שמורת הטבע גמלא

מטיילים למרות הגשמים. גמלא היום (צילום: נעמה מנספלד רשות הטבע והגנים, חדשות)
צילום: נעמה מנספלד רשות הטבע והגנים, חדשות

שמורת הטבע גמלא נמצאת במרכז הגולן ובה נמצאים המפל האיתן הגבוה בארץ (בגובה 51 מטרים), עתיקות העיר גמלא, שדה דולמנים ומושבת נשרים ודורסים אחרים. היופי בה הוא שהיא מאפשרת מגוון אפשרויות בילוי - אפשר לבלות בשמורה בין שעה אחת ליום שלם.

למעוניינים בטיול קצר אך מספק, ישנו מסלול מישורי מרהיב ביופיו המתאים למשפחות ונוח להליכה שאורכו כשעה וחצי הלוך ושוב. יוצאים ממגרש החניה צפונה, דרך שביל הנשרים. עוקבים אחר סימון השבילים האדום, דרך שדה הדולמנים היפיפה, אל עבר נחל גמלא. הולכים כ 1 קילומטר עד שמגיעים לגשר שחוצה ממש מעל המפל. ממשיכים עוד כ-400 מטרים עד שמגיעים למפרסת התצפית ומשם נהנים ממראה מיוחד במינו, על המפל הגבוה ביותר בארץ, כ-51 מטרים.

בוויז: שמורת הטבע גמלא | לעוד פרטים והזמנות


>> המקומות היפים שנמצאים במרחק של חצי שעה מהמרכז

>> 15 פעילויות החורף הכי שוות בארץ

 >> המעיינות החמים הכי יפים בארץ


נחל עיון

נחל עיון (צילום: מנו גרינשפן)
נחל עיון | צילום: מנו גרינשפן

עונת החורף היא זמן טוב לטיול במגפיים בגליל העליון ועמק החולה. שמורת הטבע נחל עיון היא שמורה שבה זורמים ארבעה מפלים - מפל עיון, מפל הטחנה, מפל האשד וביניהם מפל התנור שזורם מגובה של 30 מטרים אל עבר בריכה שוצפת. המפלים זורמים לאורך כל השנה והנוף מדהים, במיוחד בחורף החושף בפנינו צמחייה ירוקה ועולמות שונים. החוויה מתאימה למשפחות ונגישה לעגלות.

המסלול הנגיש מתחיל בכניסה הדרומית שממנו צועדים אל עבר "מפל התנור" ואורכו כ-500 מטרים. המסלול הוא מעגלי וקצר ובמהלכו ניתן לצפות "מפל התנור". בנוסף בתחילת המסלול ניתן לשבת לארוחה ולהנות מרחשי הטבע. את המסלול המלא מתחילים מהכניסה הצפונית, המסלול אינו מעגלי ומתחיל מהנקודה העליונה ביותר עד לנקודה התחתונה ביותר. לאורך המסלול ניתן לראות את מפל עיון המופלא ואחריו את מפל הטחנה שגולש על פני סלע יוצא דופן.

השביל ממשיך והצמחייה מקיפה אותנו בדרך למפלי אשד הכוללים שני מפלים. המסלול עוצר בתצפיות על עמק החולה ועל מפל התנור. בחורף כשהמפלים שוצפים המפל נופל בעוצמה ורסיסיו מרטיבים את גשר העץ להולכי רגל ומשרה אווירה חורפית מקסימה.

בוויז: כניסה צפונית – "חניון שמורת עיון" או כניסה דרומית- "שמורת טבע נחל עיון"/ " מפל התנור" | לעוד פרטים והזמנות


שמורת טבע אלוני אבא

אלוני אבא (צילום: באדיבות מועצה איזורית עמק יזרעאל )
צילום: באדיבות מועצה איזורית עמק יזרעאל

שמורה קטנה וחבויה המשתרעת בין המושבים בית לחם הגלילית, אלוני אבא והכפר הבדואי בסמת טבעון. השמורה שוכנת בתוך יער קסום וכוללת שבילים קטנים ומסלול מעגלי באורך של קילומטר וחצי המסומן בחץ ירוק. השביל מתאים לכל המשפחה, אך לא לעגלות ילדים.

מהשער הסמוך לשביל חוצים גדר בקר ונכנסים ליער. השביל מטפס צפונה עד לגבעה גדולה. בראשה מבצבצת קרחת יער יפה ובמרכזה כמה עצי אלון תבור גדולים. חוצים את קרחת היער מקצה לקצה ומגיעים לאזור מיוער. השביל יורד במדרון מתון, שפניו צפונה במקום שהשביל מתעקל ימינה בחדות נפתח מעין חלון קטן לנוף המעניק מבט דרומה. הבתים הקרובים ביותר הם בתיו של היישוב אלוני אבא, מאחוריהם נראה היישוב רמת ישי והלאה משם רואים מעט מעמק יזרעאל, מהכרמל ומהרי נצרת.

השביל יורד לקרחת יער נוספת, שבשוליה צומח עץ חרוב גדול. בחודשים ינואר-פברואר פורחות באזור כלניות. מהנקודה הזו יורד השביל לגיא ופונה מעט ימינה, לכיוון מחפורת באדמה היוצרת שלולית חורף מלאכותית שמתמלאת מים בחודשי החורף. משלולית החורף השביל יורד דרך גיא קטן, פונה ימינה, מטפס מעלה ומקיף גבעה מצד ימין שלה. מראש הגבעה השביל יורד לנקודת המוצא לטיול.

נקודת מוצא וסיום: רחבת החניה של השמורה, כ-200 מ' לפני הכניסה לאלוני אבא, בשל פס הפרדה לבן רציף בכביש מותרת הגישה ברכב לרחבת החניה רק לבאים מכיוון אלוני אבא.

בוויז: שמורת אלוני אבא | לעוד פרטים ואטרקציות באזור


יער חניתה

עין כובשים ביער חניתה (צילום: גלעד ארגמן)
צילום: גלעד ארגמן
יער חניתה בגליל המערבי מתפרס מקיבוץ חניתה על המדרון התלול עד לעיר שלומי. בתוך היער ישנם מסלולי הליכה ותצפיות מרהיבות בחורף אחרי בעיקר אחרי ימים גשומים היער מקבל חיים והכל פורח.

נחל הבאר- מסלול מעגלי באורך 2 ק"מ (לא מונגש לעגלות ולכן כדאי להגיע עם מנשא) ההליכה פשוטה בתוך היער שירגיש לכם כאילו יצאתם למסע באגדות.

מעיין עין כובשים - אם בא לכם לפגוש מעיין קטן שבדרך כלל יהיה מלא במים בימי החורף כדאי לקפוץ עם הרכב לחניון עין כובשים דרך סלולה המסומנת בירוק תוביל אתכם אל עבר בוסתן ג'ולי הראל שממנו תוכלו לרדת אל מעיין עין כובשים – המסלול לא מונגש לעגלות. בוויז – עין בידה (כובשים)

מצפור שביט - אחת התצפיות היפות נמצאת בחלקו הצפוני של היער. המצפור שהוקם לזכרו של יהודה שביט ששימש כראש המועצה האזורית מטה אשר נמצא בין קיבוץ חניתה ליער חניתה על הכביש הישן שהוביל לקיבוץ. המצפור בנוי ממרפסת גדולה ובה יש לוח הסבר על הנוף הנשקף ממנה. ראש הנקרה, רצועת חוף ים אכזיב, עכו ובמרחק אפשר לראות גם את חיפה והכרמל.

כדאי לדעת כי לצד רחבת המצפור מוצבים שולחנות פיקניק אל מול נופיו של הגליל המערבי. אם הגעתם לאזור מומלץ לבקר במוזיאון חומה ומגדל שנמצא בתוך קיבוץ חניתה ומספר את סיפורו המרתק של היישוב.

בוויז: חומה ומגדל יער חניתה". תחנו בצמוד למגדל וצאו לפי סימון השבילים | ההמלצות באדיבות מורה הדרך גלעד ארגמן , לפרטים נוספים ומסלולים מודרכים באזור חניתה והסביבה ניתן לפנות לנייד: 052-6559424


שביל נועם ביער עופר 

שביל נועם (צילום: באדיבות כרמלים)
צילום: באדיבות כרמלים
טיול חמוד קצר ולעניין בין עצי יער וחורש לקראת סיום ירידה חווייתית בין הסלעים. יער חוף הכרמל מכסה את המורדות המערביים של ההר הירוק כל ימות השנה. מדרונות היער המשתרע על פני כ – 10,000 דונם, משקיפים על הנוף המרהיב של מישור חוף הכרמל ושל הים. אחרי הגשם השטח מתכסה בפריחה ססגונית של לוטם מרווני, לוטם שעיר וקידה שעירה. אליהם מצטרפת הפריחה העונתית של הרקפות והנוריות ועוד שלל צמחי בר.

שביל נועם הוא אחד השבילים הקסומים הנמצאים בחלקו הדרומי של היער. במסגרת אירועי פסטיבל "מטיילים במגפיים" של עמותת כרמלים מוצע למטיילים סיור מודרך בשביל נועם בעלות של 10 שקלים בלבד הסיור יתקיים בתאריך 7.1 בשעה 10:30

נקודת מוצא וסיום: משרדי קק"ל בכרמל | לעוד פרטים והזמנות


גן לאומי מגדל צדק

עננות חורף מעל הגן הלאומי מגדל צדק  (צילום: דניאל די צ'זרה, רשות הטבע והגנים)
צילום: דניאל די צ'זרה, רשות הטבע והגנים

בגן לאומי מגדל צדק מרחבים של טבע ונוף עם מורשת בת אלפי שנים ונקודות תצפית מהריבות. האתר ירוק ורענן והשבילים הסלולים מקלים על ההליכה כאשר חלקים נרחבים באתר נגישים.

בסיור באתר תוכלו לבקר במצודה מרהיבה שבסיסה צלבני מימי הביניים שהפכה לבית אחוזה ערבי בתקופה העות'מאנית. מומלץ להתחיל או לסיים את הביקור בגן הלאומי במצודה. ניתן לבקר בחדרים ובחצר המרכזית של המצודה ולהשקיף ממנה אל נופי הגן ומסלוליו.

המסלול הבסיסי באתר הינו מסלול נגיש שיוצא מחניון תחתון, עולה בשביל עד צומת דרכים. משם פונים ימינה וסובבים את המצודה (שמאלה מגיעים ישר למצודה), משקיפים על בריכות החורף מלמעלה וממשיכים להקיף המצודה. מגיעים לאזור החניה העליונה ובשביל העולה למצודה נמשיך עד רחבת התצפית למזרח (לגבעות ולכבשני הסיד). מראש הגבעה נשקפים נופי ראש העין, יישובי השרון והשפלה.

בוויז: גן לאומי מגדל צדק | לעוד פרטים והזמנות


שמורת הטבע עינות צוקים

עינות צוקים (צילום: דורון ניסים)
צילום: דורון ניסים

אזור יהודה ושומרון הוא אזור מעולה לטיול בחורף. עינות צוקים, שמורה השוכנת למרגלות מצוקים נישאים בלב נווה המדבר הנמוך בעולם, היא אחת הייחודיות והמעניינות ביותר בארץ. הנוף המרהיב מספק חוויה מענגת ומתאימה לכל גיל ולכל רמה.

השביל יוצא מקופת השמורה דרומה ומגיע בהמשך לבריכת תמר אשר מאפשרת שכשוך בה גם בחורף, ולמי מכם שמתגעגע לבריכות – החורף באזור ים המלח הוא זמן מעולה כאשר עדיין חם ונעים, בשונה מרוב הארץ בתקופה זו. מה שמייחד בנוסף את עינות צוקים בתקופה זו הוא שמדובר באזור נדידה של ציפורים, ובחודשים אלה של השנה מומלץ להביא משקפות ולצפות בפלא הטבע הזה שנגלה אלינו בשמורה.

המשך המסלול אינו נגיש לכיסאות גלגלים ולכן מומלץ להמשיך מעט מזרחה אל ברכת הצפצפה, בה זורם פלג רדוד. בימי שישי ושבת בחודש דצמבר יצאו סיורים מודרים לשמורה החבויה, בה ניתן לטייל רק בליווי מדריכי רשות הטבע והגנים. הסיור בשמורה מרתק ומאפשר צפיה בפלגים הזורמים, בבריכות הטבעיות, בבעלי חיים מיוחדים ועוד.

בוויז: שמורת טבע עיינות צוקים (עין פשחה) | לעוד פרטים והזמנות


גן לאומי עבדת

עבדת (צילום: HunterMatthew, shutterstock)
צילום: HunterMatthew, shutterstock

הנגב והמדבר הישראלי מיוחדים לטיול בכל ימות השנה, אך בימים של חורף, אפשר לומר שהם מיוחדים אפילו יותר, החל ממזג האוויר המדהים ועד לצבעוניות הנעימה של השמים. אתר גן לאומי עבדת הוא מהחשובים ארכיאולוגית באתרי הנגב, כיוון שמשמר את שרידיה של עיר חשובה שהתקיימה כאלף שנה – מהתקופה הנבטית הקדומה עד התקופה הביזנטית, ואף היוותה בהיווסדה תחנת דרכים בדרך הבשמים הקדומה.

בטיול באתר ניתן לראות מבני מגורים ומבנים ציבוריים שבהם התנהלו חיי התושבים, שהיו אנשי מדבר שהסתגלו בצורה מדהימה לחיים בתנאי מדבר: מערת הכוכים, בית אמידים – בית דו-קומתי עם בור מים גדול, מגדל תצפית ומתקני איסוף מים. כמו כן, לרגלי העיר, ליד החניה, התגלתה באר בעומק שישים מטר לצד בית מרחץ רומי, השלם ביותר שנתגלה בישראל, מצודה, כנסיות, מערכת אכסון שאפיינה את ההסתגלות לחיים בתנאי המדבר ועוד ממצאים רבים ומרתקים.

שביל הגיתות בעבדת מומלץ מאוד לביקור. השביל נחנך בשנה האחרונה ומחבר בין ארבע גיתות יין, אשר אחת מהן עברה תהליכי שימור ושחזור לצרכי המחשה. השביל הינו מעגלי ואורכו כשלוש שעות. הוא מתחיל מהכניסה הנמצאת למרגלות ההר, בה נמצאת שתי גיתות, עובר במעלה ההר סביב כל האתרים המרכזיים של עבדת, וחוזר חזרה לנקודת ההתחלה.

בוויז: גן לאומי עבדת | לעוד פרטים והזמנות