעה לכם אוכל חלבי במחיר זול, ומאפשרת לכם לעשות מצווה ומעשה טוב על הדרך, שכן המקום הוא חלק מפרויקט חינוכי שמפעילה עמותת 'תור המדבר' לבני נוער עם רקע בעייתי. אל תיבהלו, לא מדובר בילדים שמוכרים כדורי שוקולד במתנ"ס, אלא במסעדה של ממש שמציעה מנות מגוונות מהמטבח האיטלקי ודרך הקולינריה הישראלית הקלאסית.
מסיור בעיר העתיקה ועד זיתים כבושים | נצרת
בירת הגליל התחתון יכולה להיות יעד נפלא לטיול של יום או לחופשה של כמה ימים. היא עמוסה בתיירים, במסעדות, במסגדים ובכנסיות, ובלילה, כמה מפתיע, גם בברים ובתי קפה עדכניים ומגניבים.
אטרקציה שהפתיעה אותנו: נצרת, יש אומרים, היא הבירה הקולינרית האמיתית של ישראל. סיור שמתחקה אחרי הסודות הטעימים ביותר של העיר העתיקה יוביל אתכם בין מאפיות, אטליזים, ירקנים ומוכרי קטניות, יחשוף אתכם לחומרי הגלם הטריים והמובחרים של חנויות העיר ואפילו יציע לכם לטעום מדי פעם. הסיור, שמשווק עכשיו על ידי הדקה ה-90 ועולה 345 שקל לאדם, מוצע בדיל יחד עם לילה במלון רימונים במרכז העיר העתיקה, אורך שלוש שעות – והוא דרך נפלאה להתמצא בין הסמטאות ולהכיר את המקומות ואת האנשים המיוחדים (הסיור הבא הוא ב-13.12).
עושים שוק: השוק של נצרת הוא תיירותי למדי, אבל אם מסתכלים טוב-טוב (ובעיקר אם מגיעים עם המדריך הנכון) אפשר למצוא פנינים נפלאות: סנדלר של פעם, זיתים כבושים שמותר לטעום ואפילו כוך בן שלוש מאות שנה, בו מתקין סכינים בעבודת יד ממשיך את המסורת העתיקה של משפחתו ומייצר סכינים לפי גודל היד ולפי השימוש העתידי בסכין.
מה אוכלים: מעבר למסעדות הידועות, הוותיקות והמומלצות של העיר, נפתחות בה כל הזמן גם מסעדות חדשות ומבטיחות. "אולגה" היא מסעדת שף שמאחוריה עומד סאמר מילאד הצעיר, שחזר לנצרת אחרי שנים ארוכות באוסטרליה ובתל אביב. במבנה יפהפה הוא מגיש מנות בשר, דגים ופירות ים על פי מתכונים שעוברים במשפחת הקצבים שלו מזה דורות, כמו שרימפס ואבוקדו מוקרמים או מדליוני פילה ברוטב טופי (כיכר המעין, נצרת העתיקה, 04-6567755). במלון הבוטיק "וילה נצרת" פתחו הבעלים גם מסעדה מושקעת ונעימה, המגישה סלטים מעולים ומנות טובות כמו גבינה ערבית מטוגנת בחמאה או מגדל פילה עגל ברוטב שום לימון על פרוסות של פיתה טוסט (כיכר המעיין, העיר העתיקה, 04-6000569).
(נועה יחיאלי)