בעשרים השנים האחרונות המדורים הכלכליים בישראל הופצצו בכותרות על פרויקטים תיירותיים מטורפים בהשקעות של מיליארדי של חברות בינלאומיות ויזמים מקומיים, חלקם על הגבול הדמיוני, שנותרו על הנייר שתמיד סופג הכול. מיזמים אחרים הוקמו והפכו לפילים לבנים, ללא ביקוש.

  

>>לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש 

לאחרונה פורסם על פרויקט דיסנילנד יהדותי- תנכ"י בשם 'פארק הפלאים' סמוך לדימונה, שיפתח בהשקעה של כ-1.5 מיליארד שקל. בכירים רבים בענף התיירות די פסימיים אם הוא יקרום עור וגידים וזאת לאור כל מקרי העבר. זו הזדמנות מצוינת להיזכר בהם:

דודו לנד בדימונה

לראשון בבידור, דודו טופז ז"ל היה בשנת 2001 חלום מטורף להקים עיר שעשועים הגדולה בישראל בכניסה לעיר דימונה תחת השם: 'דודו לנד'. פרויקט בעלות של כמה מאות מיליוני שקלים שכלל בתוכו פרט לפארק שעשועים, גם מרכז תיירות קניות ובילוי. על פניו רעיון שהיה אמור לשדרג את העיר דימונה ואת סביבותיה. במציאות זה ממש לא קרה. החברה הקבלנית הקימה קניון בכניסה לדימונה, שאר התכניות הגרנדיוזיות נותרו מאובקות בתוך המגירות.

גונדולות במצפה רמון

הרעיון היה להקים אגם מלאכותי בתחתית מכתש רמון, שיכלול בתוכו גונדולות כמו בוונציה, מגרשי גולף, מלונות בוטיק ופארק רחב ידיים. דובר על יזמים יהודים ממקסיקו וארה"ב שעומדים מאחורי היוזמה. בפועל, התכניות הוכנו אבל הכסף לא זרם והפרויקט נותר על הנייר בלבד.

ועוד במצפה רמון: אחרי שהתייאש מהקמת דודו לנד, הגיע טופז למצפה רמון כדי להקים בית מלון יוקרתי-בוטיק על שפת המצוק במכתש שיכלול בתוכו 30 חדרים ואורחיו ייהנו מארוחות גורמה ומאווירה רוחנית. אלא, שהתנגדות הארגונים הירוקים ומחלוקות עם מנהל מקרקעי ישראל על מיקום הקמת המלון גרמו לגניזת התכנית.

מכתש רמון (צילום: יחסי ציבור החברה להגנת הטבע)
יום אחד אולי נשוט במכתש | צילום: יחסי ציבור החברה להגנת הטבע

מלון יוקרתי בעכו

בעיר שנחשבת לאחת היפות בארץ, עם פוטנציאל תיירותי אין סופי, הוחלט לפני כ-22 שנה להקים מלון יוקרתי בן 32 קומות, מהגדולים בישראל שייקרא: 'פנינת הים'. ההתחלה הייתה אופטימית. החברה הקבלנית החלה לבנות במרץ. בעיצומה של הבנייה נקלעה לקשיים כלכליים והבנייה נתקעה בקומה ה-15. גם העברת הבניין לחברה אחרת לא זרזה את בנייתו. עם השנים הפך לפיל לבן ולפני כשנתיים הוחלט לפוצץ אותו.

עיר הסרטים 

שנים רבות עלה וצף הרעיון להקים עיר סרטים  ומרכז קולנוע בינלאומי בסגנון הוליוודי בהשקעה של מאות מיליוני דולרים. בתחילה דובר על עין גדי ואחר כך על ערד. השר לפיתוח הנגב והגליל בזמנו, שמעון פרס ז"ל דאג להביא את המפיק ארנון מילצ'ין כדי שיעזור במיזם. בסופו של דבר שני הפרויקטים נותרו בגדר חלום שזכה לכותרות ולא יותר מזה.

שלט הוליווד (צילום: Shutterstock, מעריב לנוער)
כמעט הגיע לערד | צילום: Shutterstock, מעריב לנוער

פארק המים והשעשועים בבאר שבע

לפני למעלה משלושים שנה הוקם בסמוך לאצטדיון הכדורגל 'וסרמיל' פארק שעשועים ענק. אלא, שהפארק הזה מעולם לא פעל. הוא הפך לפיל לבן. באחרונה, הוחלט להקים על שטח הפארק והאצטדיון שכונת מגורים גדולה שתכיל 17 בניינים רבי קומות. תושבי העיר ייאלצו בינתיים לנסוע למרכז הארץ.

 עיר סרטים ופארק מים באילת

חוות 'טקסס ראנץ' אחד הסמלים הגדולים של עיר הקיט הדרומית הייתה במשך שנים רבות פוטנציאל תיירותי שלא מימש את עצמו. היו דיבורים שיקימו בו עיר סרטים שתממש את תעשיית הקולנוע הישראלית והבינלאומית. דיברו  על הקמת פארק מים גדול שיתפרס על פני 20 דונם שאליו יוכלו להיכנס כ-3,500 בני אדם. בסופו של דבר לא עיר סרטים ולא פארק מים. המקום נותר שומם.

אילת (צילום: eFesenko, shutterstock)
איפה הפארק מים שהבטיחו לנו? אילת | צילום: eFesenko, shutterstock

פארק גולף בינלאומי בנגב

שנים רבות דובר על הקמת הפארק בהשקעה של עשרות מיליוני שקלים, שימשוך אליו שחקני גולף מכל רחבי הארץ והעולם לתחרויות בינלאומיות ויכלול גם מלונות בוטיק. גם התכנית הזו כמובן נגנזה.

תעלת הימים

במשך עשרות שנים כמעט כל ממשלה בישראל אישרה את התכנית הגרנדיוזית 'תעלת הימים'. עלות הפרויקט: שלושה מיליארד דולר. מטרת הפרויקט: להוביל מים מהים התיכון לישראל וירדן שלאורכו יוקמו בתי מלון ואתרי נופש ומצד שני יסייע בשיקום ים המלח ויציל את הירדן מהתייבשות. כאמור, הפרויקט אושר כל פעם מחדש אבל מעולם לא התחילו בהקמתו. על פי התכנית הוא היה אמור להעסיק אלפי עובדים. בינתיים הוא אושר שוב לפני כשנתיים ומאז שוב לא קרה דבר.